DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Resursa ta de Drept: Cercetarea paternitatii in dreptul american

avocat Magdalena Popeanga
popeanga@dreptonline.ro

Potrivit Legilor Statului Massachusetts cu privire la un copil nascut în timpul casatoriei parintilor lui, se aplica prezumtia ca acesta este fiul biologic al sotului mamei. Prezumtia, una dintre cele mai vechi si mai puternice, a luat adesea aparenta unei reguli evidente în dreptul anglo-american, cu exceptia situatiei în care sotul si sotia marturiseau lipsa relatiilor sexuale în timpul conceptiei.

si în dreptul american, ca si în dreptul anglo-saxon, prezumtia este cunoscuta ca Regula Lordului Mansfield - nobil englez care a sintetizat-o prin numele “decenta si moralitate. De-a lungul timpului, pentru a se justifica cercetarea paternitatii, s-a avut în vedere interesul public de a-i proteja pe copii împotriva pierderii drepturilor de mostenire, grija parinteasc.

A. Cine este tatal.

Raspunsul la întrebarea “cine este tatal” nu este asa de simplu, precum s-ar putea crede. Exista unele diferente legale importante între diferitele situatii relative la paternitate. În dreptul american se face distinctie între tatal recunoscut, tatal presupus ( prezumtiv), tatal necasatorit, tatal vitreg. Astfel:

Tatal recunoscut este orice tata biologic al unui copil nascut din parinti necasatoriti, dar a carui paternitate a fost stabilita ori prin recunoasterea tatalui, ori prin întelegerea parintilor. Un tata recunoscut trebuie sa plateasca sprijin material pentru copil.

Un barbat este presupus a fi tatal unui copil, în cazul în care mama nu dovedeste contrariul în tribunal, daca oricare din urmatoarele ipoteze este adevarata:

  el a fost casatorit cu mama în perioada când copilul a fost conceput sau nascut, chiar daca unele state nu considera ca un barbat este presupus tatal copilului în cazul în care cuplul s-a despartit;

  el a încercat sa se casatoreasca cu mama ( chiar daca mariajul nu a fost validat ) si copilul a fost conceput sau nascut în timpul “mariajului”;

  el s-a casatorit cu mama dupa nasterea copilului si a fost de acord ori sa îsi puna numele pe certificatul de nastere, ori sa sprijine material copilul;

  el a primit copilul în casa lui si l-a întretinut ca si când ar fi fost al lui.

  Un barbat necasatorit, care lasa însarcinata o femeie, este denumit tata necasatorit. Tatal necasatorit are putine drepturi în ceea ce priveste copilul. De exemplu, nu are dreptul sa-i pretinda mamei sa faca avort, iar daca mama decide sa patreze copilul, el va trebui sa plateasca sprijin material copilului, daca instanta a decis acest lucru, sau daca el recunoaste ca este tatal copilului. Are drept de vizita si poate solicita custodia.

  Un tata vitreg nu este obligat sa întretina copiii femeii cu care este casatorit, cu exceptia cazului în care le adopta legal copiii.

  B. Metode de stabilire a paternitatii.

  Ca metode de stabilire a paternitatii distingem:

  Recunoasterea mamei si a tatalui, semnata în fata notarului, prin care acestia declara ca al lor este copilul. Daca mama este maritata cu un alt barbat, care nu este tatal copilului, recunoasterea trebuie sa fie semnata si de sot. De altfel, aceasta este singura metoda, sub legile statului Massachusetts prin care cel ce pretinde ca este tatal unui copil din casatorie, poate sa stabileasca paternitatea acestuia.

  Stabilirea paternitatii pe cale judecatoreasca initiata:

  printr-o cerere introdusa de pretinsul tata, în care acesta sustine ca este tatal copilului, situatie diferita de metoda de la punctul 1. De aceea, daca un om pretinde ca el este tatal copilului, iar mama a fost maritata cu altcineva la data nasterii copilului, atunci acelui barbat, în mod expres, îi este interzis dreptul de a depune cererea.

  printr-o cerere de chemare în judecata introdusa tot de pretinsul tata, chiar daca mama copilului era maritata cu altcineva la data nasterii copilului. Pentru aceasta el va trebuie sa treaca de o audiere preliminara.

  cerere de chemare în judecata, introdusa de copil sau de mama, pentru stabilirea paternitatii, care se poate introduce si în timp ce mama este înca însarcinata, dar, în privinta careia nu se poate lua nici o decizie cât timp copilul nu s-a nascut. Daca mama are nevoie de sprijin material în timpul sarcinii, ea poate depune o cerere pentru a-l obtine. Oricum, ea poate beneficia de acesta doar daca tatal poate sa-l suporte, din punct de vedere financiar. În orice caz, mama sau copilul îl pot recupera retroactiv pâna la data nasterii copilului, chiar daca partile au asteptat mai multi ani dupa nasterea copilului, înainte de a depune cererea de paternitate. În practica, se poate cita cazul Revenue vs. Roe din 1991, când sprijinul material retroactiv a fost decis pentru o perioada de 10 ani, anterioara depunerii cererii.

  Cu totul diferita este solutia prevazuta în legile statului Wisconsin, de exemplu, unde în speta Roberta Jo W. vs. Leroy W, s-a aratat instanta poate crea retroactiv obligatia de întretinere, dar numai în conditiile în care, fiind vorba de copilul major, acesta are mai putin de 19 ani si urmeaza sa obtina o diploma de absolvirea a liceului. În fapt, la 12 martie 1976, când Roberta Jo s-a nascut, mama sa Jo Ann L. nu a desemnat un tata. Ulterior ea a numit trei posibili tati, printre care si pe pârât, Leroy W., dar nu a avut loc un proces în stabilirea paternitatii. La 12 martie 1994 R. J. a împlinit 18 ani, iar în mai 1994 a absolvit liceul. Pe 12 august 1994 ea a început procedura pentru a cere stabilirea paternitatii, solicitând sa fie reprezentata în proces. În noiembrie 1994, ea a introdus o cerere, cerând instantei sa stabileasca daca unul dintre cei trei pârâti este sau nu tatal sau, iar ulterior, acordarea obligatiei de întretinere, contributii la asigurarile sociale si cheltuieli medicale. Pentru a se determina paternitatea, instanta a dispus efectuarea testelor medico-legale ale tuturor celor implicati ( mama, copil, pârâti ). În urma acestora s-a stabilit ca este 99,79% probabilitatea statistica pentru ca Leroy sa fie tatal. Datorita acestui rezultat obtinut, el este prezumat ca fiind tata. Leroy a cerut instantei sa nu admita cererea privind acordarea obligatiei de întretinere retroactiv, iar instanta a admis cererea pârâtului. În consecinta Roberta Jo ataca hotarârea instantei cu apel la Curtea Suprema de Justitie din Wisconsin. Problema de drept pusa era aceea daca Curtea de Apel, sau orice alta instanta, poate sau nu sa creeze retroactiv obligatia de întretinere pentru o persoana care este adult la momentul la care face o astfel de cerere. Raspunsul este nuantat: da, dar numai daca persoana are mai putin de 19 ani si urmeaza sa obtina o diploma de absolvire a liceului. Întrucât, în fapt, Roberta Jo a absolvit liceul în mai 1994 si, ulterior, în august 1994 a început precedura prin care cerea stabilirea paternitatii si acordarea obligatiei de întretinere retroactiv, pe 22 septembrie 1995 Curtea Suprema de Justitie a decis ca Roberta Jo nu este în drept sa primeasca, pentru trecut, prezent sau viitor întretinerea.

  Alte resurse
  Termeni juridici, grupare tematica

Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
39 useri online

Useri autentificati: