|
|
|
|
HG 130/2013 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind drepturile de transport ale politistilor, elevilor si studentilor din institutiile de invatamant pentru formarea politistilor. Hotararea 130/2013
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 190 din 4 aprilie 2013
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. I Hotararea Guvernului nr. 1.292/2003 privind drepturile de transport ale politistilor, elevilor si studentilor din institutiile de invatamant pentru formarea politistilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 813 din 18 noiembrie 2003, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) mijloace de transport detinute legal, cu orice titlu;".
2. La articolul 6 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) la si de la locul de munca pentru a executa, in afara orelor de program, controale inopinate sau alte misiuni ordonate, in cazul in care unitatea (subunitaea) este situata in afara perimetrului localitatii de domiciliu ori de resedinta;".
3. La articolul 6 alineatul (1), dupa litera f) se introduce o noua litera, litera f^1), cu urmatorul cuprins:
"f^1) la si de la locul de munca, pe o distanta de 5070 km, pentru politistii imputerniciti sa indeplineasca functii intr-o alta unitate decat cea din care fac parte, situata intr-o alta localitate decat cea de domiciliu sau de resedinta, si pentru politistii numiti in prima functie intr-o alta localitate decat cea de domiciliu sau de resedinta, carora nu li se pot asigura locuinte in localitatea in care au fost imputerniciti/numiti in prima functie. De aceleasi drepturi beneficiaza si politistii incadrati la structurile teritoriale ale unor unitati care au sediul in alta localitate;".
|
|
4. La articolul 7 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) la si de la locul de munca, potrivit programului de activitate, pentru politistii din unitatile situate la distante de 5-70 km fata de localitatea unde domiciliaza sau isi au resedinta, mutati in interesul serviciului sau numiti in prima functie, ori cu plata unui tarif fix pe zi, stabilit cu aprobarea ministrului afacerilor interne, pentru ceilalti politisti. De aceleasi drepturi, asigurate de unitatea in care este imputernicit, beneficiaza si politistul imputernicit sa indeplineasca o functie intr-o unitate care este situata intr-o alta localitate decat cea de domiciliu sau de resedinta, ori cea in care acesta are functia de baza;".
5. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8 (1) Politistii care, in executarea misiunilor, sunt obligati sa efectueze cu regularitate deplasari in cadrul localitatii de resedinta a unitatii din care fac parte au dreptul, cu aprobarea prealabila a sefului unitatii sau a inlocuitorului legal al acestuia, sa calatoreasca cu mijloace de transport in comun, folosind titluri de calatorie procurate de untiate sau cu decontarea cheltuielilor efectuate pentru procurarea acestora.
(2) Decontarea cheltuielilor de transport efectuate pe baza de abonament anual, trimestrial, lunar, saptamanal sau zilnic se poate face numai in limita cuantumului valorilor insumate ale biletelor de calatorie individuale, cumulate pentru acelasi numar de zile/perioada de abonare."
6. Articolul 9 se abroga.
7. La articolul 10 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"(2) Politistii care participa la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, similare celor prevazute la art. 2 din Legea nr. 121/2011 privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, pentru fortele armate, beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport pentru o calatorie in tara si retur, la fiecre 6 luni de participare la misiune sau operatie, cu exceptia cazurilor in care cheltuielile au fost suportate de catre organismele internationale sub egida carora se executa misiunea sau operatia respectiva. De decontarea cheltuielilor de transport pentru o calatorie in tara si retur beneficiaza si politistii care au dreptul, in timpul misiunii in afara teritoriului statului roman, la invoiri platite acordate in temeiul prevederilor art. 20 din Hotararea Guvernului nr. 1.578/2002 privind conditiile in baza carora politistul are dreptul la concedii de odihna, concedii de studii si invoiri platite, concedii fara plata, bilete de odihna, tratament si recuperare, cu modificarile si completarile ulterioare."
8. Articolul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 13 Deplasarea politistilor in interesul serviciului cu autoturismul detinut legal, cu orice titlu, se poate face numai cu aprobarea prealabila a sefului unitatii sau a inlocuitorului legal al acestuia, atat pentru posesorul autoturismului, cat si pentru alte persoane din cadrul aceleiasi unitati, care se deplaseaza impreuna cu acesta. In acest caz, detinatorul legal, cu orice titlu, al autoturismului va primi contravaloarea a 7,5 litri de carburant, la 100 km parcursi, in functie de sistemul de alimentare al autoturismului."
9. La anexa, punctele 5, 8 si 10 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"5. Decontarea cheltuielilor de transport in si din localitatea de delegare se face numai pe baza documentelor de transport si a legitimatiilor de calatorie, achizitionate potrivit dispozitiilor legale in vigoare. In cazul pierderii legitimatiilor de calatorie, acestea pot fi reconstituite in conditiile reglementarilor in vigoare, dar numai atunci cand sunt nominale.
......
8. In cazul in care conditiile de transport permit ca politistii sa se inapoieze, zilnic sau saptamanal, dupa terminarea programului de lucru, din localitatea in care sunt trimisi in delegare sau detasare, seful unitatii/inlocuitorul legal al acestuia poate aproba decontgarea cheltuielilor zilnice de transport/costul unui abonament lunar de transport/costul unui abonament saptamanal de transport/contravaloarea cartii VSD, daca acestea sunt mai mici decat cele pentru plata indemnizatiei de delegare sau detasare si a cazarii, cu conditia ca prin aceasta sa nu se afecteze bunul mers al activitatilor care fac obiectul misiunii. Prin carte VSD se intelege legitimatia de calatorie nominala, valabila timp de o luna pe distante de pana la 1.000 km si care da dreptul la efectuarea, in cursul fiecarui sfarsit de saptamana – incepand cu ora 0,00 a zilei de vineri si pana la ora 12,00 a zilei de luni – din perioada de valabilitate a cate unei calatorii dus-intors pe relatii la alegerea calatorului.
......
10. Politistii care, prin natura atributiilor de serviciu, se deplaseaza cu regularitate in alte localitati beneficiaza de abonament lunar de transport in cazul in care valoarea acestuia este mai mica decat costul legitimatiilor de calatorie ce s-ar folosi pentru toate deplasarile efectuate in cursul unei luni."
Art. II Hotararea Guvernului nr. 125/2003 pentru aprobarea conditiilor de decontare a cheltuielilor de transport ale politistilor in cazul mutarii in alte localitati si o data pe an pentru efectuarea concediului de odihna, precum si a conditiilor de decontare a cheltuielilor de transport ale membrilor familiilor politistilor in situatia mutarii acestora in interesul serviciului in alta localitate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 109 din 20 februarie 2003, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, alineatul (5) va avea urmatorul cuprins:
"(5) Politistilor carora le-au incetat raporturile de serviciu in baza art. 69 alin. (1) lit. a), b), c), e) si j) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, care isi schimba domiciliul in termen de 12 luni de la data schimbarii pozitiei in activitate, li se ramburseaza cheltuielile de transport pentru ei si gospodarie, pana la localitatea unde isi stabilesc domiciliul."
2. La articolul 2 alineatul (1), litera b) va avea urmatorul cuprins:
"b) mijloace de transport detinute legal, cu orice titlu;".
3. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5 (1) Politistii au dreptul la transport dus-intors in contul unitatilor din care fac parte, cand se deplaseaza pentru efectuarea concediului de odihna, aferent anului respectiv, o singura data pe an.
(2) Politistii care efectueaza concediul de odihna in strainatate beneficiaza de contravaloarea a doua calatorii cu mijloace de transport feroviare pentru rangul de tren si clasa la care au dreptul, pe distanta calculata intre localitatea unitatii in care acesta este incadrat si localitatea in care se afla punctul de trecere al frontierei pe unde se face iesirea din tara."
4. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9 Politistii mutati dintr-o localitate in alta pot folosi autoturismul detinut legal, cu orice titlu, cu aprobarea prealabila a conducatorului unitatii din care se muta, pentru un singur drum. In acest caz, detinatorul legal, cu orice titlu, al autoturismului va primi contravaloarea a 7,5 litri de carburant la 100 km parcursi, in functie de sistemul de alimentare al autoturismului. De aceleasi drepturi beneficiaza si politistul imputernicit sa indeplineasca o functie intr-o unitate care este situata intr-o alta localitate decat cea de domiciliu sau de resedinta ori cea in care acesta are functia de baza."
Art. III In anul 2013, fondurile bugetare necesare punerii in aplicare a modificarilor/completarilor aduse celor doua acte normative prin prezenta hotarare se asigura din sumele aprobate cu aceasta destinatie si pentru aceasta natura de cheltuieli prevazute in bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne.
-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------
Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
|
|
|
|
|
|