DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

HG 11/2015 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin HG 1391/2006. Hotarare 11/2015Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 35 din 15 ianuarie 2015

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. I
Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.391/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 38, alineatele (2) - (4) se abroga.

2. La articolul 97, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 97
(1) Copiii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, denumite in continuare sisteme de siguranta, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul."

3. La articolul 97, dupa alineatul (1) se introduc zece noi alineate, alineatele (1^1)-(1^10), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul transportului in autovehicule destinate transportului public de persoane, precum si in taxi, daca in acesta din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata. Transportul copilului in varsta de pana la 3 ani, in acest caz, se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul.

(1^2) Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.
(1^3) Prin dispozitiv de fixare in scaun pentru copii, in sensul prezentului articol, se intelege un ansamblu de componente capabil sa fixeze un copil in pozitia sezut sau culcat, care poate cuprinde o combinatie de chingi ori elemente flexibile cu o catarama de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere si, in unele cazuri, un scaun suplimentar si/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv partial de fixare in scaun utilizat impreuna cu centura de siguranta cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fara a se limita la acestea, scaun de siguranta pentru copii, perna de inaltare, care poate fi folosita impreuna cu o centura de siguranta pentru adulti, portbebe-cosulet pentru sugari, scaun pentru sugari, chinga de ghidare, precum si centura si sisteme de centuri pentru copii.

(1^4) Dispozitivul de fixare in scaun pentru copii prevazut la alin. (1) si (1^2) trebuie sa fie omologat si adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Clasificarea, reglementarile privind standardele de omologare si utilizarea acestor dispozitive in functie de grupele de masa si componenta sistemelor sunt prevazute in anexa nr. 1F.
(1^5) Dispozitivul de fixare in scaun pentru copii se instaleaza pe locurile din spate ale autovehiculului, in conformitate cu instructiunile de montare furnizate de catre producatorul acestuia, cum ar fi manual, prospect sau publicatia electronica cu instructiuni care indica in ce mod si in care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul in conditii de siguranta.
(1^6) Prin exceptie de la prevederile alin. (1^5), tipurile de dispozitiv de fixare in scaun pentru copii care, potrivit instructiunilor producatorului, pot fi montate inclusiv pe locul din fata destinat pasagerilor prin orientarea cu fata spre directia opusa directiei normale de deplasare a autovehiculului se instaleaza pe acest loc doar in situatia in care conducatorul dezactiveaza airbagul frontal corespunzator locului, chiar si in cazul autovehiculului prevazut cu un mecanism care detecteaza in mod automat prezenta dispozitivului instalat si blocheaza declansarea airbagului frontal corespunzator locului, sau daca autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzator locului.
(1^7) Dispozitiile prevazute la alin. (1^6) se aplica in mod corespunzator si in cazul tipurilor de dispozitiv de fixare in scaun pentru copii care, potrivit instructiunilor producatorului, pot fi montate inclusiv pe locul din fata destinat pasagerilor prin orientarea cu fata spre directia normala de deplasare a autovehiculului.
(1^8) Se excepteaza de la obligatia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranta pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea acestor sisteme de siguranta.
(1^9) Transportul copilului in conditiile prevazute la alin. (18) se realizeaza pe locurile din spate ale autovehiculului. In cazul copilului in varsta de pana la 3 ani, transportul se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul.
(1^10) Conducatorul de autovehicul care transporta un copil in conditiile prevazute la alin. (1^8) are obligatia sa aiba asupra sa certificatul medical, in continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia. Dispozitiile prevazute la alin. (6) se aplica in mod corespunzator."

4. La articolul 97, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Copiii in varsta de pana la 3 ani nu pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta."

5. La articolul 97, dupa alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (2^1)-(2^3), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), copiii in varsta de pana la 3 ani pot fi transportati sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul, in autovehicule destinate transportului public de persoane, precum si in taxi daca in acesta din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.
(2^2) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), copiii in varsta de pana la 3 ani pentru care este eliberat certificatul medical prevazut la alin. (1^8) sunt transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta pe locurile din spate ale acestuia, sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul. Dispozitiile prevazute la alin. (1^10) se aplica in mod corespunzator.
(2^3) Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunele din fata."

6. La articolul 148, punctul 5 se abroga.

7. Articolul 225 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 225
Anexele nr. 1A - 1F fac parte integranta din prezentul regulament."

8. Dupa articolul 225 se introduce urmatoarea mentiune:
"
***
Prezenta hotarare transpune in legislatia nationala prevederile art. 1 alin. (3) si (4), art. 2 alin. (1) lit. a) pct. (i), (ii) si (iii), lit. b) si c) si art. 5 tezele intai, a doua si a treia din Directiva 91/671/CEE a Consiliului din 16 decembrie 1991 de armonizare a legislatiilor statelor membre privind utilizarea obligatorie a centurii de siguranta in vehiculele cu o capacitate mai mica de 3,5 tone, publicata in Jurnalul Oficial, seria L, nr. 373 din 31 decembrie 1991, astfel cum a fost modificata prin Directiva 2003/20/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 8 aprilie 2003 de modificare a Directivei 91/671/CEE a Consiliului privind apropierea legislatiilor statelor membre referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta in vehiculele cu masa de sub 3,5 tone si prin Directiva de punere in aplicare 2014/37/UE a Comisiei din 27 februarie 2014 de modificare a Directivei 91/671/CEE a Consiliului privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta si a sistemelor de siguranta pentru copii in vehicule."

9. Dupa anexa nr. 1E se introduce o noua anexa, anexa nr. 1F, avand cuprinsul prevazut in anexa la prezenta hotarare.

Art. II
(1) Pentru o perioada de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, politia rutiera din cadrul Politiei Romane desfasoara activitati de informare a participantilor la trafic, astfel cum acestia sunt definiti prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la obligatiile conducatorului de autovehicul si la conditiile privind transportul copiilor in autovehicule prevazute la art. 97 alin. (1) - (23) din Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Informarea se realizeaza prin intermediul mai multor instrumente si/sau actiuni specifice, cum ar fi, fara a se limita la acestea, comunicate de presa si informare prin mass-media, postarea informatiilor pe site-ul Politiei Romane, organizarea unor actiuni specifice in trafic sau in mod direct, in trafic, prin politistii rutieri.
(2) In scopul realizarii activitatii prevazute la alin. (1), politia rutiera din cadrul Politiei Romane colaboreaza cu persoane juridice, organizatii, organisme responsabile de siguranta rutiera, organizatii neguvernamentale care isi desfasoara activitatea in domeniul sigurantei rutiere si cluburile automobilistice interesate si coopereaza cu alte institutii si autoritati ale administratiei publice de la nivel central si local, in conditiile legii.

Art. III
Prevederile art. I pct. 2, 3 si 5 intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. IV
Hotararea Guvernului nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta hotarare, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.


***

Prezenta hotarare transpune in legislatia nationala prevederile art. 1 alin. (1) (partial) si alin. (2) din Directiva de punere in aplicare 2014/37/UE a Comisiei din 27 februarie 2014 de modificare a Directivei 91/671/CEE a Consiliului privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta si a sistemelor de siguranta pentru copii in vehicule, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 59 din 28 februarie 2014.


ANEXA (Anexa nr. 1F la regulament) - Clasificarea, reglementarile privind standardele de omologare si utilizarea dispozitivelor de fixare in scaun pentru copii in functie de grupele de masa si componenta sistemelor


1. Dispozitivele de fixare in scaun pentru copii se clasifica in 5 grupe de masa:
a) grupa 0, pentru copii cu masa mai mica de 10 kg;
b) grupa 0+, pentru copii cu masa mai mica de 13 kg;
c) grupa I, pentru copii cu masa intre 9 si 18 kg;
d) grupa II, pentru copii cu masa intre 15 si 25 kg;
e) grupa III, pentru copii cu masa intre 22 si 36 kg.

2. Dispozitivele de fixare in scaun pentru copii se impart in doua clase:
a) o clasa integrala care cuprinde o combinatie de chingi ori de elemente flexibile cu o catarama de fixare, dispozitiv de reglare, elemente de prindere si, in unele cazuri, un scaun suplimentar si/sau un scut pentru protectie la impact, care poate fi ancorat prin propria sa chinga integrala ori propriile sale chingi integrale;
b) o clasa neintegrala care poate cuprinde un dispozitiv partial de fixare in scaun care, atunci cand este utilizat impreuna cu centura de siguranta a unui adult ce inconjoara corpul copilului sau fixeaza dispozitivul in care se afla copilul, formeaza un sistem complet de fixare in scaun a copilului.

3. Dispozitivele de fixare in scaun pentru copii se utilizeaza in functie de caracteristicile fizice ale copiilor in conformitate cu:
a) grupa de masa corespunzatoare pentru copii, in cazul dispozitivelor de fixare in scaun omologate potrivit standardelor prevazute de Regulamentul 44/03 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite sau Directiva (77/541/CEE) a Consiliului din 28 iunie 1977 privind apropierea legislatiilor statelor membre referitoare la centurile de siguranta si la sistemele de retinere ale autovehiculelor;
b) inaltimea si masa maxima a ocupantului caruia ii este destinat dispozitivul de fixare in scaun pentru copii, astfel cum este indicat de catre producator, in cazul dispozitivelor de fixare in scaun omologate potrivit standardelor prevazute de Regulamentul Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite nr. 129 privind dispozitii uniforme referitoare la omologarea dispozitivelor de fixare pentru copii utilizate la bordul autovehiculelor.