DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

HG 836/2013 privind constituirea si atributiile comisiilor de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile in cazul persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate din perspectiva noilor reglementari penale si procesual penale. Hotarare nr. 836/2013Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 669 din 31 octombrie 2013

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 si 6 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1
Ministerul Justitiei, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Politiei Romanie, iau masurile necesare pentru analiza situatiei si evaluarea legalitatii detentiei persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate ori aflate in executarea masurii educative a internarii intr-un centru de reeducare, din perspectiva intrarii in vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr. 187.2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile ulterioare, precum si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

Art. 2
(1) In vederea realizarii obiectivului prevazut la art. 1, Ministerul Justitiei, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie colaboreaza pentru constituirea, in termen de 7 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, la nivelul fiecarui penitenciar si al fiecarui centru de reeducare a unor comisii de evaluare formate din judecatori delegati pentru executarea pedepselor privative de libertate, procurori si personal din cadrul penitenciarelor sau al centrelor de reeducare.

(2) Consiliul Superior al Magistraturii, parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Politiei Romanie, colaboreaza, in vederea realizarii obiectivului prevazut la art. 1, pentru constituirea, in termen de 7 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, la nivelul fiecarui centru de retinere si arestare preventiva a unor comisii de evaluare formate din judecatori delegati pentru executarea pedepselor privative de libertate, procurori si personal din cadrul centrelor.
(3) Institutiile prevazute la art. 1 vor intreprinde demersurile necesare pentru constituirea in cadrul fiecarui penitenciar a cel putin unei comisii de evaluare, formata din: un judecator delegat, un procuror, seful structurii de evidenta a detinutilor.
(4) In cazul constituirii a doua sau mai multe comisii de evaluare, in cadrul uneia sau unora dintre acestea seful structurii de evidenta a detinutilor este inlocuit de catre un lucrator din cadrul acesteia.
(5) Secretariatul comisiilor de evaluare va fi asigurat de catre personalul penitenciarului, al centrului de reeducare sau al centrului de retinere si arestare preventiva, dupa caz.
(6) Institutiile prevazute la art. 1 coopereaza in vederea facilitarii inceperii activitatii cel tarziu la 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari si asigura functionarea comisiilor pana la data de 28 februarie 2014.


Art. 3
(1) In termen de doua zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Inspectoratul General al Politiei Romane comunica presedintilor curtilor de apel, procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procurorilor generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel numarul comisiilor de evaluare care trebuie constituite la nivelul fiecareia dintre unitatile si subunitatile din subordinea acestora.
(2) In masura in care numarul judecatorilor delegati pentru executarea pedepselor privative de libertate nu este suficient pentru a putea participa la comisiile de evaluare, presedintii curtilor de apel desemneaza si alti judecatori delegati pentru executarea pedepselor privative de libertate la unitatile de penitenciar din circumscriptia curtii de apel.
(3) Procurorii generali ai parchetelor de pe langa curtile d eapel desemneaza procurori care isi vor desfasura activitatea in cadrul comisiilor de evaluare din fiecare penitenciar.
(4) Dispozitiile alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator si pentru desemnarea judecatorilor delegati pentru executarea pedepselor privative de libertate si a procurorilor pentru a participa la comisiile de evaluare organizate in centrele de retinee si arestare preventiva din subordinea Politiei Romane.

Art. 4
(1) Comisiile de evaluare indeplinesc urmatoarele sarcini:
a) analizeaza dosarele persoanelor care se afla in executarea pedepselor privative de libertate si ale persoanelor condamnate aflate in centrele de retinere si arestare preventiva. Fac obiectul analizei si documentarele penale ale persoanelor aflate in intreruperea executarii pedepselor sau masurilor educative, ale persoanelor evadate si ale celor transferate temporar pentru punerea la dispozitia autoritatilor judiciare ale altor state, in temeiul Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, republicata;
b) verifica, pentru fiecare persoana, cuantumul si stadiul executarii fiecarei pedepse;
c) identifica situatiile condamnatilor pentru fapte dezincriminate potrivit legii noi si situatiile care pot fi de natura sa atraga aplicarea legii penale mai favorabile incepand cu data intrarii in vigoare a actelor normative prevazute la art. 1;
d) identifica orice alte date, informatii si situatii pe care le considera relevante pentru aplicarea legii penale mai favorabile.
(2) Pentru fiecare persoana privata de libertate comisiile intocmesc fise individuale care cuprind rezultatul verificarilor prevazute la alin. (1) lit. b)-d).

Art. 5
(1) Sesizarea instantelor se va realiza potrivit dispozitiilor legale in vigoare.
(2) Comisiile de evaluare au obligatia de a transmite instantelor competente sa dispuna cu privire la aplicarea legii penale mai favorabile dosarul fiecarui condamnat cuprinzand toate documentele necesare pentru stabilirea incidentei legii penale mai favorabile.
(3) In scopul indeplinirii obligatiei prevazute la alin. (2), comisiile pot solicita orice inscrisuri sau informatii de natura sa clarifice situatia condamnatului. Comunicarea inscrisurilor si informatiilor de catre institutiile care le detin se face de urgenta.

Art. 6
(1) In cadrul fiecarui centru de reeducare va functiona cate o comisie de evaluare, formata din cate un procuror si doua persoane din cadrul personalului centrului desemnate de conducerea acestuia.
(2) Dispozitiile art. 1-5 se aplica in mod corespunzator.