DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

HG 1085/2010 pentru modificarea Regulamentului consular, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 760/1999. Hotararea nr. 1085/2010Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 778 din 22 noiembrie 2010

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic
Regulamentul consular, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 760/1999, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 468 din 27 septembrie 1999, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 9, punctul 3 va avea urmatorul cuprins:
"3. Oficiile consulare vor solutiona cererile persoanelor domiciliate in alte circumscriptii consulare doar in cazuri deosebite, urgente, procedand la informarea ulterioara a oficiului consular teritorial competent."

2. La articolul 11, punctul 4 va avea urmatorul cuprins:
"4. Activitatea functionarilor consulari se desfasoara in conformitate cu prevederile legilor si regulamentelor romane, precum si ale instructiunilor ministrului Afacerilor externe date in aplicarea lor, cooperand, dupa caz, si cu omologii statelor membre ale Uniunii Europene."

3. La articolul 16, punctele 13 vor avea urmatorul cuprins:
"ARTICOLUL 16
1. Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei indeplinesc acte notariale pe baza si in conformitate cu prevederile Legii romane si ale intelegerilor Internationale la care Romania este parte, precum si potrivit uzantelor internationale.
2. La cererea persoanelor fizice avand cetatenia romana, precum si a persoanelor juridice romane, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei indeplinesc urmatoarele acte notariale:
a) redactarea de inscrisuri in vederea autentificarii sau legalizarii semnaturii;
b) autentificarea inscrisurilor, cu exceptia transmisiunilor imobiliare incheiate prin acte juridice intre vii;
c) legalizarea sigiliilor si semnaturilor;
d) darea de data certa inscrisurilor prezentate de parti;
e) certificarea unor fapte;
f) legalizarea de copii de pe inscrisuri;
g) efectuarea si legalizarea traducerilor;
h) primirea in depozit a inscrisurilor si documentelor prezentate de parti;
i) eliberarea de duplicate de pe actele notariale intocmite de misiunile diplomatice sau oficiile consulare.
3. Activitatile notariale prevazute la pct. 2, care produc efecte juridice in Romania, pot fi indeplinite de catre misiunile diplomatice si Oficiile consulare ale Romaniei si la cererea persoanelor fizice sau juridice straine, in masura in care legile si reglementarile statului de resedinta ori acordurile bilaterale nu se opun."

4. La articolul 17, punctele 3 si 4 vor avea urmatorul cuprins:
"3. Sefii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare de cariera ale Romaniei sau functionarii consulari, in conditiile legii, efectueaza operatiuni de inregistrare a nasterilor si deceselor declarate in termenele prevazute de legea romana, precum si inscrierea actelor de stare civila nasteri, casatorii, decese , emise de autoritatile din tara de resedinta referitoare la cetatenii romani, si elibereaza certificate de stare civila de nastere, de casatorie sau de deces , dupa caz.
4. Sefii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare de cariera ale Romaniei sau functionarii consulari, in conditiile legii, incheie casatorii intre cetatenii romani ori daca unul dintre viitorii soti este cetatean roman, daca aceasta este in concordanta cu legislatia Tarii in care sunt acreditati si daca unul dintre viitorii soti, cetatean roman, are domiciliul sau resedinta in circumscriptia consulara a misiunii diplomatice ori a oficiului consular."

5. La articolul 21, punctele 1 si 2 vor avea urmatorul cuprins:
"ARTICOLUL 21
1. Functionarii consulari primesc cereri si elibereaza, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare, pasapoarte si alte documente de calatorie cetatenilor romani si, in cazuri deosebite, cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene cu aprobarea prealabila a autoritatilor din statul al carui resortisant este solicitantul, precum si a autoritatilor romane.
2. Misiunile diplomatice si oficiile consulare de cariera ale Romaniei preiau cereri si acorda vize, in conditiile legii nationale si reglementarilor europene in vigoare, inclusiv pe baza de acorduri de reprezentare consulara, incheiate in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 810/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 13 iulie 2009 privind instituirea unui Cod comunitar de vize (Codul de vize)."

6. La articolul 24, punctul 2 va avea urmatorul cuprins:
"2. Infiintarea de oficii consulare onorifice si numirea sefilor oficiilor consulare onorifice se aproba de catre ministrul afacerilor externe, in drept sa semneze patenta consulara prevazuta cu sigiliul de stat; patenta consulara se emite pentru o perioada de 4 ani, iar autoritatile statului de resedinta vor fi notificate atat asupra duratei patentei, cat si de aplicarea aceleiasi durate pentru consulii onorifici acceptati in Romania, prin emiterea de exequatur."

7. La articolul 25, punctul 1 va avea urmatorul cuprins:
"ARTICOLUL 25
1. Sefii oficiilor consulare onorifice indeplinesc atributii consulare care nu implica exercitarea autoritatii de stat mentionate expres in protocolul semnat cu sefii oficiilor diplomatice; sefii misiunilor diplomatice vor prezenta conducerii Ministerului Afacerilor Externe evaluari anuale si propuneri asupra activitatii desfasurate de sefii oficiilor consulare onorifice."
Nu este


Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica

Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
33 useri online

Useri autentificati: