DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Lege privind utilizarea codificarii standardizate a setului de caractere in documentele in forma electronica, legea nr. 183/2006

Text preluat din Indaco Lege

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 443 din 23/05/2006

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1
Prezenta lege stabileste obligatia autoritatilor si a institutiilor publice, precum si a notarilor publici de a utiliza codificarea standardizata a setului de caractere romanesti si tastatura standard romaneasca in scopul elaborarii si procesarii documentelor in forma electronica in limba romana.

Art. 2
In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
a) document in forma electronica - orice colectie de date in forma electronica intre care exista relatii logice si functionale si care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificatie inteligibila, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar;
b) codificare standardizata a setului de caractere - asocierea in mod biunivoc a unui cod numeric fiecarei litere, cifre, fiecarui semn de punctuatie, operator aritmetic, simbol monetar si oricarui alt semn auxiliar inteligibil;
c) tastatura standard - standardul prin care sunt specificate numarul tastelor, modul de inscriptionare a acestora, modul de asezare a lor pe tastatura, precum si codurile generate de fiecare tasta.

Art. 3
(1) Autoritatile si institutiile publice, precum si notarii publici au obligatia de a utiliza codificarea standardizata a setului de caractere romanesti in activitatea de elaborare a documentelor in forma electronica, daca acestea sunt redactate in limba romana.
(2) Obligatia de utilizare a codificarii standardizate a setului de caractere romanesti se aplica tuturor documentelor in forma electronica, elaborate in limba romana de autoritatile si institutiile publice, precum si de notarii publici, atat documentelor cu circulatie interna, cat si documentelor destinate altor autoritati, institutii publice, notari publici, precum si oricarei persoane fizice sau juridice.

Art. 4
Autoritatile si institutiile publice, precum si notarii publici au obligatia de a utiliza tastatura standard romaneasca in procesul de elaborare a documentelor in forma electronica in limba romana.

Art. 5
(1) Autoritatile si institutiile publice, precum si notarii publici au obligatia ca in relatiile cu cetatenii apartinand minoritatilor nationale, atunci cand, in conditiile legii, este necesara asigurarea folosirii limbii minoritatii nationale respective, sa utilizeze codificarea standardizata a setului de caractere specifice limbii minoritatii nationale respective, pentru activitatea de elaborare a documentelor in forma electronica.
(2) In cazul redactarii de documente in forma electronica in limba unei minoritati nationale, prin utilizarea codificarii standardizate a setului de caractere specifice limbii minoritatii nationale respective, nu exista obligatia autoritatilor si a institutiilor publice romane, precum si a notarilor publici de a utiliza tastatura standard corespunzatoare limbii respective.

Art. 6
(1) Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 3-5 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON). Sanctiunea se aplica notarului public sau, dupa caz, conducatorului autoritatii ori institutiei publice respective.
(2) Prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.

Art. 7
(1) In termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei va elabora un ordin referitor la codificarea standardizata a setului de caractere romanesti si al limbilor minoritatilor nationale, precum si la tastatura standard romaneasca.
(2) Prezenta lege intra in vigoare la un an de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.Nu este


Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica

Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
45 useri online

Useri autentificati: