Legea 206/2012 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2012 privind modificarea art. 81 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru completarea unor acte normative conexe
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 762 din 13 noiembrie 2012
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44 din 23 august 2012 privind modificarea art. 81 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 606 din 23 august 2012.
Art. II Dupa alineatul 3 al articolului 363 din Codul de procedura civila, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 45 din 24 februarie 1948, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul 4, cu urmatorul cuprins:
"In cazul in care hotararea arbitrala se refera la un litigiu legat de transferul dreptului de proprietate si/sau de sinstituirea altui drept real asupra unui bun imobil, hotararea arbitrala se va prezenta instantei judecatoresti ori notarului public pentru a obtine o hotarare judecatoreasca sau, dupa caz, un act autentic notarial. Dupa verificarea de catre instanta judecatoreasca ori de catre notarul public a respectarii conditiilor si indeplinirea procedurilor impuse de lege si dupa achitarea de catre parti a impozitului privind transferul dreptului de proprietate, se va proceda la inregistrarea in cartea functiara si se va realiza transferul de proprietate si/sau constituirea altui drept real asupra bunului imobil in cauza."
Art. III La articolul 603 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 545 din 3 august 2012, dupa alinetul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) In cazul in care hotararea arbitrala se refera la un litigiu legat de transferul dreptului de proprietate si/sau de constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, hotararea arbitrala se va prezenta instantei judecatoresti ori notarului public pentru a obtine o hotarare judecatoreasca sau, dupa caz, un act autentic notarial. Dupa verificarea de catre instanta judecatoreasca ori de catre notarul public a respectarii conditiilor si dupa indeplinirea procedurilor impuse de lege si achitarea de catre parti a impozitului privind transferul dreptului de proprietate, se va proceda la inregistrarea in cartea funciara si se va realiza transferul de proprietate si/sau constituirea altui drept real asupra bunului imobil in cauza."
Art. IV Dispozitiile art. III intra in vigoare la data intrarii in vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 75 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
|