DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

HG nr. 868/2008, hotarare privind protectia cetatenilor Uniunii Europene prin misiunile diplomatice si oficiile consulare



[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 627 din 28/08/2008

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1
Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene beneficiaza de protectia consulara a Romaniei, asa cum se exercita aceasta asupra cetatenilor romani, în cazul în care pe teritoriul unui stat tert, unde se afla acestia, nu exista:
a) nicio misiune diplomatica sau oficiu consular permanent si accesibil;
b) niciun consul onorific accesibil si competent al propriului stat membru sau al altui stat care îi reprezinta în mod permanent.

Art. 2
(1) Misiunile diplomatice si oficiile consulare romane raspund solicitarii de asistenta adresata de persoana în cauza, numai cu conditia ca aceasta sa dovedeasca cu pasaport sau carte de identitate valabil/valabila ca detine cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene.
(2) In cazul în care documentele prevazute la alin. (1) sunt expirate, pierdute sau furate, dovada cetateniei se poate face cu orice alt document valabil, dupa verificarea acestuia la autoritatile centrale ale statului membru al Uniunii Europene a carui cetatenie este declarata de solicitant sau la cea mai apropiata misiune diplomatica ori oficiu consular a/al statului respectiv.

Art. 3
Protectia consulara prevazuta la art. 1 cuprinde:
a) asistenta în caz de deces;
b) asistenta în caz de accident sau de boli grave;
c) asistenta în caz de arest sau detentie;
d) asistenta acordata victimelor unor acte de violenta;
e) sprijinirea si repatrierea cetatenilor Uniunii Europene aflati în dificultate.

Art. 4
(1) Cu exceptia cazurilor de urgenta extrema, niciun avans, ajutor financiar sau alte cheltuieli nu pot fi alocate solicitantului fara aprobarea autoritatilor competente ale statului de cetatenie, membru al Uniunii Europene, acordata fie de Ministerul Afacerilor Externe al statului membru al Uniunii Europene, fie de misiunea diplomatica cea mai apropiata.
(2) Solicitantul se angajeaza sa ramburseze întreaga valoare a avansului, ajutorului financiar sau a altor cheltuieli eventuale legate de aceste prestatii, cu exceptia cazurilor în care autoritatile statului de cetatenie, membru al Uniunii Europene, renunta expres la aceasta cerinta.
(3) Angajamentul de rambursare reprezinta documentul prin care se stabileste obligatia solicitantului, aflat în dificultate, de a restitui guvernului statului de cetatenie, membru al Uniunii Europene, cheltuielile efectuate în beneficiul sau, precum si orice alte costuri aditionale legate de aceste prestatii.
(4) Forma documentului prin care se consemneaza angajamentul de rambursare al cetateanului strain este stabilita de Ministerul Afacerilor Externe, prin ordin al ministrului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotarari.

Art. 5
(1) Guvernul statului membru al Uniunii Europene al carui cetatean este solicitantul ramburseaza cheltuielile aferente asistentei acordate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare romane, la cererea Guvernului Romaniei, în baza documentelor justificative transmise autoritatilor straine de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, în conformitate cu art. 6 alin. (4) din Decizia reprezentantilor guvernelor statelor membre, reuniti în cadrul Consiliului la 19 decembrie 1995, vizand protectia cetatenilor Uniunii Europene prin reprezentantele diplomatice si consulare.
(2) Cererea Guvernului Romaniei de efectuare a transferului bancar în contul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, reprezentand cheltuielile aferente asistentei acordate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare romane, în beneficiul unui cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, este document conex angajamentului de rambursare.

Art. 6
(1) Alocarea unui avans, ajutor financiar sau a altor cheltuieli aferente asistentei acordate prin misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale unui stat membru al Uniunii Europene în beneficiul unui cetatean roman se efectueaza cu aprobarea prealabila a Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei.
(2) Rambursarea cheltuielilor de asistenta prevazute la alin. (1) se realizeaza de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei prin transfer bancar în contul Ministerului Afacerilor Externe al statului membru al Uniunii Europene, care a acordat asistenta, din fondurile aprobate anual în buget, în conditiile prevazute de lege, dupa receptionarea documentelor justificative, inclusiv a angajamentului de rambursare, care constituie titlu executoriu.
(3) Cheltuielile aferente asistentei acordate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale unui stat membru al Uniunii Europene în beneficiul unui cetatean roman se recupereaza în tara, în conditiile prevazute de lege.

Art. 7
Ministerul Afacerilor Externe este responsabil, potrivit competentelor sale legale, de aplicarea prezentei hotarari.

Art. 8
Prezenta hotarare este adoptata în aplicarea art. 20 din Tratatul privind instituirea Comunitatii Europene si a Deciziei reprezentantilor guvernelor statelor membre, reuniti în cadrul Consiliului în 19 decembrie 1995, vizand protectia cetatenilor Uniunii Europene prin reprezentantele diplomatice si consulare, publicata în Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 314 din 28 decembrie 1995.