DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  


Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Raspunsuri juridice
ajutor de deces si inmormantare

Intrebarile au fost introduse prin formularul
Intreaba un Avocat


DreptOnline.ro nu solicita, nu stocheaza si nu prelucreaza date personale, nu utilizeaza cookies. Pentru orice intrebare sau sesizare legata de politica GDPR, va asteptam cu un e-mail la: office@dreptonline.ro.

Intrebari si raspunsuri juridice
Arhiva intrebari juridice

Cautare intrebare + raspuns juridic:
Dreptul securitatii sociale
Moarcas Costea Claudia-Ana,Moarcas Costea Claudia-Ana

Detalii si comenzi
Pret lei: 54.9
46.67Localitate: medias
Data: 10-10-2009

Titlu/Subiect: ajutor de deces si inmormantare
Buna ziua!De curand sotia mea a decedat,am apelat la locul ei de munca adica la serviciul public de ecologizare din cadrul primariei Medias unde a fost angajata cu contract de munca pe perioada nederteminata.aici mi sa spus ca nu beneficiaza de acest drept intrucat nu este prevazut in contractul colectiv de munca,pt.ca este o institutie publica.Va rog sa ma ajutati in aceasta problema cum as putea obtine acest ajutor?Va multumesc!

rora [10-10-2009]
Daca unitatea unde a lucrat sotia nu are prevazut in CCM acest ajutor, il puteti solicita la primarie sau Casa de pensii, conform Legii nr. 19/2000: Ajutorul de deces ART. 126*) 1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, dupa caz, soțul supraviețuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, moștenitorul, în condițiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, oricare persoana care face aceasta dovada. 2) Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat și facut public de catre CNPAS, conform prevederilor art. 5 alin. 3). *) Reproducem mai jos prevederile art. 17 alin. 1) din Legea nr. 19/2009: "ART. 17 1) Cuantumul ajutorului de deces se stabilește, în condițiile legii, în cazul: a) asiguratului sau pensionarului, la 1.702 lei b) unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 851 lei." ART. 127 1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreținerea sa și care nu are un drept propriu de asigurari sociale. 2) Se considera membru de familie, în sensul prezentei legi: a) soțul b) copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârsta de pâna la 18 ani sau, daca își continua studiile, pâna la terminarea acestora, fara a depași vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de munca, indiferent de vârsta, daca și-au pierdut capacitatea de munca înaintea vârstelor menționate c) parinții și bunicii oricaruia dintre soți. 3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 126 alin. 2). ART. 128 Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat și se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.Nu poti introduce un raspuns si obtine datele de contact ale celui(ei) care intreaba fara a fi inregistrat(a).
Pentru a te inregistra ca membru intra aici


Raspunsurile prezentate aici nu au un caracter oficial, nu este asigurata corectitudinea celor afirmate, avand cu preponderenta rol de sfaturi bazate pe cunostinte si/sau experienta

Sectiunea intrebarilor publiceExplicatii termeni - definitii juridice din Dictionar juridic

Definitie Apel
Cale de atac
Actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei
Definitie Apel
General, extinsDefinitie Bun
Valoare economica destinata a satisface nevoi materiale sau spirituale, susceptibila de apropriatiune sub forma dreptului patrimonial (prof. univ. dr. Ghe. Beleiu)
Un lucru, dreptul patrimonial care are ca obiect lucrul.
Definitie Bun
Drept CivilDefinitie Contract
Acordul intre doua sau mai multe persoane, pentru a constitui sau a stinge intre dansii raporturi juridice (art. 942 Codul civil).
Definitie Contract
Drept Civil

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
59 useri online

Useri autentificati: