DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

OG 1/2015 pentru modificarea si completarea Legii recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 44 din 19 ianuarie 2015

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. I.1 si pct. X din Legea nr. 184/2014 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

Art. I
Legea recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 654 din 20 iulie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 4, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 beneficiaza de o indemnizatie lunara reparatorie, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare ce vor fi aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:
a) 2,00 - pentru marii mutilati;
b) 1,75 - pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate;
c) 1,50 - pentru persoanele incadrate in gradul II de invaliditate;
d) 1,25 - pentru persoanele incadrate in gradul III de invaliditate;
e) 1,10 - pentru persoanele neincadrate in grad de invaliditate."


2. La articolul 4, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
"(6) Persoanele care au obtinut titlurile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 2 beneficiaza de o indemnizatie lunara reparatorie in coeficient de 1,10, calculata prin aplicarea acestui coeficient de multiplicare asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata."

3. La articolul 4^1, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 4^1
(1) Indemnizatiile prevazute la art. 4 alin. (4) se vor acorda in baza certificatului si a unei adeverinte tipizate.
......
(3) Dovada datei la care a fost depusa cererea pentru certificatele preschimbate se va face cu adeverinta, eliberata si transmisa de secretariatul de stat direct platitorilor de drepturi."

4. La articolul 4^3, alineatul (1) se abroga.

5. Articolul 5^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5^1
Sumele reprezentand indemnizatii, ramase neincasate de catre titularul decedat pentru luna in care a avut loc decesul, si, dupa caz, sumele cuvenite si neachitate pana la deces se platesc mostenitorilor, in conditiile legii."

6. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7
Dispozitiile prezentei legi se aplica si militarilor si salariatilor civili din Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne, care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru dobandirea titlurilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b)."

7. La articolul 9^3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9^3
(1) Indemnizatiile prevazute de prezenta lege se achita persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, incepand cu 1 ianuarie 2015, dupa emiterea noilor tipuri de certificate si transmiterea adeverintelor tipizate conform art. 9^2 alin. (8)."

8. La articolul 9^3, alineatul (2) se abroga.

Art. II
(1) In anul 2015 copiii eroilor-martiri, indiferent de varsta, daca nu sunt incadrati in nicio forma de invatamant ori nu realizeaza venituri din motive neimputabile lor beneficiaza de o indemnizatie lunara reparatorie in cuantum de 2020 lei.
(2) Indemnizatiile prevazute la art. 4 alin. (3) lit. e) si alin. (6) din Legea recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda incepand cu luna ianuarie a anului 2015.
(3) In anul 2015 Luptatorii cu Rol Determinant beneficiaza de indemnizatie lunara de gratitudine in cuantum de 2020 lei.
(4) Pentru persoanele prevazute la art. 18 din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, plata indemnizatiei se mentine la nivelul lunii decembrie a anului 2014, pana la obtinerea certificatelor si transmiterea adeverintelor tipizate catre casele teritoriale de pensii.
(5) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 18 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si obtin certificat potrivit prevederilor art. 20 din aceeasi lege, beneficiaza de drepturile prevazute la art. 4 alin. (2) si la art. 5 din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu luna ianuarie a anului 2015.

Art. III
La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, alin. (2) al art. IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 95/2014 pentru modificarea si completarea Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 969 din 30 decembrie 2014, se abroga.