DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 149/2012 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 17/2011 privind controlul calitatii in securitatea aviatiei civile. Lege nr. 149/2012Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 509 din 24 iulie 2012

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I
Se aproba Ordonanta Guvernului nr. 17 din 24 august 2011 privind controlul calitatii in securitatea aviatiei civile, adoptata in temeiul art. 1 pct. III.2 din Legea nr. 131/2011 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 608 din 29 august 2011, cu urmatoarele modificari:

1. Titlul ordonantei va avea urmatorul cuprins:

"ORDONANTA privind controlul calitatii in domeniul securitatii aviatiei civile"


2. La articolul 1, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
(1) Prezenta ordonanta reglementeaza cadrul privind asigurarea conditiilor de exercitare in Romania a competentelor Comisiei Europene, prevazute in Regulamentul (UE) nr. 72/2012 a Comisiei din 26 ianuarie 2010 de stabilire a procedurilor de efectuare a inspectiilor Comisiei in domeniul securitatii aeronatice si stabilirea atributiilor autoritatii competente privind coordonarea si monitorizarea aplicarii standardelor de baza comune, prevazute de Regulamentul (CE) nr. 300/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 martie 2008 privind norme comune in domeniul securitatii aviatiei civile si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2.320/2002 si de Regulamentul (UE) nr. 185/2010 al Comisiei din 4 martie 2010 de stabilire a masurilor detaliate de implementare a standardelor de baza comune in domeniul securitatii aviatiei, precum si cadrul privind asigurarea efectuarii activitatilor de monitorizare a conformitatii, derularea actiunilor de rectificare a deficientelor si certificarea personalului care executa controlul calitatii in domeniul securitatii aviatiei civile."

3. La articolul 3, alineatul (1) si literele c), f) si n) ale alineatului (2) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 3
(1) Autoritatea competenta in domeniul securitatii aviatiei civile responsabila cu coordonarea si monitorizarea aplicarii standardelor de baza comune stabilite de Regulamentul (CE) nr. 300/2008, precum si cu dezvoltarea, punerea in aplicare si mentinerea programului national de securitate a aviatiei cvile este Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.
......
c) dispune masuri de remediere pentru deficientele semnalate ca urmare a inspectiei Comisiei, auditului OACI sau CEAC care nu pot fi remediate prompt si monitorizeaza ducerea la indeplinire a planului de actiune pentru remedierea deficientelor, iar atunci cand constata remedierea tuturor deficientelor confirma in scris Comisiei, OACI sau CEAC;
......
f) executa controlul calitatii in domeniul securitatii aviatiei civile si stabileste termenele de remediere a deficientelor identificate si de aplicare a masurilor de protectie in cazul vulnerabilitatilor;
......
n) autorizeaza agentii abilitati, expeditorii cunoscuti si furnizorii abilitati de provizii de bord; prin expeditor cunoscut se intelege un expeditor care trimite marfuri sau posta pe cont propriu si ale carui proceduri se conformeaza normelor si standardelor comune de securitate, intr-o masura suficienta pentru a permite transportul acestor marfuri sau al postei de catre orice aeronava."

4. La articolul 4, alineatele (1)-(3) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 4
(1) Autoritatea competenta asigura ca inspectia Comisiei in Romania sa se deruleze in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 72/2010, ca auditul OACI in Romania se deruleaza in conformitate cu standardele stabilite de anexa 17 si ca auditul CEAC si evaluarea vulnerabilitatilor pe aeroporturi din Romania, care pot afecta calitaea in securitatea aviatiei civile, se deruleaza in conformitate cu politicile continute de Doc 30.
(2) Autoritatea competenta desemneaza auditorul national cu atributii de colectare a datelor si de completare a chestionarului preliminar de inspectie a Comisiei, in conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) din Regulamentului (UE) nr. 72/2010, precum si auditorul de securitate a aviatiei civile cu atributii de colectare a datelor si de completare a chestionarului preliminar de audit OACI sau CEAC ori a chestionarului preliminar de evaluare a vulnerabilitatilor.
(3) Autoritatea competenta desemneaza dintre auditorii de securitate a aviatiei civile un coordonator national pentru activitatea de inspectie a Comisiei, in conformitate cu prevederile art. 8 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 72/2010, precum si pentru auditul OACI sau CEAC, denumit in continuare coordonator national."

5.La articolul 4, alineatul (7) se abroga.

6. La articolul 4, alineatul (9) va avea urmatorul cuprins:
"(9) Prevederile alin. (8) se aplica in mod corespunzator si pentru auditorii OACI sau CEAC, pe durata efectuarii in Romania a auditului OACI sau CEAC, precum si pentru evaluatorii CEAC, pe durata efectuarii in Romania a evaluarii vulnerabilitatilor, cu exceptia prevederilor privind autorizatia de introducere a articolelor interzise."

7. La articolul 5, alineatele (4) si (11) vor avea urmatorul cuprins:
"(4) In echipa de test pot fi cooptate persoane care detin o pregatire in domeniu, dar dare nu detin calitatea de auditor de securitate a aviatiei civile.
......
(11) Prin exceptie de la prevederile alin. (10), in cazul stabilirii de catre Comisie a unor cerinte suplimentare fata de cele actuale, autoritatea competenta poate utiliza si personal specializat in domeniu din afara structurilor proprii."

8. La articolul 6, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) Frecventa auditului de secxuritate la aeroporturile civile din Romania, la transportatorii aerieni romani si la agentii abilitati cargo si postali este de cel putin unul la 2 ani, iar la alte entitati care aplica standarde de securitate aeronautica este de cel putin unul la 3 ani."

9. Articolul 8 va avea urmatorul curprins:
"Art. 8
Pentru efectuarea activitatilor de monitorizare a conformitatii, membrii echipei de audit, membrii echipei de inspectie si membrii echipei de test beneficiaza de o indemnizatie al carei cuantum se stabileste de autoritatea competenta prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii."

10. La articolul 9. alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9
(1) Expertizele prevazute la pct. 9 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 300/2008 se efectueaza de echipe desemnate de conducatorul structurii cu responsabilitati in domeniul securitatii aviatiei civile din cadrul autoritatii competente si care sunt formate din auditori de securitate a aviatiei civile si personal cu pregatire in domeniu, apartinand altor autoritatii publice, putand fi cooptati in echipele de expertiza si consultanti tehnici din cadrul entitatilor care au responsabilitati in domeniul securitatii aviatiei civile.'

11. La articolul 9, alineatul (5) se abroga.

12.La articolul 10, alineatul (2) se abroga.

13. La articolul11, alineatele (1), (2) si (4) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 11
(1) Finantarea structurii cu responsabilitati in domeniul securitatii aviatiei civile, constituita la nivelul autoritatii competente sau al organismului tehnic specializat prevazut la art. 3 alin. (3), precum si plata indemnizatiilor prevazute la art. 8 se fac integral din veniturile proprii constituite din alocarea sumei de 0,15 euro/pasager din tariful de securitate perceput pe aeroporturile din Romania, conform prevederilor legale in vigoare.
(2) Indemnizatiile vor fi platite dupa maximum 30 de zile de la predarea raportului structurii cu responsabilitati in domeniul securitatii aviatiei civile din cadrul autoritatii competente pentru membrii echipelor care efectueaza activitatile de monitorizare a conformitatii prevazute la art. 5 alin. (2).
......
(4) Din suma prevazuta ca tarif de securitate aprobat de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, administratiile aeroporturilor din Romania aloca suma prevazuta la alin. (1) si o vireaza lunar, dupa colectare in contul autoritatii competente, conform procedurii stabilite prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii."

Art. II
La data intrarii in vigoare a prezentei legi, Legea nr. 94/2009 privind auditul de securitate in domeniul aviatiei civile, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 250 din 15 aprilie 2009, cu modificarile ulterioare, se abroga.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din A href="http://www.dreptonline.ro/legislatie/constitutia_romaniei.php" target="_blank" title="Constitutia Romaniei">Constitutia Romaniei, republicata.
Nu este


Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica

Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
36 useri online

Useri autentificati: