DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Cursuri Lupu&Partners

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English

(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Resursa ta de Drept: Statut al Comisiei europene pentru democratie prin drept, statut nr. 6/1990Text preluat din Indaco LegeArticolul 1
1. Comisia europeana pentru democratie prin drept este un organ consultativ care coopereaza cu statele membre ale Consiliului Europei, cât si cu statele nemembre, in special cu cele din Europa Centrala si de Est. Câmpul sau specific de actiune este acela al garantiilor oferite de drept in serviciul democratiei. Ea urmareste urmatoarele obiective:
 • cunoasterea sistemelor lor juridice, mai ales in vederea apropierii acestor sisteme;
 • intelegerea culturii lor juridice;
 • examinarea problemelor puse de functionarea, intarirea si dezvoltarea institutiilor democratice.
  2. Comisia da prioritate lucrarilor referitoare la:
  a) principiile si tehnica constitutionale, legislative si administrative care sunt in serviciul eficacitatii institutiilor democratice si al intaririi lor, cât si principiul primordialitatii dreptului;
  b) drepturile si libertatile publice mai ales acelea care privesc participarea cetatenilor la viata institutiilor;
  c) contributia colectivitatilor locale si regionale la dezvoltarea democratiei.

  Articolul 2
  1. Fara a prejudicia competentele organelor Consiliului Europei, comisia poate sa efectueze, din proprie initiativa, cercetari si sa elaboreze, daca este cazul, proiecte de legi, de recomandari si de acorduri internationale. Orice propunere a comisiei poate fi discutata si adoptata de organele statutare ale Consiliului Europei.
  2. Comisia formuleaza avize la solicitarea Adunarii Parlamentare, a secretarului general, cât si a oricarui stat membru al Consiliului Europei, adresata prin intermediul Comitetului Ministrilor in componenta sa restrânsa la statele membre ale acordului partial (in continuare, Comitetul Ministrilor).
  3. Orice stat nemembru, cât si orice organizatie interguvernamentala pot beneficia de activitatea comisiei, adresând solicitarea Comitetului Ministrilor in vederea obtinerii acordului acestuia.
  4. In indeplinirea sarcinilor sale, comisia coopereaza cu Institutul International al Democratiei, creat sub egida Conferintei de la Strasbourg asupra democratiei parlamentare.
  5. Comisia poate, in plus, sa stabileasca legaturi cu institute si centre de documentare, de studiu si de cercetare.

  Articolul 3
  1. Din comisie fac parte experti independenti de renume international ca urmare a experientei lor in cadrul institutiilor democratice sau a contributiei lor la dezvoltarea dreptului si a stiintelor politice.
  2. Expertii, membri ai comisiei, sunt desemnati câte unul din fiecare tara de catre statele membre ale Consiliului Europei, membre ale acordului partial. Ei ramân in functie pentru o durata de 4 ani; mandatul lor poate fi reinnoit. Presedintele Adunarii Parlamentare si presedintele Consiliului regional al regiunii Venetia sau reprezentantul lor pot asista la lucrarile comisiei.
  3. Comitetul Ministrilor poate decide, in unanimitate, admiterea participarii oricarui stat european nemembru al Consiliului Europei la lucrarile comisiei. Dupa consultari cu comisia, statul in cauza poate desemna fie un membru asociat, fie un observator, care va face parte din comisie.
  4. Orice alt stat poate fi invitat, dupa aceleasi modalitati, sa desemneze un observator.
  5. Fiecare stat care a desemnat un membru sau un membru asociat poate desemna un supleant. Modalitatile de participare a supleantilor la lucrarile comisiei sunt definite in regulamentul interior al acesteia.

  Articolul 4
  1. Comisia alege, dintre membrii sai, un birou format din presedinte, trei vicepresedinti si alti patru membri. Durata mandatului presedintelui, a vicepresedintilor si a celorlalti membri ai biroului este de 2 ani; totusi, mandatul unui vicepresedinte si al altor doi membri ai biroului, desemnati in timpul primei alegeri, alesi prin tragere la sorti, va lua sfârsit dupa un an. Presedintele, vicepresedintii si ceilalti membri ai biroului pot fi realesi.
  2. Presedintele conduce lucrarile comisiei si asigura reprezentarea sa externa. Vicepresedintii il inlocuiesc pe presedinte in cazul in care acesta se afla in imposibilitatea de a prezida.
  3. Comisia se reuneste in sesiune plenara, ori de câte ori este necesar, prin convocare de catre presedinte, care stabileste locul reuniunii. Comisia poate, de asemenea, sa creeze comitete restrânse pentru a se ocupa de chestiuni specifice.
  4. Comisia defineste procedurile si metodele sale de lucru in regulamentul sau interior si decide cu privire la publicitatea care sa fie facuta activitatilor sale. Limbile de lucru ale comisiei sunt engleza si franceza.

  Articolul 5
  1. Comisia poate sa fie asistata, atunci când considera necesar, de consultanti, in mod deosebit competenti in domeniul dreptului sau al practicii institutionale a tarii sau a tarilor in cauza.
  2. Comisia poate, de asemenea, sa procedeze la audieri sau sa invite sa participe la lucrarile sale, de la caz la caz, orice persoana calificata sau orice organizatie neguvernamentala care actioneaza in domeniile de competenta ale comisiei si care este susceptibila sa ajute comisia in indeplinirea obiectivelor sale.

  Articolul 6
  1. Cheltuielile legate de punerea in aplicare a programului de activitati si cheltuielile curente de secretariat fac obiectul unui buget de acord partial care va fi finantat de statele membre ale acordului partial si supuse acelorasi dispozitii regulamentare ca acelea prevazute pentru celelalte bugete ale organizatiei.
  2. In plus, comisia poate accepta contributii voluntare care sunt varsate intr-un cont special deschis in sensul art. 4 alin. 2 al Regulamentului financiar al Consiliului Europei. Alte contributii voluntare pot fi destinate unor cercetari specifice.
  3. Regiunea Venetia pune la dispozitia comisiei un sediu in mod gratuit. Cheltuielile legate de secretariatul local si de functionarea sediului comisiei sunt asumate de regiunea Venetia si de Guvernul italian, potrivit unor modalitati care vor fi stabilite de autoritatile mentionate.
  4. Cheltuielile de calatorie si de sedere ale fiecarui membru al comisiei sunt in sarcina tarii care l-a desemnat.

  Articolul 7
  O data pe an, comisia transmite Comitetului Ministrilor un raport de activitate cuprinzând si liniile generale ale activitatilor sale viitoare.

  Articolul 8
  1. Comisia este asistata de Secretariatul General al Consiliului Europei, care asigura, in plus, legatura cu personalul detasat de autoritatile italiene la sediul comisiei.
  2. Personalul detasat de autoritatile italiene la sediul comisiei nu face parte din personalul Consiliului Europei.
  3. Sediul comisiei este stabilit la Venetia.

  Articolul 9
  1. Comitetul Ministrilor poate adopta orice amendament la prezentul statut cu majoritatea prevazuta la art. 20 d) al Statutului Consiliului Europei, dupa ce a primit avizul comisiei.
  2. Comisia poate propune orice amendament la prezentul statut Comitetului Ministrilor, care va decide cu majoritatea mentionata mai sus.


  Alte reglementari
  Termeni juridici, grupare tematica • Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  115 useri online

  Useri autentificati: