OUG 117/2013 aduce modificari importante la Legea educatiei nationale 03-01-2014 Sursa: Monitorul Oficial ------------------ In Monitorul Oficial Partea I nr. 843/2013 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 117/2013 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 si pentru luarea unor masuri in domeniul invatamantului.
Invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020.
Obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 11 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani.
Sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri:
a) educatia timpurie (0-6 ani), formata din nivelul anteprescolar (0-3 ani) si invatamantul prescolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare;
b) invatamantul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV;
c) invatamantul secundar, care cuprinde:
(i) invatamantul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII;
(ii) invatamantul secundar superior care poate fi:
– invatamant liceal, care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica;
– invatamant profesional cu durata de 3 ani;
d)invatamantul tertiar nonuniversitar, care cuprinde invatamantul postliceal.
Invatamantul general obligatoriu este format din invatamantul primar, invatamantul secundar inferior si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior.
Durata studiilor in invatamantul liceal este de 4 sau 5 ani, in conformitate cu planurile-cadru aprobate de Ministerul Educatiei Nationale. Pentru unele forme de invatamant cu frecventa si pentru invatamantul liceal cu frecventa redusa, durata studiilor se prelungeste cu un an.
Textul integral al modificarilor: OUG 117/2013 aduce modificari importante la Legea educatiei nationale
| |