DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Ordin nr. 2908/C/2013 privind aprobarea Regulamentului pentru descrierea, compunerea si modul de purtare a uniformelor si echipamentului specific pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, precum si a regulilor de acordare a drepturilor de echipamentPublicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 652 din 23 octombrie 2013

MINISTERUL JUSTITIEI

Avand in vedere prevederile Ordonantei Guvernului nr. 51/1994 privind drepturile de echipament si materiale de resortul echipamentului, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 143/1994, cu modificarile ulterioare,
in conformitate cu prevederile art. 36 lit. c) din Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, republicata, cu modificarile ulterioare,
in baza art. 6 din Hotararea Guvernului nr. 1.997/2004 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific si insemnelor distinctive pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu modificarile ulterioare, si a art. 6 si 13 din Hotararea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul justitiei emite urmatorul ordin:

Art. 1
Se aproba Regulamentul pentru descrierea, compunerea si modul de purtare a uniformelor si echipamentului specific pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, precum si a regulilor de acordare a drepturilor de echipament, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.


Art. 2
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga prevederile Ordinului ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti nr. 94/C/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru descrierea, compunerea si modul de purtare a uniformelor si echipamentului specific pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, precum si a regulilor de acordare a drepturilor de echipament, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 46 din 27 ianuarie 2009.

Art. 3
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


ANEXA - REGULAMENT pentru descrierea, compunerea si modul de purtare a uniformelor si echipamentului specific pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, precum si a regulilor de acordare a drepturilor de echipamentCapitolul I - Dispozitii generale


Art. 1
Prezentul regulament stabileste compunerea uniformelor pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, descriind articolele de echipament din compunerea acestora, precum si regulile privind portul uniformelor.


Art. 2
(1) Functionarii publici cu statut special care, potrivit legii, au dreptul la uniforme sunt obligati sa cunoasca compunerea si regulile privind portul acestora, sa detina articolele de echipament ce intra in compunerea uniformelor si sa le poarte regulamentar in toate situatiile in care acestea sunt folosite.
(2) Purtarea de catre functionarii publici cu statut special a uniformelor in alta compunerea sau in alt mod decat cea/cel descrisa/descris de prezentul regulament este interzisa.
(3) Portul altor articole de imbracaminte in combinatie cu cele de uniforma este interzis.
(4) Directorul general al Administratiei Nationala a Penitenciarelor si directorii de unitati dispun masurile necesare in cazul nerespectarii prevederilor prezentului regulament.

Art. 3
Functionarilor publici cu statut special care, potrivit legii, au dreptul la uniforma le sunt interzise imprumutul, comercializarea sau instrainarea articolelor de echipament ce intra in compunerea uniformelor respective.

Art. 4
Modificarea structurii normelor de echipare, prin introducerea unor articole de echipament, schimbarea culorii, a modelului, precum si a modului de purtare se face cu aprobarea ministrului justitiei, la propunerea directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Art. 5
Articolele de echipament prevazute in normele de echipare intra, dupa caz, in compunerea:
a) uniformei de ceremonie, pentru ofiteri;
b) uniformei de oras, pentru ofiteri si agenti;
c) uniformei de serviciu, pentru ofiteri si agenti.

Art. 6
(1) Prezentul regulament nu descrie echipamentul special, de protectie si de lucru.
(2) Modelul si culoarea articolelor din compunerea acestui tip de echipament se aproba de catre directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
(3) Se interzice folosirea articolelor de echipament special, de protectie si de lucru de catre alte persoane decat cele care au acest drept si in afara locurilor ori activitatilor pentru care se acorda.
(4) Echipamentul individual, special, de protectie si de lucru se acorda obligatoriu categoriilor de persoane care desfasoara activitati potrivit anexei nr. 3.
(5) In cazul degradarii echipamentului individual de protectie, respectiv al pierderii calitatilor de protectie impotriva factorilor de risc, se acorda un nou echipament.
(6) Distrugerea ori pierderea echipamentului individual special, de protectie si de lucru inaintea expirarii termenului de utilizare prevazut in norme, din vina utilizatorului, precum si acordarea acestui tip de echipament altor categorii de persoane decat cele care au dreptul atrag raspunderea vinovatilor pentru prejudiciul cauzat, in conditiile legii.

Art. 7
(1) Din articolele de echipament prevazute de normele nr. 1-5 din anexa nr. 2 se constituie uniformele de vara si de iarna, astfel:
- uniforma de vara (se poarta in perioada sezoului cald: mai-octombrie);
- uniforma de iarna (se poarta in perioada sezonului rece: noiembrie-aprilie).
(2) Echipamentul prevazut de norme pentru sezonul cald poate fi achizitionat cu un an inainte, in proportie de pana la 50% din necesar.

Art. 8
(1) Contextura, culoarea, tuseul si finetea materialelor din care se confectioneaza articolele de echipament sunt descrise in anexa nr. 1.
(2) Abaterile de la parametrii tehnici stabiliti se accepta numai in limitele prevazute de tehnologia de fabricatie.
(3) Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor aproba specificatiile tehnice ale articolellor de echipament si prototipurile pentru articolele de echipament prevazute de norme, precum si orice modificare privind contextura, culoarea, tuseul, finetea materialelor sau parametrii tehnici ai confectiei.

Art. 9
Descrierea, compunerea si modul de purtare a uniformelor functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei pentitenciare sunt prevazute in anexa nr. 1.

Art. 10
Normele pentru asigurarea cu articole de echipament din compunerea uniformelor si accesoriile acestora sunt prevazute in anexa nr. 2.

Art. 11
Normele pentru asigurarea cu echipament de interventie, echipament special, de protectie si de lucru, sunt prevazute in anexa nr. 3.

Art. 12
Regulile pentru aplicarea normelor de echipare a functionarilor publici cu statut special sunt prevazute in anexa nr. 4.

Art. 13
Documentele justificative privind evidenta drepturilor anuale de echipament pentru functionarii publici cu statut special din Ministerul Justitiei, Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate sunt prevazute in anexa nr. 5.

Art. 14
Normele de echipare specifice uneia dintre institutiile publice ce fac parte din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pot fi aplicate in sistemul administratiei penitenciare daca au intervenit situatii similare, care nu sunt prevazute in anexele la prezentul regulament. Aplicarea acestor norme se face prin decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Art. 15
Anexele nr. 1-5 fac parte integranta din prezentul regulament.

Art. 16
Prevederile prezentului regulament se aplica in mod corespunzator si functionarilor publici cu statut special din Ministerul Justitiei si din institutiile subordonate acestuia.


Capitolul II - Definitii


Functionar public cu statut special personalul care face parte din corpul ofiterilor si corpul agentilor din sistemul administratiei pentitenciare, din Ministerul Justitiei si din alte unitati subordonate Ministerului Justitiei care au incadrata aceasta categorie de personal.
Articole de echipament totalitatea obiectelor de imbracaminte, incaltaminte si accesorii cu care este dotat un functionar public cu statut special.
Uniforma imbracamintea reglementata care prezinta aceeasi forma dupa croiala, model, tesatura si culoare, obligatorie pentru anumite categorii de profesii.
Drepturi de echipament dreptul de a beneficia in mod gratuit de articolele de echipament prevazute de normele de echipare destinate functionarilor publici cu statut special.
Norma de echipare numarul maxim de articole de echipament necesar pentru obtinerea unei echipari complete si regulamentare a functionarilor publici cu statut special.
Prototip primul exemplar de proba dintr-un lot de produse ce urmeaza a fi fabricate in serie.
Termen de utilizare intervalul de timp in limita caruia se poate intrebuinta un bun dat spre folosinta.
Descrierea unifomelor si accesoriilor modalitatea de expunere succinta a acestora.
Compunerea uniformei ansamblul articolelor de echipament ce alcatuiesc o norma de echipare.
Uniforma de ceremonie tinuta reprezentativa, protocolara, utilizata la oficierea de evenimente festive.
Uniforma de oras tinuta festiva utilizata in raporturile de reprezentare a institutiei.
Uniforma de serviciu tinuta utilizata in procesul de indeplinire a atributiilor zilnice la locul de munca.
Valoarea cotei-parti anuale pentru un articol de echipament raportul dintre valoarea corespunzatoare a cantitatii prevazute in norma de echipare si durata de utilizare a acelui articol, in ani. Suma valorilor cotelor-parti anuale ale articolelor prevazute intr-o norma de echipare reprezinta echivalentul valoric al cotei-parti anuale corespunzator respectivei norme de echipare.
Cerere de echipament solicitarea exprimata in scris, referitoare la articolele de echipament necesare utilizarii.
An de referinta anul pentru care au fost solicitate drepturile de echipament.
Echipament special, de protectie si de lucru articolele cu care sunt dotate anumite categorii de personal in procesul de desfasurare a activitatilor specifice, pentru a fi protejate impotriva factorilor de risc.


ANEXA Nr. 1 la regulament - DESCRIEREA, COMPUNEREA SI MODUL DE PURTARE a uniformelor functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciareCapitolul I - Descrierea uniformelor si accesoriilor pentru functionarii publici cu statut special


Sectiunea 1 - Uniforma de ceremonie


Articolul 1
Se confectioneaza din stofa de culoare albastru-marin.
Se compune din calota, banda si cozoroc.
Calota este de forma ovala si este intinsa pe sarma de otel pentru a-si mentine forma, usor ridicata in partea din fata.
Pe banda se aplica o tesatura sau o panglica din matase, tesuta cu desen reprezentand frunze de steja, de culoare bleumarin.
Cozorocul este de culoare neagra, de forma ovala si se ingusteaza spre capete. Se fixeaza pe banda prin coasere, la un unghi de 45 grade.
Deasupra benzii se monteaza un snur parmac dublu, de culoare galbena.
Sapca are aplicata pe banda, in fata, la centru, emblema pentru coifura.
Sapca are panglica textila tesuta cu desen reprezentand frunze de stejar de culaore albastru-marin. Calota are vipusca din paspoal galben.
Sapca are aplicate pe cozoroc frunze de stejar, brodate cu fir metalic de culoare galbena.

Articolul 2 - Palaria pentru femei
Se confectioneaza din fetru de culoare albastru-marin.
Deasupra borului se monteaza o panglica din matase, de culoare albastru-marin, cu broderie cu frunze de stejar. In fata, pe banda, se monteaza emblema pentru coifura.

Articolul 3 - Costumul
1. Sacoul
Se confectioneaza din stofa de culoare albastru-marin. Are revere clasice si se incheie la doua randuri de nasturi din metal cu diametrul de 2 cm, alti 2 nasturi fiind montati mai sus, putin lateral.
Pe reverul sacoului, la centru si la 4 mm de la marginea de jos a acestuia, se aplica petlitele.
Pieptul stang este petrecut peste pieptul drept. Ambii piepti, sub talie, sunt prevazuti cu cate un buzunar ascuns, cu clapa dreapa, iar pe pieptul stang, in partea de sus, se afla un buzunar ascuns, cu sublaist.
Spatele este confectionat din doua bucati, avand cusatura pe mijloc.
Maneca este dreapta, fara manseta si este prevazuta cu 4 nasturi la terminatie. Pe manecile sacoului se aplica insemnele de grad profesional.
La 5 cm de umar, pe maneca stanga, se aplcia un ecuson in forma de cerc cu sigla Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Pe umeri sunt prevazuti epoleti din acelasi material si de aceeasi culoare, fixati in cusatura umorului, iar la capatul liber se prind cu nasturi. Pe epoleti se fixeaza un suport din acelasi material fond, pe care se aplica prin brodare insemnele de grad. Suportul pentru insemnul de grad este de marimea epoletului.
Culoarea nasturilor si a accesoriilor este galbena.
Sacoul pentru femei are aceeasi croiala cu cel descris pentru barbati, cu deosebirea ca se incheie pe partea stanga si are pense pentru bust. Pensele de bust de pe ambii piepti pornesc din cusatura umorului, ajungand pana la clapa buzunarelor laterale.
2. Pantalonul
Se confectioneaza din stofa de culoare albastru-marin.
Croiala este dreapta, clasica, fara manseta. Este prevazuta cu doua buzunare laterale, pe cant, si un buzunar la spate. Betelia are gaici pentru curea.
Pentru chestor, in partile laterale se aplica o vipusca de 0,25 cm de culoare galbena si lampas dublu de 1,5 cm de aceeasi culoare, iar pentru celelalte categorii de ofiteri pantalonii de ceremonie au montata o vipusca de 0,25 cm de culoare galbena.
Pantalonul pentru femei se confectioneaza din stofa de acceasi croiala si culoare ca si pentru barbati, cu deosebirea ca are slitul pe partea laterala stanga.
3. Fusta
Se confectioneaza din stofa de culoare albastru-marin. Are croiala clasica, avand betelie, fermoar si slit la spate.

Articolul 4 - Scurta din stofa
Se confectioneaza din tesatura tip bumbac, de culoare albastru-marin, avand mesada detasabila.
Scurta se incheie cu fermoar ascuns, pe fata avand foran cu butoni metalici.
Spatele este drept, confectionat cu platca. In talie este prevazuta cu un snur ascuns de ajustare.
Scurta este prevazuta cu doua buzunare, pe cant, in partea inferioara.
Maneca este dreapta, fara manseta, iar in partea de jos este prevazuta cu brida, care se fixeaza cu un buton metalic.
La 5 cm de umar, pe maneca stanga, se aplica un ecuson in forma de cerc cu sigla Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Gulerul este drept si pe el se aplica un guler de blana naturala de culoare albastru-marin.
Pe umeri sunt prevazuti epoleti din acelasi material si culoare, fixati in cusatura umarului, iar la capatul liber se prind cu butoni metalici sau nasturi. Pe epoleti se fixeaza un suport din material fond, pe care se aplica prin brodare insemnele de grad. Suportul pentru insemnul de grad este de marimea epoletului.
Scurta se poate purta si fara mesada si guler.
Scurta pentru femei se confectioneaza in aceeasi croiala si de aceeasi culoare ca si pentru barbati, cu deosebirea ca se incheie partea dreapta este partea stanga.

Articolul 5 - Camasa
Se confectioneaza din tesatura de bumbac sau tip bumbac, de culoare alba.
Se incheie cu nasturi de sus pana jos si are gulerul rasfrant, cu colt.
Maneca are manseta simpla, incheiata cu 2 nasturi.
Camasa pentru femei are pense pe piept si se inchide partea dreapta peste cea stanga.

Articolul 6 - Pantofii
Se confectioneaza din piele naturala de culoare neagra.
Talpa este din piele naturala sau din inlocuitori.
Caputa este dintr-o singura bucata si nu are ornamentatii.
Pantofii de vara se confectioneaza cu performatii, iar pentru cadrele femei pot avea decupaje.

Articolul 7 - Fularul
Se confectioneaza din fire tip lana sau din matase de culoare alba.

Articolul 8 - Cravata
Se confectioneaza din tesatura tip matase de culoare albastru-marin, cu dungi galbene cu latimea de 0,2 cm dispuse in diagonala, la intervale succesive de 2,2 cm.

Articolul 9 - Eghiletul cu accesorii
Se confectioneaza din snur impletit de culoare galbena si se compune din doua ramuri impletite, prinse una in prelungirea celeilalte, incadrate de un rand de snur simplu. Ramurile impletite se continua cu cate un snur prevazut cu nod dublu. La terminatie, fiecare snur are un cui din metal de culoare galbena.

Articolul 10 - Emblema cu sigla Administratiei Nationale a Penitenciarelor pentru maneca
Se confectioneaza pe suport textil de culoare albastru-marin, iar fondul pe care se monteaza pajura este de culoare alba.
Are forma rotunda. In partea superioara a emblemei este brodat cu majuscule, in forma de arc de cerc, "MINISTERUL JUSTITIEI", iar in partea inferioara, "ADMINISTRATIA NATIONALA A PENITENCIARELOR".
Cele doua inscriptii incadreaza pajura pe pieptul careia este montat scutul metalic cu 5 cartiere. In partea de jos a pajurei este brodat cu litere majuscule de culoare galben-auriu "PRO PATRIA ET ORDINE JURIS".
Se monteaza pe maneca stanga.

Articolul 11 - Insemnele de grad profesional
1. Epoletul cu insemn de grad pentru umar are forma dreptunghiulara cu latimea de 5,5 cm. Se confectioneaza pe suport tare, materialul fond fiind de culoare albastru-marin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplica prin brodare o stea de culoare galbena cu diametrul de 3 cm. Pe suportul textil sunt brodate ramuri cu frunze stilizate, care formeaza o cununa ce incadreaza centrul stelei. Suportul textil este bordurat cu linite de contur dreptunghiulara de 0,4 cm, de culoare galbena. Epoletul se fixeaza printr-o brida din piele sintetica, capsa si buton metalic de culoare galbena, stantat cu insemnul specific.
2. Insemnul de grad profesional pentru manexa la uniforma de ceremonie este compus dintr-o banda orizontala de 5 cm latime, pe care sunt brodate doua benzi orizontale de culoare galbena, de 2 cm latime. Insemnul de grad profesional pentru maneca este montat la sacou pe fara manecii din cusatura in cusatura, la o distanta de 7 cm de la terminatie, si este realizat prin brodare pe suport textil cu frunze de stejar, de culoare albastru-marin.

Sectiunea 2 - Uniforma de oras


Articolul 12 - Sapca
Se confectioneaza din stofa de culoare bleumarin.
Se compune din calota, banda si cozoroc.
Calota este de forma ovala si este intinsa cu sarma de otel pentru a-si mentine forma, usor ridicata in partea din fata.
Pe banda se aplica o tesatura sau o panglica din matase, tesuta cu desen reprezentand frunze de stejar, de culoare bleumarin.
Cozorocul este de culoare neagra, de forma ovala si se ingusteaza spre capete. Se fixeaza pe banda prin coasere, la un unghi de 45 grade.
Deasupra benzii se monteaza un snur parmac dublu, de culoare galbena.
Sapca are aplicata pe banda, in fata, la centru, emblema pentru coifura.
Sapca pentru chestorul de penitenciare are aplicate pe cozoroc 3 randuri de frunze de stejar, brodate cu fir metalic de culoare galbena.
Sapca pentru comisarul sef de penitenciare, comisarul de penitenciare si subcomisarul de penitenciare are aplicate pe cozoroc doua randuri de frunze de stejar, brodate cu fir metalic de culoare galbena.
Sapca pentru inspectorul principal de penitenciare, inspectorul de penitenciare si subinspectorul de penitenciare are aplicate pe cozoroc un rand de frunze de stejar, brodate cu fir metalic de culoare galbena.
Sapca pentru agentii de penitenciare are cozorocul simplu.

Articolul 13 - Palaria pentru femei
Se confectioneaza din fetru de culoare bleumarin.
Deasupra borului se monteaza o panglica din matase, de culoare bleumarin, cu broderie cu frunze de stejar. In fata, pe banda, se monteaza emblema pentru coifura.

Articolul 14 - Caciula
Se confectioneaza din postav bleumarin. Se compune din calota, clapa din fata si clapele laterale.
Calota este din postav bleumarin si are forma ovala.
Clapele sunt dublate pe partea exterioara cu blana astrahan (caracul) de culoare bleumarin pentru chestor si comisar-sef si din blana naturala nutriet, de aceeasi culoare, pentru ceilalti ofiteri si agenti.
In fata, pe mijloc, se aplica emblema pentru coifura.
Clapele laterale inconjoara calota si se pot cobori peste urechi.
Caciula pentru femei are forma ovala, cu bordura lata aplicata, si se confectioneaza din aceleasi materiale si de aceeasi culoare ca si pentru barbati.

Articolul 15 - Costumul

1. Sacoul
Se confectioneaza din stofa de culoare bleumarin. Are revere clasice si se incheie la un singur rand, cu 3 nasturi din metal cu diametrul de 2 cm.
Pe reverul sacoului, la centru si la 4 mm de la marginea de jos a acestuia, se aplica petlitele.
Pieptul stang este petrecut peste pieptul drept. Ambii piepti, sub talie, sunt prevazuti cu cate un buzunar ascuns, cu clapa dreapta, iar pe pieptul stang, in partea de sus, se afla un buzunar ascuns, cu sublaist. In partea stanga, deasupra buzunarului, se aplica ecusonul nominal.
Spatele este confectionat din doua bucati, avand cusatura pe mijloc.
Manexa este dreapta, fara manseta si este prevazuta cu 3 nasturi la terminatie.
La 5 cm de umar, pe maneca stanga, se aplica un ecuson in forma de cerc cu sigla Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Pe umeri sunt prevazuti epoleti din acelasi material si de aceeasi culoare, fixati in cusatura umarului, iar la capatul liber se prind cu nasturi. Pe epoleti se fixeaza un suport din material fond, pe care se aplica prin brodare insemnele de grad. Suportul pentru insemnul de grad este de marimea epoletului.
Culoarea nasturilor si a accesoriilor este galbena.
Sacoul pentru femei are aceeasi croiala cu cel descris pentru barbati, cu deosebirea ca se incheie pe partea stanga si are pense pentru bust. Pensele de bust de pe ambii piepti pornesc din cusatura umarului, ajungand pana la clapa buzunarelor laterale.

2. Pantalonul
Se confectioneaza din stofa de culoare bleumarin.
Croiala este dreapta, clasica, fara manseta. Este prevazuta cu doua buzunare laterale, pe cant, si un buzunar la spate. Betelia are gaici pentru curea.
Pentru chestor, in partile laterale, se aplica un lampas dublu de 1,5 cm de culoare galbena.
Pantalonul pentru femei se confectioneaza din stofa de aceeasi croiala si culoare ca si pentru barbati, cu deosebirea ca are slitul pe partea laterala stanga.

3. Fusta
Se confectioneaza din stofa de culoare bleumarin. Are croiala clasica, avand betelie, fermoar si slit la spate.

Articolul 16 - Bluzonul
Se confectioneaza din tesatura stratificata din fire suprarezistente, de culoare bleumarin. La partea superioara a spatelui si pieptilor are prevazuta platca.
Bluzonul se incheie cu fermoar, ascuns in sublaist.
Gulerul este rasfrant, cu colt.
In fata, bluzonul este prevazut pe ambele parti cu plata de aceeasi culoare, fixata pe umeri.
Pe partea superioara a pieptilor, sub linia de unire cu platca, sunt prevazute doua buzunare aplicate cu clape drepte, care se inchid cu butoni. Peste buzunarul din partea dreapta este aplicat un suport cu doua locasuri, pentru instrumente de scris.
Pe piept, in partea stanga, deasupra buzunarului, se aplica suport tip velcro pentru ecuson nominal brodat.
La partea inferioara, lateral, sunt aplicate doua buzunare ce se inchid cu butoni. Sub aceste buzunare sunt doua buzunare ascunse, cu taietura laterala, fara clape.
Maneca este confectionata din doua bucati, avand manseta care se inchide cu buton metalic.
Pe umeri sunt prevazuti epoleti din acelasi material si de aceeasi culoare, fixati in cusatura umarului, iar la capatul liber se prind cu butoni metalici sau nasturi. Pe epoleti se fixeaza un suport din material fond, pe care se aplica prin brodare insemnele de grad. Suportul pentru insemnul de grad este de marimea epoletului.
La terminatie, bluzonul este prevazut cu banda din material fond cu elastic.
Pentru femei, bluzonul se confectioneaza in aceeasi croiala si de aceeasi culoare ca si pentru barbati, cu deosebirea ca se incheie partea dreapta peste partea stanga.
La 5 cm de umar, pe maneca stanga, se aplica un ecuson in forma de cerc cu sigla Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Bluzonul poate fi confectionat din piele naturala, contracost, cu respectarea intocmai a modelului.

Articolul 17 - Scurta
Se confectioneaza din tesatura tip bumbac impermeabila, de culoare bleumarin, avand mesada detasabila.
Scurta de incheie cu fermoar ascuns, pe fata avand foran cu butoni metalici.
Spatele este drept, confectionat cu platca. In talie este prevazuta cu un snur ascuns de ajustare.
Scurta este prevazuta cu doua buzunare aplicate in partea superioara si doua la cea inferioara. Buzunarele au burduf si clape drepte ce se inchid cu butoni metalici. Sub buzunarele din partea inferioara sunt doua buzunare ascunse cu taietura laterala, fara clape.
Pe piept, in partea stanga, deasupra buzunrului, se aplica suport tip velcro pentru ecuson nominal brodat.
Maneca este dreapta, fara manseta, iar in partea de jos este prevazuta cu brida, care se fixeaza cu un buton metalic.
La 5 cm de umar, pe maneca stanga, se aplica un ecuson in forma de cerc cu sigla Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Gulerul este drept si pe el se aplica un guler din blana naturala de culoare bleumarin.
Pe umeri sunt prevazuti epoleti din acelasi material si de aceeasi culoare, fixati in cusatura umarului, iar la capatul liber se prin cu butoni metalici sau nasturi. Pe epoleti se fixeaza un suport din material fond, pe care se aplica prin brodare insemnele de grad. Suportul pentru insemnul de grad este de marimea epoletului.
Scurta se poate purta si fara mesada si guler.
Scurta pentru femei se confectioneaza in aceeasi croiala si de aceeasi culoare ca si pentru barbati, cu deosebirea ca se incheie partea dreapta peste partea stanga.

Articolul 18 - Impermeabilul pentru ploaie
Impermeabilul pentru ploaie se confectioneaza din tesatura stratificata din fire suprarezistente, de culoare bleumarin.
Are croiala clasica, inchis la gat, cu guler inalt, cu posibilitatea de a se inchide, si este prevazut cu gluga fixa, care se pliaza in guler.
Se incheie in fata cu un rand de nasturi ascunsi si este prevazut in talie cu cordon din material fond, cu catarama.
In partea superioara a spatelui este prevazut cu platca.
Maneca este dreapta, fara manseta, iar in partea de jos, la 5 cm de la terminatie, este prevazuta cu o bentita ce se fixeaza cu un nasture.
Pe umeri sunt prevazuti epoleti din acelasi material si culoare, fixati in cusatura umarului, iar la capatul liber se prind cu butoni metalici sau nasturi. Pe epoleti se fixeaza un suport din material fond, pe care se aplica prin brodare insemnele de grad. Suportul pentru insemnul de grad este de marimea epoletului.
Are doua buzunare asezate oblic, lateral, sub talie, iar pe umar, epoletii detasabili din acelasi material si culoare, fixati cu brida si nasturi.
La 5 cm de umar, pe maneca stanga, se aplica un ecuson in forma de cerc cu sigla Administratiei Nationale a Penitencirelor.
Impermeabilul pentru ploaie pentru femei are aceeasi culoare si croiala ca si cel de barbati, cu deosebirea ca se incheie partea dreapta peste partea stanga si are in plus doua pense pe piepti.

Articolul 19 - Camasa
Se confectioneaza din tesatura de bumbac sau tip bumbac de culoare bleu.
Se incheie cu nasturi de sus pana jos si are gulerul rasfrant, cu colt.
Maneca are manseta simpla, incheiata cu nasturi.
Camasa pentru femei are pense pe piept si se inchide partea dreapta peste partea stanga.

Articolul 20 - Camasa-bluza
Se confectioneaza din tesatura tip bumbac de culoare bleu, are gulerul rasfrant, cu colt, si se poarta deschisa la gat, fara cravata.
Atat spatele, cat si pieptii se confectioneaza cu platca.
Pe piepti sunt aplicate doua buzunare, cu clape, care se inchid cu nasturi. Se confectioneaza cu maneca lunga si cu maneca scurta, terminatia acesteia fiind prevazuta cu manseta simpla.
Pe piept, in partea stanga, deasupra buzunarului, se aplica suport tip velcro pentru ecuson nominal brodat.
Maneca lunga poate fi pliata si fixata cu o brida si un nasture, montate in partea interioara a manecii.
La 5 cm de umar, pe maneca stanga, se aplica un ecuson in forma de cerc cu sigla Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Epoletii sunt din acelasi material si de aceeasi culoare, fixati in cusatura umarului, iar la capatul liber se prind cu nasturi. Pe epoleti se fixeaza un suport din material fond, pe care se aplica prin brodare insemnele de grad. Suportul pentru insemnul de grad este de marimea epoletului.
Camasa-bluza se confectioneaza cu banda la terminatie.
Camasa-bluza pentru femei are pense pe piept si se inchide partea dreapta peste partea stanga.

Articolul 21 - Pantofii
Se confectioneaza din piele naturala de culoare neagra.
Talpa este din piele naturala sau din inlocuitori.
Caputa este dintr-o singura bucata si nu are ornamentatii.
Pantofii de vara se confectioneaza cu perforatii, iar pentru cadrele femei pot avea decupaje.

Articolul 22 - Ghetele
Se confectioneaza din piele naturala de culoare neagra. Talpa este din cauciuc. Carambul este inalt si se confectioneaza dintr-o singura bucata. Se incheie cu sireturi. Ghetele pentru iarna sunt captusite cu blana artificiala.
Ghetele pentru femei se confectioneaza la fel ca cele pentru barbati, cu deosebirea ca au carambul mai scurt.

Articolul 23 - Cravata
Se confectioneaza din tesatura tip matase de culoare bleumarin, cu dungi gri-bleu cu latimea de 0,2 cm dispuse in diagonala, la intervale succesive de 2,2 cm.

Articolul 24 - Fularul
Se confectioneaza din lana sau fire tip lana de culoare bleumarin.

Articolul 25 - Manusile
Se confectioneaza din piele de culoarea neagra, sunt captusite si au formatul obisnuit cu 5 degete.

Articolul 26 - Cureaua
Se confectioneaza din piele naturala de culoare neagra. La capatul din stanga este prevazuta cu o catarama pentru incheiat, confectionata din material plastic negru.

Articolul 27 - Ciorapii
Se confectioneaza din fire de bumbac de culoare bleumarin.

Articolul 28 - Emblema cu sigla Administratiei Nationale a Penitenciarelor pentru maneca
Se confectioneaza pe suport textil de culoare bleumarin, iar fondul pe care se monteaza pajura este de culoare alba.
Are forma rotunda. In partea superioara a emblemei este brodat cu majuscule, in forma de arc de cerc "MINISTERUL JUSTITIEI", iar in partea inferioara "ADMINISTRATIAI NATIONALA A PENITENCIARELOR".
Cele doua inscriptii incadreaza pajura pe pieptul careia este montat scutul metalic cu 5 cartiere. In partea de jos a pajurei este brodat cu litere majuscule de culoare galben-auriu "PRO PATRIA ET ORDINE JURIS".
Se monteaza pe maneca stanga.

Articolul 29 - Eghiletul cu accesorii
a) Eghiletul dublu cu accesorii se confectioneaza din snur impletit de culoare galbena si se compune din doua ramuri impletite, prinsa una in prelungirea celeilalte, incadrate de un rand de snur simplu. Ramurile impletite continua cu cate un snur prevazut cu nod dublu. La terminatie, fiecare snur are un cui din metal de culoare galbena.
b) Eghiletul simplu cu accesorii se compune dintr-o trefla confectionata din snur si o ramura impletita ce se continua cu un snur prevazut cu nod dublu, la capatul caruia se fixeaza un cui din material galben.

Articolul 30 - Nasturii
Se confectioneaza din metal inoxidabil de culoare galbena, avand diametrul de 1,5 sau 2 cm. Calota este putin bombata si are bordura pe margine. Pe suprafata calotei, in centru, este imprimata in relief sigla cu insemnele heraldice specifice.

Articolul 31 - Emblema pentru coifura
Se confectioneaza pe suport textil de culoare bleumarin, prin brodare cu fir de culoare galbena si reprezinta in centru stema Romaniei, marginita la partea inferioara, de o parte si de alta, dupa cum urmeaza:
- de 4 randuri de frunze de stejar pentru chestor;
- de 3 randuri de frunze de stejar pentru subcomisar, comisar si comisar-sef;
- de doua randuri de frunze de stejar pentru subinspector, inspector si inspector principal;
- de un singur rand de frunze de stejar pentru personalul din corpul agentilor.
La partea de sus este marginita de o coroana de raze, reprezentate in relief.
Ovalul are inscriptionat la partea inferioara, de jur imprejur, "MINISTERUL JUSTITIEI" si in centru este montata o pajura.
In partea de jos a emblemei este reprezentat steagul romanesc, desfasurat in 3 falduri colorate, pe faltul de culoare galbena fiind inscris "ROMANIA".

Articolul 32 - Petlitele
Se confectioneaza pe suport textil de culoare bleumarin, prin brodare cu fir de culoare galbena, reprezentate prin frunze stilizate, dispuse in arc de cerc, dupa cum urmeaza:
- 5 ramuri stilizate pentru chestor;
- 4 ramuri stilizate pentru subcomisar, comisar si comisar-sef;
- 3 ramuri stilizate pentru subinspector, inspector si inspector principal;
- doua ramuri stilizate pentru agenti.

Articolul 33 - Insemnele pentru gradul profesional
A. Corpul ofiterilor

Chestor de penitenciare
Epoletul cu insemn de grad pentru umar are forma dreptunghiulara cu latimea de 5,5 cm. Se confectioneaza pe suport tare, materialul fond fiind de culoare bleumarin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplica prin brodare o stea de culoare galbena cu diametrul de 3 cm. Pe suportul textil sunt brodate ramuri cu frunze stilizate, cae formeaza o cununa ce incadreaza centrul stelei. Suportul textil este bordurat cu linie de contur dreptunghiulara de 0,4 cm, de culoare galbena. Epoletul se fixeaza prinr-o brida din piele sintetica, capsa si buton metalic de culoare galbena, stantat cu insemnul specific.

Subcomisar, comisar si comisar-sef de penitenciare
Epoletul cu insemn de grad pentru umar are forma dreptunghiulara cu latimea de 5,5 cm. Se confectioneaza pe suport tare, materialul fond fiind de culoare bleumarin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplica prin brodare 1-3 stele de culoare galbena cu diametrul de 2,5 cm. Suportul textil este bordurat cu linie de contur dreptunghiulara de 0,4 cm, de culoare galbena. Epoletul se fixeaza printr-o brida de piele sintetica, capsa si buton metalic de culoare galbena, stantat cu insemnul specific.
Stelele aferente gradului profesional sunt:
a) pentru subcomisar o stea;
b) pentru comisar doua stele;
c) pentru comisar-sef 3 stele.

Subinspector, inspector si inspector principal de penitenciare
Epoletul cu insemnul de grad pentru umar are forma dreptunghiulara cu latimea de 5,5 cm. Se confectioneaza pe suport tare, materialul fond fiind de culoare bleumarin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplica prin brodare 1-3 stele de culoare galbena cu diametrul de 2 cm. Suportul textil este bordurat cu linie de contur dreptunghiulara de 0,4 cm, de culoare galbena. Epoletul se fixeaza printr-o brida din piele sintetica, capsa si buton metalic de culoare galbena, stantat cu insemnul specific.
Stelele aferente gradului profesional sunt:
a) pentru subinspector o stea;
b) pentru inspector doua stele;
c) pentru inspector principal 3 stele.

Agent-sef principal, agent-sef, agent-sef adjunct, agent principal si agent de penitenciare
Epoletul cu insemn de grad pentru umar are forma dreptunghiularra cu latimea de 5,5 cm. Se confectioneaza pe suport tare, materialul fond fiind de culoare bleumarin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplica prin brodare 1-5 barete verticale, cu dimensiuni de 1,5 x 0,5 cm, de culoare galbena, astfel:
a) pentru agent o bareta;
b) pentru agent principal doua barete;
c) pentru agent-sef adjunct 3 barete;
d) pentru agent-sef 4 barete;
e) pentru agent-sef principal 5 barete.
Suportul textil este bordurat cu linie de contur dreptunghiulara de 0,4 cm, de culoare galbena. Epoletul se fixeaza printr-o brida din piele sintetica, capsa si buton metalic de culoare galbena, stantat cu insemnul specific.

Sectiunea 3 - Uniforma de serviciu


Articolul 34 - Costumul
Se compune din bluza, pantalon si sapca si se realizeaza din tesatura ripstop, de culoare bleumarin.
1. Bluza este prevazuta cu epoleti, pentru purtarea gradelor, se incheie cu fermoar si se poarta introdusa in/peste pantaloni. Pe piept sunt aplicate doua buzunare oblice, cu clape inchise cu velcro la partea superioara. In partea stanga, deasupra buzunarului, se aplica suportul tip velcro pentru ecuson nominal brodat.
2. Pantalonul este format larg la terminatie si are doua buzunare oblice la partea superioara, 4 buzunare cu burduf si clape aplicate pe partile laterale (doua sus si doua jos) si doua buzunare cu clape la spate.
3. Sapca se compune din calota si cozoroc din material fond.

Articolul 35 - Tricoul
Se confectioneaza din tesatura de culoare bleu, cu maneca scurta sau maneca lunga, si este prevazut cu epoleti, pentru purtarea gradelor. Pe piept, pe partea stanga este aplicat un buzunar. Deasupra buzunarului se aplica suport tip velcro pentru ecuson nominal brodat.

Articolul 36 - Scurta cu guga si mesada detasabila
Este alcatuita din piepti, spate, maneci, guler, epoleti.
Pieptii sunt alcatuiti din doua bucati din material de baza: platca si reper inferior.
La partea superioara a reperului inferior este realizat cate un buzunar cu 2 refileti si clapa. Inchiderea buzunarului este realizata prin intermediul unui fermoar.
Sub linia taliei, pieptii sunt prevazuti cu cate un buzunar oblic cu refilet si o fanta pentru acces la armamentul din dotare.
Spatele este realizat dintr-o singura bucata din material de baza. La partea superioara, spatele este dublat de o platca confectionata dintr-o singura bucata.
Manecile sunt realizate din doua bucati din material de baza. Cusatura de imbinare a celor doua bucati este prevazuta cu tighel. In cusatura de incheiere a dublurii este fixata o gaica din banda textila pentru prinderea manecii de la mesada.
La terminatia manecilor este aplicata o brida de ajustare ascutita la varf. Brida este realizata din doua repere din material de baza (fata si dos) si este tighelita de jur-imprejur. Brida este fixata de maneci cu tighe. Pe capatul liber este realizata o butoniera cu cap rotund. Pe brida se aplica o banda reflectorizanta.
La terminatia manecii se realizeaza un tiv simplu indoit, ce se fixeaza cu tighel.
Pe maneca stanga este aplicata emblema cu sigla Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Gulerul este realizat din doua bucati din material de baza (fata si dos) si este tighelit pe margine. Pe dosul de guler, la partea superioara, se aplcia butoni parte pasiva pentru atasare guler detasabil, iar la partea inferioara se aplica butoni parte pasiva pentru atasare gluga.
In cusatura de aplicare a fetei de guler, in rascroiala, este executat cate un orificiu pentru introducerea nasturelui de la gulerul detasabil.
Epoletii au forma dreptunghiulara si sunt realizati din doua bucati din material de baza (fata si dos). Se tighelesc de jur-imprejur pe margine. Pe capatul liber al epoletului este aplicat un buton parte activa, butonul parte pasiva fiind aplicat pe platca in corespondenta cu butonul de pe epolet. Epoletul este aplicat in cusatura de montare a manecii in rascroiala.

Articolul 37 - Costumul termic
Se compune din bluza si pantalon si se realizeaza din tesatura usoara cu textura din poliester.
Bluza este pe gat si se incheie in partea superioara cu un fermoar din material plastic, care porneste din zona toracelui.
Maneca bluzei are croiala dreapta.
Pantalonul are croiala tip pana, in partea superioara este prevazut cu betelie elastrica. Slitul este suprapus, fara nasturi sau fermoar.

Articolul 38 - Centura multifunctionala
Se confectioneaza din tesatura poliamida, de culoare neagra.
Se inchide cu o catarama cu siguranta, din material plastic, si este prevazuta cu inele de reglaj montate de o parte si de cealalta a cataramei.

Articolul 39 - Bocancii
Se confectioneaza din piele naturala la exterior si materiale textile la interior. Toate materialele sunt impermeabile.
Talpa exterioara este din cauciuc cu rezistenta mecanica si rezistenta la abraziune crescuta.

Articolul 40 - Pantofii
Se confectioneaza din piele naturala de culoare neagra. Talpa exterioara este din cauciuc cu rezistenta mecanica si rezistenta la abraziune crescuta.


Capitolul II - Compunerea uniformelor


Articolul 41
(1) Uniforma de ceremonie se poarta atat iarna, cat si vara.
(2) De aceste prevederi beneficiaza ofiterii cu functii de conducere, pana la sef serviciu inclusiv.
(3) Femeile primesc, la cerere, palarie in loc de sapca si fusta in loc de pantalon lung.

Articolul 42
(1) Uniforma de ceremonie se poarta:
- in oras, in zilele de sarbatori legale;
- la spectacole;
- la reuniuni, casatorii, vizite oficiale.
(2) Personalul care nu are prevazuta in norme uniforma de ceremonie poarta in asemenea ocazii uniforma de oras cu camasa alba.

Articolul 43
Uniforma de oras se poarta atat iarna, cat si vara, in urmatoarele ocazii:
a) pe timpul deplasarii la si de la serviciu;
b) obligatoriu la ordinul directorului unitatii, care va preciza tinuta si accesoriile ce intra in compunerea acesteia;
c) facultativ la diferite festivitati organizate.

Articolul 44
Uniforma de serviciu reprezinta tinuta zilnica a functionarilor publici.

Articolul 45
La uniforma de serviciu, prin decizie si in locurile unde se impune, se pot folosi accesoriile necesare desfasurarii activitatilor specifice, precum portbaston, baston, portcatuse, portdocumente si altele.

Articolul 46
(1) Uniforma functionarilor publici cu statut special, care au aprobare sa poarte uniforma dupa incetarea raporturilor de serviciu, este aceeasi ca si a personalului aflat in activitate.
(2) Dreptul de a purta uniforma dupa incetarea raporturilor de serviciu se acorda potrivit competentelor de gestiune a personalului.
(3) Dreptul de a purta uniforma se inscrie in decizia de incetare a raportului de serviciu.
(4) Personalul care, dupa incetarea raporturilor de serviciu, are aprobarea de a purta uniforma o poate folosi in urmatoarele situatii:
- cu ocazia zilei nationale a tarii si a sarbatorilor legale;
- la festivitati, adunari, ceremonii si activitati protocolare sau comemorative la care este invitat oficial;
- cu ocazia primirii unor delegatii ale organizatiilor de rezervisti din alte tari;
- la alte activitati la care este invitat si unde se precizeaza portul uniformei.


Capitolul III - Reguli privind modul de purtare a articolelor de echipament din compunerea uniformelor


Articolul 47 - Schimbarea uniformelor de sezon
Schimbarea uniformelor de sezon se face prin decizie a directorului de unitate, in functie de conditiile climaterice locale.

Articolul 48 - Coifura
Sapca sau palaria se asaza pe cap astfel ca sa ajunga aproximativ la 1-2 cm deasupra sprancenelor si sa acopere partea superioara a fruntii, iar emblema sa fie pe mijloc.
Este interzis portul sepcii pe ceafa.
Caciula se poarta pe timp friguros. In raport de conditiile climaterice si de zona geografica, personalul poate trece la portul caciulii si in mod facultativ.
Pe timp geros, caciula se poate purta cu clapele lasate in jos. In oras, caciula se poarta numai cu clapele ridicate si prinse deasupra capului.

Articolul 49 - Imbracamintea si lenjeria

1. Sacoul se poarta numai cu cravata.
Clapele buzunarelor trebuie sa fie bine intinse, iar in buzunare nu se vor pune obiecte voluminoase care sa le deformeze.

2. Bluzonul se poarta peste camasa sau camasa-bluza, inchis la gat sau deschis, cand se poarta si cravata.

3. Bluza se poarta numai la uniforma de serviciu. Se poarta, de regula, introdusa in pantaloni, cu centura multifunctionala.

4. Scurta se poarta in anotimpul rece.
Pe timp geros, scurta se poate purta cu gulerul ridicat, asigurandu-se purtatorului protectia gurii si a nasului pe timp de viscol sau de ger excesiv.
Se poate purta fara mesada sau guler in perioadele de trecere de la iarna la primavara sau de la toamna la iarna.

5. Impermeabilul pentru ploaie se poarta la uniforma de oras, pe timp ploios sau variabil, inchis ori deschis la gat, cu cordonul inchis.
Gluga se poarta numai cand ploua.
Impermeabilul se poate purta si peste camasa-bluza, inchis la gat sau deschis cand se poarta si cravata.

6. Camasa se poarta la uniforma de ceremonie si la cea de oras, numai cu cravata.

7. Camasa-bluza cu maneca lunga se poate purta cu manecile lasate in jos sau pliate (ridicate deasupra cotului) si prinse in brida cu nasture. Se poarta deschisa sau inchisa la gat, cu cravata. Se poarta de regula introdusa in pantaloni, cu centrua si accesorii sau curea.
Camasa-bluza cu banda la terminatie (bluzata) se poarta peste pantaloni, deschisa la gat.

8. Camasa alba se poarta la uniforma de cerermonie si la uniforma de oras, cu ocazia festivitatilor sau cand se precizeaza portul acesteia.

9. Tricoul se poarta numai la uniforma de serviciu. Se poarta de regula introdus in pantaloni, cu centura multifunctionala.

10. Costumul termic se poarta numai la uniforma de serviciu.

Articolul 50 - Incaltamintea
Pantofii, ghetele sau bocancii se poarta adecvat uniformelor si corespunzator sezonului sau misiunilor. Este interzis a se purta incaltaminte de alta culoare, format sau model decat cele stabilite prin regulament.
Pe timp nefavorabil cu ploi, dezghet sau umiditate excesiva, personalul poate purta in timpul misiunilor cizme de cauciuc de culoare neagra.

Articolul 51 - Echipamentul divers si accesoriile

1. Cravata se poarta la uniforma de ceremonie si la uniforma de oras. Nodul cravatelor va avea dimensiuni potrivite si va fi asezat la mijlocul deschiderii gulerului camasii.

2. Fularul se poarta numai la scurta sau impermeabil, petrecut parte peste parte, fara a se face nod in fata. Fularul poate depasi partea superioara a gulerului scurtei sau impermeabilului cu 3-4 cm.

3. Centura multifunctionala se poarta la uniforma de serviciu care prevede o conformatie bine stransa pe talie, cu accesoriile dispuse dupa cum urmeaza:
a) dreapta lateral portpistol;
- portbaston;
b) la spate portcatuse;
- portcarnet;
c) la stanga portspray;
d) stanga fata portstatie emisie-receptie.

4. Emblema pentru coifura se fixeaza cu respectarea simetriei, astfel:
a) la sapca: in fata, la centru, pe banda;
b) la palarie: in fata, la centru, pe banda;
c) la caciula: in centru, pe clapa din fata.

5. Snurul pentru ceremonie se poarta numai la sacoul uniformei de ceremonie, pe umarul drept sau la uniforma de oras, prin decizie.

6. Epoletul cu insemn de grad pentru umar se poarta la toate tipurile de uniforme, respectiv uniforma de ceremonie, de oras si de serviciu.

7. Ecusonul cu sigla Autoritatii Nationale a Penitenciarelor pentru maneca se fixeaza prin termocolare sau coasere pe intreaga margine cu ata la culoare, pe axul manecii, la 5 cm distatnta de cusatura umarului stang.

8. Ecusonul nominal se poarta la sacou, bluza, bluzon, camasa-bluza si tricou.


Anexele 2 - 5 la Regulament


[click pentru anexe]