DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

OUG 116/2013 privind masurile necesare pentru functionarea comisiilor de evaluare din penitenciare, din centrele de reeducare si din centrele de retinere si arestare preventiva, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea bunei functionari a instantelor pe durata desfasurarii activitatii acestor comisii. Ordonanta de urgenta nr. 116/2013Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 837 din 24 decembrie 2013

Tinand cont de faptul ca, in ceea ce priveste situatia persoanelor aflate in executarea unor pedepse privative de libertate
si fata de care s-ar putea impune, ca urmare a aplicarii legii penale mai favorabile, fie modificarea pedepselor stabilite prin hotarari judecatoresti definitive, fie chiar punerea in libertate, din perspectiva intrarii in vigoare a noilor reglementari,
este necesara analizarea situatiei fiecarui condamnat, fapt ce determina necesitatea prevederii unui temei distinct pentru comisiile constituite la nivelul fiecarui penitenciar si al fiecarui centru de reeducare de a sesiza instantele competente in situatiile in care se apreciaza ca sunt aplicabile dispozitiile art. 4 sau art. 6 din noul Codul penal, anterior intrarii in vigoare a noilor reglementari.
Intrucat neadoptarea acestui act normativ ar avea drept consecinta negativa imposibilitatea functionarii corespunzatoare a unor institutii care asigura aplicarea legii penale mai favorabile, cu prejudicierea grava a unor drepturi fundamentale,
tinand cont de faptul ca toate aceste aspecte sus-mentionate vizeaza interesul public si constituie o situatie extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata, sar neadoptarea prezentului act normativ ar avea consecinte negative si ar duce la aplicarea neunitara a legii in dosarele aflate in curs de judecata,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. 1
Masurile reglementate in prezenta ordonanta de urgenta sunt complementare celor prevazute in cuprinsul Legii nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si celor prevazute in cuprinsul Legii nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

Art. 2
Pentru analiza cauzelor, formularea din oficiu a contestatiilor si solutionarea lor de urgenta in cazurile prevazute la art. 23 din Legea nr. 255/2013 se pot delega la instantele in a caror circumscriptie se afla locuri de detinere sau centre educative ori de reeducare si la parchetele de pe langa acestea, pe un termen de cel mult 6 luni, judecatori si procurori din cadrul judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel invecinate, respectiv din cadrul parchetelor de pe langa acestea.

Art. 3
Cererile si contestatiile in materia executarii pedepselor privative de libertate, date prin lege in competenta judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul de detinere, se solutioneaza de catre Judecatoria Sectorului 4, daca privesc persoane detinute in Penitenciarul Bucuresti Jilava sau in Penitenciarul Spital Bucuresti Jilava, si de catre Judecatoria Sectorului 5, daca privesc persoane detinute in Penitenciarul Bucuresti Rahova sau in Penitenciarul Spital Bucuresti Rahova.

Art. 4
Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 515 din 14 august 2013, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 23 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 23
(1) Cererile, contestatiile si sesizarile introduse in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, avand ca obiect aplicarea art. 4 si 6 din aceasta lege in cazul hotararilor ramase definitive anterior intrarii ei in vigoare, se solutioneaza dupa procedura prevazuta in prezentul articol, care se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura penala.
(2) Cererile, contestatiile si sesizarile privind persoanele aflate in executarea pedepselor si a masurilor educative privative de libertate se solutioneaza de urgenta si cu precadere de catre instanta corespunzatoare in grad instantei de executare in a carei circumscriptie se afla locul de detinere sau, dupa caz, centrul educativ ori centrul de reeducare. Dispozitiile prezentului alineat se aplica si cererilor, contestatiilor si sesizarilor privind persoanele aflate in amanarea sau intreruperea executarii pedepselor sau a masurilor educative.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2), daca, potrivit Codului de procedura penala, competenta ar reveni mai multor instante de grad diferit, competenta de a solutiona cauza cu privire la toate incidentele la executare privind aceeasi persoana revine instantei superioare in grad.

(4) Instanta sesizata cu privire la situatiile prevazute la alin. (2) va examina si rezolva, din oficiu, referitor la aceeasi persoana, orice aspecte necesare solutionarii cauzei.
(5) Comisiile constituite in baza Hotararii Guvernului nr. 836/2013 privind constituirea si atributiile comisiilor de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile in cazul persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate din perspectiva noilor reglementari penale si procesual penale sesizeaza instanta competenta in situatiile in care cel putin unul dintre membrii lor apreciaza ca sunt aplicabile dispozitiile art 4 sau ale art. 6 din Legea nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) In cazurile in care apreciaza ca executarea pedepsei urmeaza sa inceteze in cursul lunii februarie 2014, comisiile sesizeaza instanta competenta potrivit prezentului articol cu cel putin 15 zile inainte de data intrarii in vigoare a Codului de procedura penala.
(7) Cererile, contestatiile si sesizarile privind persoane aflate in stare de libertate se solutioneaza de catre instanta de executare.
(8) In toate cazurile prevazute la alin. (1), procedura se desfasoara fara participarea procurorului, a condamnatului, caruia i se comunica termenul de solutionare si posibilitatea de a formula concluzii scrise, si fara participarea avocatului condamnatului. Dispozitivul hotararii se comunica procurorului si condamnatului in ziua pronuntarii.
(9) Hotararea poate fi atacata cu contestatie la instanta ierarhic superioara, in termen de 3 zile de la comunicare.
(10) Contestatia se solutioneaza de un complet format dintr-un judecator, cu participarea procurorului si cu citarea condamnatului, in sedinta publica.
(11) Hotararea prin care se constata aplicabilitatea art. 4 sau a art. 6 din Codul penal si se dispune punerea in libertate a condamnatului este executorie. Contestatia nu suspenda executarea si se solutioneaza in termen de 3 zile."

2. Articolul 104 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 104
Cu exceptia prezentului articol si a art. 23 alin. (5) si (6), care intra in vigoare la 30 decembrie 2013, prezenta lege intra in vigoare la data de 1 februarie 2014."

Art. 5
Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la 30 decembrie 2013.Nu este


Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica

Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
26 useri online

Useri autentificati: