DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  


Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Raspunsuri juridice
testamentul,o solutie?

Intrebarile au fost introduse prin formularul
Intreaba un Avocat


DreptOnline.ro nu solicita, nu stocheaza si nu prelucreaza date personale, nu utilizeaza cookies. Pentru orice intrebare sau sesizare legata de politica GDPR, va asteptam cu un e-mail la: office@dreptonline.ro.

Intrebari si raspunsuri juridice
Arhiva intrebari juridice

Cautare intrebare + raspuns juridic:
Dreptul securitatii sociale
Moarcas Costea Claudia-Ana,Moarcas Costea Claudia-Ana

Detalii si comenzi
Pret lei: 54.9
46.67Localitate: CONSTANTA
Data: 16-03-2010

Titlu/Subiect: testamentul,o solutie?
titularul unui imobil,casatorit,dar despartit de cca.17 ani,deci nedivortat de sotia sa,doreste sa lase prin testament,respectandu-se procedurile legale,bunurile salemobile si imobile),doar unuia dintre cei doi copii ai sai. sotia si unul dintre cei doi copiialtul decat caruia se doreste transmiterea mostenirii,de catre titular),nu mai locuiesc la adresa imobilului,ce se doreste a deveni mostenire. imobilulu a fost achizitionat de parintii titularului actual,si trecut pe numele acestuia,dar acesta era casatorit. conform codului civil,imobilul a devenit bun comun pentru ambii soti,atat in cazul unui partaj,cat si in cazul instrainarii acestuia prin vanzare,fiind obligatoriu acordul de semnare al sotiei. precizari:numele sotiei nu este stipulat in niciunul din actele de propietate ale imobilului. titularul imobilului nu sufera de boli sau alte afectiuni mintale,care ar putea pune sub semnul intrebarii discernamantul sau,in situatia in care acesta doreste in mod expres sa lase patrimoniul sau prin testament,unuia dintre copii.intrebarea este daca dupa decedarea titularului actual,testamentul lasat de acesta unuia dintre copii,va reprezenta un act forte pentru mostenitorul indicat? va putea fi anulat de catre membrii de familie ai defunctului? va multumesc anticipat! mentionez ca,titularul imobilului doreste in mod expres si liber voit,ca unic mostenitor al sau,sa devina unul dintre copii.

carpatina [16-03-2010]
testaemntul daca s-ar face in Anglia si bunurile s-ar afla in Anglia, atunci testatorul poate sa-si aleaga cui ii testeaza toate bunurile sale. In Romania, insa, legea rezerva fiecarui mostenitor o cota parte impotriva donatiilor, testamentelor sau legatelor. Acestea pot fi atacate in instanta si solicita reductiunea pana la cota ce reprezinta rezerva succesorala a fiecarui mostenitor din cei care solicita reductiunea testamentului.florin ghicu [16-03-2010]
Este importanta natura actului prin care imobilul despre care faceti vorbire a intrat in patrimoniul batranului. Daca este vorba despre vanzare-cumparare, imobilul a devenit bun comun in proprietatea devalmasa a sotilor prin efectul legii, chiar daca numele sotiei nu este specificat in contract. Daca este vorba despre o donatie, este posibil ca acest imobil sa fie bun propriu daca parintii au inteles sa-si gratifice doar fiul). Aceasta distinctie capata relevanta in privinta masei succesorale la data deschiderii succesiunii. Ideea este ca, in principiu, batranul poate testa doar bunurile ce-i apartin. Pe de alta parte, indiferent de adresa la care locuiesc sotia si celalat copil, acestia raman mostenitori rezervatari si vor avea posibilitatea solicitarii reductiunii legatului universal in limita cotitatii disponibile, pentru ca se va incalca rezerva succesorala. Pentru partea sa din bunurile detinute in coproprietate cu sotia va puteti gandi la un act cu titlu oneros incheiat cu fiul ex. contract de intretinere...).carpatina [16-03-2010]
florin ghicu: "...patrimoniul batranului"... in speta nu se vorbeste despre nici un batran, ci despre un titular al unor bunuri mobile si imobile... expresia este si foarte nejuridica si chiar cu o tenta aroganta fata de o persoana mai in varsta.florin ghicu [16-03-2010]
distinsa carpatina: citeste enunturile cu atentie. Cuvantul batran nu are nimic ofensator iar "expresia" patrimoniul batranului nu poate fi "nejuridica". Pe aceasta pagina oamenii asteapta solutii pentru problemele lor si daca se poate intr-un limbaj cat mai putin "juridic". Pentru dispute intre specialistii in domeniu exista alte rubrici. In alta ordine de idei, sper ca aceasta "rautate" folosita constructiv sa iti ajute in cariera. Iti doresc mult succes.Nu poti introduce un raspuns si obtine datele de contact ale celui(ei) care intreaba fara a fi inregistrat(a).
Pentru a te inregistra ca membru intra aici


Raspunsurile prezentate aici nu au un caracter oficial, nu este asigurata corectitudinea celor afirmate, avand cu preponderenta rol de sfaturi bazate pe cunostinte si/sau experienta

Sectiunea intrebarilor publiceExplicatii termeni - definitii juridice din Dictionar juridic

Definitie Bun
Valoare economica destinata a satisface nevoi materiale sau spirituale, susceptibila de apropriatiune sub forma dreptului patrimonial (prof. univ. dr. Ghe. Beleiu)
Un lucru, dreptul patrimonial care are ca obiect lucrul.
Definitie Bun
Drept CivilDefinitie Familie
Familia are la baza casatoria liber consimtita intre soti.

In Romania statul ocroteste casatoria si familia; el sprijina, prin masuri economice si sociale, dezvoltarea si consolidarea familiei.

Relatiile de familie se bazeaza pe prietenie si afectiune reciproca intre membrii ei, care sunt datori sa-si acorde unul altuia sprijin moral si material.

Familia si relatiile de familie sunt reglementate de Codul Familiei
Definitie Familie
Dreptul FamilieiDefinitie Mostenitor
Persoana care este chemata la mostenire in temeiul legii. Au calitatea de mostenitor legal :
 • rudele apropiate ale defunctului, impartite in clase de mostenitori;
 • sotul supravietuitor.

  In cazurile in care nu exista mostenitori legali sau testamentari ori nici unul din mostenitori nu au acceptat succesiunea, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului.

  Sunt excluse de la succesiune persoanele considerate de lege nedemne de a accede si anume:
 • cel condamnat, in calitate de autor, coautor, complice sau instigator, printr-o hotarare ramasa definitiva, pentru omor sau tentativa de omor asupra celui ce lasa mostenirea;
 • cel care a facut impotriva celui ce lasa mostenirea un denunt, o plangere sau o marturie, de natura sa atraga pedeapsa cu moartea, dovedite calomnioase printr-o hotarare ramasa definitiva;
 • mostenitorul major care, avand cunostinta de omorul defunctului, nu a denuntat aceasta justitiei, nedemnitatea nu opereaza insa cu privire la ascendentii si descendentii omoratorului, afinii sai de acelasi grad, sotul sau sotia sa, fratii, surorile, unchii, matusile, nepotii sau nepoatele sale.
  Definitie Mostenitor
  Drept Civil  Definitie Partaj
  In cazul procesului de divort, cei doi soti pot solicita si efectuarea partajarii bunurilor comune din casatorie, a partajului. Partajul se poate efectua, insa, si dupa ce hotararea de divort ramane definitiva, la solicitarea uneia dintre parti.

  Existenta unor drepturi exclusive cu privire la bunuri (imobile si mobile) reprezinta, conform Codului Civil, un scop prioritar. Desi starea de indiviziune se poate sfarsi si prin alte modalitati, partajul ramane calea cea mai folosita pentru iesirea din indiviziune din punctul de vedere al proprietatii.

  Mai multe detalii privind partajarea bunurilor comune din casatorie: Partaj divort
  Definitie Partaj
  Dreptul Familiei

 • Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  64 useri online

  Useri autentificati: