HG 837/2014 privind infiintarea si functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate. Hotarare nr. 837/2014
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 730 din 7 octombrie 2014
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 11 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1 Institutul Limbii Romane infiinteaza si sustine functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in baza acordurilor interguvernamentale, a unor intelegeri interministeriale si/sau protocoale interinstitutionale, in universitati din strainatate.
Art. 2 Lectorul de limba romana este cadrul didactic, cu minimum 2 ani vechime la catedra, titular intr-o institutie/unitate de invatamant romaneasca acreditata sau autorizata, numit prin ordin al ministrului educatiei nationale sa predea cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate, in urma promovarii concursului organizat de catre Institutul Limbii romane.
Art. 3 (1) In cadrul Institutului Limbii Romane functioneaza Corpul lectorilor de limba romana care asigura functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in universitati din strainatate.
(2) Organigrama Institutului Limbii Romane se modifica pentru includerea Corpului lectorilor de limba romana, cu numarul de posturi corespunzator, si se aproba prin ordin al ministrului educatiei nationale, cu incadrarea in numarul maxim de posturi aprobat pentru institutiile aflate in subordinea Ministerului Educatiei Nationale finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.
(3) Lectorul de limba romana desemnat potrivit art. 2 are urmatoarele atributii:
a) sustinerea cursurilor de limba romana, a culturii si civilizatiei romanesti in strainatate;
|
|
b) promovarea limbii si literaturii romane, a culturii si civilizatiei romanesti in strainatate;
c) organizarea si derularea sesiunilor de evaluare si atestare a cunostintelor de limba romana.
(4) Pe durata misiunii in strainatate, raporturile de serviciu dintre lectorul de limba romana si institutia sau unitatea de invatamant la care este titular se suspenda.
(5) Institutul Limbii Romane incheie contracte de munca pe perioada determinata cu lectorii de limba romana pe durata misiunii in strainatate.
(6) Lectorii de limba romana aflati la universitatile din strainatate se preiau de catre Institutul Limbii Romane si se incadreaza in Corpul lectorilor de limba romana.
(7) Pe durata misiunii in strainatate, lectorilor de limba romana li se rezerva catedra/postul pe care sunt titulari la institutia/unitatea de invatamant din tara, iar perioada misiunii se considera vechime in invatamant.
Art. 4 (1) Lectorului de limba romana i se acorda lunar, pe durata misiunii in strainatate:
a) o suma echivalenta salariului corespunzator postului detinut la institutia/unitatea de invatamant unde estse titular; si
b) o indemnizatie lunara in valuta, pentru intretinerea lectorului de limba romana pe durata misiunii, conform prevederilor art. 5.
(2) Din sumele prevazute la alin. (1), Institutul Limbii Romane are obligatia de a calcula, de a retine si vira, lunar, impozitul si contributiile sociale obligatorii.
Art. 5 (1) Se acorda o indemnizatie lunara de 2.550 de euro lectorului de limba romana care preda cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din: Republica Africa de Sud, Regatul Arabiei Saudite, Republica Argentina, Uniunea Australiana, Republica Austria, Republica Federativa a Braziliei, Regatul Belgiei, Canada, Regatul Danemarcei, Republica Elena, Confederatia Elvetiana, Republica Finlanda, Republica Franceza, Republica Federala Germania, Republica Italiana, Republica Irlanda, Statul Israel, Japonia, Principatul Liechtenstein, Marele Ducat de Luxemburg, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Regatul Norvegiei, Republica Portugheza, Sfantul Scaun, Singapore, Regatul Spaniei si Regatul Suediei, Regatul Tarilor de Jos si Statul Qatar.
(2) Se acorda o indemnizatie lunara de 1.950 euro lectorului de limba romana care preda cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din: Bosnia si Hertegovina, Republica Bulgaria, Republica Ceha, Republica Chile, Republica Populara Chineza, Republica Cipru, Republica Columbia, Republica Croatia, Republica Coreea, Republica Cuba, Republica Ecuador, Republica Araba Egipt, Emiratele Arabe Unite, Republica Estonia, Republica Islanda, Jamaica, Statul Kuweit, Republica Letonia, Republica Lituania, Federatia Malaezia, Republica Malta, Regatul Maroc, Statele Unite Mexicane, Republica Munteneru, Noua Zeelanda, Republica Peru, Republica Polona, Federatia Rusa, Republica Serbia, Republica Slovacia, Republica Slovena, Republica Tunisiana, Republica Turcia, Republica Ungara, Republica Orientala a Uruguayului si Republica Venezuela.
(3) Se acorda o indemnizatie lunara de 1.350 euro lectorului de limba romana care preda cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din: Republica Islamica Afganistan, Republica Albania, Republica Populara Democrata Algeria, Republica Angola, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Populara Bangladesh, Republica Belarus, Republica Bolivia, Regatul Cambodgiei, Republica Populara Democrata Coreeana, Georgia, Republica India, Republica Indonezia, Republica Filipinelor, Regatul Hasemit al Iordaniei, Republica Irak, Republica Islamica Iran, Republica Libaneza, Republica Libia, Republica Kazahstan, Republica Kenya, Republica Kargazstan, Republica Macedonia, Republica Moldova, Republica Federala Nigeria, Republica Islamica Pakistan, Republica Senegal, Republica Araba Siriana, Regatul Thailandei, Turkmenistan, Republica Tadjikistan, Ucraina, Republica Uzbekistan si Republica Socialista Vietnam.
(4) Se acorda o indemnizatie lunara de 3.100 dolari S.U.A. lectorului de limba romana care preda cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din Statele Unite ale Americii.
Art. 6 (1) Sumele prevazute la art. 4 si 5 se platesc de catre Institutul Limbii Romane din subventiile acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale, in conturile bancare personale ale lectorilor.
(2) Comisioanele bancare si cheltuielile ocazionate de transferul sumelor in tara si in strainatate se suporta de catre Institutul Limbii Romane.
(3) Cheltuielile pentru un transport international, tur-retur, o data pe an, pentru lectorii romani care predau cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din strainatate se suporta de catre Institutul Limbii Romane.
Art. 7 Metodologia privind recrutarea, selectia, incadrarea si evaluarea lectorilor de limba romana care urmeaza sa predea cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din strainatate se aproba prin ordin al ministrului educatiei nationale.
Art. 8 Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 261/2008 privind infiintarea de lectorate de limba romana, acordarea indemnizatiilor si a altor sume lunare pentru lectorii romani care predau cursuri de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din strainatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 203 din 17 martie 2008.
|