DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Cursuri Lupu&Partners

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English

(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Raspunsuri juridice
Pensie de urmas

Intrebarile au fost introduse prin formularul
Intreaba un Avocat


Intrebari si raspunsuri juridice
Arhiva intrebari juridice

Cautare intrebare + raspuns juridic:
Dreptul securitatii sociale
Moarcas Costea Claudia-Ana,Moarcas Costea Claudia-Ana

Detalii si comenzi
Pret lei: 54.9
46.67Localitate: Com. Mischii, Jud. Dolj
Data: 10-10-2011

Titlu/Subiect: Pensie de urmas
Buna seara! Problema sta in felul urmator: Tatal meu a murit acum 14 ani de tuberculozaTBC). Eu iau si acum pensie de urmas, pentru ca sunt inca in studii, dar sora mea nu mai beneficiaza de aceasta pensie, deoarece nu mai este in studii. Insa problema este cu mama noastra, care nu a avut niciodata carte de munca, si nici nu a beneficiat de pensie de urmas dupa sot, adica tatal meu, deoarece aveau doar 9 ani de casatorie cand acesta a decedat. De curand cineva ne-a spus ca mama ar fi avut dreptul la pensie, deoarece tata a murit de TBC. Insa tot aceasta persoana ne-a informat ca modificarile aduse in legea pensiilor de la 1 ianuarie 2011 nu i-ar mai da acest drept. Conform legii de dinaintea celei de la 1 ianuarie 2011,daca sotul decedat ar fi suferit de TBC, sotul ramas in viata ar fi avut dreptul la pensie de urmas indiferent de varsta. In cazul mamei,dupa noua lege, aceasta poate lua pensie de urmas doar daca dovedeste ca tata a murit din cauza unei boli profesionale. Cum poate sa dovedeasca faptul ca tata a capatat aceasta boala din cauze profesionale? Ce putem sa facem? Eu gandesc in felul urmator: avand in vedere ca tata a decedat cu multi ani inaintesi anume 14) sa se modifice legeaadica pe vremea cand sotii bolnavilor decedati de TBC beneficiau de pensie de urmas), indraznesc sa cred ca mama inca mai poate sa beneficieze de aceasta pensie desi a trecut atata timp de la moarte tatei. Va rog frumos sa-mi dati un raspuns! Ce parere aveti si unde se poate adresa mama mea? Multumesc anticipat!

justitiara13 [10-10-2011]
din pacate,aceste legi ceausiste,s-au abrogat de mult,cand toti membrii familiei beneficiau de locuri de munca si de pensii,in urma decesului capului de familie,din oricare alte motive,boli profesionale,etcNu poti introduce un raspuns si obtine datele de contact ale celui(ei) care intreaba fara a fi inregistrat(a).
Pentru a te inregistra ca membru intra aici


Raspunsurile prezentate aici nu au un caracter oficial, nu este asigurata corectitudinea celor afirmate, avand cu preponderenta rol de sfaturi bazate pe cunostinte si/sau experienta

Sectiunea intrebarilor publiceExplicatii termeni - definitii juridice din Dictionar juridic

Definitie Bun
Valoare economica destinata a satisface nevoi materiale sau spirituale, susceptibila de apropriatiune sub forma dreptului patrimonial (prof. univ. dr. Ghe. Beleiu)
Un lucru, dreptul patrimonial care are ca obiect lucrul.
Definitie Bun
Drept CivilDefinitie Casatorie
Numai casatoria incheiata in fata delegatului de stare civila da nastere drepturilor si obligatiilor de soti prevazute in Codul Familiei.

Varsta minima de casatorie este de optsprezece ani. Pentru motive temeinice, minorul care a implinit vārsta de saisprezece ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai, ori, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in a carei raza teritoriala isi are domiciliul.

Casatoria se incheie in fata delegatului de stare civila al Consiliului popular al comunei, orasului, al municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, in cuprinsul caruia se afla domiciliul sau resedinta oricaruia dintre viitorii soti.

Cei care vor sa se casatoreasca vor face, personal, declaratia de casatorie la serviciul de stare civila la care urmeaza a se incheia casatoria. Daca unul dintre viitorii soti nu se afla in localitatea unde urmeaza a se incheia casatoria, el va putea face declaratia de casatorie in localitatea unde se afla, la serviciul de stare civila, care o va transmite, din oficiu si fara intirziere, serviciului de stare civila competent pentru incheierea casatoriei.
Definitie Casatorie
Dreptul Familiei

Termeni juridici, grupare tematicaCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
82 useri online

Useri autentificati: