DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

OG 5/2013 privind stabilirea unor masuri speciale de impozitare a activitatilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural. Ordonanta nr. 5/2013Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 52 din 23 ianuarie 2013

Luand in considerare ca monopolurile, in general, pot sa conduca la:
 • maximizarea profiturilor in lipsa elasticitatii cererii, situatie existenta in mod natural in sectorul energiei electrice si in cel al gazelor naturale;
 • exercitarea puterii in piata prin cresterea preturilor mult peste costul maginal, fara ca aceasta sa conduca la pierderea clientilor, chiar si in cazul existentei reglementarilor emise de autoritatile de reglementare in domeniu,
  precum si necesitatea asiguarii fondurilor necesare cofinantarii la proiectele de investitii finantate din fonduri europene,
  in temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. I.3 din Legea nr. 1/2013 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
  Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

  Art. 1
  (1) Incepand cu data de 1 februarie 2013 se institutie impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural.
  (2) Impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural reprezinta venit la bugetul de stat.

  Art. 2
  (1) Impozitul pe monopolul natural este aplicabil operatorilor de transport de energie electrica si gaze naturale licentiati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.
  (2) Impozitul pe monopolul natural se aplica si operatorilor economici distribuitori de energie electrica si gaze naturale, licentiati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, titulari ai unor contracte de concesiune incheiate cu Ministerul Economiei si Comertului sau cu autoritati locale, care aplica prevederile art. 48 alin. (1) si (2) si ale art. 136 alin. (1), (2) si (3) din Legea energiei electrice si a gaselor naturale nr. 123/2012.
  (3) Sumele aferent impozitului pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural, calculat in conditiile prezentei ordonante, reprezinta pentru operatorii economici prevazuti la alin. (1) si (2) cheltuieli deductibile, la stabilirea profitului impozabil, in conditiile prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.


  Art. 3
  Impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural se aplica pe fiecare MWh pentru care se factureaza serviciile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale. Valorile impozitului pe monopolul natural aplicabil de operatorii prevazuti la art. 2 alin. (1) si (2) sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta.

  Art. 4
  (1) Operatorii economici prevazuti la art. 2 alin. (1) si (2) au obligatia de a depune o declaratie fiscala la organul fiscal competent pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost facturate serviciile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale.
  (2) Operatorii economici prevazuti la art. 2 alin. (1) si (2) calculeaza si platesc lunar impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se calculeaza impozitul.
  (3) Impozitul prevazut la art. 1 se administreaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala potrivit Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Art. 5
  Modelul si continutul declaratiei privind impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.

  Art. 6
  Prezenta ordonanta se aplica pana la data de 31 decembrie 2014.


  ANEXA - Nivelul impozitului pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural
  
            Explicatii                  Valoare impozit (lei/MWh)
  Gaze naturale    Cantitate transportata catre sistemele de distributie    0,1
            Cantitate distribuita                    0,75
            Cantitate transportata numai prin sistemul de transport   0,85
  Energie electrica  Cantitate extrasa din sistemul de transport         0,1
            Cantitate distribuita livrata clientilor finali       0,75
            Cantitate extrasa din sistemul de transport si livrata 
            direct clientului final sau la export            0,85