DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Ordin nr. 192/2009 privind producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare


Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 232 din 8 aprilie 2009

Avand in vedere:
 • Referatul de aprobare nr. 166 din 6 martie 2009, intocmit de Oficiul National al Viei si Vinului;
 • prevederile Ordonantei Guvernului nr. 42/1995 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii, republicata;
 • prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 357/2003 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea si retragerea (anularea) licentelor de fabricatie agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare;
 • prevederile art. 15 din Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului sanatatii publice si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 142/1307/185/2008 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea, descrierea si prezentarea vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole,

  In temeiul prevederilor art. 7 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:

  Art. 1
  Pot fi produse urmatoarele bauturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, destinate consumului uman ca atare:
  a) cidru de mere;
  b) cidru de pere;
  c) hidromel;
  d) bautura alcoolica fermentata obtinuta exclusiv prin fermentarea sucurilor de fructe, cu exceptia strugurilor.

  Art. 2
  (1) Producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, destinate consumului uman ca atare, prevazute la art. 1, se realizeaza numai dupa elaborarea normelor tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
  (2) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, la solicitarea producatorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, interesati de producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, destinate consumului uman ca atare, prevazute la art. 1, va elabora norme tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea acestora in termen de 30 de zile.

  Art. 3
  Utilizarea amidonului si/sau a zaharurilor in scopul cresterii concentratiei alcoolice, precum si utilizarea alcoolului de orice natura la fabricarea bauturilor prevazute la art. 1 sunt interzise.

  Art. 4
  Producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, destinate consumului uman ca atare, care din punctul de vedere al definirii, descrierii, prezentarii si etichetarii nu sunt reglementate prin norme tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea, este interzisa.

  Art. 5
  (1) Cantitatile de produse prevazute la art. 4, aflate pe stoc la producatori, pot fi comercializate in cel mult 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin.
  (2) Bauturile alcoolice fermentate nedistilate, altele deeat berea si vinul, aflate in releaua de comercializare cu amanuntul la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor.

  Art. 6
  (1) In 48 de ore de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti vor solicita in scris tuturor producatorilor de bauturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, destinate consumului uman ca atare, o notificare referitoare la stocurile de produse prevazute la art. 4, detinute la data intrarii in vigoare a prezentului ordin.
  (2) Producatorii de bauturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, au obligatia depunerii notificarij prevazute la alin. (1) in cel mult 48 de ore de la data primirii solicitarii.
  (3) Neindeplinirea obligatiei prevazute la alin. (2) duce la denaturarea prin adaugare de clorura de sodiu a bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, aflate pe stoc la producatorul respectiv.
  (4) In termen de 5 zile de la intrarea in vigoare a prezentului ordin, directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, prin inspectiile de specialitate, vor inventaria la producatori stocurile de bauturi alcoolice fermentate nedistilate, altele deeat vinul si berea, existente la data publicarii prezentului ordin, care pot fi imbuteliate si livrate in vederea comercializarii, conform art. 5 alin. (1).

  Art. 7
  Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

  Art. 8
  Directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti vor proceda la retragerea licentelor de fabricatie si/sau imbuteliere de la toti operatorii economici care nu respecta prevederile prezentului ordin.

  Art. 9
  Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.  Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial

  Poate fi de interes si:
  Lege 343/2009 privind aprobarea OUG 200/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
  Ordin nr. 368/2008 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor traditionale romanesti


  Cautare legislatie:  -------------
  Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
  -------------


  Alte reglementari
  Termeni juridici, grupare tematica
 • Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  58 useri online

  Useri autentificati: