DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

OUG 28/2011 privind completarea OUG 105/2010 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a infrastructurii. Ordonanta de urgenta 28/2011Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 210 din 25 martie 2011

Situatia extraordinara prevazuta la art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, se motiveaza prin necesitatea asigurarii urgente a conditiilor de implementare optima a Programului national de dezvoltare a infrastructurii (denumit in continuare P.N.D.I.), aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2011.
Astfel, pentru implementarea P.N.D.I. este necesar ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2011, sa fie completata cu precizarea explicita a beneficiarilor finali ai investitiilor (unitati administrativ-teritoriale, respectiv Administratia Nationala "Apele Romane" — administratorul legal al domeniului public al apelor).
De asemenea, trebuie creat cadrul legal prin care investitiile deosebit de complexe, de natura alimentarilor cu apa, canalizarilor sau lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor, sa poata fi realizate prin P.N.D.I. si pe terenuri proprietate privata, aflate inevitabil pe traseul acestor lucrari.
Este necesar, de asemenea, sa fie creat cadrul legal privind transferul final al investitiilor realizate prin P.N.D.I., in proprietate sau administrare, dupa caz, catre beneficiarii finali definiti in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2011.
Astfel, P.N.D.I. nu poate fi implementat fara adoptarea unor norme metodologice clare si amanuntite, prin hotarare a Guvernului, la propunerea fiecarui ordonator principal de credite desemnat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2011.
Neadoptarea in regim de urgenta a prezentului act normativ ar bloca din start inceperea implementarii P.N.D.I., situatie care s-ar afla in contradictie cu vointa Legislativului, exprimata prin aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2010 prin Legea nr. 15/2011, respectiv de recunoastere a caracterului urgent si extraordinar al acestui program national.
Implementarea P.N.D.I. va dezvolta mai multe proiecte de investitie in infrastructura, va influenta economia Romaniei, va promova cresterea economica si va crea locuri de munca. Totodata, va ajuta la imbunatatirea vietii si sigurantei cetateanului.
In acest context, modernizarea infrastructurii la standardele europene reprezinta una dintre prioritatile nationale pentru perioada urmatoare, acest lucru intamplandu-se in conditiile in care cele mai multe studii arata ca starea precara a drumurilor, lipsa accesului la sisteme de canalizare, precum si a unei furnizari constante de apa potabila catre populatie reprezinta un impediment in calea dezvoltarii economice.
Dezvoltarea infrastructurii la nivelul intregii tari se cere a fi solutionata intr-un ritm cat se poate de accelerat. Constructia si repararea drumurilor, asigurarea accesului la sisteme de canalizare, precum si a unei furnizari constante de apa potabila conduc la dezvoltarea sustinuta a economiei si a calitatii vietii.
Adoptarea in regim de urgenta a prezentului act normativ conduce la conformarea cu prevederile acquis-ului comunitar in ceea ce priveste realizarea sistemelor integrate de alimentare cu apa si canalizare — epurarea apelor menajere, asigurarea alimentarii cu apa la standarde europene, extinderea si/sau modernizarea retelelor de distributie a apei si a retelelor de canalizare — epurarea apelor uzate menajere.
Astfel, adoptarea in regim de urgenta a prezentului act normativ conduce la realizarea cu prioritate a investitiilor in infrastructura de mediu pentru protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in Romania si indeplinirea angajamentelor asumate de Romania in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, la capitolul 22 "Mediu", precum si la realizarea investitiilor din domeniul gospodaririi apelor si reducerea efectelor negative ale viiturilor pe cursurile de apa, utilizarea durabila a resurselor de apa si reabilitarea si protectia zonei costiere.
In considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul public si constituie o situatie de urgenta si extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I
Dupa articolul 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2010 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a infrastructurii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 790 din 25 noiembrie 2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2011, se introduc trei noi articole, articolele 5^1, 5^2 si 5^3, cu urmatorul cuprins:

"Art. 5^1
(1) Proiectele prioritare din cadrul P.N.D.I., pentru care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are calitate de ordonator principal de credite, se vor realiza de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
(2) Proiectele prioritare din cadrul P.N.D.I., pentru care Ministerul Mediului si Padurilor are calitatea de ordonator principal de credite, se vor gestiona astfel:
a) prin Ministerul Mediului si Padurilor, pentru proiectul «Programe multianuale de mediu si gospodarirea apelor»;
b) prin Administratia Nationala «Apele Romane», pentru proiectul «Infrastructura in domeniul gospodaririi apelor, lucrari hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor, marirea gradului de siguranta a barajelor si reabilitarea si protectia zonei costiere».
(3) Beneficiarii finali ai proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I., pentru care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are calitatea de ordonator principal de credite, sunt unitatile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritatile administratiei publice locale.
(4) Beneficiarii finali ai proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I., pentru care Ministerul Mediului si Padurilor are calitatea de ordonator principal de credite, sunt:
a) unitatile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritatile administratiei publice locale, pentru proiectul «Programe multianuale de mediu si gospodarirea apelor»;
b) Administratia Nationala «Apele Romane», pentru proiectul «Infrastructura in domeniul gospodaririi apelor, lucrari hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor, marirea gradului de siguranta a barajelor si reabilitarea si protectia zonei costiere».

Art. 5^2
Obiectivele de investitii ale proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I. se amplaseaza pe terenuri proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale si/sau pe terenuri proprietate privata, dobandite conform legii, a caror folosinta gratuita temporara si/sau administrare, pana la receptia finala a lucrarilor, se asigura de catre beneficiar, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Art. 5^3
Dupa receptia finala a obiectivelor de investitii, ordonatorii principali de credite le predau beneficiarilor finali bunurile rezultate, cu titlu gratuit/in administrare, impreuna cu terenul aferent, in conformitate cu prevederile legale in vigoare."

Art. II
(1) In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va elabora si va supune aprobarii Guvernului, prin hotarare, normele metodologice pentru derularea proiectelor prioritare din cadrul Programului national de dezvoltare a infrastructurii realizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
(2) In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Mediului si Padurilor va elabora si va supune aprobarii Guvernului, prin hotarare, normele metodologice pentru implementarea unitara a proiectelor prioritare din cadrul Programului national de dezvoltare a infrastructurii gestionate de Ministerul Mediului si Padurilor.
Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial

Poate fi de interes si:
OUG 22/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 265/2008 privind gestionarea sigurantei circulatiei pe infrastructura rutier. Ordonanta de urgenta nr. 22/2016
Ordin nr. 1654/960/1356/2014 pentru modificarea si completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, al ministrului fondurilor europene si al ministrului finantelor publice nr. 336/128/634/2014 pri
HG 766/2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor OG 39/2007 privind interoperabilitatea sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere. Hotarare 766/2014
OG 4/2010 privind instituirea Infrastructurii nationale pentru informatii spatiale in Romania, republicata 2014. Ordonanta nr. 4/2010, republicata 2014
HG 212/2013 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Chineze privind consolidarea cooperarii in domeniul infrastructurii, semnat la Bucuresti la 26 octombrie 2012
Legea 21/2013 privind aprobarea OUG 14/2012 pentru reglementarea unor masuri financiare cu privire la Programul national de dezvoltare a infrastructurii. Lege nr. 21/2013
HG 1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice nationale. Hotararea 1198/2012
HG 7/2013 privind organizarea si functionarea Departamentului pentru proiecte de infrastructura si investitii straine. Hotararea 7/2013
Legea 188/2012 pentru aprobarea OUG 21/2011 privind unele masuri pentru organizarea si functionarea Consiliului de supraveghere. Lege nr. 188/2012
Legea 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice. Lege nr. 154/2012
OUG 52/2012 pentru modificarea OG 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural
Legea nr. 265/2008 privind gestionarea sigurantei circulatiei pe infrastructura rutiera, republicata 2012
OUG 13/2011 privind modificarea OG 64/1999 pentru aprobarea Programului strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul International Henri Coanda — Bucuresti
OUG 105/2010 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a infrastructurii. Ordonanta de urgenta 105/2010
Legea 82/2010 pentru completarea art. 4 alin. (1) din OUG 85/2008 privind stimularea investitiilor. Lege nr. 82/2010
Legea nr. 157/2009 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 39/2007 privind interoperabilitatea sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere
Ordin nr. 851/2008 privind aprobarea Ghidului operational pentru Programul prioritar national pentru reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale si dotarea asezamintelor culturale din mediul mic urban
Lege privind unele masuri prealabile lucrarilor de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul International Henri Coanda - Bucuresti, legea nr. 85/2007
Lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural, legea nr. 71/2007


Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
78 useri online

Useri autentificati: