DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea 94/2015 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala de Politie Criminala – INTERPOL privind privilegiile si imunitatile participantilor la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana a Organizatiei Internationala de Politie Criminala – INTERNPOL de la Bucuresti, incheiat prin schimb de scrisori semnate la 30 ianuarie 2015 la Bucuresti si la 25 februarie la Lyon



Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 305 din 30 aprilie 2015

Parlamantul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1
Se ratifica Acordul dintre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala de Politie Criminala – INTERPOL privind privilegiile si imunitatile participantilor la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana a Organizatiei Internationale de Politie Criminala – INTERPOL de la Bucuresti, incheiat prin schimb de scrisori*) semnate la 30 ianuarie 2015 la Bucuresti si la 25 februarie la Lyon, denumit in continuare Acord.

Art. 2
Prevederile Acordului se aplica in perioada 12-22 mai 2015.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


Organizatia Internationala de Politie Criminala – INTERPOL
Jurgen Stock – secretar general
Data: 25 februarie 2015
Nr. LA/51506-3/2.1/OLF/IGN/lb

Excelentei Sale Bogdan Aurescu,
ministrul afacerilor externe,
Aleea Modrogan nr. 14, 011822 Bucuresti
Romania


Subiect: Acord privind privilegiile si imunitatile participantilor la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana a Organizatiei Internationale de Politie Criminala – INTERPOL

Stimate Domnule Ministru,
Am onoarea sa confirm primirea scrisorii dumneavoastra din 30 ianuarie 2015, avand urmatorul continut:

"Stimate Domnule Secretar General,
Avand in vedere dorinta comuna a Guvernului roman si a Organizatiei Internationale de Politie Criminala – INTERPOL de a coopera cat mai eficient posibil pentru organizarea celei de-a 43-a Conferinte Regionale Europene, care va avea loc la Bucuresti in perioada 19-21 mai 2015, Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala de Politie Criminala au convenit incheierea unui acord intre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala de Politie Criminala – INTERPOL privind privilegiile si imunitatile pentru participantii la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana a Organizatiei Internationale de Politie Criminala – INTERPOL, pentru perioada 12-22 mai 2015, care prevede urmatoarele dispozitii privind sprijinul pe care Romania, in calitate de tara gazda, il va oferi persoanelor care intra si ies din Romania pentru a participa la conferinta, precum si privilegiile si imunitatile care vor fi garantate acestor persoane pe durata sederii lor in Romania in scopul desfasurarii in bune conditii a conferintei si pe tot parcursul desfasurarii acesteia:
1. In conformitate cu Regulile privind organziarea sesiunilor Adunarii Generale, care se aplica mutatis mutandis sesiunilor conferintelor regionale, Guvernul Romaniei va acorda Organizatiei Internationale de Politie Criminala – INTERPOL (I.I.P.C. – INTERPOL) privilegiile si imunitatile pe care le acorda de obicei organizatiilor internationale. Organizatia se va bucura de imunitate fata de procesul penal si in desfasurarea procesului penal, cu exceptia cazului in care secretarul general ridica in mod expres imunitatea intr-un caz particular la cererea motivata a autoritatilor competente din Romania.
2. Bunurile si valorile organizatiei, indiferent unde se afla si in posesia cui, vor fi protejate de indisponibilizare, confiscare, rechizitie, expropriere sau orice alta forma de constrangere administrativa ori juridicara.
3. In mod similar, toate documentele apartinant O.I.P.C. – INTERPOL sau detinute de catre aceasta, indiferent de forma, si, printre altele,d arhivele si conturile sale vor fi considerate inviolabile oriunde s-ar afla. Inviolabilitatea corespondentei oficiale a O.I.P.C. – INTERPOL va fi de asemenea garantata. Comunicarile sale oficiale nu vor putea fi cenzurate si se va permite utilizarea de coduri.
4. In ceea ce priveste valuta, am placerea sa va informez ca organizatia poate primi si detine fonduri si valuta de toate felurile si poate opera in conturi in toate monedele pe teritoriul Romaniei fara a face obiectul niciunui control financiar, niciunei reguli sau niciunui moratoriu. In plus, organizatia va putea transfera liber propriile fonduri si valuta pe teritoriul Romaniei, precum si de la sediul central sau unul din birourile sale regionale catre Romania si viceversa, fara a face obiectul niciunui control financiar, niciunei reguli sau niciunui moratoriu.
5. Autoritatile guvernamentale competente din Romania vor permite pe perioada 12-22 mai 2015 intrarea si iesirea de pe teritoriul sau a reprezentantilor tarilor participante la conferinta regionala si delegatiilor lor; membrilor Comitetului Executiv al O.I.P.C. – INTERPOL si delegatiilor lor; membrilor personalului Secretariatului General; membrilor Comisiei de control al fisierelor INTERPOL si persoanelor avand atributii oficiale in numele acesteia; translatorilor si responsabililor cu minutele conferintei, angajati de catre Secretariatul General; consilierilor organizatiei; observatorilor, expertilor si altor persoane invitate de catre organizatie sa participe la conferinta; si membrilor de familie care insotesc participantii si personalul celor de mai sus. Autoritatile guvernamentale competente din Romania vor emite gratis si fara intarziere orice viza sau permise de intrare ori iesire solicitate pentru persoanele care participa la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana INTERPOL. In sensul prezentului alineat si al alineatului 6 de mai jos, o copie a listei participantilor va fi inaintata autoritatilor romane cu cel putin 7 (sapte) zile inainte de inceperea conferintei regionale.
6. Guvernul Romaniei va lua masurile adecvate pentru a se asigura ca persoanelor sus-mentionate, cu exceptia staffului local, pe timpul conferintei regionale si al deplasarii catre si de la locatia unde va avea loc conferinta, li se vor acorda urmatoarele privilegii si imunitati in legatura cu atributiile oficiale si misiunile care le-au fost incredintate:
a) imunitate la arestare, detinere si confiscare a bagajelor personale, cu exceptia flagrantului delict;
b) imunitate la procesul penal, chiar si dupa conferinta regionala, pentru actiuni desfasurate in exercitiul functiilor oficiale;
c) inviolabilitatea tuturor actelor si documentelor oficiale;
d) acordarea acelorasi facilitati in ceea ce priveste valuta ca si agentilor diplomatici.
7. In plus, Guvernul Romaniei va lua masurile adecvate pentru ca materialele administrative, tehnice si stiintifice furnizate de O.I.P.C. – INTERPOL pentru cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana, publicatiile organizatiei si alte documente oficiale necesare activitatii, precum si cadourile obisnuite primite sau oferite de catre sau catre secretarul general si alti oficiali ai organizatiei pe perioada 12-22 mai 2015 sa fie exceptate de la plata taxelor de import. O.I.P.C. – INTERPOL se obliga sa reexporte toate aceste materiale, publicatii si cadouri ramase nefolosite sau nedistribuite la sfarsitul celei de-a 43-a Conferinte Regionale Europene.
8. La solicitarea secretarului general, autoritatile guvernamentale competente din Romania vor lua toate masurile necesare asigurarii sigurantei organizatiei, reprezentantilor acesteia si personalului Secretariatului General pe perioada 12-22 mai 2015. In eventualitatea unei crize internationale, Guvernul Romaniei va lua toate masurile necesare pentru a se asigura ca persoanelor sus-mentionate li se acorda aceleasi facilitati de repatriere ca membrilor misiunilor diplomatice.
9. In plus fata de imunitatile si privilegiile specificate, secretarul general al O.I.P.C. – INTERPOL, membrilor Comitetului Executiv si membrilor de familie care ii insotesc le vor fi acordate privilegiile, imunitatile si facilitatile care le sunt acordate agentilor diplomatici, in conformitate cu prevederile legale internationale.
10. Privilegiile si imunitatile sus-mentionate sunt acordate persoanelor vizate nu in interesul lor personal, ci in interesul bunei functionari a institutiilor O.I.P.C. – INTERPOL. Se intelege faptul ca O.I.P.C. – INTERPOL si autoritatile competente din tarile membre ale organizatiei isi exercita dreptul si obligatia de a ridica imunitatea celor care se bucura de aceasta ori de cte ori aceasta impieteaza asupra cursului justitiei si cand imunitatea poate fi ridicata fara sa prejudicieze interesele organizatiei.
11. Autoritatile guvernamentale competente din Romania vor lua masurile adecvate pentru a acoperi din punct de vedere asigurator orice prejudiciu cauzat persoanelor implicate sau participante la lucrarile conferintei, precum si orice dauna cauzata neintentionat de acestea locatiilor sau vehiculelor implicate in conferinta. Romania va acorda compensatii organizatiei, personalului sau si delegatiilor pentru astfel de actiuni, plangeri sau reclamatii si ii va exonera de orice responsabilitate.
12. In cazul in care dispozitiile de mai sus sunt acceptabile pentru Organizatia Internationala de Politie Criminala – INTERPOL, am onoarea sa va propun ca prezenta scrisoare, precum si scrisoarea dumneavoastra de raspuns sa constituie un acord intre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala de Politie Criminala – INTERPOL privind privilegiile si imunitatile participantilor la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana a Organizatiei Internationale de Politie Criminala – INTERPOL pe perioada 12-22 mai 2015.
13. Prezentul acord intra in vigoare la data primirii de catre O.I.P.C. – INTERPOL a notificarii privind ratificarea de catre Romania a acordului.
Va rog sa primiti, stimate domnule secretar general, asigurarea inaltei mele consideratii."
Reafirmand dorinta noastra de a coopera cat mai eficient posibil pentru organizarea celei de-a 43-a Conferinte Regionale Europene, care va avea loc la Bucuresti intre 19 si 21 mai 2015, am onoarea sa va confirm ca scrisoarea dumneavoastra din 30 ianuarie 2015, impreuna cu aceasta scrisoare de raspuns constituie un acord intre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala de Politie Criminala – INTERPOL privind privilegiile si imunitatile participantilor la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana a Organizatiei Internationale de Politie Criminala – INTERPOL pe perioada 12-22 mai 2015.
Prezentul acord intra in vigoare la data primirii de catre O.I.P.C. – INTERPOL a notificarii privind ratificarea de catre Romania a acordului.
Va rog sa primiti, stimate domnule ministru, asigurarea inaltei mele consideratii.

Jurgen Stock, secretar general

25 februarie 2015
LA/51506-3/2.1/OLF/IGN/lb


MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
Ministru

Bucuresti, 30 ianuarie 2015

Stimate Domnule Secretar General,
Avand in vedere dorinta comuna a Guvernului roman si a Organizatiei Internationale de Politie Criminala - INTERPOL de a coopera cat mai eficient posibil pentru organizarea celei de-a 43-a Conferinte Regionale Europene, care va avea loc la Bucuresti in perioada 19-21 mai 2015, Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala de Politie Criminala au convenit incheierea unui acord intre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala de Politie Criminala - INTERPOL privind privilegiile si imunitatile pentru participantii la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana a Organizatiei Internationale de Politie Criminala - INTERPOL, pentru perioada 12-22 mai 2015, care prevede urmatoarele dispozitii privind sprijinul pe care Romania, in calitate de tara gazda, il va oferi persoanelor care intra si ies din Romania pentru a participa la conferinta, precum si privilegiile si imunitatile care vor fi garantate acestor persoane pe durata sederii lor in Romania in scopul desfasurarii in bune conditii a conferintei si pe tot parcursul desfasurarii acesteia:
1. In conformitate cu Regulile privind organizarea sesiunilor Adunarii Generale, care se aplica mutatis mutandis sesiunilor conferintelor regionale, Guvernul Romaniei va acorda Organizatiei Internationale de Politie Criminala - INTERPOL (O.I.P.C. - INTERPOL) privilegiile si imunitatile pe care le acorda de obicei organizatiilor internationale. Organizatia se va bucura de imunitate fata de procesul penal si in desfasurarea procesului penal, cu exceptia cazului in care secretarul general ridica in mod expres imunitatea intr-un caz particular la cererea motivata a autoritatilor competente din Romania.
2. Bunurile si valorile organizatiei, indiferent unde se afla si in posesia cui, vor fi protejate de indisponibilizare, confiscare, rechizitie, expropriere sau orice alta forma de constrangere administrativa ori judiciara.
3. In mod similar, toate documentele apartinand O.I.P.C. - INTERPOL sau detinute de catre aceasta, indiferent de forma, si, printre altele, arhivele si conturile sale vor fi considerate inviolabile oriunde s-ar afla. Inviolabilitatea corespondentei oficiale a O.I.P.C. - INTERPOL va fi de asemenea garantata. Comunicarile sale oficiale nu vor putea fi cenzurate si se va permite utilizarea de coduri.
Domnului Jurgen Stock,
Secretarul General al Organizatiei Internationale de Politie Criminala - INTERPOL
4. In ceea ce priveste valuta, am placerea sa va informez ca organizatia poate primi si detine fonduri si valuta de toate felurile si poate opera conturi in toate monedele pe teritoriul Romaniei fara a face obiectul niciunui control financiar, niciunei reguli sau niciunui moratoriu. In plus, organizatia va putea transfera liber propriile fonduri si valuta pe teritoriul Romaniei, precum si de la sediul central sau unul din birourile sale regionale catre Romania si viceversa, fara a face obiectul niciunui control financiar, niciunei reguli sau niciunui moratoriu.
5. Autoritatile guvernamentale competente din Romania vor permite pe perioada 12-22 mai 2015 intrarea si iesirea de pe teritoriul sau a reprezentantilor tarilor participante la conferinta regionala si delegatiilor lor; membrilor Comitetului Executiv al O.I.P.C. - INTERPOL si delegatiilor lor; membrilor personalului Secretariatului General; membrilor Comisiei de control al fisierelor INTERPOL si persoanelor avand atributii oficiale in numele acesteia; translatorilor si responsabililor cu minutele conferintei, angajati de catre Secretariatul General; consilierilor organizatiei; observatorilor, expertilor si altor persoane invitate de catre organizatie sa participe la conferinta; si membrilor de familie care insotesc participantii si personalul celor de mai sus. Autoritatile guvernamentale competente din Romania vor emite gratis si fara intarziere orice viza sau permise de intrare ori iesire solicitate pentru persoanele care participa la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana INTERPOL. In sensul prezentului alineat si al alineatului 6 de mai jos, o copie a listei participantilor va fi inaintata autoritatilor romane cu cel putin 7 (sapte) zile inainte de inceperea conferintei regionale.
6. Guvernul Romaniei va lua masurile adecvate pentru a se asigura ca persoanelor sus-mentionate, cu exceptia staffului local, pe timpul conferintei regionale si al deplasarii catre si de la locatia unde va avea loc conferinta, li se vor acorda urmatoarele privilegii si imunitati in legatura cu atributiile oficiale si misiunile care le-au fost incredintate:
a) imunitate la arestare, detinere si confiscare a bagajelor personale, cu exceptia flagrantului delict;
b) imunitate la procesul penal, chiar si dupa conferinta regionala, pentru actiuni desfasurate in exercitiul functiilor oficiale;
c) inviolabilitatea tuturor actelor si documentelor oficiale;
d) acordarea acelorasi facilitati in ceea ce priveste valuta ca si agentilor diplomatici.
7. In plus, Guvernul Romaniei va lua masurile adecvate pentru ca materialele administrative, tehnice si stiintifice furnizate de O.I.P.C. - INTERPOL pentru cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana, publicatiile organizatiei si alte documente oficiale necesare activitatii, precum si cadourile obisnuite primite sau oferite de catre sau catre secretarul general si alti oficiali ai organizatiei pe perioada 12-22 mai 2015 sa fie exceptate de la plata taxelor de import. O.I.P.C. - INTERPOL se obliga sa reexporte toate aceste materiale, publicatii si cadouri ramase nefolosite sau nedistribuite la sfarsitul celei de-a 43-a Conferinte Regionale Europene.
8. La solicitarea secretarului general, autoritatile guvernamentale competente din Romania vor lua toate masurile necesare asigurarii sigurantei organizatiei, reprezentantilor acesteia si personalului Secretariatului General pe perioada 12-22 mai 2015. In eventualitatea unei crize internationale, Guvernul Romaniei va lua toate masurile necesare pentru a se asigura ca persoanelor sus-mentionate li se acorda aceleasi facilitati de repatriere ca membrilor misiunilor diplomatice.
9. In plus fata de imunitatile si privilegiile specificate, secretarului general al O.I.P.C. - INTERPOL, membrilor Comitetului Executiv si membrilor de familie care ii insotesc le vor fi acordate privilegiile, imunitatile si facilitatile care le sunt acordate agentilor diplomatici, in conformitate cu prevederile legale internationale.
10. Privilegiile si imunitatile sus-mentionate sunt acordate persoanelor vizate nu in interesul lor personal, ci in interesul bunei functionari a institutiilor O.I.P.C. - INTERPOL. Se intelege faptul ca O.I.P.C. - INTERPOL si autoritatile competente din tarile membre ale organizatiei isi exercita dreptul si obligatia de a ridica imunitatea celor care se bucura de aceasta ori de cate ori aceasta impieteaza asupra cursului justitiei si cand imunitatea poate fi ridicata fara sa prejudicieze interesele organizatiei.
11. Autoritatile guvernamentale competente din Romania vor lua masurile adecvate pentru a acoperi din punct de vedere asigurator orice prejudiciu cauzat persoanelor implicate sau participante la lucrarile conferintei, precum si orice dauna cauzata neintentionat de acestea locatiilor sau vehiculelor implicate in conferinta. Romania va acorda compensatii organizatiei, personalului sau si delegatiilor pentru astfel de actiuni, plangeri sau reclamatii si ii va exonera de orice responsabilitate.
12. In cazul in care dispozitiile de mai sus sunt acceptabile pentru Organizatia Internationala de Politie Criminala - INTERPOL, am onoarea sa va propun ca prezenta scrisoare, precum si scrisoarea dumneavoastra de raspuns sa constituie un acord intre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala de Politie Criminala - INTERPOL privind privilegiile si imunitatile participantilor la cea de-a 43-a Conferinta Regionala Europeana a Organizatiei Internationale de Politie Criminala - INTERPOL pe perioada 12-22 mai 2015.
13. Prezentul acord intra in vigoare la data primirii de catre O.I.P.C. - INTERPOL a notificarii privind ratificarea de catre Romania a acordului.
Va rog sa primiti, stimate domnule secretar general, asigurarea inaltei mele consideratii.

Bogdan Aurescu