Legea nr. 142/1999, legea privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului
[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 361 din 27/07/1999
Modificari si completari
OUG nr. 197/2000
OUG nr. 10/2002
OUG nr. 4/2003
OUG nr. 123/2003
OG nr. 9/2005
OG nr. 3/2006
OG nr. 10/2007
Legea nr. 132/2008
OUG nr. 155/2008
Art. 1 (1) Statul roman sprijina cultele religioase, recunoscute potrivit legii, pentru salarizarea clerului de la bugetul de stat, la cererea acestora.
(2) Personalul clerical care beneficiaza de prevederile prezentei legi isi pastreaza statutul de angajat al cultului religios recunoscut.
(3) Numarul posturilor personalului clerical pentru care statul sprijina salarizarea prin alocarea unui fond de la bugetul de stat, pentru fiecare cult religios, se aproba anual de Secretariatul de Stat pentru Culte, pe baza propunerilor conducerii cultelor religioase recunoscute, tinand seama de numarul de adepti ai fiecarui cult, precum si de fondul alocat in acest scop:
Art. 2 (1) Salarizarea de la bugetul de stat a personalului clerical care isi desfasoara activitatea in tara, in cadrul cultelor religioase din Romania, recunoscute potrivit legii, se stabileste dupa cum urmeaza:
a) personalul din conducerea cultelor religioase, asimilat celui incadrat pe functii de demnitate publica, beneficiaza de o indemnizatie lunara, stabilita pe baza coeficientului de multiplicare si a valorii de referinta sectoriala, prevazute in anexa nr. 1A. Indemnizatia lunara este unica forma de remunerare pentru personalul respectiv si reprezinta baza de calcul pentru stabilirea drepturilor si obligatiilor, care se determina in raport cu venitul salarial;
b) personalul din conducerea cultelor religioase, altul decat cel prevazut la lit. a), beneficiaza de salariul de baza lunar, stabilit pe baza coeficientului de multiplicare si a valorii de referinta sectoriala, prevazute in anexa nr. 1B;
c) personalul clerical care isi desfasoara activitatea in unitatile de cult beneficiaza de salariile de baza lunare stabilite pe baza coeficientului de multiplicare si a valorii de referinta sectoriala, prevazute in anexa nr. 2.
(2) Indemnizatiile si salariile de baza lunare, calculate potrivit alin. (1), sunt in suma bruta si sunt impozabile, potrivit legii.
Art. 3 Criteriile de stabilire a salariilor de baza intre limite si conditiile de ocupare a gradelor profesionale ale personalului clerical prevazut la art. 2 alin. (1) lit. c) se aproba de catre Secretariatul de Stat pentru Culte, la propunerea conducerii cultelor religioase.
Art. 4 De la bugetul de stat se asigura, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, numai drepturile stabilite in conditiile prevederilor art. 2, inclusiv contributia la asigurarile sociale de stat, la asigurarile sociale de sanatate si, respectiv, la Fondul pentru plata ajutorului de somaj.
Art. 5 (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru sprijinirea asezamintelor Bisericii Ortodoxe Romane din afara granitelor, in vederea mentinerii identitatii lor culturale, lingvistice si religioase, se aloca de la bugetul de stat, pentru personalul clerical de cetatenie romana, o suma reprezentand echivalentul in lei al drepturilor in valuta, stabilite in cuantum net, prin asimilare, prevazuta prin hotarare a Guvernului, cu functiile pe care este incadrat personalul roman trimis in misiune permanenta in strainatate la misiunile diplomatice, oficiile consulare si la alte reprezentante ale Romaniei in strainatate.
(2) Fondul de la bugetul de stat, aferent sumelor prevazute la alin. (1), inclusiv fondurile pentru plata contributiei la asigurarile sociale de stat, la asigurarile sociale de sanatate si, respectiv, la Fondul pentru plata ajutorului de somaj, se asigura prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte pentru un numar de 52 de posturi.
Art. 6 Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi personalul clerical prevazut la art. 2 si 5 nu mai beneficiaza de alte contributii de la bugetul de stat, acordate in baza Ordonantei Guvernului nr. 4/1993 privind acordarea de contributii de la bugetul de stat pentru completarea salarizarii personalului unitatilor de cult din tara si a personalului deservent al cultului ortodox care isi desfasoara activitatea in strainatate, aprobata prin Legea nr. 88/1994, cu modificarile ulterioare, si a Ordonantei Guvernului nr. 38/1994 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitatile de cult cu venituri mici sau fara venituri si acordarea de indemnizatii unor ierarhi si cadre din conducerea cultelor, aprobata prin Legea nr. 130/1994, cu modificarile ulterioare.
Art. 7 Personalul clerical incadrat in unitatile bugetare nu beneficiaza de prevederile prezentei legi, acesta fiind salarizat in conformitate cu dispozitiile legale care reglementeaza salarizarea personalului incadrat in aceste unitati.
Art. 8 Drepturile stabilite potrivit dispozitiilor legale in vigoare se acorda in continuare personalului angajat in cadrul cultelor religioase din Romania, potrivit legii, pentru care nu sunt aplicabile prevederile prezentei legi.
Art. 9 Modul de utilizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat, potrivit prezentei legi, este supus controlului Secretariatului de Stat pentru Culte si al altor organe abilitate de lege.
Art. 10 Anexele nr. 1A, 1B si 2 fac parte integranta din prezenta lege.
Art. 11 Guvernul va elabora norme metodologice de aplicare a dispozitiilor prezentei legi, la propunerea Secretariatului de Stat pentru Culte, in urma consultarii acestuia cu cultele religioase.
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 30 iunie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
Anexa 1A - FUNCTIILE SI COEFICIENTII DE MULTIPLICARE pentru stabilirea indemnizatiilor personalului din conducerea cultelor religioase si ale unitatilor de cult recunoscute in Romania, asimilate functiilor de demnitate publica
[extras]
Nr crt/Functia/nr maxim posturi/Coeficient multiplicare
1. Patriarh / 1 / 20,300
2. Mitropolit, arhiepiscop, sef rabin, muftiu, episcop-sef de cult / 22 / 17,600
3. Episcop, presedinte uniune, prim-delegat, episcop vicar patriarhal / 29 / 15,400
4. Episcop vicar, episcop coajutor, episcop auxiliar, arhiereu-vicar / 21 / 13,000
ANEXA Nr. 1B - FUNCTIILE SI COEFICIENTII DE MULTIPLICARE pentru stabilirea salariilor de baza ale personalului din conducerea cultelor religioase si ale unitatilor de cult recunoscute in Romania
[extras]
Nr crt/Functia/nr maxim posturi/Coeficient multiplicare
1. Vicepresedinte uniune, delegat, vicar independent, vicar administrativ patriarhal, vicar general, secretar general, consilier patriarhal / 37 / 6,000
2. Secretar patriarhal, inspector general bisericesc, vicar administrativ eparhial / 28 / 5,200
3. Consilier eparhial, secretar eparhial, inspector eparhial, exarh, protopop secretar la Cancelaria Sfantului Sinod / 531 / 3,600
4. Staret, superioara, egumen / 365 / 2,700
ANEXA Nr. 2 - PERSONALUL CLERICAL angajat in unitatile care apartin cultelor religioase recunoscute din Romania
[extras]
Nr crt/Functia/nr maxim posturi/Coeficient multiplicare minim/Coeficient multiplicare minim
Preot, diacon, pastor, vestitor, imam
1. Cu studii superioare: / 9.887
gradul I / 1.495 / 1,755 / 2,310
gradul II / 3.845 / 1,470 / 1,950
definitiv / 2.096 / 1,370 / 1,855
debutant / 2.451 / 1,350 / -
2. Cu studii medii: / 3.603
gradul I / 295 / 1,370 / 1,855
gradul II / 762 / 1,275 / 1,635
definitiv / 1.435 / 1,260 / 1,540
debutant / 1.111 / 1,250 / -
|