HG 846/2014 pentru modificarea si completarea HG 1996/2004 privind conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, a medicamentelor si protezelor pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare. Hotararea 846/2014
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 736 din 9 octombrie 2014
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. I Hotararea Guvernului nr. 1.996/2004 privind conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, a medicamentelor si a protezelor pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.134 din 1 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Titlul se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"HOTARARE privind conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, medicamentelor, protezelor dentare si dispozitivelor medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare"
2. La articolul 1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1 (1) Functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, denumiti in continuare functionari publici, in activitate sau pensionari, precum si sotul ori sotia si copiii aflati in intretinerea acestuia beneficiaza in mod gratuit de servicii de asistenta medicala, medicamene si proteze, in conditiile prezentei hotarari si ale actelor normative aplicabile sistemului de asigurari sociale de sanatate."
3. La articolul 1, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Functionarii publici cu statut special in activitate beneficiaza, in conditiile alin. (1), de dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale, precum si de proteze dentare."
4. Dupa articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 1^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 1^1 (1) Serviciile de asistenta medicala sunt cele prevazute de legislatia in vigoare aplicabila in sistemul de asigurari sociale de sanatate si se acorda de catre furnizori evaluati si autorizati potrivit legii, aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate.
(2) Categoriile de personal prevazute la art. 1 beneficiaza in mod gratuit de medicamente, dupa cum urmeaza:
a) medicamente din Lista cu medicamente de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, a caror contravaloare se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia contributiei personale a asiguratului, care se suporta din fondurile prevazute cu aceasta destinatie in bugetul angajatorului;
b) medicamentele din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman din Romania, elaborat de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, altele decat cele prevazute la lit. a), a caror contravaloare se suporta din fondurile prevazute cu aceasta destinatie in bugetul angajatorului.
|
|
(3) Decontarea cheltuielilor pentru serviciile de medicina dentara se realizeaza din bugetul angajatorului la nivelul tarifelor prevazute de normele de aplicare a contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. In cazul in care cabinetele de medician dentara sunt in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate, se deconteaza din bugetul angajatorului numai contributia personala prevazuta de normele de aplicare a contractului-cadru, in limita tarifului prevazut de acestea.
(4) Functionarii publici cu statut special in activitate beneficiaza, la recomandarea medicului oftalmolog, de lentile necesare corectiei vizuale a caror contravaloare se deconteaza din bugetul angajatorului, in limita unui plafon valoric stabilit prin ordin al ministrului justitie; preschimbarea lentilelor necesare corectiei vizuale se face numai la modificarea diagnosticului initial.
(5) Serviciile care nu pot fi decontate din bugetul angajatorului sunt:
a) serviciile hoteliere cu grad inalt de confort;
b) corectiile estetice, cu exceptia cazurilor prevazute de lege;
c) eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sanatate a asigurarilor;
d) fertilizarea in vitro;
e) transplantul de organe si tesuturi, conform prevederilor legale in vigoare;
f) asistenta medicala la cerere;
g) contravaloarea uno rmateriale, accesorii necesare corectarii vazului si auzului: baterii pentru aparatele auditive, rame de ochelari de vedere;
h) serviciile medicale solicitate de asigurat;
i) cheltuielile cu medicamente si materiale sanitare din unitati medico-sociale;
j) serviciile hoteliere solicitate de pacientii ale caror afectiuni se trateaza in spitalizare de zi;
k) serviciile de planificare familiala acordate de medicul de familie in cabinetele de planning din structura spitalului;
l) serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale si altele asemenea, asigurate gratuit in cadrul programelor nationale de sanatate;
m) serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare si dispzitivele medicale la care persoanele prevazute la art. 1 au dreptul, in mod gratuit, in calitatea lor de asigurati in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania;
n) serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare si dispozitivele medicale acordate in strainatate."
5. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3 (1) Cheltuielile necesare pentru acordarea asistentei medicale, a medicamentelor, protezelor dentare si dispozitivelor medicale se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale de santate, conform prevederilor in vigoare ale Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
(2) Cuantumul contributiei personale si al coplatii din valoarea cheltuielilor pentru asistenta medicala, medicamente, proteze dentare si dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale, prevazute in normele de aplicare a contractului-cadru, se suporta din fondurile prevazute cu aceasta destinatie in bugetul angajatorului.
(3) Asistenta medicala, medicamentele si dispozitivele medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale, cu exceptia serviciilor de medicina dentara si a protezelor dentare, se acorda numai pe baza biletului de trimitere, prescriptiei medicale sau recomandarii medicale, dupa caz, cu respectarea prevederilor legale referitoare la intocmirea si eliberarea acestora."
6. Dupa articolul 3 se introduc trei noi articole, articolele 3^1-3^3, cu urmatorul cuprins:
"Art. 3^1 (1) Decontarea contributiei personale, a coplatii sau, dupa caz, a tarifului integral se aproba de ordonatorul de credite, in baza cererii formulate de asigurat, insotita de documente justificative, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii.
(2) Prin documente justificative se intelege:
a) prescriptia/recomandarea medicala, fisa de tratament dentar, in original sau in fotocopie semnata si parafata de catre medicul curant;
b) documente care atesta plata, in original, cu specificarea distincta a obiectului platii: contributie personala, coplata, tarif integral.
(3) Documentele prevazute la alin. (2) lit. b) sunt:
a) pentru medicamente: factura si bon fiscal cu mentionarea denumirii, cantitatii si pretului pentru fiecare medicament achizitionat;
b) pentru serviciile de medicina dentara: factura cu denumirea manoperelor, numarul de acte terapeutice, codul si tariful acestora;
c) pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare a sanatatii: factura si decont de cheltuieli;
d) pentru proteze dentare si dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale, cu exceptia lentilelor necesare corectiei vizuale: factura si bon fiscal cu mentionarea denumirii, cantitatii si contributiei personale suportate de asigurat;
e) pentru lentile de corectie: factura si bon fiscal;
f) alte servicii medicale: factura si decont de cheltuieli.
Art. 3^2 (1) Cererile pentru decontarea contributiei personale, a coplatii sau, dupa caz, a tarifului integral se depun la compartimentul financiar-contabil al institutiei angajatoare sau, in cazul pensionarilor, la compartimentul financiar-contabil al institutiei de la care s-au pensionat, in termen de 6 luni de la emiterea documentelor fiscale de plata, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data platii contributiei personale.
(2) Cererile de decontare insotite de documentele justificative sunt avizate din punct de vedere tehnic de catre structura medicala a ordonatorului de credite.
Art. 3^3 (1) Pentru a putea beneficia de rambursarea contributiei personale/coplatii, persoanele prevazute la art. 1 au obligatia sa se adreseze furnizorilor evaluati si autorizati potrivit prevederilor legale, aflati in relatii contractuale cu casa de asigurari de sanatate.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul serviciilor de medicina dentara si procurarii lentilelor de corectie."
7. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4 (1) Asistenta medicala profilactica si curativa in situatii speciale si in misiuni, asistenta medicala curativa la locul de munca, asistenta medicala in boli profesionale sau in accidente de munca se asigura din bugetul angajatorului, prin structurile medicale specializate din cadrul retelei sanitare publice.
(2) In situatia in care asistenta medicala prevazuta la alin. (1) nu poate fi furnizata de structurile medicale mentionate, aceasta poate fi asigurata de catre alti furnizori autorizati potrivit prevederilor legale, aflati in relatii contractuale cu casa de asigurari de sanatate."
8. La articolul 6, alinetele (3)-(5^1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(3) Comisiile de expertiza medico-militare, in functie de caracterul si evolutia bolii, pot propune prelungirea concediului medical pana la totalizarea a 180 de zile de incapacitate temporara de munca sau pensionarea medicala a celor expertizati, in functie de gradul de pierdere a capacitatii de munca, cu incadrarea acestora in grade de invaliditate.
(4) Pentru toate cazurile expertizate medical, comisiile de expertiza medico-militara vor emite certificate medicale in cazul prelungirii concediilor medicale peste 90 de zile sau decizii medicale, care vor fi inaintate spre avizare Comisiei centrale de expertiza medico-militara.
(5) In situatia in care evolutia si caracterul bolii conduc la concluzia ca sunt posibilitati de recuperare, comisiile de expertiza medico-militara pot face propuneri de acordare a unor concedii medicale de recuperare de pana la 120 de zile, in continuarea celor 180 de zile.
(5^1) In cazul unor boli speciale, durata concediilor medicale de recuperare este mai mare si se diferentiaza astfel:
a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate;
b) un an, cu drept de prelungire, la propunerea comisiilor de expertiza medico-militara, pana la un an si jumatate in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, precum si pentru SIDA si neoplazii de orice tip, in functie de stadiul bolii;
c) un an si jumatate, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, la propunerea comisiilor de expertiza medico- militara."
9. Articolul 10 se abroga.
10. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12 Examenul medical la incadrare sau la admiterea in institutii de pregatire a personalului din penitenciare se efectueaza potrivit metodologiei de examinare medicala aprobate prin ordin al ministrului justitiei. Contravaloarea examenului medical este suportata de candidat."
11. La articolul 13, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 13 (1) Controlul medical periodic anual, altul decat cel prevazut in contractul-cadru, pentru personalul din sistemul administratiei penitenciare, se efectueaza de catre medicul de medicina muncii."
12. Articolul 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 22 Prevederile prezentei hotarari se aplica in mod corespunzator si functionarilor publici cu statut special din Ministerul Justitiei si din Autoritatea Nationala pentru Cetatenie."
Art. II Hotararea Guvernului nr. 1.996/2004 privind conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, a medicamentelor si a protezelor pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.134 din 1 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta hotarare, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
|