DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutunInterzicerea fumatului in locurile publice

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 72 din 1 februarie 2016

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I
Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 435 din 21 iunie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
Prezenta lege stabileste unele masuri privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completa a fumatului in toate spatiile publice inchise, in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii, prin inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmeaza sa le achizitioneze, prin indicarea in produsele finale a continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon, prin unele masuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului, prevenirea raspandirii fumatului in randul minorilor si asigurarea unui nivel adecvat al calitatii vietii populatiei din Romania."


2. La articolul 2, dupa litera i) se introduce o noua litera, litera i^1), cu urmatorul cuprins:
"i^1) tigareta electronica se intelege un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care contin nicotina prin intermediul unui mustiuc sau orice componenta a acestui produs, inclusiv un cartus, un rezervor si dispozitivul fara cartus sau rezervor;"


3. La articolul 2, literele m) si n) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"m) spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;
n) spatiu inchis de la locul de munca se intelege orice spatiu care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat intr-un loc de munca
, astfel cum este definit in Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare."

4. La articolul 2, dupa litera n) se introduc doua noi litere, literele n^1) si n^1), cu urmatorul cuprins:
"n^1) mijloc de transport in comun se intelege orice vehicul utilizat pentru transportul contra cost al persoanelor;
n^2) loc de joaca pentru copii se intelege orice spatiu inchis sau in aer liber, destinat utilizarii de catre copii."

5. La articolul 3, alineatele (1) si (1^1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 3
(1) Se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii. De la prezentele prevederi fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta.
(1^1) Se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private."

6. La articolul 3, dupa alineatul (1^1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^2), cu urmatorul cuprins:
"(1^2) In spatiile prevazute la art. 2 lit. n^1) este interzisa inclusiv utilizarea tigaretei electronice."

7. La articolul 3, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Fumatul este permis numai in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) sa serveasca exclusiv fumatului;
b) sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise;
c) sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa;
d) sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor;
e) sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: 'Camera pentru fumat', 'Loc pentru fumat'."

8. La articolul 3, alineatele (2^1) , (3), (4) si (4^1) se abroga.

9. La articolul 3, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) Se interzice vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos."

10. La articolul 3, alineatul (7^1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(7^1) Se interzice comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private."

11. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5
Persoanele responsabile din institutiile si unitatile care administreaza spatiile mentionate la art. 2 lit. m), n), n^1) si n^2) vor elabora si vor pune in aplicare regulamente interne pentru aplicarea art. 3 alin. (1) si (1^1), inclusiv prin prevederea incalcarii ca abatere disciplinara grava si marcarea spatiilor mentionate cu indicatoare prin care sa se indice "Fumatul interzis" si folosirea simbolului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala."

12. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9
In vederea difuzarii de materiale promotionale de prevenire si combatere a consumului produselor din tutun, posturile de radio si de televiziune pun la dispozitie un spatiu de emisie de minimum 30 de minute saptamanal, pentru Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Sanatatii, Ministerul Tineretului si Sportului si organizatiilor nonguvernamentale independente de industria tutunului si care au ca obiectiv al activitatilor reducerea consumului de tutun, in conditiile prevazute la alin. (1) al art. 44 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."

13. La articolul 10, literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) nerespectarea de catre persoanele fizice a prevederilor art. 3 alin. (1) si (1^1) se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei;
b) nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin. (1), (1^1), (5), (5^2), (6), (6^1), (7^1) si ale art. 4 alin. (2) se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii la a doua abatere; savarsirea unei noi contraventii la aceasta lege se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii."

14. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 11
Sanctiunile prevazute la art. 10 lit. c) si d) se aplica persoanelor juridice."

15. La articolul 12, alineatul (2) se abroga.

16. Articolul 14^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 14^1
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoane imputernicite in acest sens de catre Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, cu exceptia prevederilor lit. a), b) si c) ale art. 10, unde constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre reprezentanti ai politiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne."

Art. II
Prezenta lege intra in vigoare in termen de 45 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. III
Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 435 din 21 iunie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Camera Deputatilor

Poate fi de interes si:
Ordin 1907/2010 privind nivelul accizei minime pentru tigarete
Ordin nr. 2524/2009 privind nivelul accizei minime pentru tigarete. Acciza tigari
Ordin nr. 614/2009 privind nivelul accizei minime pentru tigarete. Acciza tigari
Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Versiune consolidata pana la 31.10.2008
Lege nr. 225/2008 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 457/2004 privind publicitatea si sponsorizarea pentru produsele din tutun
HG nr. 1101/2008, hotarare privind aprobarea Programului de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012
Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 457/2004 privind publicitatea si sponsorizarea pentru produsele din tutun, ordonanta nr. 6/2008
Ordonanta privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, ordonanta nr. 5/2008


Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
69 useri online

Useri autentificati: