DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

OUG 95/2014 pentru modificarea si completarea Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatori care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 969 din 30 decembrie 2014

Avand in vedere necesitatea promovarii unor masuri care sa rezolve situatia actuala, prin concretizarea unei forme cu prevederi clare fara echivoc, pentru respectarea adevarului istoric, care sa coincida realitatii in raport cu faptele si evenimentele din decembrie 1989, in vederea acordarii recunostintei statului roman numai fata de persoanele care au avut un rol determinant la victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, implicand reluarea platilor cu un efort bugetar redus fata de cel existent, descurajarea abuzurilor, a incalcarii prevederilor legale, ceea ce aduce in randul revolutionarilor autentici rasplata binemeritata a unui stat care nu-si uita eroii si transformarea "prejudiciului de imagine" prin recastigarea demnitatii revolutionarilor odata cu implinirea unui sfert de secol de la Revolutia din 1989.
Urgenta acestui act normativ este justificata si de reluarea platilor privind indemnizatiile reparatorii pentru toate categoriile de beneficiari, conform prevederilor Legii nr. 341/2004, incepand cu luna ianuarie 2015. Promovarea acestui act normativ elimina dificultatile in exercitarea bugetului de stat si permite incadrarea in bugetul aprobat pentru anul 2015.
Considerand faptul ca Legea nr. 341/2004 in forma actuala:
 •  nu mai corespunde realitatilor social-politice si economice actuale;
 •  aplicarea gresita sau abuziva a generat inechitati si multiplicarea numarului beneficiarilor;
 •  a generat conflicte sociale, manifestatii de strada, perturbarea activitatii Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989, zvonuri cu impact negativ raspandite pe diferite paliere, aducand atingere si autoritatii de stat;
 •  nu prevede sau evidentiaza criterii si aspecte importante pentru persoanele care au avut un rol determinat si pentru care se justifica existenta unui astfel de act normativ;
 •  multiplicarea numarului certificatelor a generat stoparea platilor incepand cu anul 2012, persoanelor prevazute la art. 4 alin. (4) din Legea nr. 341/2004;
 •  plata indemnizatiilor in conditiile prevederilor actuale, avand in vedere multiplicarea numarului certificatelor, ingreuneaza bugetul de stat si nu se justifica;
  a determinat luarea masurii de sistare a platii indemnizatiilor, care s-a produs in temeiul mai multor acte normative si care, in conditiile prevederilor actuale, este inechitabila fata de persoanele indreptatite, care au obtinut certificate de revolutionar in baza autenticitatii si veridicitatii actelor depuse la dosar, ceea ce a condus la probleme sociale grave (credite neachitate care au generat executari silite, abandonuri scolare, boli, decese).
  Pentru aplicarea corecta a legii este necesara acordarea recunostintei statului roman numai fata de persoanele care au avut un rol determinant la victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989.
  In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei,
  Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

  Art. I
  Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 654 din 20 iulie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

  1. Titlul se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "LEGEA recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004"

  2. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 1
  Revolutia Romana din Decembrie 1989, declansata prin revolta populara de la Timisoara, continuata in municipiul Bucuresti si in alte localitati ale Romaniei, unde revoltele cetatenilor romani au fost reprimate de fortele de ordine si s-au soldat cu morti, raniti sau arestati, a condus la dobandirea libertatii si la instaurarea democratiei in Romania, constituie un moment crucial in istoria tarii."

  3. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 2
  Prezenta lege reglementeaza modalitatile de exercitare a recunostintei fata de eroii-martiri, persoanele care au avut un rol determinant pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si luptatorii participanti la actiunile desfasurate pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si grija fata de urmasii eroilor-martiri, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987."

  4. La articolul 3 alineatul (1), literele a), b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
  "a) Erou-Martir al Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - atribuit celor care s-au jertfit in lupta pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 sau au decedat in legatura cu aceasta;
  b) Luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989:
  1. Luptator Ranit - atribuit celor care au fost raniti in luptele pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 sau in legatura cu aceasta, daca au fost raniti prin utilizarea armelor de foc ori a tehnicii de lupta de catre fortele represive, prin loviri sau alte violente comise de reprezentanti ai acestora.
  2. Luptator Retinut - atribuit celor care au fost pusi in detentie preventiva, pana in data de 22 decembrie 1989, de fortele de represiune, ca urmare a participarii la actiunile pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989.
  3. Luptator cu Rol Determinant - atribuit celor care in perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului.
  4. Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite - atribuit celor care, in perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat si au condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si au mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanta vitala pentru rezistenta regimului totalitar si le-au aparat pana la data judecarii dictatorului, in localitatile unde au luptat pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, precum si celor care au avut actiuni dovedite impotriva regimului si insemnelor comunismului intre 14-22 decembrie 1989.
  c) Participant la Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - calitate onorifica."

  5. La articolul 3, alineatele (2), (5) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
  "(2) Titlurile instituite la alin. (1) se vor acorda in conditiile prezentei legi, avandu-se in vedere calitatile si titlurile atestate, potrivit Legii nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, precum si luptatorilor pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989, republicata, cu modificarile ulterioare, doar pentru cazurile in care solicitantul este posesor al certificatului si titular al brevetului de atestare a titlului acordat de catre Presedintele Romaniei, prin decret prezidential, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  ......
  (5) De prevederile prezentei Legi nu beneficiaza Luptatorii cu Rol Determinant si Luptatorii Remarcati prin Fapte Deosebite care in decembrie 1989 au actionat ca angajati, in exercitarea sarcinilor de serviciu.
  (6) De prevederile prezentei Legi nu beneficiaza persoanele care au savarsit infractiuni de drept comun in timpul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 sau in legatura cu drepturile acordate de Legile recunostintei, precum si in legatura cu acordarea sau preschimbarea certificatelor de revolutionar, in baza prezentei legi si a Legii nr. 42/1990, republicata, cu modificarile ulterioare."

  6. Dupa articolul 3 se introduc trei noi articole, articolele 3^1, 3^2 si 3^3, cu urmatorul cuprins:
  "Art. 3^1
  In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
  a) persoanele care au avut un rol determinant pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 - eroii martiri si Luptatorii cu Rol Determinant pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989;
  b) urmas de erou-martir - persoanele indreptatite sa beneficieze de prevederile prezentei legi, dupa caz, sotul supravietuitor, parintii celui decedat si copiii acestuia;
  c) obiective de importanta deosebita - cladirile de importanta deosebita, in care se gaseau structurile regimului totalitar si alte cladiri publice: Opera din Timisoara, Comitetul Central si comitetele judetene sau municipale ale partidului, Televiziunea Romana si Radiodifuziunea Romana si altele asemenea;
  d) Secretariatul de Stat - Secretariatul de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989;
  e) Asociatiile de revolutionari legal constituite pana la data de 31 decembrie 1992 - asociatiile care au avut si au ca scop principal apararea si promovarea idealurilor Revolutiei Romane din Decembrie 1989 sau apararea drepturilor revolutionarilor, conform actului de infiintare de la data constituirii, pana la data de 31 decembrie 1992;
  f) certificatele preschimbate - certificatele care atesta titlurile obtinute potrivit Legii nr. 42/1990, pentru cinstirea eroilor- martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, precum si luptatorilor pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, doar pentru cazurile in care solicitantul este posesor al Certificatului si titular al Brevetului de atestare a titlului acordat de catre Presedintele Romaniei, prin Decret prezidential, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, preschimbate in baza prezentei legi;
  g) Comisia parlamentara - Comisia parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989.

  Art. 3^2
  (1) Persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 4 li se vor elibera noi certificate pentru obtinerea calitatilor si titlurilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, doar daca indeplinesc conditiile prezentei legi.
  (2) Eliberarea certificatelor persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 se face doar la cerere, in baza certificatului preschimbat.
  (3) Eliberarea certificatelor persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 se efectueaza la cererea expresa a titularului de certificat, potrivit modelelor ce vor fi aprobate prin hotararea de modificare si completare a normelor de aplicare a prezentei legi.
  (4) Odata cu cererea pentru eliberarea certificatului pentru persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, si pentru obtinerea noului certificat, solicitantul va depune certificatul preschimbat in original, impreuna cu legitimatia aferenta.

  Art. 3^3
  (1) Calitatile obtinute potrivit prezentei legi, pentru persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1,2 si 4 nu pot fi schimbate si se acorda in baza titlurilor acordate de catre Presedintele Romaniei, prin Decret prezidential, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, conform Legii nr. 42/1990, republicata, cu modificarile ulterioare.
  (2) Prin exceptie de la alin. (1), calitatea prevazuta la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 4, poate fi schimbata, la cerere, conform prevederilor art. 3^2."

  7. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 4
  (1) Dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de drepturile conferite de aceasta doar persoanele care se incadreaza in prevederile acesteia.
  (2) Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3^1 lit. b) primesc o indemnizatie lunara reparatorie, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare ce sunt aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:
  a) sot supravietuitor al eroului martir - un coeficient de 1,10;
  b) parinte al eroului martir - un coeficient de 1,10;
  c) copil al eroului martir - un coeficient de 1,10 pana la majorat sau pana la terminarea studiilor, fara a depasi varsta de 26 de ani, indiferent in intretinerea cui se afla si un coeficient de 0,50, dupa varsta de 26 de ani.
  (3) Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3 alin. 1 lit. b) pct. 1 si se incadreaza intr-un grad de invaliditate ca urmare a evenimentelor din timpul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 beneficiaza de o indemnizatie lunara reparatorie, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare ce vor fi aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:
  a) 2,00 - pentru marii mutilati;
  b) 1,75 - pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate;
  c) 1,50 - pentru persoanele incadrate in gradul II de invaliditate;
  d) 1,25 - pentru persoanele incadrate in gradul III de invaliditate;
  (4) Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, carora li s-au eliberat noile certificate potrivit art. 3^2, beneficiaza de o indemnizatie de gratitudine lunara in coeficient de 1,10, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata.
  (5) Marii mutilati si persoanele incadrate in gradul I de invaliditate beneficiaza, pe langa indemnizatia prevazuta la alin. (3), si de o indemnizatie de ingrijire ce se acorda lunar, calculata prin aplicarea coeficientului de multiplicare 0,50 asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata."

  8. Articolul 4^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 4^1
  (1) Indemnizatiile prevazute la art. 4 se vor acorda beneficiarilor prezentei legi, in baza unei adeverinte tipizate.
  (2) Cererile pentru adeverintele tipizate se depun la Secretariatul de Stat, dupa obtinerea certificatului.
  (3) Dovada datei la care a fost depusa cererea pentru noul tip de certificat se va face cu adeverinta tipizata, eliberata si transmisa de Secretariatul de Stat direct platitorilor de drepturi."

  9. Articolul 4^2 se abroga.

  10. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 5
  (1) Persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b), precum si la art. 3^1 lit. b), care indeplinesc conditiile prezentei legi beneficiaza si de urmatoarele drepturi:
  a) prioritate in asigurarea unei locuinte din fondul disponibil de locuinte sociale, in localitatea de domiciliu, daca nu au detinut in proprietate o alta locuinta pana la data atribuirii;
  b) stabilirea chiriei la nivelul minim prevazut de lege pentru locuintele din fondul locativ de stat;
  c) acordarea gratuita de proteze, orteze si scaune cu rotile pentru invalizii care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca, costul integral al acestora fiind suportat de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Secretariatului de Stat;
  d) accesul gratuit al copiilor la cresele si gradinitele din subordinea administratiilor locale, precum si asigurarea gratuita a rechizitelor pentru scolari;
  e) acordarea unei subventii de stat egale cu 50% din dobanda aferenta unui credit bancar de pana la 20.000 euro, contractat pentru cumpararea sau construirea unei locuinte in localitatea de domiciliu, daca nu au detinut sau nu detin o proprietate locativa, precum si posibilitatea garantarii creditelor contractate cu indemnizatia calculata conform prevederilor prezentei legi;
  f) transportul urban gratuit cu mijloacele de transport in comun si, anual, 12 calatorii gratuite pe calea ferata, la clasa I, dus-intors, cu toate categoriile de trenuri de calatori; anual - 12 calatorii gratuite dus-intors pana in localitatea resedinta de judet, cu mijloace de transport in comun, pentru persoanele care domiciliaza in mediul rural. In limita celor 12 calatorii gratuite pot calatori si membrii familiei titularului. De aceste gratuitati beneficiaza si insotitorul pensionarilor, persoanelor cu grad de invaliditate, marelui mutilat sau al persoanei care, din motive medicale, are nevoie de insotitor;
  g) accesul gratuit la tratamente si medicamente in spitalele, policlinicile, bazele de tratament si unitatile din statiuni balneoclimaterice, apartinand Ministerului Sanatatii, Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne, cheltuielile urmand a fi suportate din bugetele ministerelor respective si al Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
  h) accesul gratuit la toate medicamentele, prin medicul de familie, costul integral al acestora fiind suportat din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate;
  i) atribuirea in proprietate, fara plata, a locului de veci;
  j) scutirea de la plata taxelor si impozitelor pentru o locuinta si terenul aferent acesteia, pentru un autoturism hycomat sau hidramat (cutie de viteze automata) si mototriciclu, aflate in proprietate sau in coproprietate cu sotul/sotia, precum si scutirea de taxe la inmatricularea unui singur autoturism tip hycomat sau hidramat; atribuirea gratuita, in proprietate, a unui mijloc de transport autonom corespunzator standardelor internationale pentru marii mutilati si persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1, care au un grad de invaliditate locomotorie;
  k) cumpararea sau inchirierea cu prioritate, fara licitatie, din fondul de stat a unui spatiu comercial ori de prestari de servicii corespunzator, cu o suprafata utila de pana la 100 m2, inclusiv in indiviziune, sau concesionarea ori inchirierea cu prioritate, fara licitatie, a unei suprafete de teren de pana la 100 m2 din domeniul public pentru construirea unui spatiu comercial sau de prestari de servicii;
  l) pensionarea cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard, prevazuta de lege;
  m) scutirea de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune;
  n) atribuirea, in limita posibilitatilor, in proprietate a 10.000 mp de teren in extravilan si 500 mp de teren in intravilan - acesta din urma pentru destinatia de locuinta, daca nu a avut sau nu are in proprietate un alt spatiu locativ;
  o) acordarea unei indemnizatii lunare, adaugata la pensia pentru limita de varsta, echivalenta cu un coeficient de 0,6, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata.
  (2) Drepturile acordate conform prezentei legi nu sunt considerate venituri, nu se impoziteaza si nu afecteaza acordarea altor drepturi.
  (3) Secretariatul de Stat, dupa analizarea dosarelor persoanelor ce solicita preschimbarea certificatelor, cu avizul Comisiei parlamentare pentru controlul aplicarii prevederilor prezentei legi, va elibera noul tip de certificat preschimbat, care va avea un format unic, cu elemente de securizare - singurul document valabil pentru a beneficia de prevederile prezentei legi.
  (4) Dosarele persoanelor care solicita preschimbarea certificatelor sau eliberarea noilor certificate in baza legilor recunostintei trebuie sa contina documentatia prevazuta in Hotararea Guvernului nr. 566/1996 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei pentru cinstirea si sprijinirea eroilor Revolutiei din Decembrie 1989, cu modificarile ulterioare, pentru fiecare categorie, precum si avizul reactualizat al unei organizatii de revolutionari legal constituite pana la data de 31 decembrie 1992. Certificatele eliberate potrivit prezentei legi vor fi semnate de catre secretarul de stat al Secretariatului de Stat si de catre presedintele Comisiei parlamentare.
  (5) Secretariatul de Stat, cu avizul Comisiei parlamentare, face propuneri Presedintelui Romaniei pentru acordarea titlurilor.
  (6) Eliberarea certificatelor care atesta calitatea de Luptator cu Rol Determinant se face doar daca dosarele, care au stat la baza preschimbarii certificatelor contin documentatia care atesta indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege.
  (7) Secretariatul de Stat, dupa analizarea cererilor si verificarea dosarelor persoanelor care solicita acordarea calitatii prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, va elibera certificatul, cu avizul Comisiei parlamentare, singurul document valabil pentru a beneficia de prevederile prezentei legi."

  11. Articolul 5^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 5^1
  Sumele reprezentand indemnizatia reparatorie ramase neincasate de catre titularul decedat pentru luna in care a avut loc decesul si, dupa caz, sumele cuvenite si neachitate pana la deces se platesc mostenitorilor, in conditiile legii."

  12. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 6
  Operatorii economici care angajeaza persoanele ce indeplinesc conditiile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b), precum si la art. 3^1 lit. b) beneficiaza de facilitatile prevazute de lege pentru operatorii economici care angajeaza someri si tineri absolventi."

  13. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 7
  Dispozitiile prezentei legi se aplica militarilor si salariatilor civili din Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne, care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru dobandirea titlurilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b)."

  14. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 8
  De prevederile prezentei legi nu beneficiaza persoanele care sunt dovedite a fi fost implicate in activitatile fostei securitati ca politie politica, au dezinformat sau au folosit mijloace de informare in masa in scop de diversiune ori au actionat, sub orice forma, impotriva Revolutiei Romane din Decembrie 1989, au emis ordine si dispozitii in favoarea mentinerii structurilor fostului partid comunist si pentru apararea dictatorului."

  15. Dupa articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 8^1, cu urmatorul cuprins:
  "Art. 8^1
  (1) Dovada indeplinirii conditiilor prezentei legi pentru persoanele prevazute la art. 7 se face si cu inscrisurile din jurnalul de lupta al unitatii din care a facut parte solicitantul.
  (2) Persoanele care solicita eliberarea certificatului pentru Luptator cu Rol Determinant depun, odata cu cererea, o declaratie pe propria raspundere, autentificata, ca nu se incadreaza in prevederile alin. (1), sub sanctiunea legii penale."

  16. La articolul 9, alineatul (6) se abroga.

  17. Dupa articolul 9^1 se introduce un nou articol, articolul 9^2, cu urmatorul cuprins:
  "Art. 9^2
  (1) Persoanele care solicita eliberarea certificatelor potrivit prezentei legi poarta raspunderea penala pentru corectitudinea intocmirii dosarelor, a documentelor si probelor aflate in acestea.
  (2) Cererile care privesc eliberarea noului certificat de Luptator cu Rol Determinant, depuse conform art. 3^2, sunt analizate de o comisie alcatuita din cel mult 5 membri, angajati din cadrul Secretariatului de Stat, numita prin ordin al secretarului de stat, care este si presedintele comisiei.
  (3) Comisia prevazuta la alin. (2) procedeaza la solutionarea cererilor, verificand actele dosarelor care au fost depuse in termenele si conditiile prevazute de lege pentru calitatea prevazuta la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 4 si care indeplinesc conditiile si criteriile pentru eliberarea certificatului de Luptator cu Rol Determinant.
  (4) Dupa admiterea cererilor se procedeaza la eliberarea certificatului de Luptator cu Rol Determinant, potrivit metodologiei stabilite prin regulamentul de organizare si functionare al comisiei, aprobat prin ordin al secretarului de stat.
  (5) Secretariatul de Stat, cu avizul Comisiei parlamentare, va inainta periodic Presedintelui Romaniei propunerile de atribuire a titlurilor pentru persoanele ale caror cereri au fost admise, in vederea publicarii acestora in Monitorul Oficial al Romaniei.
  (6) Solutiile vor fi comunicate in termen de 45 de zile de la depunerea cererii. In cazul comunicarilor prin posta, cu confirmare de primire, care nu sunt ridicate de catre destinatar, termenul de 30 de zile pentru contestatie curge de la data publicarii deciziei Comisiei prin postare pe site-ul institutiei.
  (7) Contestatiile privind noile certificate - Luptator cu Rol Determinant se depun in termen de 30 de zile de la comunicare cu nominalizarea persoanelor in cauza si se vor adresa Comisiei parlamentare a revolutionarilor din decembrie 1989, care le solutioneaza potrivit normelor metodologice stabilite in acest sens.
  (8) In termen de 45 de zile dupa acordarea titlurilor de catre Presedintele Romaniei si publicarea acestora in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Secretariatul de Stat transmite catre casele de pensii adeverintele prevazute la art. 4^1 pentru persoanele ale caror cereri au fost admise."

  18. Dupa articolul 9^2 se introduce un nou articol, articolul 9^3, cu urmatorul cuprins:
  "Art. 9^3
  (1) Indemnizatiile prevazute de prezenta lege se achita persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, incepand cu 1 ianuarie 2015, dupa emiterea noilor tipuri de certificate si transmiterea adeverintelor tipizate conform art. 4^1 alin. (1) si (2).
  (2) Indemnizatiile pentru beneficiarii carora le-au fost acordate titlurile prevazute la art. 9^2 alin. (8) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa la Secretariatul de Stat cererea care a stat la baza eliberarii noului tip de certificat."

  19. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 11
  Comisia parlamentara isi continua activitatea, conform prevederilor prezentei legi."

  20. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 12
  Prefecturile vor transmite Secretariatului de Stat, la solicitarea acestuia, liste nominale cu situatia acordarii drepturilor ce revin persoanelor prevazute prin prezenta lege sau a drepturilor acordate acestora in baza legilor recunostintei in vigoare la acel moment, precum si motivarea neacordarii acestora."

  21. Articolul 13^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 13^1
  Sumele aferente platii indemnizatiilor pentru beneficiarii prezentei legi se suporta de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii."

  22. Articolul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 18
  (1) Pentru cinstirea memoriei celor care si-au jertfit viata si in semn de gratitudine fata de persoanele care au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, se instituie urmatoarele calitati:
  a) persoana care a avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987;
  b) sot al persoanei care a avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, daca indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege;
  c) urmasi ai persoanelor care au decedat in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.
  (2) Nu pot beneficia de prevederile prezentei legi persoanele prevazute la alin. (1) care au facut parte din aparatul de represiune, securitate si militie sau au desfasurat activitati de politie politica."

  23. Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 19
  (1) Dovada calitatii prevazute la art. 18 alin. (1) lit. a) se face de catre persoana interesata, cu inscrisuri oficiale eliberate de catre organele competente, din care sa rezulte privarea de libertate in locuri de detinere, pentru efectuarea de cercetari, care a avut una dintre urmatoarele consecinte:
  a) stabilirea domiciliului obligatoriu;
  b) stramutarea intr-o alta localitate;
  c) deportarea.
  (2) Dovada calitatii prevazute la art. 18 alin. (1) lit. b) se face de catre persoana interesata, cu inscrisuri oficiale eliberate de organele competente, din care sa rezulte supunerea la presiuni, din partea securitatii sau a militiei, pentru stabilirea domiciliului in localitatea in care se afla deportat sotul, indiferent daca aceasta urmare s-a produs sau nu."

  24. La articolul 20, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "(2) Constatarea calitatilor prevazute la art. 18 alin. (1) se face de catre Secretariatul de Stat, la cererea persoanei interesate, pe baza inscrisurilor oficiale eliberate de organele competente si pe baza avizului reactualizat al Asociatiei «15 Noiembrie 1987»."

  25. La articolul 20, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
  "(3) Verificarea actelor in vederea acordarii calitatilor prevazute la art. 18 alin. (1) se va face de comisia constituita conform art. 9^2.
  (4) Comisia prevazuta la art. 9^2 procedeaza la solutionarea cererilor, verificand actele dosarelor care au fost depuse in termenele si in conditiile in vederea acordarii calitatilor prevazute la art. 18 alin. (1). Secretariatul de Stat, in urma admiterii cererii pentru acordarea uneia dintre calitatile prevazute la art. 18 alin. (1) va elibera beneficiarilor un certificat."

  26. Articolul 21 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 21
  (1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 19 alin. (1) si (2) si obtin certificat conform prevederilor art. 20 beneficiaza de drepturile prevazute la art. 4 alin. (4) si la art. 5.
  (2) Indemnizatiile se vor acorda beneficiarilor carora le-au fost eliberate certificate, in baza adeverintei tipizate, conform art. 4^1. Adeverinta va fi transmisa direct caselor de pensii, de catre Secretariatul de Stat.
  (3) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 18 alin. (1) lit. c) si obtin certificat conform prevederilor art. 20 beneficiaza de drepturile prevazute la art. 4 alin. (2) si la art. 5."

  27. Articolul 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 22
  (1) Persoanele care solicita eliberarea certificatului depun, odata cu cererea, o declaratie pe propria raspundere, autentificata, ca nu se incadreaza in prevederile art. 18 alin (2), sub sanctiunea legii penale. Secretariatul de Stat, dupa analizarea cererilor si verificarea dosarelor persoanelor care solicita acordarea unei calitati dintre cele prevazute la art. 18, va elibera certificatul, singurul document valabil pentru a beneficia de prevederile prezentei legi.
  (2) Contestatiile privind respingerea cererilor pentru acordarea calitatilor prevazute la art. 18 si obtinerea certificatului se pot ataca in instanta de contencios administrativ conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare."

  28. Articolul 23 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 23
  Operatorii economici care angajeaza persoanele ce indeplinesc conditiile prevazute la art. 18 alin. (1) si obtin certificat conform prevederilor art. 20 beneficiaza de facilitatile prevazute de lege pentru operatorii economici care angajeaza someri si tineri absolventi."

  29. Articolul 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  "Art. 24
  (1) Sumele aferente platii indemnizatiilor reparatorii pentru categoriile prevazute la art. 18 se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
  (2) Persoanele care solicita certificatul, care atesta calitatile prevazute la art. 18, precum si persoana imputernicita de Asociatia «15 Noiembrie 1987» sa acorde reactualizarea avizului poarta raspunderea penala pentru corectitudinea intocmirii dosarelor, care vor fi verificate de catre Secretariatul de Stat.
  (3) Drepturile acordate conform prezentei legi nu sunt considerate venituri, nu se impoziteaza si nu afecteaza acordarea altor drepturi."

  Art. II
  (1) Cererile prevazute la art. 3^2, respectiv cele pentru eliberarea certificatului de Luptator cu Rol Determinant se depun in termen de 90 de zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
  (2) Cererile prevazute la art. 20 alin. (2) se depun intre 90 si 120 de zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
  (3) Termenele prevazute la alin. (1) si (2) sunt termene de decadere.

  Art. III
  In termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta, Guvernul va actualiza prin hotarare, la propunerea Secretariatului de Stat, Hotararea Guvernului nr. 1.412/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, nr. 341/2004, cu modificarile si completarile la zi.

  Art. IV
  (1) In anul 2015 se mentin in plata la nivelul acordat pentru luna decembrie 2014 indemnizatiile prevazute de Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
  (2) In anul 2015, indemnizatiile prevazute la art. 4 alin. (4) din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se stabilesc la nivelul indemnizatiilor acordate pentru luna decembrie 2014 corespunzator coeficientului de 1,10.

  Art. V
  Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 654 din 20 iulie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.