DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    
Promovare Traducatori
FIDES TRADUCERI
Bd. Hristo Botev nr.9, sector3, Bucuresti, Bucuresti
Detalii Birou: FIDES TRADUCERI


Procurorul general ii solicita presedintelui, intr-o scrisoare, sa nu promulge modificarile Codului penal
20-12-2013
Sursa: Agerpres

------------------
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a transmis o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care i-a solicitat sa nu promulge modificarile adoptate de Camera Deputatilor cu privire la Codul penal.
In scrisoare, seful Ministerului Public sustine ca nu e de acord cu aceste modificari, aducand argumente juridice si aratand dificultatile de implementare pe care le-ar implica acestea.
In data de 10 decembrie, plenul Camerei Deputatilor a adoptat un set de modificari la Codul penal, prin care presedintele Romaniei, deputatii si senatorii sunt scosi din definitia \functionarilor publici\, respectiv alesii locali scapa de raspunderea penala atunci cand atribuie contracte din bani publici propriilor familii.
In acest context, presedintele Traian Basescu a afirmat ca va solicita Parlamentului rediscutarea proiectelor, acuzandu-i pe parlamentari ca prin respectivele modificari se "protejeaza" si de emiterea unor hotarari care, "eventual, intamplator li s-ar potrivi lor si familiilor lor, in mod deosebit cand vorbim de atribuire de contracte pe bani publici".
"Daca ar intra in vigoare aceste modificari la Codul Penal, din cate stiu peste 30 de parlamentari ar rasufla usurati, din care opt se afla deja in instanta ca urmare a investigatiilor ANI. Stiu ca nu este foarte departe de cifra de 60 de alesi locali care sunt, de asemenea, intr-un proces avansat de investigare la ANI. Sunt foarte multe dosare in derulare la DNA, sunt procese pe rolul instantelor care vizeaza demnitari. Toate acestea ar trebui stopate imediat si nu stiu daca prin diverse artificii si cei care sunt incarcerati in momentul de fata nu ar putea sa beneficieze de schimbarea Codului Penal pentru infractiuni de mita, de coruptie, de abuz in serviciu, si sa devina liberi pentru a candida la europarlamentare sau la alegerile din 2016", spunea seful statului in ziua adoptarii proiectului de catre Camera Deputatilor.
Si Directia Nationala Anticoruptie a aratat ca noua prevedere restrange in mod nejustificat aplicabilitatea conflictului de interese la anumite categorii de persoane care indeplinesc un serviciu public.
"Astfel, de exemplu, primarii ies de sub incidenta acestui articol si, prin urmare, vor putea sa acorde contracte finantate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude. In prezent, pe rolul instantelor de judecata, pentru diferite infractiuni, in cauze care au fost instrumentate de DNA, se afla peste 100 de primari si viceprimari", a atras atentia DNA.
Si Consiliul Superior al Magistraturii a criticat modificarile aduse Codului Penal, subliniind faptul ca nu le-a primit spre avizare.
Aceste modificari aduse Codului penal sunt contestate la Curtea Constitutionala de catre parlamentarii PDL, motiv pentru care ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a evitat sa exprime un punct de vedere pe acest subiect.
"Avem o anumita realitate si anume Curtea Constitutionala are o sesizare pe aceste dispozitii recente. Practic, Curtea se va pronunta dupa 15 ianuarie si nu vom mai putea vorbi de modificari, pentru ca de la 1 februarie avem in vigoare un nou Cod Penal si avem in continuare un angajament politic ferm de a respecta acest termen de intrare in vigoare la 1 februarie a noului Cod Penal. Practic, raman fara obiect discutiile pe lucruri concrete, asa cum au fost ele recent aprobate. Urmeaza sa discutam de aici incolo mult mai aproape cu membrii Comisiei juridice atunci cand apar initiative parlamentare. De altfel, am si discutat cu mai multi colegi de-ai mei de obligatia de rezerva de a comenta in spatiul public", a spus Cazanciuc.Drept financiar public. Drept bugetar
Ratiu Monica Amalia

Detalii si comenzi
Pret lei: 49.942.42


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  41 useri online

  Useri autentificati: