Ordin nr. 2029/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de calcul al tarifelor si procedura de plata a sumelor datorate pentru operatiunile efectuate contra cost de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor
[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 93 din 17/02/2009
Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National
In conformitate cu prevederile art. 20 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008 privind stabilirea tarifelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor contra cost si pentru aprobarea Normelor metodologice privind nivelul de constituire, conditiile de repartizare si de utilizare a fondului de stimulente pentru personalul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor,
in temeiul prevederilor art. 11 alin. (1) si (4) din Hotararea Guvernului nr. 9/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National,
ministrul culturii, cultelor si patrimoniului national emite urmatorul ordin:
Art. 1 Se aproba Normele metodologice privind modalitatea de calcul al tarifelor si procedura de plata a sumelor datorate pentru operatiunile efectuate contra cost de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2 Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor raspunde de incasarea si gestionarea sumelor prevazute la art. 1, conform legii.
Art. 3 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ANEXA - NORME METODOLOGICE privind modalitatea de calcul al tarifelor si procedura de plata a sumelor datorate pentru operatiunile efectuate contra cost de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor
Capitolul I - Dispozitii generale
Art. 1 Prezentele norme metodologice au ca scop stabilirea modalitatii de calcul al tarifelor si procedura de plata a sumelor datorate pentru operatiunile efectuate contra cost de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, denumit in continuare ORDA.
Art. 2 ORDA efectueaza contra cost urmatoarele operatiuni:
a) inregistrarea si inscrierea in registrele nationale specifice organizate si administrate de ORDA si eliberarea marcajelor holografice utilizabile in conditiile legii in domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe;
b) efectuarea de constatari tehnico-stiintifice si expertize cu privire la caracterul original al produselor purtatoare de drepturi de autor sau de drepturi conexe;
c) organizarea programelor de instruire.
Capitolul II - Modalitatea de calcul al sumelor datorate pentru inregistrarea si inscrierea in registrele nationale specifice organizatesi administrate de ORDA
Art. 3 Sumele datorate potrivit tarifelor pentru operatiunile efectuate contra cost se calculeaza pentru fiecare cerere depusa la ORDA.
Art. 4 (1) Pentru inregistrarea unui operator economic in registrele sau in alte evidente nationale administrate de ORDA, suma datorata potrivit tarifelor se calculeaza dupa cum urmeaza:
S = Na x Ta + Np x Tp + Ns x Ts + Ne x Te,
unde:
a) S = suma datorata potrivit tarifelor stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008 privind stabilirea tarifelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor contra cost si pentru aprobarea Normelor metodologice privind nivelul de constituire, conditiile de repartizare si de utilizare a fondului de stimulente pentru personalul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor;
b) Na = numarul de activitati solicitate a fi inscrise in registrele nationale administrate de ORDA, respectiv: producere, import, multiplicare, intermediere servicii de multiplicare, distribuire, comercializare, inchiriere, producere si/sau import de aparate si/sau suporturi pentru care se datoreaza remuneratia compensatorie pentru copia privata;
c) Ta = tariful stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru inscrierea de activitati; acesta poate fi diferit in functie de registrul pentru care se solicita inregistrarea;
d) Np = numarul de puncte de lucru solicitate a fi inscrise;
e) Tp = tariful stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru inscrierea unui punct de lucru;
f) Ns = numarul spatiilor de depozitare solicitate a fi inscrise;
g) Ts = tariful stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru inscrierea unui spatiu de depozitare;
h) Ne = echipamentele de multiplicare industriale din categoria celor prevazute de lege pentru inregistrarea in Registrul national al multiplicatorilor;
i) Te = tariful stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru inscrierea unui echipament de multiplicare.
(2) Pentru preschimbarea, in perioada de valabilitate, a documentelor care atesta inregistrarea in registrele nationale ca urmare a modificarii datelor inregistrate initial de operatorul economic sau pentru prelungirea duratei de valabilitate a acestora se plateste suma datorata potrivit tarifului prevazut in Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008.
(3) In cazul in care se solicita inregistrarea unor noi activitati, la suma prevazuta la alin. (2) se adauga si tariful stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru inscrierea de activitati.
(4) Dupa expirarea perioadei de valabilitate a documentelor care atesta inregistrarea in registrele nationale, se poate solicita o noua inregistrare, pentru care suma datorata se calculeaza conform formulei prevazute la alin. (1).
(5) Pentru completarea inregistrarii initiale cu noi activitati, puncte de lucru sau spatii de depozitare si echipamente de multiplicare, suma datorata se calculeaza conform formulei prevazute la alin. (1).
Art. 5 (1) Pentru inscrierea fonogramelor, programelor pentru calculator, a videogramelor si a operelor in registrele nationale administrate de ORDA, suma datorata se calculeaza prin inmultirea numarului de titluri pentru care se solicita inscrierea cu tariful prevazut in Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) activitatile pentru care se plateste tariful stabilit pentru fiecare cerere, indiferent de numarul de titluri pentru care se solicita inscrierea, astfel:
a) inscrierea titlurilor importate, pentru care tariful este stabilit pentru transe de titluri;
b) inscrierea programelor pentru calculator de alti operatori economici decat producatorul;
c) inscrierea videogramelor care contin filme cinematografice.
(3) In cazul in care se solicita modificarea datelor referitoare la un titlu inscris in registrele nationale, pentru motive care nu sunt datorate ORDA, se plateste suma calculata conform alin. (1).
(4) Pentru rectificarea datelor inscrise in Registrul national de opere se plateste tariful prevazut in Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008.
(5) Pentru dosarele incomplete se plateste tariful prevazut in Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru fiecare cerere de completare.
(6) Pentru solutionarea cererii in regim de urgenta, la sumele calculate conform cap. II se adauga tariful de urgenta prevazut de Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru fiecare cerere.
Art. 6 (1) Suma datorata pentru achizitionarea marcajelor holografice utilizabile in conditiile legii in domeniul drepturilor de autor si drepturilor conexe se calculeaza inmultind numarul de marcaje holografice solicitate a fi eliberate cu pretul de vanzare stabilit prin decizie a directorului general al ORDA.
(2) Pretul de vanzare al marcajelor holografice se stabileste pe baza pretului de achizitie, la care se adauga un comision legal de administrare de 30%, iar la suma astfel obtinuta se adauga comisionul de 10%, care se face venit la Fondul cultural national.
(3) In cazul in care se solicita plata prin banca a marcajelor holografice, ORDA elibereaza o factura pro forma pe baza careia se poate efectua plata. Modalitatea de plata se specifica de catre solicitant in cererea de eliberare a marcajelor holografice.
Capitolul III - Modalitatea de calcul al sumelor datorate pentru operatiuni de constatare tehnico-stiintifica si expertize efectuate de ORDA
Art. 7 Pentru efectuarea operatiunilor de constatare tehnico-stiintifica, suma de plata datorata se calculeaza in functie de numarul si de tipul produselor asupra carora s-a efectuat constatarea tehnico-stiintifica prin aplicarea tarifului aferent prevazut de Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008 si se mentioneaza in raportul de constatare tehnico-stiintifica.
Art. 8 (1) Pentru efectuarea operatiunilor de expertiza, suma de plata datorata se calculeaza in functie de numarul si de tipul produselor asupra carora se solicita efectuarea de expertize prin aplicarea tarifului aferent prevazut de Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008.
(2) In cazul in care expertiza se efectueaza in alte locatii decat sediul ORDA, la sumele datorate potrivit alin. (1) se adauga cheltuielile legale aferente deplasarii, estimate de ORDA, iar suma astfel rezultata se mentioneaza intr-o factura pro forma.
(3) La finalizarea expertizei, ORDA stabileste si comunica solicitantului suma definitiva, iar rezultatul expertizei se comunica acestuia numai dupa plata sumei datorate.
Capitolul IV - Modalitatea de calcul al sumelor datorate pentru programele de instruire organizate de ORDA
Art. 9 Pentru cursurile de instruire organizate de ORDA, suma de plata datorata se calculeaza, pentru fiecare participant, prin inmultirea numarului de ore aprobate prin decizie a directorului general al ORDA pentru fiecare curs cu tariful prevazut in Hotararea Guvernului nr. 1.086/2008.
Capitolul V - Procedura de incasare a sumelor datorate, calculate conform prezentelor norme metodologice
Art. 10 (1) Sumele datorate si calculate conform prezentelor norme metodologice se platesc in numerar la casieria ORDA din municipiul Bucuresti, Calea Victoriei nr. 91-93, sectorul 1, in ziua de luni, intre orele 9,00-16,00, si in zilele de marti, miercuri si joi, intre orele 13,30-16,00, sau in contul RO37TREZ7015032XXX009338, deschis de ORDA la Trezoreria Sectorului 1 Bucuresti.
(2) Operatiunile prevazute la art. 2 se realizeaza numai dupa plata sumelor datorate, calculate conform prezentelor norme metodologice, cu exceptia operatiunilor de constatare tehnico-stiintifica.
(3) Pentru a dovedi plata sumelor datorate, se va prezenta la ORDA o fotocopie a chitantei eliberate de ORDA sau o fotocopie si originalul extrasului care atesta plata in contul prevazut la alin. (1). Originalul se restituie solicitantului dupa confruntarea cu copia.
(4) La cererea scrisa a solicitantilor, ORDA poate elibera facturi pro forma pentru toate sumele calculate conform prezentelor norme metodologice.
-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------
Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
|