Strainii pot cumpara teren agricol fara limita de suprafata si nu au nevoie de cunostinte in domeniul agricol (proiect) 18-11-2013 Sursa: Agerpres ------------------ Strainii care vor sa achizitioneze terenuri agricole in Romania, dupa 1 ianuarie 2014, nu vor mai fi nevoiti sa se limiteze la doar 100 de hectare si nici sa aiba cunostinte in domeniul agricol sau o perioada minima de activitate in acest sector, aceste conditii fiind scoase din noul proiect de Lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persone fizice, au declarat surse din Ministerul Agriculturii.
Noul proiect de Lege, care vizeaza si infiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, prin reorganizarea Agentiei Domeniilor Statului, va fi publicat luni pe site-ul MADR, urmand sa fie discutat in aceasta saptamana in Guvern, dupa care va fi transmis spre dezbatere in Parlament.
In proiectul initial de OUG din luna septembrie s-a impus limita de 100 de hectare de teren agricol pe care o poate detine o persoana fizica, cetatean roman sau din alt stat al Uniunii Europene, dar si o masura care viza experienta de 5 ani in agricultura, conditii considerate discriminatorii de catre Comisia Europeana si scoase in prezent din actualul proiect de Lege.
Potrivit unor surse apropiate pietei funciare, exista temerea ca Ungaria isi va sustine cetatenii cu orice mijloace pentru achizitionarea de terenuri agricole in Romania, mai ales in zona Transilvaniei, incepand cu anul 2014. Ungaria detinea la finele lui 2011 circa 8,17 57.190 ha) din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat in Romania de persone juridice straine, potrivit unor date furnizate in 2011 de MADR, desi cifrele sunt inca destul de controversate.
In actualul proiect de lege sunt mentinute reglementarile privind dreptul de preemptiune la cumpararea terenurilor. Astfel, instrainarea prin vanzare se va face cu respectarea dreptului de preemtiune al coproprietarilor persoane fizice, arendasilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasoara activitati agricole in localitatea unde este situat terenul, precum si al Statului Roman, la aceleasi pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin prezenta lege.
"Dreptul de preemtiune pentru tinerii pana in 40 de ani este analizat pentru ca se considera ca este o masura discriminatorie, insa, pe de alta parte, UE sprijina instalarea tinerilor la sate pentru ca populatia este imbatranita si cred ca este o conditie care trebuie mentinuta ca drept de preemtiune. Statul va avea dreptul sa intervina, sa cumpere teren numai cand va considera ca terenurile depasesc anumite suprafete, insa acestea vor fi cuprinse in normele metodologice de aplicare", au precizat sursele din MADR.
Prin acest proiect de lege se urmareste si comasarea terenurilor agricole in vederea cresterii dimensiunii fermelor agricole si constituirea exploatatiilor viabile economic, in conditiile in care clasa de mijloc din agricultura nu a fost sustinuta in ultimii ani. In prezent, 11.000 de fermieri mari cu peste 30 de hectare detin in total 4,5 milioane de hectare si iau jumatate din subventii, iar 800.000 de fermieri au intre 1 si 5 hectare.
Sursele citate au declarat ca fermierii romani pot lua credite cu dobanzi de sub 6 la lei pentru achizitionarea de terenuri agricole de la doua banci si pot beneficia de garantii de la stat la credite pana in limita de 50 in vederea achizitionarii de terenuri agricole.
|