DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  


Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Raspunsuri juridice
student strain in Romania

Intrebarile au fost introduse prin formularul
Intreaba un Avocat


DreptOnline.ro nu solicita, nu stocheaza si nu prelucreaza date personale, nu utilizeaza cookies. Pentru orice intrebare sau sesizare legata de politica GDPR, va asteptam cu un e-mail la: office@dreptonline.ro.

Intrebari si raspunsuri juridice
Arhiva intrebari juridice

Cautare intrebare + raspuns juridic:
Dreptul securitatii sociale
Moarcas Costea Claudia-Ana,Moarcas Costea Claudia-Ana

Detalii si comenzi
Pret lei: 54.9
46.67



Localitate: Bucuresti
Data: 07-09-2009

Titlu/Subiect: student strain in Romania
Sunt student strain in Romania, doresc sa ma angajez legal part-time in Bucuresti. Inspectoratul Teritorial de Munca ma trimite la Oficiul de Imigrari si invers. Rog frumos sa-mi indicati exact in baza carei legi si a carui articol gasesc aceasta reglementare. Care sunt actele necesare pentru a face un contract part-time obisnuit de munca si unde se depune? Ce altceva trebuie sa fac? Multumesc anticipat!









rora [07-09-2009]
OUG nr. 194/2002 republicata, privind regimul strainilor in Romania ART. 5 Politica în domeniul imigrației 1) Anual, prin hotarâre a Guvernului, se stabilesc: a) numarul autorizațiilor de munca ce pot fi eliberate strainilor, conform prevederilor legislației speciale privind încadrarea în munca și detașarea strainilor pe teritoriul României ART. 45 Viza de lunga ședere pentru studii 1) Viza de lunga ședere pentru studii poate fi acordata, la cerere, strainilor care solicita intrarea pe teritoriul României în calitate de student sau care participa la un program de schimb de elevi. 2) Calitatea de student o au strainii acceptați la studii de catre o instituție de învațamânt de stat sau particulara, acreditata potrivit legii, inclusiv pentru participarea la cursuri de doctorat. 3) Solicitarea trebuie sa fie însoțita de urmatoarele documente: a) în cazul studenților: i) dovada de acceptare la studii eliberata de Ministerul Educației, Cercetarii și Tineretului, din care sa rezulte ca va urma o forma de învațamânt de zi ii) dovada achitarii taxei de studii pentru cel puțin un an de studii iii) dovada mijloacelor de întreținere, în cuantum de cel puțin salariul minim net pe țara lunar, pentru întreaga perioada înscrisa în viza iv) certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeași valoare juridica v) asigurarea medicala pe perioada valabilitații vizei vi) încuviințarea parinților sau a tutorelui cu privire la șederea în scop de studii pe teritoriul României, daca strainul este minor b) în cazul strainilor care participa la un program de schimb de elevi: i) dovada de acceptare la studii eliberata de Ministerul Educației, Cercetarii și Tineretului, din care sa rezulte ca va urma o forma de învațamânt de zi ii) dovada de participare într-un program de schimb de elevi, realizat de o organizație constituita în condițiile legii și recunoscuta pentru acest scop iii) dovada din partea organizației care realizeaza schimbul de elevi, din care sa rezulte ca aceasta va asigura mijloacele de întreținere și eventualele costuri privind îndepartarea iv) asigurarea medicala pe perioada valabilitații vizei v) dovada privind asigurarea cazarii la o familie selectata de catre organizația care realizeaza schimbul de elevi și care deține un spațiu de locuit considerat normal pentru o familie din România vi) încuviințarea parinților sau a tutorelui cu privire la șederea în scop de studii pe teritoriul României, daca strainul este minor. 4) Strainii care participa la un program de schimb de elevi trebuie sa aiba vârsta cuprinsa, de regula, între 7 și 19 ani. 5) Strainii bursieri ai statului român, precum și cei de origine româna nu sunt obligați sa prezinte documentele prevazute la alin. 3) lit. a) pct. iii). 6) Viza prevazuta la alin. 1) se acorda și strainilor acceptați la studii în baza documentelor internaționale la care România este parte. 2. Prelungirea dreptului de ședere temporara pentru strainii angajați în munca ART. 56 Prelungirea dreptului de ședere temporara în scop de munca 1) Strainilor intrați în România în scopul angajarii în munca li se prelungește dreptul de ședere temporara, daca: a) sunt titulari ai unei autorizații de munca valabile b) prezinta contractul individual de munca vizat de inspectoratul teritorial de munca în a carui raza își are sediul angajatorul sau o convenție civila încheiata cu o structura sportiva, în condițiile legii, daca strainii desfașoara activitați în calitate de sportiv profesionist c) salariul înscris în contractul individual de munca este cel puțin la nivelul salariului minim garantat în plata d) actul medical de atestare a starii de sanatate, din care sa rezulte ca strainul este apt pentru a fi încadrat în munca e) certificatul de atestare fiscala emis de administrația finanțelor publice în a carei raza teritoriala își are sediul angajatorul privind achitarea la zi a obligațiilor catre bugetul public național, doar la prelungirile ulterioare sau daca între data înregistrarii solicitarii pentru eliberarea autorizației și data înregistrarii cererii pentru eliberarea permisului de ședere au trecut mai mult de 60 de zile f) copia actului de identitate și, dupa caz, a autorizației sau a altui document legal care atesta exercitarea unei activitați ori profesii independente, daca angajatorul este persoana fizica. 2) Prelungirile ulterioare ale dreptului de ședere temporara în scop de munca se acorda daca strainul prezinta documentele prevazute la alin. 1) lit. b), c) și e), precum și daca îndeplinește condițiile pentru prelungirea autorizației de munca. 3) Cererea pentru prelungirea dreptului de ședere temporara se depune de catre strain cel târziu la data încetarii dreptului de ședere. 4) Dreptul de ședere temporara se prelungește pentru o perioada egala cu perioada de valabilitate a autorizației de munca sau, dupa caz, cu perioada pentru care valabilitatea acesteia se prelungește. 5) Strainilor care pot fi încadrați în munca la persoane fizice sau juridice din România, fara autorizație de munca, în condițiile legii, li se poate prelungi dreptul de ședere fara îndeplinirea condiției prevazute la alin. 1) lit. a). 3. Prelungirea dreptului de ședere temporara pentru strainii veniți în scop de studii ART. 58 Prelungirea dreptului de ședere temporara pentru studii 1) Strainii intrați în România pentru studii pot solicita prelungirea dreptului de ședere, astfel: a) în cazul studenților sau elevilor, pentru perioade succesive de pâna la un an, daca: i) sunt înscriși la studii la o instituție de învațamânt de stat sau particulara, acreditata potrivit legii, forma învațamânt de zi, inclusiv pentru participarea la cursuri de doctorat ii) dovedesc ca și-au achitat taxele de studii iii) fac dovada mijloacelor de întreținere, în cuantum de cel puțin salariul minim net pe economie, pe perioada valabilitații permisului de ședere b) în cazul strainilor care participa la un program de schimb de elevi, pe o perioada care sa nu depașeasca un an, daca: i) sunt înscriși la o unitate de învațamânt de stat sau particulara acreditata potrivit legii, forma învațamânt de zi ii) participa într-un program de schimb de elevi, realizat de o organizație constituita în condițiile legii și recunoscuta pentru acest scop iii) daca organizația care realizeaza schimbul de elevi își asuma responsabilitatea pentru asigurarea cazarii, a mijloacelor de întreținere și a eventualelor costuri privind îndepartarea. 2) Strainilor de origine româna li se poate prelungi dreptul de ședere temporara pentru studii, fara îndeplinirea condiției prevazute la alin. 1) lit. a) pct. iii). 3) Dreptul de ședere temporara pentru studii se poate prelungi cu cel mult 90 de zile dupa absolvirea studiilor, în vederea definitivarii situației școlare sau universitare și a avizarii documentelor de studii. ART. 59 Schimbarea profilului de studiu 1) Strainul caruia i s-a acordat sau, dupa caz, i s-a prelungit dreptul de ședere în scop de studii în România poate schimba profilul de studiu sau al specializarii profesionale, în conformitate cu legislația în vigoare, cu condiția ca durata totala a șederii prevazuta pentru studiile inițiale sa nu fie depașita. 2) În situația în care, prin schimbarea profilului de studiu sau a specializarii profesionale, se depașește durata totala a șederii prevazuta pentru studiile inițiale, este necesara obținerea unei noi vize de lunga ședere în scop de studii. ART. 60 Activitatea profesionala a strainilor admiși la studii 1) Strainii carora li s-a acordat dreptul de ședere în scop de studii pot lucra pentru a-și completa mijloacele de întreținere numai cu program redus. 2) Activitatea lucrativa desfașurata nu constituie motiv de eliberare a unui permis de ședere pentru munca. ART. 61 Bursieri ai statului român 1) Strainilor intrați în România în scop de studii, bursieri ai statului român, li se prelungește dreptul de ședere, în condițiile prevazute la art. 58 și 59, fara a fi necesara prezentarea dovezii mijloacelor de întreținere și a taxelor de studii. 2) Permisele de ședere pentru aceasta categorie de straini se acorda pe o perioada egala cu durata totala a studiilor și cu scutire de la plata taxelor consulare. ART. 65 Exercitarea de activitați economice și angajarea în munca 1) Strainii, titulari ai unui drept de ședere pentru reîntregirea familiei, pot fi angajați sau pot desfașura activitați economice, în condițiile legii. 2) Autorizația de munca sau, dupa caz, autorizația de desfașurare a activitații se elibereaza în condițiile legii, pe baza dreptului de ședere.



Nu poti introduce un raspuns si obtine datele de contact ale celui(ei) care intreaba fara a fi inregistrat(a).
Pentru a te inregistra ca membru intra aici






Raspunsurile prezentate aici nu au un caracter oficial, nu este asigurata corectitudinea celor afirmate, avand cu preponderenta rol de sfaturi bazate pe cunostinte si/sau experienta

Sectiunea intrebarilor publice



Explicatii termeni - definitii juridice din Dictionar juridic

Definitie Contract
Acordul intre doua sau mai multe persoane, pentru a constitui sau a stinge intre dansii raporturi juridice (art. 942 Codul civil).
Definitie Contract
Drept Civil









Termeni juridici, grupare tematica




Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
25 useri online

Useri autentificati: