DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 85/2016 privind plata diferentelor salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011



Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 345 din 5 mai 2016

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1
Diferentele de drepturi salariale pentru personalul didactic din invatamantul de stat, pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011, rezultate din aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant, aprobata prin Legea nr. 221/2008, a prevederilor Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009, a Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 284/2010 si a Legii nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, stabilite prin hotarari judecatoresti ramase definitive pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se platesc din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru finantarea cheltuielilor de personal din unitatile si institutiile de invatamant preuniversitare de stat, precum si din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, pentru personalul didactic din inspectoratele scolare si din unitatile aflate in subordinea acestora, in conformitate cu dispozitiile actelor normative care reglementeaza plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti, avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice.

Art. 2
(1) Personalului didactic din invatamantul de stat caruia, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nu i s-au acordat diferentele salariale, indiferent din ce motiv si pe baza caror decizii, pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011, rezultate din aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant, aprobata cu modificari prin Legea nr. 221/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009, cu modificarile ulterioare, a Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, i se platesc aceste drepturi esalonat, pe o perioada de 5 ani, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, astfel:

a) in primul an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se plateste 5% din valoarea diferentelor salariale;
b) in al doilea an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se plateste 10% din valoarea diferentelor salariale;
c) in al treilea an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se plateste 25% din valoarea diferentelor salariale;

d) in al patrulea an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se plateste 25% din valoarea diferentelor salariale;
e) in al cincilea an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se plateste 35% din valoarea diferentelor salariale.
(2) Plata sumelor prevazute la alin. (1) se face anual, in mod esalonat, in transe trimestriale egale.

Art. 3
Pentru personalul didactic pensionat, care este indreptatit sa primeasca diferente salariale pentru perioada prevazuta la art. 2, plata acestora se face intr-o singura transa, iar pentru personalul didactic care se pensioneaza dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi, plata diferentelor salariale se face esalonat, astfel incat sa fie incheiata cel mai tarziu la data pensionarii.

Art. 4
Diferentele salariale a caror plata se face esalonat, conform prezentei legi, se actualizeaza cu indicele de inflatie publicat in luna in care se face plata fata de luna pentru care se calculeaza, pe baza datelor comunicate de Institutul National de Statistica.

Art. 5
Prevederile prezentei legi se aplica si personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat incadrat in sistem de plata cu ora.

Art. 6
Pentru personalul didactic care si-a schimbat locul de munca in perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011, calculul si plata diferentelor salariale se vor face de fiecare unitate de invatamant la care a fost incadrat si salarizat in aceasta perioada.

Art. 7
In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Guvernul Romaniei va elabora si va supune aprobarii, prin hotarare, normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.