DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Hotararea 781/2012 pentru completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatorestiPublicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 657 din 17 septembrie 2012

CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Avand in vedere dispozitiile art. 139 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul dispozitiilor art. 133 alin. (5) si (7) din Constitutia Romaniei, republicata, precum si ale art. 23 alin. (1) si ale art. 38 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraaturii, republicata, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotaraste:

Art. I
Regulamentul de ordinte interioara al instanelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 958 din 28 octombrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
 • Dupa articolul 86 se introduc douasprezece noi articole, articolele 86^1-86^12, cu urmatorul cuprins:

  "Art. 86^1
  Salile de sedinta din instantele judecatoresti vor fi dotate cu mobilierul necesar judecatorilor, procurorului, grefierului, avocatilor, partilor, persoanelor private de libertate si publicului.

  Art. 86^2
  In cazul in care o instanta dispune de mai multe Sali de judecata, cel putin una dintre acestea va fi amenajata pentru judecarea cauzelor privind persoanele private de libertate.

  Art. 86^3
  (1) In masura in care spatiul existent permite, vor fi amenajate cai de acces separate pentru judecatori, procuror si grefier, pentru persoanele private de libertate, respectiv pentru avocati, parti si public.
  (2) Procurorul intra in sala de sedinta pe calea de acces destinata judecatorilor, cu cel putin 5 minute inaintea orei stabilite pentru inceperea sedintei.

  Art. 86^4
  Salile amenajate pentru judecarea cauzelor privind persoanele private de libertate vor fi prevazute cu locuri pentru gardienii insarcinati cu paza acestora.

  Art. 86^5
  (1) Biroul judecatorilor va fi amplasat pe una din laturile salii de sedinta, cu fata spre public, pe un podium avand inaltimea cuprinsa intre 40 si 50 cm, in imediata apropiere a caii de acces speciale, daca aceasta exista.
  (2) Biroul grefierului va fi pozitionat, in functie de dimensiunile salii de judecata, in partea laterala sau in fata biroului judecatorilor si sub nivelul acestuia, astfel incat sa nu stanjeneasca vizibilitaea judecatorilor spre public.
  (3) Amplasarea biroului grefierului trebuie sa ii asigure acestuia o mobilitate sporita in manevrarea si comunicarea dosarelor si actelor.
  (4) Biroul procurorului va fi situat distinct de cel al judecatorilor, in partea opusa spatiului amenajat pentru persoanele private de libertate, pe un podium avand inaltimea cuprinsa intre 40 si 50 cm si va fi orientat astfel incat sa asigure procurorului o vizibilitate buna atat spre biroul judecatorilor, cat si spre public.

  Art. 86^6
  (1) Locul avocatului care pune concluzii va fi situat pe un podium avand inaltimea cuprinsa intre 20 si 30 cm si va fi orientat in modul prevazut la art. 86^5 alin. (4).
  (2) Pe parcursul desfasurarii sedintei de judecata, atunci cand nu pun concluzii, avocatii vor ocupa banca situata in fata publicului.
  (3) Locul de consultare a dosarelor de catre avocati va fi banca situata in fata publicului.

  Art. 86^7
  Bara martorilor va fi amplasata in fata biroului judecatorilor, intre podiumul procurorilor si cel al avocatilor, si va fi dotata cu o Biblie.

  Art. 96^8
  In spatele biroului judecatorilor vor fi arborate Drapelul Romaniei si Stema tarii.

  Art. 86^9
  (1) Salile de sedinta vor fi prevazute cu ferestre care sa asigure lumina naturala suficienta si o aerisire corespunzatoare dimensiunilor salii.
  (2) In masura fondurilor alocate si daca se considera necesar, salile de sedinta pot fi dotate cu instalatii suplimentare de iluminat si de climatizare a aerului, precum si cu instalatii de sonorizare interioara si exterioara.

  Art. 86^10
  (1) Daca dimensiunile actuale ale salilor de sedinta nu permit realizarea amplasamentelor prevazute la articolele precedente, se va reduce in mod corespunzator numarul de locuri alocate publicului, urmarindu-se cu prioritate asigurarea locurilor necesare judecatorilor, procurorului, grefierului, avocatului si partilor si, dupa caz, persoanelor private de libertate.
  (2) Daca dimensiunile actuale ale salilor de sedinta nu permit amplasarea biroului procurorului potrivit art. 86^5 alin. (4), acesta va fi situat pe podiumul judecatorilor, la o masa separata, si va fi orientat astfel incat sa asigure procurorului o vizibilitate buna atat spre biroul judecatorilor, cat si spre public.

  Art. 86^11
  In functie de capacitatea salii, caile de acces ale acesteia vor fi suficient dimensionate, astfel incat sa permita evaluarea rapida si sigura in caz de urgenta.

  Art. 86^12
  Locurile din sala de sedinta, destinate persoanelor private de libertate, precum si caile de acces prevazute pentru acestea vor fi concepute astfel incat sa asigure securitatea celorlalte persoane, imposibilitatea sustragerii de sub paza a persoanelor private de libertate, precum si limitarea, pe cat posibil, a contactului cu alte persoane."

  Art. II
  Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  Nu este


  Cautare legislatie:  -------------
  Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
  -------------


  Alte reglementari
  Termeni juridici, grupare tematica

 • Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  45 useri online

  Useri autentificati: