Ordin 3155/2013 pentru modificarea si completarea Metodologiei si a criteriilor privind acordarea gradatiei de merit in invatamantul preuniversitar
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 90 din 12 februarie 2013
MINISTERUL EDUCATIEI NATIONALE
In baza prevederilor art. 264 si 284 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 536/2011 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative,
ministrul educatiei nationale emite prezentul ordin.
Art. I Metodologia si criteriile privind acordarea gradatiei de merit in invatamantul preuniversitar, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 6.211/2012, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 17 din 9 ianuarie 2012, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2 (1) Numarul de gradatii care se acorda se calculeaza astfel: din numarul stabilit pentru aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice existente la nivelul inspectoratului scolar se scade numarul de gradatii aflate in plaa, avand in vedere ca gradatia de merit se acorda pe o perioada efectiva de 5 ani, fara a fi luate in calcul perioadele de suspendare a contractului individual de munca din motive neimputabile angajatului sau de exercitare a unei functii publice."
2. La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Personalul didactic titular mentinut in activitate, in functia didactica, peste varsta de pensionare, raportata la data de 1 septembrie 2013, respectiv a personalului didactica care a avut calitatea de titular care nu a depasit cu 3 ani varsta de pensionare, raportata la data de 1 septembrei 2013, si caruia si s-a recunoscut calitatea de titular, in conditiile prevazute la art. 284 alin. (6) si (7) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, aflat in plata gradatiei de merit la data pensionarii poate beneficia de gradatie de merit, pe perioada mentinerii ca titular in invatamantul preuniversitar, pana la incheierea perioadei de acordare a gradatiei de merit, fara a lua in calcul perioada in care acesta nu a mai avut calitate de titular, cu incadrarea in numarul stabilit de gradatii."
|
|
3. La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7 (1) Punctajul se aplica in mod unitar pentru toate functiile didactice si se stabileste in comisia paritara de la nivelul inspectoratului scolar, tinand seama de ponderea criteriilor 1-4 prevazute la art. 6, cu exceptia personalului de conducere din unitatile de invatamant, pentru care ponderea criteriilor este urmatoarea:
1. criteriul activitatilor complexe cu valoare instructiv-educativa – ponderea 20%;
2. criteriul privind performantele deosebite in inovarea didactica/manageriala – ponderea 30%;
3. criteriul privind participarea la proiecte – ponderea 10%;
4. criteriul privind cresterea prestigiului unittii de invatamant/conexe – ponderea 40%.
In baza punctajelor, stabilite in mod unitar, se elaboreaza cate o grila specifica fiecarei categorii de candidati:
a) educatori/institutori/profesori pentru invatamantul prescolar;
b) invatatori/institutori/profesori pentru invatamantul primar;
c) profesori;
d) maistri-instructori/profesori pentru instruire practica;
e) cadre didactice din invatamantul vocational, din cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor si elevilor, din invatamantul special;
f) personal didactic de conducere din unitatile de invatamant."
4. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10 (1) Deplina responsabilitate privind calculul numarului de locuri pentru acordarea gradatiei de merit si incadrarea in numarul de locuri revine inspectoratului scolar general.
(2) Directia generala resurse umane si retea scolara nationala din cadrul Ministerului Educatiei Nationale verifica incadrarea in numarul de locuri si propune, daca este cazul, sanctiuni pentru cei care nu au respectat numarul de locuri si prevederile prezentei metodologii."
Art. II Directia generala resurse umane si retea scolara nationala din cadrul Ministerului Educatiei Nationale, inspectoratele scolare si unitatile de invatamant duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. III Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------
Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
|