DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Cursuri Lupu&Partners

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English

(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    


Decizia Curtii Constitutionale nr. 163 din 12 martie 2013
09-04-2013
Sursa: Monitorul Oficial

------------------
In Monitorul Oficial Partea I nr. 190/2013 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 163 din 12 martie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.71 alin.(2) teza intai din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine ca textul de lege criticat prevede pentru acordarea pensiei de serviciu doua conditii, si anume ca, pe de o parte, persoana in cauza *sa fi avut un mandat de judecator al instantei constitutionale*, iar, pe de alta parte, sa fi indeplinit conditiile de pensionare anterior sau in cursul exercitarii mandatului de judecator. Se apreciaza ca expresia *recalcularea pensiilor anterior stabilite* ar trebui sa vizeze si cazurile in care pensia de judecator al Curtii Constitutionale nu este pensia *initial stabilita*, asadar in procesul de recalculare nu trebuie sa se distinga in functie de momentul stabilirii pensiei si nici in functie de momentul in care persoana indreptatita solicita recalcularea pensiei in plata.
Se considera ca textul legal criticat creeaza un tratament juridic discriminatoriu intre persoane aflate in aceeasi situatie juridica-judecatori ai Curtii Constitutionale -, intrucat exclude posibilitatea ca, *dupa o perioada de la incetarea mandatului*, un judecator al Curtii Constitutionale sa dobandeasca o pensie alta decat cea prevazuta de art.71 alin.(2) din Legea nr.47/1992 si *apoi solicita recalcularea dreptului sau la pensie ca pensie de serviciu cuvenita unui judecator al Curtii Constitutionale*. Asadar, se apreciaza ca textul de lege criticat *poate fi constitutional in masura in care nu exclude posibilitatea recalcularii pensiei, indiferent de momentul stabilirii initiale a acesteia, dupa o perioada de timp de la incetarea mandatului de judecator al Curtii Constitutionale in conditiile in care persoana indreptatita satisface cele doua exigente majore, respectiv sa fi avut un mandat de judecator al instantei constitutionale si existenta unei pensii anterior stabilite, de un alt tip*.
In continuare, Avocatul Poporului concluzioneaza si considera ca *prevederile art.71 alin.(2) din Legea nr.47/1992 sunt constitutionale in masura in care se intelege ca data stabilirii/recalcularii pensiei este ulterioara incetarii mandatului de judecator al Curtii Constitutionale, indiferent de data concreta la care judecatorul Curtii Constitutionale solicita stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie prevazute de acest text de lege, precum si de data acordarii pensiei initiale si de tipul acesteia*.
In consecinta, Avocatul Poporului apreciaza ca *motivele invocate justifica solicitarea de a constata neconstitutionalitatea art.71 alin.(2) din Legea nr.47/1992, republicata, in raport de dispozitiile art.16 din Constitutie*.

In urma dezbaterilor, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art.71 alin.(2) teza intai din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, care fac obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului, sunt constitutionale in masura in care se aplica judecatorilor Curtii Constitutionale care au exercitat aceasta functie, indiferent de data pensionarii.

Textul integral al Deciziei: Decizia Curtii Constitutionale nr. 163 din 12 martie 2013Codul de procedura penala. Comentariu pe articole. Editie de colectie
Coordonator Mihail Udroiu

Detalii si comenzi
Pret: 527.5 lei


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  52 useri online

  Useri autentificati: