Lege nr. 204/2008 privind protejarea exploatatiilor agricole
[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 734 din 30/10/2008
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1 Prezenta lege stabileste pastrarea amplasamentelor exploatatiilor agricole care au fost infiintate si functioneaza cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
Art. 2 Beneficiaza de prevederile prezentei legi urmatoarele categorii de unitatii agricole:
a) fermele de cabaline;
b) fermele de ovine si caprine;
c) fermele de taurine la ingrasat;
d) fermele de vaci cu lapte;
e) fermele de pasari;
f) complexele avicole industriale;
g) fermele de porci;
h) complexele de porci industriale;
i) centrele pentru colectarea si pastrarea produselor de origine animala;
j) abatoarele si bazele de receptie a animalelor;
k) fermele zootehnice mixte sau pentru alte specii de animale;
l) constructiile si amenajarile anexe ale exploatatiilor agricole;
m) fermele de pomi, de vita de vie si de cercetare.
Art. 3 (1) In zona de protectie sanitara a exploatatiilor agricole existente si care functioneaza conform prevederilor legale se interzic eliberarea autorizatiilor de constructie si construirea cladirilor destinate locuintelor si altor obiective socioeconomice.
(2) Zonele de protectie sanitara si distantele minime de protectie sunt definite si stabilite la art. 13 din Normele de igiena si recomandarile privind mediul de viata al populatiei, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 536/1997.
Art. 4 In perimetrele limitrofe constructiilor reprezentand exploatatii agricole sau anexe gospodaresti ale acestora delimitate prin planuri urbanistice cu respectarea distantelor de protectie in care s-a instituit un regim de restrictii privind amplasarea de locuinte sau obiective socioeconomice, solicitantul va obtine avizul conform al directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Art. 5 Detinatorii de exploatatii agricole care au fost infiintate si functioneaza cu respectarea prevederilor legale si in perimetrul carora s-au construit locuinte sau alte obiective socioeconomice cu nerespectarea restrictiilor impuse de Ordinul ministrului sanatatii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei, cu modificarile si completarile ulterioare, pot initia proceduri judiciare in vederea demolarii acelor constructii neautorizate sau a celor autorizate fara respectarea prevederilor legale in vigoare, cu scopul exclusiv de a preveni si limita disconfortul si riscurile sanitare.
Art. 6 Detinatorii exploatatiilor agricole comerciale sau familiale amplasate in intravilanul localitatilor sau in afara acestora, care au fost infiintate si functioneaza legal, cat si ai celor organizate si dimensionate in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 166/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pot accesa fonduri structurale in vederea modernizarii si restructurarii fermelor agricole prin Programul National de Dezvoltare Rurala.
Art. 7 La intrarea in vigoare a prezentei legi orice dispozitie contrara se abroga.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
|