DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 47/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului. Lege nr. 47/2013Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 145 din 19 martie 2013

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I
Legea nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 222 din 3 aprilie 2003, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa articolul 16 se introduc patru noi articole, articolele 16^1-16^4, cu urmatorul cuprins:

"Art. 16^1
(1) Serviciile pentru utilizarea cadavrelor ale disciplinelor universitare de anatomie, parti componente ale departamentelor functionale in cadrul institutiilor de invatamant superior medical uman, sunt obligate sa intocmeasca o lista de arondare a spitalelor, precum si a altor unitati sanitare cu paturi prevazute la art. 172 alin. (2) din Legea nr. 92/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, care dispun de servicii de anatomie patologica si de prosectura.
(2) In baza acestei liste, spitalele si unitatile sanitare cu paturi sunt obligate se incheie protocolul prevazut la art. 13 lit. a).
(3) Protocolul se elaboreaza de catre departamentele functionale din cadrul institutiilor de invatamant superior medical uman.

Art. 16^2
(1) Serviciile de anatomie patologica si de prosectura din cadrul spitalelor, precum si ale altor unitati sanitare cu paturi care detin cadavre nerevendicate sau fara apartinatori au obligatia sa informeze de indata, in scris, disciplinele universitare de anatomie la care sunt arondate.
(2) Disciplinele universitare de anatomie, prin inermediul departamentelor functionale din cadrul institutiilor de invatamant superior medical uman, trebuie sa isi manifeste de indata disponibilitatea de a prelua cadavrul.

(3) Cadavrul se preia de catre reprezentantii departamentelor functionale din cadrul institutiilor de invatamant superior medical uman in termen de 3 zile de la primirea informarii.

Art. 16^3
Serviciile pentru utilizarea cadavrelor ale disciplinelor universitare de anatomie sunt obligate sa conserve cadavrele timp de 30 de zile de la deces inainte de introducerea acestora in salile de disectie.

Art. 16^4
(1) Primariile acorda ajutor de inmormantare departamentelor functionale din cadrul institutiilor de invatamant superior medical uman, in baza actelor de deces, precum si a protocolului incheiat cu serviciile de anatomie patologica si prosectura ale spitalelor si ale altor unitati sanitare cu paturi.
(2) Departamentele functionale din cadrul institutiilor de invatamant superior medical uman asigura serviciul religios si, dupa caz, incinerarea sau inmormantarea cadavrelor, dupa ce acestea au fost utilizate in scop didactic ori stiintific.
(3) Departamentelor functionale din cadrul institutiilor de invatamant superior medical uman nu li se acorda ajutor de inmormantare daca, in intervalul de timp prevazut la art. 16^3, cadavrul este revendicat de catre rude."

2. La articolul 19, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) cadavrele nerevendicate sau fara apartinatori sunt preluate de catre serviciile pentru utilizarea cadavrelor ale disciplinelor universitare de anatomie, potrivit prevederilor art. 16^1 si 16^2."

3. Articolul 20 se abroga.

Art. II
In curprinsul Legii nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului, cu modificarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, termenul "exploatarea" se inlocuieste cu termenul "utilizarea", iar sintagma "catedrele de anatomie" se inlocuieste cu sintagma "disciplinele universitare de anatomie."


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial

Poate fi de interes si:
Niciun link inscris in sistemul contextual
Produse inovative in turismul national si international
Flavia Oltean, Manuela Rozalia Gabor

Pret: 54.9 lei
46.67 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
93 useri online

Useri autentificati: