DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

HG 367/2014 privind aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova cu privire la cadrul general si conditiile pentru cooperarea in domeniul dezvoltarii, semnat la Bucuresti la 28 august 2013. Hotararea 367/2014



Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 405 din 2 iunie 2014

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 20 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic
Se aproba Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova cu privire la cadrul general si conditiile pentru cooperarea in domeniul dezvoltarii, semnat la Bucuresti la 28 august 2013.


ACORD intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova cu privire la cadrul general si conditiile pentru cooperarea in domeniul dezvoltarii


Guvernul Romaniei, reprezentat de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, si Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de catre Cancelaria de Stat, denumite in continuare parti,
reafirmand si consolidand Parteneriatul strategic dintre Romania si Republica Moldova,
dorind sa coopereze pentru consolidarea resurselor umane si institutiilor publice si sa promoveze o dezvoltare stabila si armonioasa a Republicii Moldova, benefica pentru intreaga populatie si, in special pentru cea mai dezavantajata parte a acestei populatii,
au convenit urmatoarele:

Articolul 1 - Scopul acordului
1. Acest acord stabileste termenii generali si conditiile pentru cooperarea dintre parti in domeniul dezvoltarii, finantate in mod nerambursabil de catre Guvernul Romaniei si destinate asistentei oficiale pentru dezvoltare.
2. Conditiile speciale si procedurile ce tin de un proiect sau program anume, precum si drepturile si obligatiile partilor aferente acestuia vor fi convenite printr-un acord specific, aferent fiecarui proiect sau program.


Articolul 2 - Obiectivele si principiile cooperarii
1. Partile vor promova, cu respectarea legislatiilor lor nationale, programe si proiecte de dezvoltare comune in Republica Moldova. Programele si proiectele vor contribui la sustinerea proceselor de reforma din Republica Moldova, precum si la reducerea costurilor sociale si economice asociate perioadei de ajustare. Ele vor contribui, de asemenea, la diminuarea dificultatilor intampinate de catre cele mai vulnerabile segmente ale societatii din Republica Moldova.
2. partile isi vor intemeia cooperarea pe angajamentele Documentului de la Busan cu privire la eficienta asistentei pentru dezvoltare si vor intreprinde actiuni in vederea realizarii principiilor alinierii, armonizarii, managementului orientat spre rezultate si responsabilitatii reciproce.
3. Partile vor depune eforturi pentru a mobiliza un volum maxim de resurse pentru cofinantarea programelor si proiectelor comune in scopul realizarii prezentului acord. Ca principiu de baza, partenerii la programele si proiectele convenite in baza prezentului acord vor contribui cu propriile resurse la implementarea fiecarui program si proiect.
4. Partile impartasesc ingrijorarea cu privire la formele de coruptie care pericliteaza buna guvernare si utilizarea adecvata a resurselor necesare pentru dezvoltare si pun in pericol concurenta deschisa si corecta, bazata pe pret si calitate. Se declara, prin urmare, intentia partilor de consolidare a eforturilor in lupta impotriva coruptiei si se declara in mod special, ca nicio oferta, cadou, plata sau beneficiu de orice fel, care constituie un act ilegal, nu a fost facut si nu va fi facut, in mod direct sau indirect, ca stimulare sau recompensa in aplicarea prezentului acord.

Articolul 3 - Coordonarea implementarii
Reprezentantii ambelor parti se vor intalni cel putin o data pe an, alternativ, la Bucuresti si Chisinau, pentru a stabili prioritatile si principiile comune de cooperare, a oferi asistenta si coordonare in implementarea programelor si proiectelor de dezvoltare, a mentine un dialog politic si a evaluar progresul programelor si proiectelor respective. Rezultatele fiecarei intalniri vor fi formulate in scris si vor fi semnate de reprezentantii ambelor parti.

Articolul 4 - Obligatiile partilor
1. Guvernul Romaniei va asigura:
a. Asistenta tehnica Republicii Moldova, care va fi realizata sub forma de transfer de know-how prin intermediul instruirii, consultantei si sub forma de servicii, precum si sub forma de echipament specializat si materiale necesare pentru implementarea cu succes a programelor si proiectelor.
b. Proiectele si programele implementate sub forma de asistenta tehnica vor fi adaptate la problemele specifice ale proceselor de transformare politica si economica.
2. Guvernul Republicii Moldova isi va asuma urmtoarele responsabilitati pentru asigurarea eficientei proiectelor si programelor implementate cu asistenta Guvernului Romaniei:
a. Bunurile, serviciile si alte forme de proprietate, finantate in cadrul programelor si proiectelor de asistenta ale Guvernului Romaniei vor fi scutite de la plata taxelor, taxelor vamale, impozitelor sau altor plati obligatorii care pot fi aplicate pe teritoriul Republicii Moldova, in conformitate cu legislatia in vigoare. Veniturile obtinute de catre expertii rezidenti ai Republicii Moldova implicati in implementarea programelor si proiectelor de asistenta finantate de catre Guvernul Romaniei se impoziteaza pe principii generale.
b. Expertii implicati in implementarea programelor si proiectelor de asistenta finantate de catre Guvernul Romaniei, precum si membrii lor de familie vor obtine facilitarea procesarii, fara plata, a permiselor de munca si de sedere si a adeverintelor de resedinta, daca este necesar, pentru Republica Moldova.

Articolul 5 - Amendamente si solutionarea disputelor
1. Orice amendament la prezentul acord va fi efectuat in scris. Amendamentele vor intra in vigoare in conformitate cu procedura stipulata in articolul 6 alineatul 1 la prezentul acord.
2. Orice divergenta cu privire la interpretarea sau aplicarea prezentului acord va fi solutionata, in mod amiabil, prin consultari intre parti.

Articolul 6 - Intrarea in vigoare si incetarea valabilitatii
1. Prezentul acord se incheie pe o perioada nedeterminata si va intra in vigoare la data ultimei notificari prin care partile se informeaza reciproc cu privire la indeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea in vigoare.
2. Oricare dintre parti poate solicita oricand incetarea valabilitatii prezentului acord, printr-o notificare scrisa, adresata pe cale diplomatica celeilalte parti. Incetarea valabilitatii va produce efecte la expirarea unui termen de sase luni de la data notificarii. Incetarea valabilitatii acordului nu va afecta proiectele si programele care sunt in curs de implementare, convenite in perioada de valabilitate a acordului, aestea urmand sa fie executate pana la indeplinirea lor completa, cu exceptia cazurilor inc are partile convin altfel.