DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Ordin nr. 433/2010 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertatePublicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 103 din 15 februarie 2010

MINISTERUL JUSTITIEI

In temeiul art. 33 alin. (4) din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, al art. 81 alin. (3) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.897/2006, al art. 6 pct. VI.2 si art. 13 din Hotararea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul justitiei emite urmatorul ordin:

Art. 1
Se aproba Normele minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate, prevazute in anexa care este parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2
Normele prevazute in anexa sunt obligatorii la elaborarea documentatiilor pentru obiective noi de investitii, modernizare, transformare si extindere a fondului construit.

Art. 3
Fondurile necesare vor fi asigurate din subventii si venituri proprii.

Art. 4
Directiile de specialitate din Ministerul Justitiei, Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si directorii unitatilor de penitenciare vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 5
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Anexa - Norme minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate


Art. 1
(1) Spatiile destinate cazarii persoanelor private de libertate trebuie sa respecte demnitatea umana si sa intruneasca standardele minime sanitare si de igiena, tinandu-se cont de conditiile climatice si, in special, de suprafata de locuit, volumul de aer, iluminare, sursele de incalzire si ventilatie.
(2) Camerele de cazare si celelalte incaperi destinate persoanelor private de libertate trebuie sa dispuna de iluminat natural, de instalatiile necesare asigurarii iluminatului artificial si sa fie dotate cu utilitati igienico-sanitare si instalatii de incalzire.
(3) Camerele de cazare din penitenciarele existente trebuie sa asigure:
a) cel putin 4 metri patrati (m^2) pentru fiecare persoana privata de libertate, incadrata in regimul inchis sau de maxima siguranta;
b) cel putin 6 metri cubi (m^3) de aer pentru fiecare persoana privata de libertate, incadrata in regimul semideschis sau deschis.
(4) Minorilor, tinerilor, persoanelor arestate preventiv, precum si persoanelor pentru care nu s-a stabilit regimul de executare le sunt aplicabile dispozitiile alin. (3) lit. a).

Art. 2
Administratia Nationala a Penitenciarelor ia toate masurile necesare pentru cresterea progresiva a numarului spatiilor de cazare individuala, precum si pentru reamenajarea spatiilor existente, in conformitate cu prevederile art. 81 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.897/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 24 din 16 ianuarie 2007, denumit in continuare Regulament.

Art. 3
Ferestrele camerelor trebuie sa fie suficient de mari, astfel incat persoanele private de libertate sa poata citi la lumina naturala in conditii normale si sa permita patrunderea aerului proaspat, iar lumina artificiala trebuie sa corespunda standardelor tehnice recunoscute in domeniu.

Art. 4
(1) Camerele de cazare sunt dotate cu mobilier, astfel incat sa ofere persoanelor private de libertate conditii pentru dormit, pastrarea bunurilor si obiectelor personale, servirea mesei, precum si pentru desfasurarea unor activitati de educatie.
(2) In masura in care este posibil, cu respectarea normelor de securitate, unitatile penitenciare asigura servirea mesei de catre persoanele private de libertate in sali de mese special amenajate.
(3) Camerele de cazare sunt dotate cu paturi cu saltele si cazarmamentul necesar pentru fiecare persoana privata de libertate, potrivit normelor in vigoare, suprapuse pe cel mult doua randuri.
(4) In functie de spatiu, camerele de cazare sunt dotate cu: a) mese si banci sau scaune; b) dulapuri pentru pastrarea obiectelor si bunurilor personale.
(5) In mod exceptional, camerele de cazare pot avea paturi suprapuse pe 3 randuri, cu respectarea asigurarii a cel putin 6 m^3 de aer pentru fiecare persoana privata de libertate si a celorlalte conditii pentru dotarea camerelor de cazare.

Art. 5
(1) Grupurile si instalatiile sanitare din camerele de detinere trebuie sa asigure accesul permanent la apa potabila si sa permita fiecarei persoane private de libertate sa isi satisfaca nevoile fiziologice ori de cate ori este necesar, in conditii de igiena si intimitate.
(2) Grupurile sanitare se doteaza cu instalatii sanitare si se amenajeaza astfel incat sa se asigure cel putin o chiuveta, un WC si un dus pentru maximum 10 persoane private de libertate.
(3) Amenajarea camerelor de detinere trebuie sa asigure fiecarei persoane private de libertate conditii de folosire a surselor de apa curenta si a articolelor de toaleta pentru mentinerea igienei.
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), grupurile si instalatiile sanitare pentru persoanele private de libertate aflate in regimul deschis pot fi amenajate in exteriorul camerelor de detinere, cu respectarea celorlalte conditii prevazute la alin. (1)(3).

Art. 6
(1) Instalatia de iluminat din camerele de cazare pentru persoanele private de libertate se realizeaza astfel incat corpurile de iluminat sa poata fi aprinse si stinse de catre acestea.
(2) Prizele de alimentare cu energie electrica (220 V) se instaleaza in interiorul camerelor de detinere.
(3) Sistemul de alimentare cu energie electrica permite intreruperea functionarii corpurilor de iluminat si prizelor de catre personalul penitenciarului.
(4) Instalatiile de iluminat si de alimentare cu energie a prizelor sunt realizate in constructie antivandalism.
(5) Iluminatul de veghe, folosit pe timpul noptii in scopul asigurarii supravegherii, permite aprinderea si stingerea doar de catre supraveghetorul de pe sectia de detinere, din interiorul biroului acestuia.

Art. 7
In fiecare camera de cazare se instaleaza o priza pentru distribuire de semnal TV de la instalatia de televiziune cu circuit inchis, precum si un sistem de radioficare.

Art. 8
(1) Instalatiile de incalzire trebuie sa asigure in perioada sezonului rece o temperatura de cel putin 19 C in camerele de cazare a persoanelor private de libertate si in spatiile destinate desfasurarii diferitelor activitati.
(2) Elementele de reglare a instalatiei de incalzire se amplaseaza in spatii asigurate, in care sa fie interzis accesul persoanelor private de libertate.

Art. 9
(1) Camerele de cazare din locurile de detinere care urmeaza sa se construiasca, precum si cele care urmeaza a fi supuse unor reparatii capitale trebuie sa asigure o suprafata de cel putin 4 m^2 pentru fiecare persoana privata de libertate, in situatia cazarii in comun, si 9 m^2, atunci cand cazarea se face individual.
(2) Unitatile penitenciare care urmeaza sa se construiasca, precum si cele care urmeaza a fi supuse unor reparatii capitale asigura servirea mesei de catre persoanele private de libertate in sali de mese special amenajate, cu respectarea normelor de securitate.
(3) Dispozitiile art. 1 alin. (1) si (2), art. 3, art. 4 alin. (1), (3) si (4) si art. 58 se aplica in mod corespunzator.

Art. 10
(1) Prevederile prezentelor norme nu se aplica penitenciarelor-spital, care trebuie sa respecte prevederile legale speciale in materie.
(2) Camerele de infirmerie, camerele de separare ori camerele de tranzit in vederea prezentarii in comun a persoanelor private de libertate la instantele de judecata vor fi dotate potrivit destinatiei acestora.
Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial

Poate fi de interes si:
Legea 161/2015 privind modificarea art. 12 alin. (3) din OUG 5/2010 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie. Lege nr. 161/2015
HG 846/2014 pentru modificarea si completarea HG 1996/2004 privind conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, a medicamentelor si protezelor pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei pe
Ordin 3206C/2014 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a majorarii pentru lucrari de exceptie sau misiuni speciale, precum si stabilirea conditiilor si activitaatilor in vederea acordarii majorarii pentru activitatea desfasurata in zile
OUG 116/2013 privind masurile necesare pentru functionarea comisiilor de evaluare din penitenciare, din centrele de reeducare si din centrele de retinere si arestare preventiva, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea bunei functionari a i
Legea 374/2013 privind utilizarea sistemelor destinate blocarii si intreruperii radiocomunicatiilor in perimetrele unitatilor din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Lege nr. 374/2013
HG 836/2013 privind constituirea si atributiile comisiilor de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile in cazul persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate din perspectiva noilor reglem
Ordin nr. 2908/C/2013 privind aprobarea Regulamentului pentru descrierea, compunerea si modul de purtare a uniformelor si echipamentului specific pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, precum si a regu
Legea 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Lege nr. 254/2013
Ordin 1072C/2013 pentru aprobarea Regulamentului privind asistenta religioasa a persoanelor private de libertate aflate in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor
Ordin 511/C/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind drepturile de transport ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare
Ordin 3372/2012 privind stabilirea conditiilor pentru sustinerea concursului in vederea trimiterii la cursuri de pregatire si perfectionare in strainatate a functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare
Decizia 679/2012 privind modalitatile de acordare a protectiei pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare impotriva amenintarilor, violentelor si faptelor de ultraj carora le-ar putea fi victime in exercita
Ordin nr. 2398/2012 pentru aprobarea Metodologiei privind conditiile in care functionarii publici cu statut special definitivi din sistemul administratiei penitenciare pot fi schimbati din functiile detinute
Ordin nr. 2397/2012 pentru aprobarea Metodologiei privind conditiile in care functionarii publici cu statut special definitivi din sistemul administratiei penitenciare pot fi mutati in alte unitati ale sistemului administratiei penitenciare
Ordin nr. 405/C/2012 pentru stabilirea activitatilor specifice sistemului penitenciar prevazute la art. 190 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
Ordin nr. 112/2010 pentru completarea Ordinului nr. M.101/2010 privind aplicarea in Ministerul Apararii Nationale a HG 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale po
Legea 83/2010 modificarea si completarea Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal
Decizia 383/2010 privind primirea, cumpararea, pastrarea si folosirea de calculatoare personale de catre persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate
Ordin nr. 115/2010 pentru modificarea Ordinului ministrului justitiei nr. 1.443/C/2008 privind conditiile de acordare a compensatiei lunare pentru chirie cuvenita functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare
Ordin nr. 3130/2009 pentru aprobarea Criteriilor si metodologiei de desfasurare a examinarii pentru dobandirea calitatii de functionar public cu statut special de catre personalul contractual din sistemul administratiei penitenciare
Teoria generala a dreptului. Caiet de seminar. Editia 2
Anghel Elena,Ene-Dinu Cornelia Beatrice Gabriela,Spataru-Negura Laura-Cristiana,Coord. Popa Nicolae

Pret: 44.9 lei
38.17 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
54 useri online

Useri autentificati: