DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Resursa ta de Drept: Hotarare pentru aprobarea Listei cuprinzand produsele militare supuse regimului de control al exporturilor, importurilor si altor operatiuni, 579/2007[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]


In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor si altor operatiuni cu produse militare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 595/2004,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1
Se aproba Lista cuprinzand produsele militare supuse regimului de control al exporturilor, importurilor si altor operatiuni, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

Art. 2
(1) Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 844/2001 privind Lista de armamente, munitii si alte produse militare supuse regimului de control la export si import, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 586 din 19 septembrie 2001.


ANEXA - LISTA cuprinzand produsele militare supuse regimului de control al exporturilor, importurilor si altor operatiuni


Nota 1: Termenii intre ghilimele ('' '') sunt termeni definiti. 'Definitiile termenilor utilizati in prezenta lista sunt cuprinse in anexa la prezenta lista.
Nota 2: Substantele chimice sunt prezentate dupa denumire si numar CAS. Substantele chimice cu aceeasi formula structurala (inclusiv hidratii) sunt supuse controlului indiferent de denumire sau numar CAS. Numerele CAS sunt prezentate pentru a facilita identificarea caracterului controlat al unei anumite substante chimice sau amestec, indiferent de nomenclatura. Numerele CAS nu pot fi utilizate ca unic mijloc de identificare deoarece unele forme ale substantelor chimice enumerate in lista au numere CAS diferite, iar amestecurile continand substante chimice enumerate in lista pot avea, de asemenea, numere CAS diferite.
Nota 3: Produsele specificate in lista includ atat produse noi, cat si produse utilizate.
ML1 Arme cu teava lisa cu un calibru mai mic de 20 mm, alte arme de foc si arme automate cu un calibru mai mic sau egal cu 12,7 mm (0,5 inch) si accesorii, dupa cum urmeaza, precum si componente special concepute pentru acestea:
a) Pusti, carabine, revolvere, pistoale, pistoale mitraliera si mitraliere.
Nota: ML1.a) nu supune controlului urmatoarele:
1. Muschete, pusti si carabine fabricate inainte de anul 1938;
2. Reproduceri de muschete, pusti si carabine ale caror modele originale au fost fabricate inainte de anul 1890;
3. Revolvere, pistoale si mitraliere fabricate inainte de anul 1890 si reproducerile acestora.
b) Arme cu teava lisa, dupa cum urmeaza:
1. Arme cu teava lisa special concepute pentru utilizari militare;
2. Alte arme cu teava lisa, dupa cum urmeaza:
a) de tip complet automat;
b) de tip semiautomat sau cu dispozitiv pneumatic de armare;
c) Arme care folosesc munitie fara tub cartus;
d) Amortizoare de zgomot, monturi speciale pentru arme, cleme, dispozitive de ochire si ascunzatoare de flacara pentru armele supuse controlului conform ML1.a), ML1.b) sau ML1.c).
Nota tehnica
Armele cu teava lisa, special concepute pentru utilizari militare, asa cum sunt specificate la ML1.b)1. sunt cele care:
a) sunt incercate la presiuni de peste 1.300 bari; sau
b) actioneaza normal si sigur la presiuni de peste 1.000 bari; si
c) permit folosirea munitiei al carei tub cartus este mai lung de 76,2 mm (de exemplu, tuburi cartus comerciale magnum de calibrul 12).
Parametrii la care se face referire in aceasta nota tehnica trebuie masurati conform standardelor Comisiei Internationale Permanente.
Nota 1: ML 1 nu supune controlului armele cu teava lisa utilizate pentru vanatoare sau sport. Aceste arme nu trebuie sa fie special concepute pentru utilizari militare sau de tip numai cu tragere automata.
Nota 2: ML 1 nu supune controlului armele de foc special concepute pentru tragere cu munitie inerta de instructie si care nu pot folosi niciun fel de munitie supusa controlului.
Nota 3: ML 1 nu supune controlului armele care folosesc munitie incasetata cu percutare excentrica si care nu sunt de tip numai cu tragere automata.
Nota 4: ML1.d) nu supune controlului dispozitivele optice de ochire fara procesarea electronica a imaginii, cu marire 4x sau mai mica, atunci cand nu sunt concepute sau modificate pentru scopuri militare.
ML2 Arme cu teava lisa cu un calibru de 20 mm sau mai mare, alte arme sau armament cu un calibru mai mare de 12,7 mm (calibru 0,5 inch), lansatoare si accesorii, dupa cum urmeaza, precum si componente special concepute pentru acestea:
a) Mitraliere, obuziere, tunuri, mortiere, arme antitanc, lansatoare de proiectile, aruncatoare militare de flacari, tunuri fara recul, arme cu teava lisa si dispozitive de reducere a semnaturii pentru acestea.
Nota 1: ML2.a) include injectoarele, dispozitivele de masurare, rezervoarele de stocare, precum si alte componente special concepute pentru a fi utilizate cu incarcaturi lichide de propulsie pentru oricare din echipamentele supuse controlului conform ML2.a).
Nota 2: ML2.a) nu supune controlului urmatoarele:
1. Muschete, pusti si carabine fabricate inainte de anul 1938;
2. Reproduceri de muschete, pusti si carabine ale caror modele originale au fost fabricate inainte de anul 1890.
b) Lansatoare sau generatoare fumigene, de gaz si pirotehnice, de uz militar.
Nota: ML2.b) nu supune controlului pistoalele de semnalizare.
c) Dispozitive de ochire pentru arme.
ML3 Munitii si dispozitive de reglare a focosului, dupa cum urmeaza, precum si componente special concepute pentru acestea:
a) Munitie pentru armele supuse controlului prin ML1, ML2 sau ML12;
b) Dispozitive de reglare a focosului special proiectate pentru munitia supusa controlului prin ML3.a).
Nota 1: Componentele special concepute includ:
a) componente fabricate din metal sau din mase plastice, cum ar fi: capse, tuburi cartus, benzi pentru cartuse, tamburi rotativi si repere metalice ale munitiei;
b) dispozitive de siguranta si armare, focoase, senzori si dispozitive de initiere a exploziei;
c) surse de putere capabile sa furnizeze energie inalta pentru o singura intrebuintare;
d) tuburi combustibile pentru incarcaturi de azvarlire;
e) submunitii incluzand grenade, mine si proiectile dirijate pe portiunea finala a traiectoriei.
Nota 2: ML3.a) nu supune controlului munitia sertizata fara proiectil si munitia inerta de instructie cu tubul cartus perforat.
Nota 3: ML3.a) nu supune controlului cartusele special concepute pentru unul din urmatoarele scopuri:
a) semnalizare;
b) alungarea pasarilor; sau
c) aprinderea gazelor la puturile petrolifere.
ML4 Bombe, torpile, rachete nedirijate, rachete dirijate, alte dispozitive si incarcaturi explozive si echipamente si accesorii conexe special concepute pentru utilizari militare, dupa cum urmeaza, precum si componente special concepute pentru acestea:
N.B. Pentru echipamentul de ghidare si navigatie, vezi ML11, nota 7.
a) Bombe, torpile, grenade, incarcaturi fumigene, rachete nedirijate, mine, rachete dirijate, incarcaturi explozive de adancime, incarcaturi de distrugere, dispozitive si seturi pentru incarcaturi de distrugere, dispozitive cu 'amestecuri pirotehnice militare', cartuse si simulatoare (ex.: echipamente de simulare a caracteristicilor oricaruia dintre aceste produse);
Nota: ML4.a) include:
1. grenade fumigene, bombe exploziv-incendiare, bombe incendiare si dispozitive explozive;
2. ajutaje pentru rachete dirijate si varfuri pentru mijloace de transport la tinta cu reintrare in atmosfera.
b) Echipamente special concepute pentru manuirea, controlul, activarea, furnizarea energiei necesare pentru o singura intrebuintare, lansarea, calibrarea, dragarea, descarcarea, simularea unor tinte, bruierea, detonarea sau detectarea produselor supuse controlului conform ML4.a).
Nota: ML4.b) include:
1. echipamente mobile de lichefiere a gazului capabile sa produca o cantitate mai mare sau egala cu 1.000 kg de gaz lichefiat pe zi;
2. cabluri electrice conductoare flotante destinate dragarii minelor magnetice.
Nota tehnica
Dispozitive portabile (tinute in mana), limitate prin conceptie numai la detectarea obiectelor metalice si care nu au capacitatea de a face diferentierea dintre mine si alte obiecte metalice, nu sunt considerate a fi special concepute pentru detectia produselor supuse controlului conform ML4.a).
ML5 Sisteme de conducere a focului si echipamente si sisteme aferente de alertare si avertizare, echipamente de testare, reglare si contraactiune, dupa cum urmeaza, special concepute pentru utilizari militare, precum si componente si accesorii special concepute pentru acestea:
a) Dispozitive de ochire, calculatoare de tragere, echipamente de dispunere in pozitie de tragere pentru tunuri si sisteme de control al armamentului;
b) Sisteme de descoperire, marcare, telemetrare, supraveghere sau urmarire a tintelor; echipamente de descoperire, prelucrare a datelor, recunoastere sau identificare; si echipamente de integrare a senzorilor;
c) Echipamente de contraactiune pentru produsele supuse controlului conform ML5.a) sau ML5.b);
d) Echipamente de testare sau reglare pe campul de lupta, special concepute pentru produsele supuse controlului conform ML5a) sau ML5b).
ML6 Vehicule terestre si componente pentru acestea, dupa cum urmeaza:
N.B. Pentru echipamentul de ghidare si navigatie, vezi ML11, nota 7.
a) Vehicule terestre si componente pentru acestea, special concepute sau modificate pentru utilizari militare;
Nota tehnica
In sensul ML6.a) termenul vehicule terestre include remorcile.
b) Vehicule cu tractiune pe toate rotile ce pot fi utilizate pe drumuri neamenajate si care au fost realizate sau prevazute cu materiale pentru a asigura o protectie balistica de nivel III (potrivit NIJ 0108.01, septembrie 1985, sau standard national comparabil) sau mai buna.
N.B. vezi si ML 13 a).
Nota 1: ML6.a) include:
a) tancuri si alte vehicule militare inarmate si vehicule militare amenajate pentru a fi dotate cu armament sau echipament pentru plantarea minelor sau lansarea munitiei supuse controlului conform ML4;
b) vehicule blindate;
c) vehicule amfibii si vehicule ce pot traversa vaduri adanci;
d) vehicule de recuperare si vehicule pentru remorcare sau transport munitie sau sisteme de arme si echipamente aferente manipularii incarcaturii.
Nota 2: Modificarea unui vehicul terestru pentru utilizari militare supus controlului prin ML6.a) presupune o schimbare structurala, electrica sau mecanica, care cuprinde una sau mai multe componente special concepute pentru uz militar. Asemenea componente includ:
a) anvelope pneumatice de un tip special concepute pentru a asigura protectia la penetrarea glontului sau pentru a rula dezumflate;
b) sisteme de control a presiunii si de umflare a pneurilor cu actionare din interiorul vehiculului aflat in miscare;
c) protectia prin blindaj a partilor vitale (de exemplu: rezervoarele de combustibil sau cabina soferului);
d) intarituri speciale sau suporti pentru montarea armelor;
e) iluminare mascata.
Nota 3: ML6. nu supune controlului automobilele civile sau masinile proiectate sau modificate pentru a transporta bani sau valori, avand blindaj sau protectie balistica.
ML7 Agenti toxici chimici sau biologici, 'agenti pentru controlul dezordinilor', materiale radioactive, echipamente, componente si materiale aferente, dupa cum urmeaza:
a) Agenti biologici si materiale radioactive 'adaptate pentru utilizare in razboi' in vederea producerii de vatamari asupra oamenilor sau animalelor, degradarii echipamentelor sau distrugerii recoltelor sau mediului;
b) Agenti chimici de razboi (CW), care includ:
1. agenti CW toxici neuroparalitici:
a) alchil (metil, etil, n-propil sau izopropil) fluorofosfonati de O-alchil (<=C10, inclusiv cicloalchil), cum ar fi:
sarin (GB): metilfluorofosfonat de O-izopropil (CAS 107-44-8); si
soman (GD): metilfluorofosfonat de O- pinacolil (CAS 96-64-0);
b) N, N-dialchil (metil, etil, n-propil sau izopropil) amidocianofosfati de O-alchil (<=C10, inclusiv cicloalchil), cum ar fi:
tabun (GA): N, N-dimetilamidocianofosfat de O-etil (CAS 77-81-6);
c) alchil (metil, etil, n-propil sau izopropil) tiofosfonati de O-alchil (H (<=C10, inclusiv cicloalchil) S-[2-(dialchil (metil, etil, n-propil sau izopropil) amino) etil] si sarurile alchilate sau protonate corespunzatoare, cum ar fi:
VX: metiltiofosfonat de O-etil-S-[2-(diizopropilamino) etil] (CAS 50782-69-9);
2. agenti CW vezicanti:
a) iperite cu sulf, cum ar fi:
1. 2-cloroetil-clorometil-sulfura (CAS 2625-76-5);
2. bis (2-cloroetil)-sulfura (CAS 505-60-2);
3. bis (2-cloroetiltio)-metan (CAS 63869-13-6);
4. 1,2-bis (2-cloroetiltio)-etan (CAS 3563-36-8);
5. 1,3-bis (2-cloroetiltio)-n-propan (CAS 63905-10-2);
6. 1,4-bis (2-cloroetiltio)-n-butan (CAS 142868-93-7);
7. 1,5-bis (2-cloroetiltio)-n-pentan (CAS 142868-94-8);
8. bis (2-cloroetiltiometil)-eter (CAS 63918-90-1);
9. bis (2-cloroetiltioetil)-eter (CAS 63918-89-8).
b) lewisite, cum ar fi:
1. 2-clorovinildicloroarsina (CAS 541-25-3);
2. tris (2-clorovinil) arsina (CAS 40334-70-1);
3. bis (2-clorovinil) cloroarsina (CAS 40334-69-8).
c) iperite cu azot, cum ar fi:
1. HN1: bis (2-cloroetil) etilamina (CAS 538-07-8);
2. HN2: bis (2-cloroetil) metilamina (CAS 51-75-2);
3. HN3: tris (2-cloroetil) amina (CAS 555-77-1).
3. substante toxice incapacitante, cum ar fi:
a) benzilat de 3-chinuclidinil (BZ) (CAS 6581-06-2);
4. substante toxice defoliante, cum ar fi:
a) 2-cloro-4-fluoro-fenoxiacetat de butil (LNF);
b) acid 2,4,5-triclorofenoxiacetic in amestec cu acid 2,4diclorofenoxiacetic (agent Orange);
c) Precursori pentru arme chimice binare si precursori de baza, dupa cum urmeaza:
1. difluoruri alchil (metil, etil, n-propil sau izopropil) fosfonice, cum ar fi:
DF: difluorura metilfosfonica (CAS 676-99-3);
2. alchil (metil, etil, n-propil sau izopropil) fosfoniti de O-alchil (H sau <=C10, inclusiv cicloalchil)-O-[2-(dialchil (metil, etil, n-propil sau izopropil) amino) etil] si sarurile alchilate sau protonate corespunzatoare, cum ar fi:
QL: metilfosfonit de O-etil-O-[2-(diizopropilamino) etil] (CAS 57856-11-8);
3. clorosarin: metilclorofosfonat de O-izopropil (CAS 1445-76-7);
4. clorosoman: metilclorofosfonat de O-pinacolil (CAS 7040-57-5).
d) 'Agenti pentru combaterea dezordinilor publice', constituentii chimici activi si combinatiile acestora, incluzand:
1. alfa-brombenzenacetonitril (cianura de brombenzil) (CA) (CAS 5798-79-8);
2. [(2-clorfenil) metilen] propandinitril, (O-cloro-benzilidenmalononitril) (CS) (CAS 2698-41-1);
3. 2-clor-1- feniletanona, clorura de fenilacil (omega-cloroacetofenona) (CN) (CAS 532-27-4);
4. dibenz-(b, f)-1,4-oxazepina (CR) (CAS 257-07-8);
5. 10-clor-5,10 clorura de dihidrofenarsazina, adamsita, (DM), (CAS 578-94-9);
6. N- nonanoilmorfolina, (MPA) (CAS 5299-64-9).
Nota 1: ML7.d) nu supune controlului 'agentii pentru combaterea dezordinilor' in ambalaj individual, destinati autoapararii personale.
Nota 2: ML7.d) nu supune controlului constituentii chimici activi si combinatiile acestora identificati si ambalati pentru industria alimentara sau pentru scopuri medicale.
e) Echipamente special concepute sau modificate pentru utilizari militare pentru raspandirea oricaruia din urmatoarele, precum si componente special concepute pentru acestea:
1. materiale sau agenti supusi controlului conform ML7.a), ML7b) sau ML7.d); sau
2. agenti chimici de razboi (CW) obtinuti din precursori supusi controlului conform ML7.c).
f) Echipamente de protectie si decontaminare, componente special concepute pentru acestea si amestecuri chimice special realizate, dupa cum urmeaza:
1. echipament special conceput sau modificat pentru utilizari militare, pentru apararea impotriva materialelor supuse controlului conform ML7.a), ML7.b) sau ML7.d), precum si componente special concepute pentru acestea;
2. echipament special conceput sau modificat pentru utilizari militare, pentru decontaminarea obiectelor contaminate cu materialele supuse controlului conform ML7.a) sau ML7.b) si componente;
3. amestecuri chimice special realizate/dezvoltate pentru decontaminarea obiectelor contaminate cu materialele supuse controlului conform ML7.a) sau ML7.b).
Nota: ML7.f)1 include:
a) unitati de aer conditionat special concepute sau modificate pentru filtrare nucleara, chimica sau biologica;
b) imbracaminte de protectie.
N.B. Pentru mastile de gaze civile si echipamentul de protectie si decontaminare vezi de asemenea 1.A)004 din Lista de produse si tehnologii cu dubla utilizare.
g) Echipamente, special concepute sau modificate pentru utilizari militare, pentru detectia sau identificarea materialelor supuse controlului conform ML7.a), ML7.b) sau ML7.d), precum si componente special concepute pentru acestea;
Nota: ML7.g) nu supune controlului dozimetrele individuale de monitorizare a radiatiilor.
N.B. Vezi de asemenea si 1.A)004 din Lista produselor si tehnologiilor cu dubla utilizare.
h) 'Biopolimeri' special conceputi sau prelucrati pentru detectia sau identificarea agentilor chimici de razboi (CW) supusi controlului conform ML7.b) si culturi de celule specifice folosite pentru producerea lor;
i) 'Biocatalizatori' pentru decontaminarea sau degradarea agentilor chimici de razboi (CW) si sisteme biologice pentru acestea, dupa cum urmeaza:
1. 'biocatalizatori' special conceputi pentru decontaminarea sau degradarea agentilor chimici de razboi (CW) supusi controlului conform ML7.b), care rezulta prin selectie dirijata in laborator sau prin manipulare genetica a sistemelor biologice;
2. sisteme biologice, dupa cum urmeaza: 'vectori de expresie', virusi sau culturi de celule continand informatie genetica specifica productiei de 'biocatalizatori' supusi controlului conform ML7.i)1.
Nota 1: ML7.b) si ML7.d) nu supun controlului:
a) clorocian (CAS 506-77-4). Vezi de asemenea si 1.C)450.a)5 din Lista produselor si tehnologiilor cu dubla utilizare;
b) acid cianhidric (CAS 74-90-8);
c) clor (CAS 7782-50-5);
d) clorura de carbonil (fosgen) (CAS 75-44-5); Vezi de asemenea si 1.C)450.a)4. din Lista produselor si tehnologiilor cu dubla utilizare;
e) difosgen (triclormetil-cloroformiat) (CAS 503-38-8);
f) Eliminat;
g) bromura de xilil, orto: (CAS 89-92-9), meta: (CAS 620-13-3), para: (CAS 104-81-4);
h) bromura de benzil (CAS 100-39-0);
i) iodura de benzil (CAS 620-05-3);
j) bromoacetona (CAS 598-31-2);
k) bromocian (CAS 506-68-3);
l) bromometiletilcetona (CAS 816-40-0);
m) cloroacetona (CAS 78-95-5);
n) iodoacetat de etil (CAS 623-48-3);
o) iodoacetona (CAS 3019-04-3);
p) cloropicrina (CAS 76-06-2). Vezi 1.C.450.a)7 din Lista produselor si tehnologiilor cu dubla utilizare.
Nota 2: Culturile de celule si sistemele biologice de la ML7.h) si ML7.i)2 sunt supuse controlului in mod exclusiv, iar aceste subarticole nu supun controlului celulele sau sistemele biologice pentru scopuri civile cum ar fi: agricol, farmaceutic, medical, veterinar, protectia mediului, tratarea deseurilor sau industria alimentara.
ML8 'Materiale energetice' si substantele aferente, dupa cum urmeaza:
N.B. Vezi de asemenea si 1.C.011 din Lista produselor si tehnologiilor cu dubla utilizare.
Note tehnice
1. In sensul prezentului articol, amestecul se refera la un compus format din doua sau mai multe substante din care cel putin una sa fie cuprinsa in subarticolele din ML8.
2. Orice substanta cuprinsa in ML8 se supune controlului prin aceasta lista, chiar si atunci cand este utilizata intr-un alt domeniu decat cel indicat (de exemplu TAGN este utilizat in mod predominant ca un exploziv dar poate fi utilizat de asemenea drept combustibil sau oxidant).
a) 'Explozivi', dupa cum urmeaza si amestecurile acestora:
1. ADNBF (aminodinitrobenzofuroxan sau 7- amino- 4,6-dinitrobenzofurazan- 1- oxid) (CAS 97096-78-1);
2. BNCP (perclorat de cis-bis (5-nitrotetrazolat) tetra amino-cobalt III) (CAS 117412-28-9);
3. CL-14 (diamino dinitrobenzofuroxan sau 5,7- diamino-4,6-dinitrobenzofurazan -1-oxid) (CAS 117907-74-1);
4. (HNIW sau hexanitrohexaazaizowurtzitan (CAS 135285-90-4); clatrati ai CL-20 (vezi de asemenea ML8.g)3 si ML8.g)4 pentru 'precursorii' acestuia);
5. CP (perclorat de 2-(5-ciantetrazolat) penta-amino cobalt III) (CAS 70247-32-4);
6. DADE (1,1-diamino-2,2-dinitroetilena, FOX 7);
7. DATB (diaminotrinitrobenzen) (CAS 1630-08-6);
8. DDFP (1,4-dinitrodifurazanopiperazina);
9. DDPO (2,6-diamino-3,5-dinitropirazin-1-oxid, PZO) (CAS 194486-77-6);
10. DIPAM (3,3'-diamino-2,2',4,4',6,6'-hexanitrobifenil sau dipicridamida) (CAS 17215-44-0);
11. DNGU (DINGU sau dinitroglicoluril) (CAS 55510-04-8);
12. Furazani, dupa cum urmeaza:
a) DAAOF (diaminoazoxifurazan);
b) DAAzF (diaminoazofurazan) (CAS 78644-90-3).
13. HMX si derivati (vezi de asemenea ML8.g)5 pentru 'precursorii' sai), dupa cum urmeaza:
a) HMX (ciclotetrametilentetranitramina; octahidro- 1,3,5,7-tetranitro-1,3,5,7-tetrazina; 1,3,5,7-tetranitro- 1,3,5,7-tetraza-ciclooctan; octogen; homociclonit) (CAS 2691-41-0);
b) analogi difluoroaminati ai HMX;
c) K-55 (2,4,6,8-tetranitro-2,4,6,8-tetraaza-biciclo (3,3,0) octanona-3; tetranitrosemiglicouril sau keto-biciclic HMX) (CAS 130256-72-3).
14. HNAD (hexanitroadamantan) (CAS 143850-71-9);
15. HNS (hexanitrostilben) (CAS 20062-22-0);
16. Imidazoli, dupa cum urmeaza:
a) BNNII (octahidro-2,5-bis (nitroimino) imidazo[4,5-d]imidazol);
b) DNI (2,4-dinitroimidazol) (CAS 5213-49-0);
c) FDIA (1-fluoro-2,4-dinitroimidazol);
d) NTDNIA (N-(2-nitrotriazolo)-2,4-dinitroimidazol);
e) PTIA (1-picril-2,4,5-trinitroimidazol).
17. NTNMH (1-(2-nitrotriazolo)-2-dinitrometilen hidrazina);
18. NTO (ONTA sau 3-nitro-1,2,4-trtiazol-5-ona) (CAS 932-64-9);
19. Polinitrocubani cu mai mult de patru grupe nitro;
20. PYX (2,6-bis (picrilamino)-3,5-dinitropiridina) (CAS 38082-89-2);
21. RDX si derivati, dupa cum urmeaza:
a) RDX (ciclotrimetilentrinitramina, ciclonit, T4, hexahidro-1,3,5-trinitro-1,3,5-triazina; 1,3,5-trinitro-1,3,5-triaza-ciclohexan; hexogen sau hexogene) (CAS 121-82-4);
b) Keto-RDX (K-6 sau 2,4,6-trinitro-2,4,6-triazaciclohexanona) (CAS 115029-35-1);
22. TAGN (triaminoguanidina nitrat) (CAS 4000-16-2);
23. TATB (triaminotrinitrobenzen) (CAS 3058-38-6) (vezi de asemenea ML 8.g)7 pentru 'precursorii' sai);
24. TEDDZ (3,3,7,7-tetrabis (difluoroamino) octahidro-1,5-dinitro-1,5-diazocina);
25. Tetrazoli, dupa cum urmeaza:
a) NTAT (nitrotriazol aminotetrazol);
b. NTNT (1-N-(2-nitrotriazolo)-4-nitrotetrazol).
26. Tetril (trinitrofenilmetilnitramina) (CAS 479-45-8);
27. TNAD (1,4,5,8-tetranitro-1,4,5,8-tetraazadecalina) (CAS 135877-16-6) (vezi de asemenea ML8.g)6 pentru 'precursorii' sai);
28. TNAZ (1,3,3-trinitroazetidina) (CAS 97645-24-4) (vezi de asemenea ML8.g)2 pentru 'precursorii' sai);
29. TNGU (SORGUYL sau tetranitroglicoluril) (CAS 55510-03-7);
30. TNP (1,4,5,8-tetranitro-piridazino[4,5-d]piridazina) (CAS 229176-04-9);
31. Triazine, dupa cum urmeaza:
a) DNAM (2-oxi-4,6-dinitroamino-s-triazina) (CAS 19899-80-0);
b) NNHT (2-nitroimino-5-nitro-hexahidro-1,3,5-triazina)(CAS 130400-13-4).
32. Triazoli, dupa cum urmeaza:
a) 5-azido-2-nitrotriazol;
b) ADHTDN (4-amino-3,5-dihidrazino-1,2,4-triazol dinitramida) (CAS 1614-08-0);
c) ADNT (1-amino-3,5-dinitro-1,2,4-triazol);
d) BDNTA ([bis-dinitrotriazol]amina);
e) DBT (3,3'-dinitro-5,5-bi-1,2,4-triazol) (CAS 30003-46-4);
f) DNBT (dinitrobistriazol) (CAS 70890-46-9);
g) NTDNA (2-nitrotriazol-5-dinitramida) (CAS 75393-84-9);
h) NTDNT (1-N-(2-nitrotriazolo)-3,5-dinitrotriazol);
i) PDNT (1-picril-3,5-dinitrotriazol);
j) TACOT (tetranitrobenzotriazolobenzotriazol) (CAS 25243-36-1).
33. orice exploziv care nu este enumerat in ML8.a) cu o viteza de detonatie mai mare de 8.700 m/s la densitatea maxima sau cu o presiune de detonatie mai mare de 34 Gpa (340 kbari);
34. alti explozivi organici care nu sunt enumerati in ML8.a) avand presiuni de detonatie de 25 GPa (250 kbari) sau mai mari, care raman stabili la temperaturi de 523 K (250 ?C) sau mai mari pentru perioade de 5 minute sau mai lungi.
b) 'Incarcaturi de propulsie', dupa cum urmeaza:
1. orice 'incarcatura de propulsie' solida din clasa 1.1 a Natiunilor Unite (UN) cu un impuls specific teoretic (in conditii standard) mai mare de 250 secunde pentru compozitii nemetalice sau mai mare de 270 secunde pentru compozitii continand aluminiu;
2. orice 'incarcatura de propulsie' solida din clasa 1.3 a UN cu un impuls specific teoretic (in conditii standard) mai mare de 230 secunde pentru compozitii nehalogenate, 250 secunde pentru compozitii nemetalice si 266 secunde pentru compozitii metalice;
3. 'incarcaturi de propulsie' avand o forta mai mare de 1.200 kJ/kg;
4. 'incarcaturi de propulsie' care pot realiza o viteza de ardere in regim stationar mai mare de 38 mm/s in conditii standard de presiune de 6,89 MPa (68,9 bari) si temperatura de 294 K (21?C);
5. 'incarcaturi de propulsie' cu baza dubla, reprezentate de elastomer modificat si turnat (EMCDB) cu o alungire mai mare de 5% la efortul maxim si la temperatura de 233 K (-40?C);
6. orice 'incarcatura de propulsie' continand substante supuse controlului prin ML8.a)
c) 'Incarcaturi pirotehnice', carburanti si substantele aferente, dupa cum urmeaza, precum si amestecurile acestora:
1. carburanti de aviatie special realizati pentru scopuri militare;
2. alan (hidrura de aluminiu) (CAS 7784-21-6);
3. carborani; decaboran (CAS 17702-41-9); pentaborani (CAS 19624-22-7 si 18433-84-6) si derivatii acestora;
4. hidrazina si derivati, dupa cum urmeaza (vezi de asemenea ML8.d)8 si ML8.d)9 pentru derivatii oxidanti ai hidrazinei):
a) hidrazina (CAS 302-01-2) cu concentratia de 70% sau mai mare;
b) monometilhidrazina (CAS 60-34-4);
c) dimetilhidrazina simetrica (CAS 540-73-8);
d) dimetilhidrazina nesimetrica (CAS 57-14-7);
5. carburanti metalici cu particule de forma sferica, atomizate, sferoidale, fulgi sau pulbere, fabricate din materiale care contin 99% sau mai mult din oricare dintre urmatoarele:
a) metale si amestecuri ale acestora, dupa cum urmeaza:
1. beriliu (CAS 7440-41-7) cu marimea particulelor mai mica de 60 Ám;
2. pulbere de fier (CAS 7439-89-6) cu marimea particulelor de 3 Ám sau mai mica, obtinuta prin reducerea oxidului de fier cu hidrogen;
b) amestecuri care contin oricare din urmatoarele:
1. zirconiu (CAS 7440-67-7), magneziu (CAS 7439-95-4) sau aliaje ale acestora cu marimea particulelor mai mica de 60 Ám;
2. carburanti cu bor (CAS 7440-42-8) sau cu carbura de bor (CAS 12069-32-8) cu puritatea de 85% sau mai mare si marimea particulelor mai mica de 60 Ám;
6. materiale militare continand gelifianti pentru combustibili pe baza de hidrocarburi, special realizati pentru utilizare la munitiile incendiare sau la aruncatoarele de flacari, cum ar fi saruri metalice ale acizilor stearic sau palmitic (de exemplu octal (CAS 637-12-7)) si gelifianti M1, M2 si M3;
7. amestecuri de perclorati, clorati si cromati cu pulberi metalice sau alti componenti combustibili cu energie inalta;
8. pulbere sferica de aluminiu (CAS 7429-90-5) cu marimea particulelor de 60 Ám sau mai mica, fabricata din material cu un continut in aluminiu de 99% sau mai mare;
9. subhidrura de titan [TiH(n)] cu echivalent stoichiometric n= 0,65 -1,68.
Nota 1: Carburantii pentru aviatie supusi controlului prin ML8.c)1. sunt produse finite si nu constituentii acestora.
Nota 2: ML8.c)4.a) nu supune controlului amestecurile de hidrazina special realizate pentru controlul coroziunii.
Nota 3: Explozivii si carburantii care contin metale sau aliaje supuse controlului prin ML8.c)5. sunt controlati chiar daca metalele sau aliajele sunt incapsulate in aluminiu, magneziu, zirconiu sau beriliu.
Nota 4: ML8.c)5.b)2 nu supune controlului borul si carbura de bor imbogatita cu bor-10 (20% sau mai mult din continutul total de bor-10).
d) Oxidanti si amestecurile acestora, dupa cum urmeaza:
1. AND (amoniu dinitramida sau SR 12) (CAS 140456-78-6);
2. AP (perclorat de amoniu) (CAS 7790-98-9);
3. compusi pe baza de fluor si oricare din urmatoarele:
a) alti halogeni;
b) oxigen; sau
c) azot.
Nota 1: ML8.d)3 nu supune controlului trifluorura de clor. Vezi 1.C.238 din Lista produselor si tehnologiilor cu dubla utilizare.
Nota 2: ML8.d)3 nu supune controlului trifluorura de azot in stare gazoasa.
4. DNAD (1,3-dinitro-1,3-diazetidina) (CAS 78246-06-7);
5. HAN (hidroxilamoniu nitrat) (CAS 13465-08-2);
6. HAP (hidroxilamoniu perclorat) (CAS 15588-62-2);
7. HNF (hidraziniu nitroformat) (CAS 20773-28-8);
8. hidrazina nitrat (CAS 37836-27-4);
9. hidrazina perclorat (CAS 27978-54-7).
10. oxidanti lichizi compusi din sau continand acid azotic rosu fumans inhibat (IRFNA) (CAS 8007-58-7);
Nota: ML 8.d)10 nu supune controlului acidul azotic fumans neinhibat.
e) Adezivi, plastifianti, monomeri, polimeri, dupa cum urmeaza:
1. AMMO (azidometilmetiloxetan si polimerii acestuia) (CAS 90683-29-7) (vezi de asemenea ML8.g)1 pentru 'precursorii' acestuia);
2. BAMO (bisazidometiloxetan si polimerii acestuia) (CAS 17607-20-4) (vezi de asemenea ML8.g)1 pentru 'precursorii' acestuia);
3. BDNPA (bis (2,2-dinitropropil) acetal) (CAS 5108-69-0);
4. BDNPF (bis (2,2-dinitropropil) formal) (CAS 5917-61-3);
5. BTTN (butantrioltrinitrat) (CAS 6659-60-5) (vezi de asemenea ML8.g)8 pentru 'precursorii' acestuia);
6. monomeri energetici, plastifianti si polimeri continand grupuri nitro, azido, nitrat, nitraza sau difluoroamino special conceputi pentru utilizari militare;
7. FAMAO (3-difluoroaminometil-3-azidometil oxetan) si polimerii acestuia;
8. FEFO (bis-(2-fluoro-2,2-dinitroetil) formal) (CAS 17003-79-1);
9. FPF-1 (poli-2,2,3,3,4,4-hexafluoropentan-1,5-diol formal) (CAS 376-90-9);
10. FPF-3 (poli-2,4,4,5,5,6,6-heptafluoro-2-tri-fluorometil-3oxaheptan-1,7-diol formal);
11. GAP (glicidilazida polimer) (CAS 143178-24-9) si derivatii acestuia;
12. HTPB (polibutadiena cu grupe terminale hidroxil) cu o grupa functionala hidroxil egala sau mai mare de 2,2 si mai mica sau egala cu 2,4, o valoare hidroxil mai mica de 0,77 meq/g si o viscozitate la 30?C mai mica de 47 poise (CAS 69102-90-5);
13. poli(epiclorhidrina), cu functiuni alcool si masa moleculara scazuta (sub 10.000); poli(epiclorhidrindiol) si triol;
14. NENAs (compusi ai nitratetilnitraminei) (CAS 17096-47-8, 85068-73-1, 82486-83-7, 82486-82-7, 82486-82-6 si 85954-06-9);
15. PGN (poli-GLYN, poliglicildinitrat sau poli(nitratometil oxiran)) (CAS 27814-48-8);
16. poli-NIMMO (polinitratometilmetiloxetan) sau poli-NMMO (poli[3-nitratometil-3-metiloxetan]) (CAS 84051-81-0);
17. polinitroortocarbonati;
18. TVOPA (1,2,3-tri-[1,2-bis (difluoroamino)etoxi]propan sau tri- vinoxi propan aduct) (CAS 53159-39-0).
f) 'Aditivi', dupa cum urmeaza:
1. salicilat bazic de cupru (CAS 62320-94-9);
2. BHEGA (bis-(2-hidroxietil) glicolamida) (CAS 17409-41-5);
3. BNO (butadiennitriloxid) (CAS 9003-18-3);
4. derivati de ferocen, dupa cum urmeaza:
a) butacen (CAS 125856-62-4);
b) catocen (2,2-bis-etilferocenil propan) (CAS 37206-42-1);
c) acizi carboxilici ai ferocenului;
d) n-butil ferocen (CAS 31904-29-7);
e) alti aducti ai derivatilor polimerici ai ferocenului;
5. beta rezorcilat de plumb (CAS 20936-32-7);
6. citrat de plumb (CAS 14450-60-3);
7. chelati de plumb-cupru de beta-rezorcilati sau salicilati (CAS 68411-07-4);
8. maleat de plumb (CAS 19136-34-6);
9. salicilat de plumb (CAS 15748-73-9);
10. stanat de plumb (CAS 12036-31-6);
11. MAPO (tri-1-(2-metil)aziridinil fosfin oxid) (CAS 57-39-6); BOBBA 8 (bis(2-metil aziridinil) 2-(2-hidroxipropanooxi) propilamino fosfin oxid); si alti derivati MAPO;
12. metil BAPO (bis (2-metil aziridinil) metilamino fosfin oxid) (CAS 85068-72-0);
13. N-metil-p-nitroanilina (CAS 100-15-2);
14. 3- Nitraza-1,5-pentan diizocianat (CAS 7406-61-9);
15. agenti de cuplare organo-metalici, dupa cum urmeaza:
a) neopentil[dialil]oxi, tri[dioctil]fosfato-titanat (CAS 103850-22-2); cunoscut ca titan IV, 2,2[bis 2-propenolat-metil, butanolat, tris (dioctil)fosfat] (CAS 110438-25-0); sau LICA 12 (CAS 103850-22-2);
b) Titan IV, [(2-propenolat-1) metil, n-metilpropanolat] butanolat-1, tris[dioctil] pirofosfat sau KR 3538;
c) Titan IV, [(2-propenolat-1) metil, n-metilpropanolat] butanolat-1, tris(dioctil) fosfat;
16. policiandifluoraminoetilenoxid;
17. amide de aziridina polifunctionale cu structuri de baza izoftalice, trimesice (BITA sau butilen imina trimesamida), izocianurice sau trimetiladipice si substitutii de 2-metil sau 2-etil pe inelul aziridinic;
18. propilenimina (2-metilaziridina) (CAS 75-55-8);
19. oxid de fier superfin (Fe2O3) cu o suprafata specifica mai mare de 250 m2/g si marimea particulelor de 3 nm sau mai mica;
20. TEPAN (tetraetilen pentaamin acrilonitril) (CAS 68412-45-3); poliamine cianoetilate si sarurile lor;
21. TEPANOL (tetraetilen pentaamin acrilonitril glicidol) (CAS 68412-46-4); poliamine cianoetilate cu aducti de glicidol si sarurile lor;
22. TPB (trifenil bismut) (CAS 603-33-8).
g) 'Precursori', dupa cum urmeaza:
N.B. In cadrul ML8.g) trimiterile se refera la controlul 'materialelor energetice' fabricate din aceste substante.
1. BCMO (bisclorometiloxetan) (CAS 142173-26-0) (vezi de asemenea ML8.e)1 si ML8.e)2);
2. sare de t-butil-dinitroazetidina (CAS 125735-38-8) (vezi de asemenea ML8.a)28);
3. HBIW (hexabenzilhexaazaizowurtzitan) (CAS 124782-15-6) (vezi de asemenea ML8.a)4);
4. TAIW (tetraacetildibenzilhexaazaizowurtzitan) (vezi de asemenea ML8.a)4);
5. TAT (1,3,5,7 tetraacetil-1,3,5,7-tetraaza ciclo octan) (CAS 41378-98-7) (vezi de asemenea ML8.a)13);
6. 1,4,5,8-tetraazadecalin (CAS 5409-42-7) (vezi de asemenea ML8.a)27);
7. 1,3,5-triclorbenzen (CAS 108-70-3) (vezi de asemenea ML8.a)23);
8. 1,2,4-trihidroxibutan (1,2,4-butantriol) (CAS 3068-00-6) (vezi si ML8.e)5).
Nota 5: Pentru incarcaturi si dispozitive vezi ML4.
Nota 6: ML8 nu supune controlului urmatoarele substante in afara de cazul cand intra in compozitia sau sunt amestecate cu 'materialele energetice' mentionate la ML8.a) sau pulberile metalice mentionate la ML8.c):
a) Picrat de amoniu;
b) Pulbere neagra;
c) Hexanitrodifenilamina;
d) Difluoramina;
e) Nitroamidon;
f) Azotat de potasiu;
g) Tetranitronaftalena;
h) Trinitroanisol;
i) Trinitronaftalena;
j) Trinitroxilen;
k) N-pirolidona; 1-metil-2-pirolidona;
l) Dioctilmaleat;
m) Etilhexilacrilat;
n) Trietilaluminiu (TEA), trimetilaluminiu (TMA) si alti alchili si arili piroforici metalici de litiu, sodiu, magneziu, zinc sau bor;
o) Nitroceluloza;
p) Nitroglicerina (sau gliceroltrinitrat, trinitroglicerina) (NG);
q) 2,4,6-trinitrotoluen (TNT);
r) Etilendiamindinitrat (EDDN);
s) Pentaeritritoltetranitrat (PETN);
t) Azida de plumb, stifnat de plumb normal si bazic si explozivi primari sau compozitii de initiere continand azide sau complecsi de azide;
u) Trietilenglicoldinitrat (TEGDN);
v) 2,4,6-trinitrorezorcinol (acid stifnic);
w) Dietildifenil uree; Dietildifenil uree; metiletildifenil uree [centralite];
x) N, N-difenil uree (difenil uree nesimetrica);
y) Metil-N, N-difenil uree (metil difenil uree nesimetrica);
z) Etil-N, N-difenil uree (etil difenil uree nesimetrica);
aa) 2-Nitrodifenil amina (2-NDPA);
bb) 4-Nitrodifenil amina (4-NDPA);
cc) 2,2-dinitropropanol;
dd) Nitroguanidina (vezi 1.C.11.d) din Lista produselor si tehnologiilor cu dubla utilizare).
ML9 Nave de razboi, echipamente si dispozitive auxiliare navale speciale, dupa cum urmeaza, precum si componente pentru acestea, special concepute pentru utilizari militare:
N.B. Pentru echipamentul de ghidare si navigatie, vezi ML11, nota 7.
a) Nave de lupta si nave (de suprafata sau subacvatice), special concepute sau modificate pentru actiuni ofensive sau defensive, fie ca sunt sau nu transformate pentru utilizari nemilitare, indiferent de gradul lor actual de intretinere sau de serviciu si indiferent daca au sau nu sisteme de lansare de arme sau blindaje, precum si corpurile de nave sau partile de corpuri pentru astfel de nave.
b) Motoare si sisteme de propulsie, dupa cum urmeaza:
1. motoare diesel special concepute pentru submarine, avand urmatoarele doua caracteristici:
a) o putere de 1,12 MW (1.500 CP) sau mai mare; si
b) o viteza de rotatie de 700 rot/min sau mai mare;
2. motoare electrice special concepute pentru submarine, avand urmatoarele doua caracteristici:
a) o putere mai mare de 0,75 MW (1.000 CP);
b) schimbare rapida a sensului de rotatie;
c) racire cu lichid; si
d) total etanse;
3. motoare diesel nemagnetice special concepute pentru utilizari militare cu o putere mai mare sau egala cu 37,3 kW (50 CP) si cu un continut nemagnetic mai mare de 75% din intreaga masa;
4. sisteme de propulsie independente cu aer, special concepute pentru submarine.
Nota tehnica
'Propulsia independenta cu aer' permite unui submarin scufundat sa isi foloseasca sistemul de propulsie, fara a avea acces la oxigenul atmosferic, o perioada mai lunga decat ar fi permis bateriile. Acesta nu include energia nucleara.
c) Dispozitive de detectie subacvatica special concepute pentru utilizari militare si sistemele de comanda ale acestora;
d) Plase antisubmarin si antitorpila;
e) Neutilizat;
f) Elemente de trecere prin corpul navei si conectoare special concepute pentru utilizari militare, care permit legatura cu echipamentele din exteriorul navei.
Nota: ML9.f) include conectoare pentru nave care sunt de tip mono- sau multiconductor, coaxial sau cu ghid de unda si mijloace de trecere prin corpul navei, ambele avand capacitatea de a nu fi afectate de infiltratiile din exterior si de a-si pastra caracteristicile la adancimi marine de peste 100 m, precum si conectoare cu fibre optice si mijloace optice de trecere prin corpul navei a dispozitivelor optice special concepute pentru transmiterea fasciculului 'laser', indiferent de adancime. ML9.f) nu include mijloacele obisnuite de trecere prin corpul navei a arborelui de propulsie si tijei de control hidrodinamic.
g) Rulmenti silentiosi, cu gaz sau suspensie magnetica, cu sisteme de control a suprimarii semnaturii active sau vibratiei, precum si echipamente care contin astfel de rulmenti, special concepute pentru utilizari militare.
ML10 'Aeronave', 'vehicule mai usoare decat aerul', vehicule aeriene nepilotate, motoare de aviatie si echipamente pentru 'aeronave', echipamente si componente aferente, special concepute sau modificate pentru utilizari militare, dupa cum urmeaza:
N.B. Pentru echipamentul de ghidare si navigatie, vezi ML11, nota 7.
a) 'Aeronave' de lupta si componente special concepute pentru acestea;
b) Alte 'aeronave' si 'vehicule mai usoare decat aerul', special concepute sau modificate pentru utilizari militare, incluzand cercetare din aer, atac, antrenament, transport, desantare de trupe sau echipamente militare, sprijin logistic, precum si componente special concepute pentru acestea;
c) Vehicule aeriene nepilotate si echipamente aferente, special concepute sau modificate pentru utilizari militare, dupa cum urmeaza, precum si componente special concepute pentru acestea:
1. vehicule aeriene nepilotate, inclusiv vehicule aeriene comandate de la distanta (RPVs), vehicule autonome programabile si 'vehicule mai usoare decat aerul';
2. lansatoare de astfel de vehicule si echipamente de sol aferente;
3. echipamente aferente pentru comanda si controlul acestora;
d) Motoare de aviatie special concepute sau modificate pentru utilizari militare si componente special concepute pentru acestea;
e) Echipamente aeronautice, inclusiv echipamente de realimentare in zbor cu combustibil, special concepute pentru a fi utilizate de 'aeronavele' supuse controlului conform ML10.a) sau ML10.b) sau motoare de aviatie supuse controlului conform ML10.d) si componente special concepute pentru acestea;
f) Alimentatoare cu carburanti sub presiune, echipamente de alimentare cu carburanti sub presiune, echipamente special concepute pentru a facilita lucrul in zone limitate si echipamente terestre, special realizate pentru 'aeronavele' supuse controlului conform ML10.a) sau ML10.b) sau pentru motoarele de aviatie supuse controlului conform ML10.d);
g) Casti de protectie si masti de protectie si componente special concepute pentru acestea, echipamente pentru respiratie etanse si costume de compensare pentru altitudini mari destinate a fi utilizate la 'aeronave', costume de suprasarcina, convertoare de oxigen lichid utilizate la 'aeronave' sau rachete dirijate, dispozitive de catapultare si ejectare actionate de cartuse utilizate pentru salvarea in caz de urgenta a personalului de la bordul 'aeronavei';
h) Parasute si echipamente aferente, utilizate de personalul combatant, pentru lansarea incarcaturilor sau pentru reducerea vitezei 'aeronavei', dupa cum urmeaza si componente special concepute pentru acestea:
1. parasute pentru:
a) lansarea precisa a luptatorilor in misiuni speciale;
b) lansarea trupelor de desant;
2. parasute pentru materiale;
3. parasute planoare, parasute de franare, parasute de franare pentru stabilizarea si controlul pozitiei corpurilor aflate in cadere (de exemplu: capsule de recuperare, scaune catapultabile, bombe);
4. parasute extractoare utilizate la scaunele catapultabile pentru deschiderea si desfasurarea parasutelor de avarie;
5. parasute de recuperare pentru rachete dirijate, vehicule aeriene nepilotate sau vehicule spatiale;
6. parasute pentru apropiere de zona de aterizare si parasute de franare pentru aterizare;
7. alte parasute militare;
8. echipamente special concepute pentru parasutisti aflati la mare altitudine (de exemplu: costume, casti speciale, sisteme de alimentare cu oxigen, echipament de navigatie);
i). Sisteme de pilotare automata pentru incarcaturi parasutate; echipamente special concepute sau modificate pentru utilizari militare pentru salturile cu deschidere controlata a parasutei la orice inaltime, inclusiv echipamente de oxigen.
Nota 1: ML10.b) nu supune controlului 'aeronavele' sau variante ale acelor 'aeronave' special concepute pentru utilizari militare care:
a) nu sunt configurate pentru utilizari militare si nu sunt dotate cu echipamente sau accesorii special concepute sau modificate pentru utilizari militare; si
b) au fost certificate pentru utilizari civile de catre autoritatea aeronautica civila a unui stat.
Nota 2: ML10.d) nu supune controlului:
a) motoarele de aviatie concepute sau modificate pentru utilizari militare care au fost certificate pentru utilizare la o 'aeronava civila' de catre autoritatea aeronautica civila a unui stat sau componentele special concepute pentru acestea;
b) motoarele reversibile sau componentele special concepute pentru acestea, cu exceptia celor special concepute pentru vehicule aeriene nepilotate.
Nota 3: Controlul conform ML10.b) si ML10.d) asupra componentelor special concepute si echipamentelor aferente pentru 'aeronave' nemilitare sau asupra motoarelor de aviatie modificate pentru utilizari militare se aplica numai pentru acele componente si echipamente militare aferente necesare pentru schimbarea destinatiei catre utilizari militare.
ML11 Echipamente electronice care nu sunt supuse controlului in alta parte in Lista cu produse militare, dupa cum urmeaza, precum si componente special concepute pentru acestea:
a) Echipamente electronice special concepute pentru utilizari militare;
Nota: ML11 include:
1. Echipamente electronice de contraactiune si de contra-contraactiune (adica echipamente concepute pentru introducerea semnalelor inutile sau semnalelor eronate in radar sau in receptoarele de radiocomunicatii sau care impiedica sub orice forma receptia, functionarea sau eficacitatea receptoarelor electronice ale adversarului, inclusiv echipamentele lui aferente de contraactiune), inclusiv echipamente de bruiaj si de combatere a bruiajului;
2. Tuburi cu reacordare rapida a frecventei (agilitate de frecventa);
3. Sisteme sau echipamente electronice concepute fie pentru supravegherea si controlul spectrului electromagnetic folosite pentru culegerea informatiilor militare sau pentru scopuri de securitate, fie pentru contracararea unor astfel de operatiuni de supraveghere si control;
4. Echipamente subacvatice de contraactiune, inclusiv echipamente acustice si magnetice de bruiaj si de inducere in eroare a adversarului, echipamente concepute sa introduca semnale inutile sau eronate in receptoarele sonar;
5. Echipamente pentru secretizarea prelucrarii datelor, echipamente pentru secretizarea datelor si echipamente pentru secretizarea canalelor de transmisiuni si de semnalizare, utilizand procedee de cifrare;
6. Echipamente de identificare, autentificare si cifrare, precum si echipamente pentru gestionare, generare si distributie cifru;
7. Echipamente de ghidare si navigatie;
8. Echipamente digitale de radiocomunicatii cu difuziune troposferica;
9. Demodulatoare digitale special concepute pentru obtinerea informatiilor secrete sub forma de semnale.
b) Echipamente de bruiaj pentru Sisteme Globale de Navigatie a Satelitilor (GNSS).
ML12 Sisteme de arme cu energie cinetica de mare viteza si echipamente aferente, dupa cum urmeaza, precum si componente special concepute pentru acestea:
a) Sisteme de arme cu energie cinetica special concepute pentru distrugerea sau pentru determinarea unei tinte sa-si abandoneze misiunea;
b) Instalatii de evaluare si testare special concepute si modele de testare pentru testarea dinamica a proiectilelor si sistemelor cu energie cinetica, inclusiv tinte si aparatura de diagnosticare;
N.B. Pentru sistemele de arme care folosesc munitie subcalibru sau care folosesc numai propulsie chimica, precum si pentru munitia aferenta, vezi ML1. - ML4.
Nota 1: ML12. include urmatoarele, atunci cand sunt special concepute pentru sistemele de arme cu energie cinetica:
a) sisteme de lansare-propulsie capabile sa accelereze mase mai mari de 0,1 g la viteze de peste 1,6 km/s, in regim de tragere simplu sau rapid;
b) echipamente pentru producerea puterii primare, blindajului electric, inmagazinarea energiei, controlul termic, conditionarea, comutarea sau manipularea combustibilului; interfete electrice dintre sursa de putere, tun si alte functii de comanda electrica a turelei;
c) sisteme pentru descoperirea si urmarirea tintelor, conducerea focului sau pentru evaluarea gradului de distrugere a tintei;
d) sisteme de autodirijare, dirijare sau de propulsie deviata (acceleratie laterala) pentru proiectile.
Nota 2: ML12 supune controlului sistemele de arme care utilizeaza oricare din urmatoarele metode de propulsie:
a) electromagnetica;
b) electrotermica;
c) cu plasma;
d) cu gaz usor; sau
e) chimica (in situatia in care se utilizeaza in combinatie cu oricare din cele de mai sus).
ML13 Echipamente si constructii blindate sau de protectie si componente, dupa cum urmeaza:
a) Placi de blindaj dupa cum urmeaza:
1. fabricate conform unui standard sau specificatii militare;
sau
2. adecvate pentru utilizari militare;
b) Constructii din materiale metalice sau nemetalice sau combinatii ale acestora, special concepute pentru a asigura protectia balistica a sistemelor militare si componente special concepute pentru acestea;
c) Casti militare fabricate in conformitate cu standarde sau specificatii militare sau standarde nationale comparabile si componente special concepute pentru acestea, de exemplu, partea destinata protectiei, captuseala si buretii;
d) Veste antiglont si imbracaminte de protectie confectionate conform standardelor sau specificatiilor militare sau echivalente, precum si componente special concepute pentru acestea.
Nota 1: ML13.b) include materiale special concepute pentru a realiza blindaje reactive la explozie sau pentru a construi adaposturi militare.
Nota 2: ML13.c) nu supune controlului castile conventionale din otel, care nu sunt echipate cu, modificate sau concepute sa accepte orice tip de dispozitiv accesoriu.
Nota 3: ML13.d) nu supune controlului vestele de protectie sau imbracamintea de protectie atunci cand insotesc pe cei care le folosesc pentru protectia personala.
Nota 4: Singurele casti concepute special pentru personalul care dezamorseaza bombe care sunt supuse controlului conform ML13 sunt cele special concepute pentru utilizari militare.
N.B. 1: Vezi de asemenea si 1.A.005 din Lista produselor si tehnologiilor cu dubla utilizare.
N.B. 2: Pentru 'materiale fibroase si filamentare' utilizate la fabricarea vestelor si castilor de protectie, vezi 1.C.010 din Lista produselor si tehnologiilor cu dubla utilizare.
ML14 Echipamente specializate pentru instruire militara sau pentru simularea de scenarii militare, simulatoare special concepute pentru antrenamentul utilizarii armelor si armamentului supus controlului prin ML1 sau ML2, precum si componente si accesorii special concepute pentru acestea.
Nota tehnica
Termenul 'echipament specializat pentru instruire militara' include tipurile militare de echipamente de instruire pentru atac, zbor operational, descoperire tinte radar, generare de tinte radar, executare a tragerilor, actiuni de lupta antisubmarin, simulatoare de zbor (inclusiv centrifuge rotative pentru antrenamentul pilotilor sau astronautilor), simulatoare radar, de zbor instrumental, de navigatie, de lansare a rachetelor, de echipamente tinta, de 'aeronave' teleghidate, simulatoare de armament, simulatoare de 'aeronave' nepilotate. precum si unitati mobile de instructie si echipamente de instructie pentru operatii militare terestre.
Nota 1: ML14 include generatoare de imagine si sisteme interactive cu mediul pentru simulatoare atunci cand sunt special concepute sau modificate pentru utilizari militare.
Nota 2: ML14 nu supune controlului echipamentul special conceput pentru antrenament in utilizarea armelor de vanatoare sau sport.
ML15 Echipamente pentru formarea de imagini sau de contraactiune, dupa cum urmeaza, special concepute pentru utilizari militare, precum si componente si accesorii special concepute pentru acestea:
a) Echipamente de inregistrare si prelucrare a imaginii;
b) Camere fotografice si de filmat, echipamente fotografice si echipamente de prelucrare a filmelor;
c) Echipamente intensificatoare de imagine;
d) Echipamente de obtinere a imaginilor in infrarosu sau spectru termic;
e) Echipamente senzor radar de formare a imaginii;
f) Echipamente de contraactiune sau de contra-contraactiune pentru echipamentele supuse controlului conform ML15.a)-ML15.e).
Nota: ML15.f) include echipamente concepute sa perturbe functionarea sau eficacitatea sistemelor militare de formare a imaginii sau sa reduca la minimum asemenea efecte perturbatoare.
Nota 1: Termenul 'componente special concepute' include urmatoarele produse, atunci cand sunt special concepute pentru utilizari militare:
a) tuburi convertoare de imagine in infrarosu;
b) tuburi intensificatoare de imagine (altele decat cele din prima generatie);
c) placute microcanal;
d) tuburi camere TV pentru nivel de luminozitate scazuta;
e) retele de detectoare (incluzand sistemele electronice de interconectare sau citire);
f) tuburi camere TV piroelectrice;
g) sisteme de racire pentru sistemele de formare a imaginii;
h) obturatoare cu declansare electrica de tip fotocromic sau electrooptic avand un timp de obturare mai mic de 100 Ás, cu exceptia obturatoarelor care constituie o parte esentiala a unei camere ultrarapide;
i) invertoare de imagine cu fibre optice;
j) fotocatozi din semiconductori compusi.
Nota 2: ML15 nu supune controlului 'tuburile intensificatoare de imagine din prima generatie' sau echipamentele special concepute sa functioneze cu 'tuburi intensificatoare de imagine din prima generatie'.
N.B. Pentru statutul dispozitivelor de ochire care incorporeaza 'tuburi intensificatoare de imagine din prima generatie' vezi ML1, ML2 si ML5.a)
N.B. Vezi de asemenea si 6.A.002.a)2 si 6.A.002.b) din Lista produselor si tehnologiilor cu dubla utilizare.
ML16 Produse forjate, turnate si alte semifabricate a caror folosire intr-un produs supus controlului este identificabila prin compozitia materialului, geometrie sau functionare si care sunt special concepute pentru oricare dintre produsele supuse controlului conform ML1 la ML4, ML6, ML9, ML10, ML12 sau ML19.
ML17 Alte echipamente, materiale si biblioteci, dupa cum urmeaza, precum si componente special concepute pentru acestea:
a) Aparate autonome de imersiune si de deplasare sub apa, dupa cum urmeaza:
1. aparate (de reimprospatare a aerului) cu circuit inchis sau semiinchis special concepute pentru utilizari militare (de exemplu, care sunt special concepute sa fie nemagnetice);
2. componente special concepute pentru a fi folosite in transformarea pentru utilizari militare a aparatelor cu circuit deschis;
3. articole concepute exclusiv pentru utilizari militare impreuna cu aparate autonome de imersiune si de deplasare sub apa;
b) Echipamente pentru constructii, special concepute pentru utilizari militare;
c) Accesorii, acoperiri si tratamente pentru suprimarea semnaturii (caracteristicilor specifice), special concepute pentru utilizari militare;
d) Echipamente pentru unitati de geniu, special concepute pentru a fi folosite in zona operatiunilor militare;
e) 'Roboti', controlere de 'roboti' si 'efectori-terminali' pentru 'roboti', avand oricare din urmatoarele caracteristici:
1. sunt special conceputi pentru utilizari militare;
2. sunt prevazuti cu mijloace de protectie a conductelor hidraulice impotriva perforarilor din exterior datorate schijelor (de exemplu: incorporand conducte cu autoetansare) si conceputi pentru a folosi fluide hidraulice cu puncte de aprindere la o temperatura mai mare de 839 K (566?C); sau
3. sunt special conceputi sau calificati pentru a functiona in conditii de mediu supus actiunii impulsurilor electromagnetice (EMP);
f) Biblioteci (baze de date continand parametri tehnici) special concepute pentru utilizari militare, impreuna cu echipamentele supuse controlului conform Listei cu produse militare;
g) Echipamente de generare a puterii nucleare sau echipamente de propulsie, incluzand 'reactoare nucleare', special concepute pentru utilizari militare si componente ale acestora special concepute sau modificate pentru utilizari militare;
h) Echipamente si materiale, acoperite sau tratate pentru suprimarea semnaturii (caracteristicilor specifice), special concepute pentru utilizari militare, altele decat cele supuse controlului in alta parte in Lista cu produse militare;
i) Simulatoare special concepute pentru 'reactoare nucleare' militare;
j) Ateliere mobile de reparatii special concepute sau modificate pentru intretinerea si repararea echipamentelor militare;
k) Generatoare de energie pentru campul de lupta special concepute sau modificate pentru utilizari militare;
l) Containere special concepute sau modificate pentru utilizari militare;
m) Feriboturi, altele decat cele supuse controlului in alta parte in Lista cu produse militare, poduri si pontoane special concepute pentru utilizari militare;
n) Modele de test special concepute pentru 'dezvoltarea' produselor supuse controlului conform ML4, ML6, ML9 sau ML10;
o) Echipamente de protectie laser (de exemplu, protectia ochilor si senzorilor) special proiectate pentru utilizari militare.
Note tehnice
1. In sensul ML17, termenul 'biblioteca' (baze de date continand parametri tehnici) semnifica o colectie de informatii tehnice de natura militara, a carei consultare permite imbunatatirea performantelor echipamentelor sau sistemelor militare.
2. Pentru scopurile din ML17, termenul 'modificat' semnifica orice modificari structurale, electrice, mecanice sau de alta natura care furnizeaza unui produs nemilitar capabilitati echivalente cu cele ale unui produs special conceput pentru utilizari militare.
ML18 Echipamente pentru productia produselor supuse controlului in conformitate cu Lista cu produse militare, dupa cum urmeaza:
a) Echipamente de productie special concepute sau modificate pentru realizarea de produse supuse controlului in conformitate cu Lista cu produse militare, precum si componente special concepute pentru acestea;
b) Instalatii special concepute pentru testare in conditii de mediu inconjurator si echipamente special concepute pentru acestea, pentru omologarea, calificarea sau incercarea produselor supuse controlului in conformitate cu Lista cu produse militare.
Nota tehnica
In sensul ML18, termenul 'productie' include proiectarea, examinarea, productia, testarea si verificarea.
Nota: ML18.a) si ML18.b) includ urmatoarele echipamente:
a) instalatii de nitrare de tip continuu;
b) echipamente sau aparate de incercare utilizand forta centrifuga, avand oricare din urmatoarele caracteristici:
1. actionate de un motor sau motoare avand puterea nominala mai mare de 298 kW (400 CP);
2. capabile de a suporta o sarcina utila de 113 kg sau mai mare; sau
3. capabile de a imprima o acceleratie centrifuga de 8 g sau mai mare, la o sarcina utila de 91 kg sau mai mare;
c) prese de deshidratare;
d) prese de extrudare cu surub, special concepute sau modificate pentru extrudarea explozivilor militari;
e) masini de taiat pentru dimensionarea incarcaturilor de propulsie extrudate;
f) tamburi rotativi (cuve rotative) avand un diametru de 1,85 m sau mai mare si o capacitate de peste 227 kg;
g) amestecatoare cu actiune continua pentru incarcaturi solide de propulsie;
h) mori folosind energia fluidelor pentru macinarea grosiera sau fina a ingredientelor pentru explozivi militari;
i) echipamente pentru obtinerea atat a sfericitatii, cat si a uniformitatii dimensiunilor particulelor din pulberile metalice mentionate la ML8.c)8;
j) convertoare folosind curenti de convectie pentru transformarea materialelor mentionate la ML8.c)3.
ML19 Sisteme de arme cu energie dirijata, echipamente aferente sau de contraactiune si modele de testare, dupa cum urmeaza, precum si componente special concepute pentru acestea:
a) Sisteme 'laser' special concepute pentru distrugerea sau pentru determinarea unei tinte sa-si abandoneze misiunea;
b) Sisteme cu fascicul de particule capabile de distrugerea sau de determinarea unei tinte sa-si abandoneze misiunea;
c) Sisteme de radiofrecventa (RF) de inalta putere capabile de distrugerea sau de determinarea unei tinte sa-si abandoneze misiunea;
d) Echipamente concepute special pentru detectarea, identificarea sau apararea contra sistemelor supuse controlului in conformitate cu ML19.a)-ML19.c);
e) Modele pentru teste fizice pentru sistemele, echipamentele si componentele aflate sub controlul acestui articol;
f) Sisteme 'laser' cu emisie continua (unde) sau in impulsuri special concepute pentru a provoca orbirea permanenta asupra privirii neprotejate, adica asupra ochilor descoperiti sau asupra celor care au dispozitive pentru corectia vederii.
Nota 1: Sistemele de arme cu energie dirijata supuse controlului in conformitate cu ML19 includ sistemele a caror performanta deriva din utilizarea controlata a:
a) 'laserilor' cu emisie continua sau in impulsuri de putere suficienta pentru a realiza distrugeri similare celor realizate de munitia conventionala;
b) acceleratoarelor de particule care proiecteaza un fascicul de particule incarcate sau neutre cu putere de distrugere;
c) emitatoarelor de fascicule de radiofrecventa in impulsuri de putere mare sau de putere medie ridicata care produc campuri suficient de intense pentru a scoate din uz circuitele electronice ale unei tinte aflate la distanta.
Nota 2: ML19 include urmatoarele echipamente, atunci cand sunt special concepute pentru sisteme de arme cu energie dirijata:
a) echipamente pentru producerea puterii primare, inmagazinarea sau comutarea energiei, conditionarea puterii sau manipularea combustibilului;
b) sisteme pentru descoperirea sau urmarirea tintei;
c) sisteme capabile sa evalueze avarierea, distrugerea sau abandonarea misiunii de catre tinta;
d) echipamente de dirijare, propagare sau focalizare a fasciculului;
e) echipamente cu posibilitatea de baleiere rapida a fasciculului pentru operatiunile rapide asupra tintelor multiple;
f) sisteme optice adaptive si dispozitive de conjugare a fazei;
g) injectoare de curent pentru fascicule cu ioni negativi de hidrogen;
h) componente de acceleratoare 'calificate pentru utilizari spatiale';
i) echipamente pentru emiterea sub forma de con a fasciculelor de ioni negativi;
j) echipamente pentru controlul si orientarea unui fascicul de ioni de inalta energie;
k) folii pentru 'utilizari spatiale' destinate neutralizarii fasciculelor de izotopi negativi de hidrogen.
ML20 Echipamente criogenice si 'supraconductoare', dupa cum urmeaza, precum si componente si accesorii special concepute pentru acestea:
a) Echipamente special concepute sau configurate pentru a fi instalate pe un vehicul pentru misiuni militare terestre, navale, aeriene sau spatiale, capabile sa functioneze din miscare si sa produca sau sa mentina temperaturi sub 103 K (-170?C);
Nota: ML20.a) include sisteme mobile care incorporeaza sau folosesc accesorii sau componente fabricate din materiale nemetalice sau neconducatoare de electricitate, cum ar fi materialele plastice sau materialele impregnate cu rasini epoxidice.
b) Echipamente electrice 'supraconductoare' (masini rotative si transformatoare), special concepute sau configurate pentru a fi instalate pe un vehicul pentru misiuni militare terestre, navale, aeriene sau spatiale si capabile sa functioneze din miscare.
Nota: ML20.b) nu supune controlului generatoarele homopolare hibride de curent continuu care au armaturi metalice obisnuite cu un singur pol si care se rotesc intr-un camp magnetic produs de infasurarile supraconductoare, daca aceste infasurari reprezinta singura componenta supraconductoare a generatorului.
ML21 'Software', dupa cum urmeaza:
a) 'Software' special conceput sau modificat pentru 'dezvoltarea', 'productia' sau 'utilizarea' echipamentelor sau materialelor supuse controlului in conformitate cu Lista cu produse militare:
b) 'Software' specific, dupa cum urmeaza:
1. 'software' special conceput pentru:
a) modelarea, simularea sau evaluarea sistemelor de arme militare;
b) 'dezvoltarea', controlul, intretinerea sau actualizarea 'software-ului' integrat in sistemele de arme militare;
c) modelarea sau simularea scenariilor de operatiuni militare;
d) aplicatiile de comanda, comunicatii, control si informatii (C3I) sau de comanda, comunicatii, control, computer si informatii (C4I);
2. 'software' pentru determinarea efectelor armelor conventionale, nucleare, chimice sau biologice;
3. 'software' care nu este supus controlului in conformitate cu ML21.a), ML21.b)1 sau ML21.b)2, special conceput sau modificat sa permita echipamentelor care nu sunt supuse controlului conform Listei cu produse militare sa indeplineasca functiunile militare ale echipamentelor supuse controlului in conformitate cu Lista cu produse militare.
ML22 'Tehnologie', dupa cum urmeaza:
a) 'Tehnologie', alta decat cea specificata la ML22.b), care este 'necesara' pentru 'dezvoltarea', 'productia' sau 'utilizarea' produselor supuse controlului in conformitate cu Lista cu produse militare;
b) 'Tehnologie', dupa cum urmeaza:
1. 'tehnologie' 'necesara' pentru proiectarea, asamblarea componentelor si pentru functionarea, intretinerea si reparatia instalatiilor complete de productie pentru produsele supuse controlului in conformitate cu Lista cu produse militare, inclusiv pentru componentele acestor instalatii de productie care nu sunt supuse controlului;
2. 'tehnologie' 'necesara' pentru 'dezvoltarea' si 'productia' armelor de calibru mic chiar daca este utilizata pentru a produce reproduceri de arme de calibru mic de tip vechi;
3. 'tehnologie' 'necesara' pentru 'dezvoltarea', 'productia' sau 'utilizarea' agentilor toxici, echipamentului aferent sau componentelor supuse controlului de la ML7.a) la ML7g);
4. 'tehnologie' 'necesara' pentru 'dezvoltarea', 'productia' sau 'utilizarea' 'biopolimerilor' sau culturilor de celule specifice supuse controlului prin ML7.h);
5. 'tehnologie' 'necesara' exclusiv pentru incorporarea 'biocatalizatorilor', supusi controlului prin ML7.i)1, in substante purtatoare militare sau in materiale militare.
Nota 1: 'Tehnologie' 'necesara' pentru 'dezvoltarea', 'productia' sau 'utilizarea' produselor supuse controlului in Lista cu produse militare ramane sub control chiar si cand se aplica produselor necontrolate.
Nota 2: ML22 nu supune controlului urmatoarele tipuri de 'tehnologie':
a) minimul necesar pentru instalarea, operarea, intretinerea (verificarea) si repararea acelor produse care nu sunt supuse controlului sau ale acelor exporturi care au fost autorizate prin licenta;
b) care apartine 'domeniului public', pentru 'cercetari stiintifice fundamentale' sau informatiile minime necesare pentru solicitarea brevetelor;
c) pentru dispozitive de propulsie cu inductie magnetica in sistem continuu pentru transporturi civile.


ANEXA
la lista


DEFINItIILE
termenilor utilizati in prezenta lista


Nota 1: Definitiile se aplica peste tot in cuprinsul listei. Trimiterile au un rol pur consultativ si nu au niciun efect asupra aplicarii universale a termenilor definiti in cuprinsul listei.
Nota 2: Cuvintele si termenii din lista de definitii preiau acceptiunea definita numai in cazurile in care sunt plasati intre ghilimele ('' ''). In caz contrar, cuvintele si termenii sunt folositi in sensul definitiilor general acceptate (de dictionar), cu exceptia cazurilor in care se precizeaza o definitie locala pentru un anumit tip de control.
'Adaptat pentru utilizare de razboi' (ML7)
Orice modificare sau selectie (cum ar fi alterarea puritatii, stabilitatii la depozitare, virulentei, caracteristicilor de diseminare sau rezistenta la radiatii ultraviolete) destinata sa creasca eficienta in producerea de vatamari asupra oamenilor sau animalelor, de degradari ale echipamentelor ori de distrugeri ale culturilor sau mediului inconjurator.
'Aditivi' (ML8)
Substante utilizate in prepararea explozivilor in scopul imbunatatirii proprietatilor lor.
'Aeronava' (ML8, ML9, ML10)
Vehicul aerian cu aripi fixe, cu aripi cu geometrie variabila, cu aripi rotative (elicopter), cu rotor pivotant sau cu aripi pivotante.
'Aeronava civila' (ML10)
Acea 'aeronava' care, potrivit destinatiei sale, este inregistrata in listele cu certificatele de navigabilitate aeriana, publicate de autoritatile aviatiei civile, si este utilizata in zboruri pe rute interne sau internationale comerciale ori este destinata unei utilizari civile legale, particulare sau de afaceri.
'Agenti pentru combaterea dezordinilor publice' (ML7)
Substante care, in anumite conditii de utilizare in scopul combaterii dezordinilor publice, produc rapid asupra oamenilor efecte fizice iritante sau incapacitante care dispar la scurt timp dupa terminarea expunerii. (Substantele lacrimogene sunt o subclasa a 'agentilor pentru combaterea dezordinilor publice'.)
'Biocatalizatori' (ML7, ML 22)
Enzime pentru reactii chimice sau biochimice specifice sau alti compusi biologici care sunt legati de agenti chimici de razboi si care accelereaza viteza de degradare a acestora.
Nota tehnica
'Enzime' inseamna 'biocatalizatori' pentru reactii chimice specifice sau biochimice specifice.
'Biopolimeri' (ML7, ML22)
Macromolecule biologice, dupa cum urmeaza:
a) enzime pentru reactii chimice sau biochimice specifice;
b) anticorpi monoclonali, policlonali sau antiidiotipici;
c) receptori special conceputi sau special prelucrati;
Note tehnice
1. 'Anticorpi antiidiotipici' inseamna anticorpi care sunt legati in punctele de legatura ale antigenei specifice a altor anticorpi.
2. 'Anticorpi monoclonali' inseamna proteine care sunt legate la o antigena si sunt produse de o singura clona de celule.
3. 'Anticorpi policlonali' inseamna un amestec de proteine care se leaga la o antigena specifica si care sunt produse de mai mult de o clona de celule.
4. 'Receptori' inseamna structuri macromoleculare biologice capabile sa fixeze liganzi, a caror legatura afecteaza functiunile fiziologice.
'Calificat pentru utilizare spatiala' (ML19)
Produse care sunt concepute, fabricate si testate pentru a corespunde cerintelor speciale electrice, mecanice sau de mediu necesare pentru utilizarea la lansarea si desfasurarea satelitilor sau a sistemelor de zbor de mare altitudine care opereaza la altitudini de 100 km sau mai mari.
'Cercetare stiintifica fundamentala' (ML22)
Activitate experimentala sau teoretica desfasurata in principal pentru obtinerea de noi cunostinte despre principiile fundamentale ale fenomenelor sau faptelor observabile si care nu este orientata in primul rand spre un scop sau obiectiv practic specific.
'Dezvoltare' (ML21, ML22)
Este legata de toate fazele anterioare productiei de serie, cum sunt: definirea conceptiei, cercetarea in vederea definirii proiectului, analiza proiectului, conceptele de proiectare, executia si testarea de prototipuri, schemele pentru productia-pilot, datele de proiectare, procesul de transformare a datelor de proiectare intr-un produs, proiectul de configurare, proiectele de integrare, planurile generale.
'Din domeniul public' (ML22)
In sensul prezentei liste, inseamna ca 'tehnologia' sau 'software-ul' au devenit accesibile fara restrictii privind difuzarea viitoare.
Nota: Restrictiile de copyright nu determina ca 'tehnologia' sau 'software-ul' sa nu fie considerate 'din domeniul public'.
'Efectori terminali' (ML17)
Clesti, unitati active de prelucrare si orice alt mijloc de prelucrare fixat pe placa de baza terminala a bratului de manipulare al unui 'robot'.
Nota tehnica
'Unitate activa de prelucrare': un dispozitiv destinat aplicarii, relativ la piesa ce urmeaza a fi prelucrata, a fortei de antrenare, a energiei de prelucrare sau a senzorilor.
'Explozivi' (ML8, ML18)
Substante sau amestecuri de substante lichide, solide sau gazoase care, utilizate ca incarcaturi primare, auxiliare sau principale in componentele de lupta, la demolari sau la alte aplicatii militare, sunt necesare pentru detonare.
'Incarcaturi de propulsie' (ML8)
Substante sau amestecuri care reactioneaza chimic pentru a produce volume mari de gaze fierbinti la viteze controlate pentru a realiza un lucru mecanic.
'Incarcaturi pirotehnice' (ML4, ML8)
Amestecuri de combustibili si oxidanti solizi sau lichizi care, atunci cand sunt aprinse, dezvolta o reactie chimica energetica cu o viteza controlata pentru a produce timpi de intarziere specifici sau cantitati determinate de caldura, zgomot, fum, radiatii in spectrul vizibil sau infrarosu. Substantele piroforice sunt o subclasa de materiale pirotehnice care nu contin oxidanti, dar care se aprind spontan in contact cu aerul.
'Laser' (ML5, ML19)
Un ansamblu de componente in masura sa produca in timp si in spatiu lumina coerenta amplificata prin emisiune stimulata de radiatie.
'Materiale energetice' (ML4, ML8)
Substante sau amestecuri care reactioneaza chimic pentru eliberarea energiei necesare scopului urmarit; 'explozivii', 'incarcaturile pirotehnice' si 'incarcaturile de propulsie' sunt subclase ale 'materialelor energetice'.
'Materiale fibroase si filamentare' (ML13)
Includ:
a) monofilamente continue;
b) fire toarse si rasucite continue;
c) benzi, tesaturi, tesaturi groase si diverse panglici;
d) fibre taiate, celofibre si materiale de protectie din fibre;
e) cristale fibroase, cu structura mono sau poli cristalina, de orice lungime;
f) poliamide aromatice neprelucrate.
'Necesar' (ML22)
Atunci cand se aplica 'tehnologiei' sau 'software-ului', desemneaza numai acea parte a 'tehnologiei' sau 'software-ului' care este esentiala pentru atingerea sau depasirea parametrilor, caracteristicilor sau functiunilor legate de performantele supuse controlului. Aceste 'tehnologii' 'necesare' pot fi comune pentru diferite produse.
'Precursori' (ML8)
Substante chimice specifice utilizate la fabricarea explozivilor militari.
'Productie' (ML21, ML22)
Desemneaza toate fazele de productie, respectiv: tehnologia de productie, fabricarea, integrarea, asamblarea (montarea), inspectia, testarea, asigurarea calitatii.
'Reactor nuclear' (ML17)
Include materiale din interiorul vasului reactor sau atasate direct acestuia, echipamente care controleaza nivelul puterii din zona activa si componente care in mod normal contin, vin in contact direct sau controleaza agentul primar de racire a zonei active.
'Robot' (ML17)
Un mecanism de manipulare, de tipul cu traiectorie continua sau punct cu punct, care poate utiliza senzori si care prezinta toate caracteristicile urmatoare:
a) este multifunctional;
b) este capabil sa pozitioneze sau sa orienteze materiale, piese, scule sau dispozitive speciale prin intermediul unor miscari variabile in spatiu tridimensional;
c) incorporeaza trei sau mai multe dispozitive de deservire cu bucla inchisa sau deschisa (inclusiv motoarele pas cu pas); si
d) este dotat cu 'programabilitate accesibila utilizatorului' prin metoda de invatare/redare (invata si repeta) sau prin intermediul unui calculator electronic, care poate fi un controler logic programabil, adica fara interventie mecanica.
Nota: Definitia anterioara nu include urmatoarele dispozitive:
1. Mecanisme de manipulare cu comanda exclusiv manuala sau controlabile prin telecomanda;
2. Mecanisme de manipulare cu secventa fixa, adica dispozitive mobile automatizate ale caror miscari sunt programate si limitate prin mijloace mecanice. Miscarile programate sunt limitate mecanic prin folosirea opritoarelor fixe, cum ar fi camele sau tijele. Succesiunea miscarilor si alegerea traiectoriilor sau unghiurilor nu sunt variabile sau modificabile prin mijloace mecanice, electronice sau electrice;
3. Mecanisme de manipulare cu secventa variabila si cu comanda mecanica, adica dispozitive mobile automatizate, ale caror miscari sunt programate si limitate prin mijloace mecanice. Miscarile programate sunt limitate mecanic prin folosirea opritoarelor fixe, dar reglabile, cum ar fi camele sau tijele. Succesiunea miscarilor si alegerea traiectoriilor sau unghiurilor sunt variabile in limitele configuratiei programate. Variatiile sau modificarile configuratiei programate (de exemplu: schimbarea camelor sau tijelor) pe una sau mai multe axe de miscare sunt realizate exclusiv prin operatii mecanice;
4. Mecanisme de manipulare cu secventa variabila ce nu sunt servoasistate, adica dispozitive mobile automatizate, ale caror miscari sunt programate si limitate prin mijloace mecanice. Programul este variabil, dar secventa este initiata numai de semnalul binar provenind de la dispozitivele electrice binare sau de la opritoarele reglabile cu limitare mecanica;
5. Carucioare macara cu platforma, definite ca sisteme de manipulare functionand in coordonate carteziene, construite ca parte integranta a unui ansamblu vertical de compartimente de inmagazinare si concepute pentru accesul la continutul acestor compartimente in vederea stocarii sau prelevarii.
'Software' (ML21)
O colectie de unul sau mai multe 'programe' sau 'microprograme' stocate pe orice suport accesibil.
'Supraconductor' (ML18, ML20)
Se refera la materiale (adica metale, aliaje sau compusi), care-si pot pierde in totalitate rezistenta electrica (adica pot capata o conductivitate electrica infinita si pot transporta curenti electrici foarte mari fara a produce caldura prin efectul Joule).
Nota tehnica
Starea 'supraconductoare' a unui material este caracterizata individual de o 'temperatura critica', un camp magnetic critic, care este functie de temperatura si de densitatea critica a curentului, care este in acelasi timp functie de campul magnetic si de temperatura.
'Tehnologie' (ML22)
Informatii specifice necesare pentru 'dezvoltarea', 'productia' sau 'utilizarea' unui produs. Informatiile iau forma de date tehnice sau asistenta tehnica.
Note tehnice
1. 'Datele tehnice' se prezinta sub forma unor planuri, diagrame, modele, formule, tabele, proiecte si specificatii tehnice, manuale si instructiuni scrise sau inregistrate pe suporturi sau dispozitive, cum ar fi discuri, benzi, memorii numai pentru citire.
2. 'Asistenta tehnica' se prezinta sub forma de instructiuni, procedee practice, instruire, cunostinte aplicate, servicii de consultanta. 'Asistenta tehnica' poate implica un transfer de 'date tehnice'.
'Tuburi intensificatoare de imagine din prima generatie' (ML15)
Tuburi cu focalizare electrostatica, utilizand la intrare si iesire fibre optice sau placute cu suprafata din sticla, fotocatozi multialcalini (S-20 sau S-25), fara a avea amplificare cu placute microcanal.
'Utilizare' (ML21, ML22)
Exploatarea, instalarea (inclusiv instalarea pe amplasament), intretinerea (verificarea), repararea, revizia generala si modernizarea.
'Vehicule mai usoare decat aerul' (ML10)
Baloane si nave aeriene care utilizeaza pentru ridicare aer cald sau gaze mai usoare decat aerul, cum ar fi heliu sau hidrogen.
'Vectori de expresie' (ML7)
Purtatori (de exemplu: o gena din plasma sau un virus) utilizati pentru a introduce material genetic in celule gazda.

-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
75 useri online

Useri autentificati: