DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Cursuri Lupu&Partners

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English

(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    


Ministerul Justitiei: Modalitati alternative la executarea pedepsei cu inchisoarea, in noile coduri juridice
01-02-2014
Sursa: Agerpres

------------------
Institutia zilelor-amenda ca alternativa la pedeapsa inchisorii, renuntarea la pedeapsa, amanarea pronuntarii pedepsei si suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere sunt printre noile institutii ce vor intra in sistemul legislativ national odata cu intrarea in vigoare, de la 1 februarie, a unui pachet de sapte legi in materie penala si procesual penala.

In noul Cod penal s-a realizat reducerea unor pedepse, coroborata cu o mai buna individualizare a acestora; s-a agravat regimul sanctionator al concursului de infractiuni si al recidivei (spre exemplu, in caz de concurs de infractiuni, in privinta pedepsei principale, se aplica sistemul cumulului juridic cu spor obligatoriu si fix); au fost reglementate numai masuri educative pentru minori; s-a realizat extinderea si eficientizarea pedepsei amenzii penale si au fost introduse noi pedepse complementare constand in: interzicerea dreptului de a se apropia de locuinta, locul de munca, scoala sau alte locuri unde victima desfasoara activitati sociale, in conditiile stabilite de instanta de judecata.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei (MJ) remis vineri AGERPRES, odata cu adoptarea noului Cod penal (Legea nr. 286/ 2009) si noului Cod de procedura penala (Legea nr. 135/ 2010), au fost adoptate alte cinci legi organice in materie penala, procesual penala si executional penala menite sa completeze amplul proces de reforma in acest domeniu.

Acestea sunt Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal; Legea nr. 252/2013 privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune; Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal; Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal si Legea nr. 255/ 2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

"Noul Cod de procedura penala confera, pe de o parte, un cadru procesual-penal modern, apt sa asigure eficienta si celeritate procedurilor judiciare penale, iar pe de alta parte, asigura transpunerea in dreptul intern a actelor comunitare in materie", considera Ministerul Justitiei.

Astfel, au fost reglementate principiile fundamentale ale procesului penal, introducandu-se o serie de principii noi, precum dreptul la un proces echitabil desfasurat intr-un termen rezonabil, principiul separarii functiilor judiciare in procesul penal, principiul obligativitatii actiunii penale strans legat de cel subsidiar al oportunitatii, dreptul la libertate si siguranta si principiul loialitatii in obtinerea probelor.

In noul Cod de procedura penala a fost reglementata o noua masura preventiva, arestul la domiciliu, in vederea extinderii posibilitatilor de individualizare a masurilor preventive si au fost facute modificari de substanta in materia cailor extraordinare de atac. Ca urmare a acestor modificari, recursul in casatie devine o cale extraordinara de atac, exercitata doar in cazuri exceptionale, numai pentru motive de nelegalitate.

Practica judiciara unitara este asigurata prin intermediul recursului in interesul legii dar si al unei institutii noi sesizarea inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept.

De asemenea, a fost introdusa institutia acordului de recunoastere a vinovatiei si au fost reglementate proceduri speciale menite a asigura accesul justitiabililor la mijloace si forme procedurale mai simple, avandu-se in vedere accelerarea procedurii, pentru asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor.

"Intrarea in vigoare a codurilor penale reprezinta indeplinirea angajamentului Romaniei fata de Uniunea Europeana, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. De altfel, inca din iulie 2009, Comisia Europeana recomanda intrarea rapida in vigoare a celor patru coduri, o mentiune expresa privind data de 1 februarie 2014 pentru codurile penale regasindu-se si in raportul publicat la inceputul anului trecut", se arata in comunicatul MJ.

Ministerul Justitiei va continua dialogul cu reprezentantii sistemului judiciar, pentru a asigura resursele necesare derularii procesului de implementare, in cele mai bune conditii.Teoria generala a dreptului. Editia 4
Roberta Plosc#259

Detalii si comenzi
Pret lei: 49.942.5


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  121 useri online

  Useri autentificati: