DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 6/2016 pentru completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 41 din 19 ianuarie 2016

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Articol unic. Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 12, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (1^1) si (1^2), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Educatia persoanelor cu tulburari de invatare (dislexia, disgrafia, discalculia) este asigurata prin metode psihopedagogice consacrate si prin abordare adecvata, potrivit legii.

(1^2) Persoanele cu tulburari de invatare sunt integrate in invatamantul de masa."

2. La titlul II capitolul II, dupa sectiunea a 12-a se introduce o noua sectiune, sectiunea a 12^1-a, cuprinzand articolele 47^147^7, cu urmatorul cuprins:

"SECTIUNEA 12^1 - invatamant pentru persoanele cu tulburari de invatare

Art. 47^1
Pentru persoanele cu tulburari de invatare se aplica in toate ciclurile de invatamant preuniversitar curriculumul national.

Art. 47^2
In invatamantul primar, cu precadere pentru clasa pregatitoare si pentru clasa I, se vor efectua, in mod obligatoriu, teste de evaluare a capacitatii de invatare in vederea depistarii precoce a tulburarilor de invatare, stabilirii eventualelor metode specifice de educatie si a asigurarii terapiilor specifice. Pe parcursul ciclului de invatamant primar se efectueaza evaluari anuale.

Art. 47^3
Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice elaboreaza, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, metodologia pentru asigurarea suportului necesar elevilor cu tulburari de invatare.

Art. 47^4
Metodologia va cuprinde procedurile de evaluare pentru depistarea tulburarilor de invatare, precum si cadrul general de asigurare a cadrelor didactice cu pregatire adecvata si a terapiilor specifice.

Art. 47^5
Cu acordul prealabil al consiliului de administratie al unitatii de invatamant si la recomandarea specialistului, pentru fiecare caz in parte, elevii cu deficiente de invatare pot folosi materiale sau instrumente compensatorii, inclusiv tehnologie informatica, si vor beneficia de evaluare adaptata pe parcursul semestrelor.

Art. 47^6
La nivelul centrelor judetene de resurse si de asistenta educationala/Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala se organizeaza compartimente de consiliere parentala pentru parintii care au copii cu tulburari de invatare, pentru a se asigura comunicarea si colaborarea intre scoala, familie si specialisti pentru diagnosticarea si reabilitarea pe tot parcursul scolarizarii elevilor.

Art. 47^7
In cadrul programelor de formare continua a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/cursuri de perfectionare asupra problemelor legate de tulburarile de invatare, in vederea dobandirii de competente in identificarea acestora si a capacitatii de aplicare a unor strategii didactice potrivite."


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.