DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

HG 837/2014 privind infiintarea si functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate. Hotarare nr. 837/2014Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 730 din 7 octombrie 2014

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 11 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1
Institutul Limbii Romane infiinteaza si sustine functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in baza acordurilor interguvernamentale, a unor intelegeri interministeriale si/sau protocoale interinstitutionale, in universitati din strainatate.

Art. 2
Lectorul de limba romana este cadrul didactic, cu minimum 2 ani vechime la catedra, titular intr-o institutie/unitate de invatamant romaneasca acreditata sau autorizata, numit prin ordin al ministrului educatiei nationale sa predea cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate, in urma promovarii concursului organizat de catre Institutul Limbii romane.

Art. 3
(1) In cadrul Institutului Limbii Romane functioneaza Corpul lectorilor de limba romana care asigura functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate.


(2) Organigrama Institutului Limbii Romane se modifica pentru includerea Corpului lectorilor de limba romana, cu numarul de posturi corespunzator, si se aproba prin ordin al ministrului educatiei nationale, cu incadrarea in numarul maxim de posturi aprobat pentru institutiile aflate in subordinea Ministerului Educatiei Nationale finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.
(3) Lectorul de limba romana desemnat potrivit art. 2 are urmatoarele atributii:
a) sustinerea cursurilor de limba romana, a culturii si civilizatiei romanesti in strainatate;

b) promovarea limbii si literaturii romane, a culturii si civilizatiei romanesti in strainatate;
c) organizarea si derularea sesiunilor de evaluare si atestare a cunostintelor de limba romana.
(4) Pe durata misiunii in strainatate, raporturile de serviciu dintre lectorul de limba romana si institutia sau unitatea de invatamant la care este titular se suspenda.
(5) Institutul Limbii Romane incheie contracte de munca pe perioada determinata cu lectorii de limba romana pe durata misiunii in strainatate.
(6) Lectorii de limba romana aflati la universitatile din strainatate se preiau de catre Institutul Limbii Romane si se incadreaza in Corpul lectorilor de limba romana.
(7) Pe durata misiunii in strainatate, lectorilor de limba romana li se rezerva catedra/postul pe care sunt titulari la institutia/unitatea de invatamant din tara, iar perioada misiunii se considera vechime in invatamant.

Art. 4
(1) Lectorului de limba romana i se acorda lunar, pe durata misiunii in strainatate:
a) o suma echivalenta salariului corespunzator postului detinut la institutia/unitatea de invatamant unde estse titular; si
b) o indemnizatie lunara in valuta, pentru intretinerea lectorului de limba romana pe durata misiunii, conform prevederilor art. 5.
(2) Din sumele prevazute la alin. (1), Institutul Limbii Romane are obligatia de a calcula, de a retine si vira, lunar, impozitul si contributiile sociale obligatorii.

Art. 5
(1) Se acorda o indemnizatie lunara de 2.550 de euro lectorului de limba romana care preda cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din: Republica Africa de Sud, Regatul Arabiei Saudite, Republica Argentina, Uniunea Australiana, Republica Austria, Republica Federativa a Braziliei, Regatul Belgiei, Canada, Regatul Danemarcei, Republica Elena, Confederatia Elvetiana, Republica Finlanda, Republica Franceza, Republica Federala Germania, Republica Italiana, Republica Irlanda, Statul Israel, Japonia, Principatul Liechtenstein, Marele Ducat de Luxemburg, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Regatul Norvegiei, Republica Portugheza, Sfantul Scaun, Singapore, Regatul Spaniei si Regatul Suediei, Regatul Tarilor de Jos si Statul Qatar.
(2) Se acorda o indemnizatie lunara de 1.950 euro lectorului de limba romana care preda cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din: Bosnia si Hertegovina, Republica Bulgaria, Republica Ceha, Republica Chile, Republica Populara Chineza, Republica Cipru, Republica Columbia, Republica Croatia, Republica Coreea, Republica Cuba, Republica Ecuador, Republica Araba Egipt, Emiratele Arabe Unite, Republica Estonia, Republica Islanda, Jamaica, Statul Kuweit, Republica Letonia, Republica Lituania, Federatia Malaezia, Republica Malta, Regatul Maroc, Statele Unite Mexicane, Republica Munteneru, Noua Zeelanda, Republica Peru, Republica Polona, Federatia Rusa, Republica Serbia, Republica Slovacia, Republica Slovena, Republica Tunisiana, Republica Turcia, Republica Ungara, Republica Orientala a Uruguayului si Republica Venezuela.
(3) Se acorda o indemnizatie lunara de 1.350 euro lectorului de limba romana care preda cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din: Republica Islamica Afganistan, Republica Albania, Republica Populara Democrata Algeria, Republica Angola, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Populara Bangladesh, Republica Belarus, Republica Bolivia, Regatul Cambodgiei, Republica Populara Democrata Coreeana, Georgia, Republica India, Republica Indonezia, Republica Filipinelor, Regatul Hasemit al Iordaniei, Republica Irak, Republica Islamica Iran, Republica Libaneza, Republica Libia, Republica Kazahstan, Republica Kenya, Republica Kargazstan, Republica Macedonia, Republica Moldova, Republica Federala Nigeria, Republica Islamica Pakistan, Republica Senegal, Republica Araba Siriana, Regatul Thailandei, Turkmenistan, Republica Tadjikistan, Ucraina, Republica Uzbekistan si Republica Socialista Vietnam.
(4) Se acorda o indemnizatie lunara de 3.100 dolari S.U.A. lectorului de limba romana care preda cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din Statele Unite ale Americii.

Art. 6
(1) Sumele prevazute la art. 4 si 5 se platesc de catre Institutul Limbii Romane din subventiile acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale, in conturile bancare personale ale lectorilor.
(2) Comisioanele bancare si cheltuielile ocazionate de transferul sumelor in tara si in strainatate se suporta de catre Institutul Limbii Romane.
(3) Cheltuielile pentru un transport international, tur-retur, o data pe an, pentru lectorii romani care predau cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din strainatate se suporta de catre Institutul Limbii Romane.

Art. 7
Metodologia privind recrutarea, selectia, incadrarea si evaluarea lectorilor de limba romana care urmeaza sa predea cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din strainatate se aproba prin ordin al ministrului educatiei nationale.

Art. 8
Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 261/2008 privind infiintarea de lectorate de limba romana, acordarea indemnizatiilor si a altor sume lunare pentru lectorii romani care predau cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din strainatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 203 din 17 martie 2008.
Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial

Poate fi de interes si:
Legea 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane, ca zi de sarbatoare nationala. Lege nr. 171/2014
Hotarare nr. 24/2014 privind desemnarea membrilor Consiliului de administratie a Societatii Romane de Radiodifuziune
OUG nr. 15/2014 pentru completarea art. 52 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice. Ordonanta de urgenta nr. 15/2014
Ordin 1547/2013 privind delegarea de competenta si desemnarea Regiei Autonome Autoritatea Aeronautica Civila Romana ca organism tehnic specializat pentru exercitarea unor atributii ce revin autoritatii competente in domeniul securitatii aviatiei civi
OUG 110/2013 pentru completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune. Ordonanta de Urgenta nr. 110/2013
Legea 240/2013 pentru realizarea capabilitatii operationale aeriene cuprinse in Faza 1 a Etapei de tranzitie initiala a Conceptiei de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana in cadrul programului Avion multirol al Fortelor Aeriene. Lege
Legea 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Romane. Ziua Limbii Romane, lege nr. 53/2013
Lege nr. 384/2009 privind aprobarea OUG nr. 97/2009 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995. Legea 384/2009
Lege 354/2009 privind aprobarea OUG nr. 36/2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991. Legea nr. 354/2009
Legea nr. 171/2009 privind aprobarea OUG nr. 147/2008 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991
OUG nr. 36/2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991. Ordonanta de urgenta 36/2009
Legea nr. 60/2009 pentru completarea art. 31 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane
OUG nr. 147/2008, ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991
Metodologie de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2008
Legea nr 21/1991 republicata in 2000, legea cetateniei romane
Ordonanta de urgenta nr. 87/2007 pentru modificarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991
Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 87/2007 pentru modificarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991, lege nr. 70/2008
Lege nr. 133/2008 pentru modificarea si completarea art. 4 din Legea nr. 752/2001 privind organizarea si functionarea Academiei Romane
Drept procesual civil. Partea speciala conform noului Cod de procedura civila. Editia 6
Rosu Claudia

Pret: 64.9 lei
55.17 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
61 useri online

Useri autentificati: