DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    
Promovare Traducatori
FIDES TRADUCERI
Bd. Hristo Botev nr.9, sector3, Bucuresti, Bucuresti
Detalii Birou: FIDES TRADUCERI


Conferintele "Dreptul afacerilor": 10 ani de inovatie si cultura juridica
30-04-2014
Sursa: Editura CH Beck

------------------
Anul acesta, in perioada 9-10 mai, la Facultatea de Drept din Bucuresti va avea loc cea de-a zecea editie a Conferintelor Dreptul afacerilor, o editie aniversara.

Beneficiind pentru debut de elegantul sprijin al prof. Viorel Ciobanu, decanul de atunci al Facultatii de Drept, avand oportunitatea continuarii cu nelipsitul suport al prof. Flavius Baias, actualul decan, si fiind sustinute de participarea ca speakeri sau ca invitati speciali a unor reputati specialisti ai dreptului afacerilor, romani sau straini, aceste conferinte au "initializat" concepte juridice si au "consolidat" concepte si institutii juridice inedite pentru o practica juridica traditionalista, asa cum era cea din Bucuresti la inceputul anilor 2000.

Efectiv, o serie de concepte juridice au fost "initializate" la Conferintele Dreptul afacerilor in perioada 2005 2014, dintre acestea cele mai importante in plan legislativ si practic fiind:(i) societatea fictiva, cu "detaliile" confuziei de patrimonii, neutralizarii personalitatii juridice si (ne)limitarii raspunderii in dreptul afacerilor; (ii) fractionarea patrimoniului si segregarea creditorilor; (iii) actionarii indirecti (stakeholders); (iv) grupul de societati; (v) grupul de contracte; (vi) terorismul contractual; (vii) procese colective (ca mijloc de lupta impotriva abuzului de putere economica sau administrativa); (viii) supraindatorarea si insolventa simplilor particulari; (ix) too big to let fail.

De asemenea, o serie de concepte si institutii juridice au fost "consolidate" la Conferintele Dreptul afacerilor in aceeasi perioada 2005-2014 : (i) insolventa; (ii) echilibrul contractual (leziunea, impreviziunea si revizuirea judiciara a contractului); (iii) solidarismul contractual; (iv) clauzele abuzive; (v) abuzul de drept si abuzul de putere economica.

O trecere in revista a acestor idei si inovatii este nu doar un prilej de "bilant", ci si o utila inventariere pentru viitoare dezvoltari sau corectii.

In considerarea aniversarii a 10 ani de la prima conferinta de dreptul afacerilor, vom publica zilnic, incepand de astazi si pana la data programata pentru conferinta (aniversara) de dreptul afacerilor 2014, o scurta analiza a conceptelor initializate de-a lungul anilor la conferinta si dezvoltate ulterior in mediul juridic romanesc.

Astazi, cateva consideratii in legatura cu o idee care a functionat: procesele colective.

Tema a facut obiectul dezbaterilor in cadrul conferintei de dreptul afacerilor din anul 2011. La acel moment era in curs de afirmare un nou tip de organizare a proceselor civile din Romania, prin gruparea unui numar mare de reclamanti in aliante procesuale.

Procesele colective, concepute ca mijloc de lupta impotriva abuzului de putere economica sau administrativa, reprezinta reactia sociala la masurile de austeritate impuse de Guvern odata cu criza financiara ce a afectat economia nationala, precum si efectele perceptiei dureroase a crizei economice la nivel individual.

Procesele colective au fost incepute in anul 2010 si au vizat afirmarea drepturilor parintilor de a primi indemnizatia de crestere a copilului, atingerile aduse dreptului la sanatate prin noile reglementari privind medicii de familie, clauzele abuzive in contractele de credit, recalcularea pensiilor militarilor, taxa de poluare etc. Litigiile amintite au implicat zeci de mii de reclamanti.

Conceptul initializat la acea editie a conferintei este, in prezent, asimilat pe deplin de practica instantelor de judecata. Increderea aratata sistemului la acel moment de cetateni a fost un mare cistig efortul de dezvoltare a unei societati civile sanatoase, avand in vedere faptul ca de ani de zile aceasta putere in stat era acuzata de ineficienta si coruptie.

Procesele colective contra bancilor, unde se invoca incalcarea prin contracte de credit de consum a legislatiei protectiei consumatorului, precum si cele pentru pensii, au fost organizate in faza pre-judiciara de cetateni, care s-au asociat informal in grupuri de dezbatere si actiune si care comunicau eficient intre ei prin intermediul internetului. Aceste procese au fost preluate si gestionate de casele de avocatura si, dupa aproximativ trei ani, s-au finalizat invariabil prin hotarari judecatoresti favorabile reclamantilor consumatori.

Intr-un stat de drept modern, o victorie a unei persoane sau a unui grup de persoane contra detinatorilor puterii economice sau politice va fi inceputul unei victorii generale, a tuturor victimelor abuzurilor.

Procesele colective concept juridic afirmat in cadrul conferintei de dreptul afacerilor din 2011 si consacrat de practica judiciara si-au verificat si isi verifica si in prezent utilitatea, prin cooptarea unui numar mare de consumatori care isi cauta dreptatea prin mijloace adaptate posibilitatilor lor economice.

Procesul s-a transformat, datorita acestui concept, dintr-un joc select practicat de initiati intr-un mijloc eficient de protectie a drepturilor cetatenesti.

Ceea ce parea, inainte de 2011, iluzoriu, a devenit posibil, in perfect acord cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a afirmat in nenumarate randuri dreptul resortisantilor statelor semnatare ale Conventiei de a beneficia de un proces echitabil, care sa asigure acestora drepturi efective, si nu doarteoretice si iluzorii.

Procesul colectiv, alternativa a costisitorului proces individual, a devenit un "obisnuit" al peisajului juridic romanesc si un motiv de preocupare pentru detinatorii puterii economice. Raporturile juridice in care detinatorii puterii economice sau administrative isi impun vointa prin contracte de adeziune sau prin acte de autoritate, tind sa se reechilibreze, prin eliminarea clauzelor abuzive din contractele incheiate de acestia cu particularii. Societatea romaneasca se indreapta spre o binemeritata victorie impotriva abuzurilor celor puternici.

Una din temele conferintei de dreptul afacerilor 2014 este terorismul contractual. Cei care deja au cistigat in procese colective s-au eliberat de teroarea unor contracte incheiate pe 25 de ani, in conditii de adeziune la vointa si politica bancilor. Razboiul impotriva terorii continua, de altfel, si in 2014, prin noi procese colective!
Gheorghe Piperea si Alexandru Ratoi

Contact:
Diana IONESCU, Specialist Marketing
E-mail: diana.ionescu@beck.ro
Telefon: 0763 456 209
Editura C.H. Beck
www.beck.ro www.beckshop.ro www.legalis.roFiscalitatea aplicata si elemente de management fiscal
Vintila Nicoleta,Filipescu Maria-Oana,Lazar Paula

Detalii si comenzi
Pret lei: 64.955.17


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  24 useri online

  Useri autentificati: