DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 114/2011 pentru ratificarea Conventiei europene privind suprimarea cerintei legalizarii pentru documentele intocmite de agentii diplomatici si functionarii consulari. Lege nr. 114/2011, conventia de la LondraPublicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 470 din 5 iulie 2011

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic
Se ratifica Conventia europeana privind suprimarea cerintei legalizarii pentru documentele intocmite de agentii diplomatici si functionarii consulari, adoptata la Londra la 7 iunie 1968 si semnata de Romania la Strasbourg la 21 mai 2010.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


Conventia europeana privind suprimarea cerintei legalizarii pentru documentele intocmite de agentii diplomatici si functionarii consulari, adoptata la Londra la 7 iunie 1968
Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei conventii,
avand in vedere ca scopul Consiliului Europei este de a realiza o mai stransa uniune intre membrii sai,
tinand seama ca relatiile dintre statele membre, precum si relatiile dintre agentii diplomatici si functionarii consulari ai acestora sunt tot mai mult bazate pe incredere reciproca,
luand in considere ca suprimarea legalizarii este de natura sa consolideze legaturile dintre statele membre, prin crearea posibilitatii de a utiliza documentele straine in acelasi mod ca si documentele care provin de la autoritatile nationale, convinse de necesitatea de suprimare a cerintei legalizarii documentelor intocmite de agentii lor diplomatici si functionarii consulari,
au convenit dupa cum urmeaza:

Articolul 1
In sensul prezentei conventii, legalizarea inseamna numai acea formalitate care atesta autenticitatea semnaturii pe un document, calitatea in care persoana care a semnat un astfel de document a actionat si, dupa caz, identitatea sigiliului si a stampilei aplicate pe un astfel de document.

Articolul 2
1. Prezenta conventie se aplica documentelor intocmite de agentii diplomatici si functionarii consulari ai unei parti contractante, care actioneaza in calitatea lor oficiala si in exercitarea atributiilor lor pe teritoriul oricarui stat, si care urmeaza sa isi produca efectele:
a) fie pe teritoriul altei parti contractante;
b) fie inaintea unor agenti diplomatici si functionari consulari ai altei parti contractante, care isi exercita atributiile pe teritoriul unui stat care nu este parte la prezenta conventie.
2. Prezenta conventie se aplica, de asemenea, certificatelor oficiale, cum ar fi cele care probeaza inregistrarea unui document sau a faptului ca acesta a existat la o anumita data certa, precum si autentificarilor de semnatura, efectuate de agentii diplomatici si functionarii consulari cu privire la documente, altele decat cele mentionate la alin. 1.

Articolul 3 Partile contractante excepteaza de la cerinta legalizarii documentele care fac obiectul prezentei conventii.

Articolul 4
1. Fiecare parte contractanta va lua masurile necesare pentru ca autoritatile sale nationale sa nu procedeze la efectuarea de legalizari in cazurile in care prezenta conventie suprima cerinta legalizarii.
2. Partile contractante vor asigura conditiile necesare pentru ca, in cazul in care acest lucru este necesar, sa se procedeze la verificarea autenticitatii documentelor care fac obiectul prezentei conventii. Astfel de verificari nu vor fi supuse niciunei taxe sau altor forme de plata si vor fi efectuate cu celeritate.

Articolul 5 In relatiile dintre partile contractante, prezenta conventie va prevala in raport cu dispozitiile oricarui alt tratat, altei conventii sau altui acord care prevede ori va prevedea legalizarea semnaturii agentilor diplomatici si functionarilor consulari, calitatea in care acestia au actionat cu ocazia semnarii unui document si, dupa caz, identitatea sigiliului si a stampilei aplicate pe document.

Articolul 6
1. Prezenta conventie este deschisa spre semnare statelor membre ale Consiliului Europei. Ea va fi supusa ratificarii sau acceptarii. Instrumentele de ratificare sau acceptare vor fi depozitate la secretarul general al Consiliului Europei.
2. Prezenta conventie intra in vigoare in termen de 3 luni de la data depozitarii celui de-al treilea instrument de ratificare sau acceptare.
3. Pentru un stat semnatar care ratifica sau accepta ulterior prezenta conventie, aceasta va intra in vigoare in termen de 3 luni de la data depunerii instrumentului de ratificare sau acceptare.

Articolul 7
1. Dupa intrarea in vigoare a prezentei conventii, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei poate invita orice stat care nu este membru al Consiliului Europei sa adere la prezenta conventie.
2. Aderarea se va realiza prin depunerea la secretarul general al Consiliului Europei a instrumentului de aderare, care va intra in vigoare in termen de 3 luni de la data depunerii.

Articolul 8
1. Fiecare parte contractanta poate, cu ocazia semnarii sau depunerii instrumentului de ratificare, acceptare ori aderare, sa desemneze teritoriul sau teritoriile in care se aplica prezenta conventie.
2. Fiecare parte contractanta poate, printr-o declaratie adresata secretarului general al Consiliului Europei, efectuata cu ocazia depunerii instrumentului de ratificare, acceptare ori aderare sau la orice alt moment ulterior, sa extinda aplicarea prezentei conventii la orice alt teritoriu ori teritorii stipulate in declaratie si pentru ale caror relatii internationale este responsabila sau in numele carora este autorizata sa actioneze.
3. Orice declaratie efectuata in conformitate cu alineatul precedent poate fi retrasa, cu privire la orice teritoriu stipulat in respectiva declaratie, in conformitate cu procedura stabilita la art. 9.

Articolul 9
1. Prezenta conventie este incheiata pe durata nedeterminata.
2. Fiecare parte contractanta, in ceea ce o priveste, poate denunta prezenta conventie printr-o notificare adresata secretarului general al Consiliului Europei.
3. Denuntarea va intra in vigoare in termen de 6 luni de la data primirii de catre secretarul general a respectivei notificari.

Articolul 10 Secretarul general al Consiliului Europei va notifica statele membre ale Consiliului si orice alt stat care a aderat la prezenta conventie cu privire la:
a) orice semnare;
b) orice depunere a unui instrument de ratificare, acceptare sau aderare;
c) orice data de intrare in vigoare a prezentei conventii;
d) orice declaratie primita in conformitate cu prevederile art. 8;
e) orice notificare primita in conformitate cu prevederile art. 9, precum si data la care denuntarea intra in vigoare.


Drept care, subsemnatii, imputerniciti in mod corespunzator, au semnat prezenta conventie.


Incheiata la Londra la 7 iunie 1968, in limbile engleza si franceza, ambele texte fiind egal autentice, intr-un singur exemplar, care va fi depozitat in arhiva Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei va transmite copii certificate fiecarui stat semnatar sau acceptant al prezentei conventii.
Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial

Poate fi de interes si:
Ordin 400/2016 privind modalitatile tehnice de prestare a serviciilor consulare si controlul incasarilor rezultate din aceste servicii la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate
Legea 291/2015 privind aprobarea OUG 64/2014 pentru modificarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate
OUG 64/2014 pentru modificarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate. Ordonanta de urgenta nr. 64/2014
Ordin 890/2014 privind aprobarea Codului etic pentru Corpul diplomatic si consular al Romaniei
OUG 96/2013 privind acordarea de drepturi unor membri ai Corpului diplomatic si consular al Romaniei. Ordonanta de urgenta nr. 96/2013
OG 25/2013 pentru modificarea si completarea OG 24/1992 privind stabilirea serviciilor consulare si a taxelor percepute pentru prestarea acestora. Ordonanta 25/2013
Legea 158/2013 pentru modificarea si completarea OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania. Lege nr. 158/2013
HG 1085/2010 pentru modificarea Regulamentului consular, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 760/1999. Hotararea nr. 1085/2010
Ordinul 1410/2010 pentru revizuirea cuantumului unor taxe din anexa la Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate
Legea 78/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate
Lege 354/2009 privind aprobarea OUG nr. 36/2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991. Legea nr. 354/2009
HG 922/2009 - modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 284/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani din strainatate, aprobate prin GH 94/2006. Hotararea nr. 922/2009
Legea nr. 177/2009 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 3/2009 privind unele masuri fiscale in domeniul taxelor consulare
Legea nr. 171/2009 privind aprobarea OUG nr. 147/2008 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991
OG nr. 3/2009 privind unele masuri fiscale in domeniul taxelor consulare. Ordonanta 3/2009
Lege nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate
HG nr. 868/2008, hotarare privind protectia cetatenilor Uniunii Europene prin misiunile diplomatice si oficiile consulare
Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 495/2004 privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele cul
Revista Romana de Drept International nr. 14-15/2012
Editura C.H. Beck,Editura C.H. Beck

Pret: 39.9 lei
33.92 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
44 useri online

Useri autentificati: