DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Decizie nr. 210/2010 privind principii si reguli de desfasurare a campaniei electorale pentru alegerile partiale parlamentare, prin intermediul serviciilor de programe audiovizualePublicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 75 din 2 februarie 2010

CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

Avand in vedere dubla calitate a Consiliului National al Audiovizualului, de garant al interesului public si de autoritate unica de reglementare in domeniul serviciilor de programe audiovizuale,
conform dispozitiilor art. 2, art. 7 alin. (2), art. 15 alin. (1) lit. e), art. 29, art. 31—33, 37, 38, 38^1 si 38^2, art. 48 alin. (17), art. 50 lit. h^3) si h^4), art. 51 alin. (1) si alin. (2) lit. g) din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul prevederilor art. 17 alin. (1) lit. d) pct. 11 si ale art. 26^1 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,

Art. 1
Campania electorala pe posturile de radio si de televiziune incepe cu 15 zile inainte de ziua votarii si se incheie cu 24 de ore inainte de momentul inceperii votarii.

Art. 2
(1) Candidatii si reprezentantii competitorilor electorali au acces gratuit la serviciile publice de radio si de televiziune.
(2) Candidatii si reprezentantii competitorilor electorali au acces la serviciile private de radio si de televiziune numai in emisiunile electorale definite la art. 5; fiecare radiodifuzor privat va practica acelasi tarif pe emisiune de promovare electorala si, respectiv, pe unitatea de timp, in cazul spotului electoral, pentru toti competitorii electorali. Tarifele vor fi stabilite in urma negocierilor desfasurate cu toti competitorii electorali interesati si vor fi facute publice.

Art. 3
(1) Posturile de radio si de televiziune private care intentioneaza sa realizeze si sa difuzeze emisiuni electorale au obligatia sa anunte competitorii electorali si, cu cel putin 48 de ore inainte de a incepe difuzarea de emisiuni electorale, sa notifice Consiliului National al Audiovizualului.
(2) In situatiile in care unii candidati sau competitori electorali nu doresc utilizarea integrala a timpilor alocati, posturile vor solicita acestora completarea unei declaratii scrise in acest sens.

Art. 4
(1) Radiodifuzorii sunt obligati sa respecte, in cadrul emisiunilor prevazute in prezenta decizie, urmatoarele principii:
a) echitate — toti candidatii trebuie sa aiba posibilitatea de a se face cunoscuti electoratului;
b) echilibru in prezentarea activitatilor de campanie ale candidatilor;
c) impartialitate — tratarea tuturor candidatilor si competitorilor electorali in mod obiectiv si echidistant.
(2) Radiodifuzorii au obligatia sa se asigure ca in cadrul emisiunilor de promovare electorala, precum si in continutul spoturilor si al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispozitia acestora de catre candidati sunt respectate urmatoarele conditii:
a) nu incita la violenta sau la ura pe considerente de convingeri politice, rasa, religie, etnie, nationalitate, sex sau orientare sexuala;
b) nu contin afirmatii sau imagini care pot aduce atingere demnitatii umane, onoarei, vietii particulare a persoanei, dreptului la propria imagine ori care sunt contrare bunelor moravuri;
c) nu contin acuzatii cu incidenta penala sau morala la adresa altor candidati, fara a fi insotite de dovezi pertinente prezentate in mod explicit.
(3) Realizatorii dezbaterilor electorale au urmatoarele obligatii:
a) sa asigure mentinerea dezbaterii in sfera tematicii electorale;
b) sa intervina atunci cand invitatii incalca, prin comportament sau exprimare, regulile prevazute la alin. (2); in cazul in care invitatii nu se conformeaza solicitarilor, moderatorul poate decide intreruperea microfonului sau oprirea emisiunii, dupa caz;
c) sa solicite dovezi explicite atunci cand participantii aduc acuzatii cu incidenta penala sau morala unor contracandidati.

Art. 5
(1) In timpul campaniei electorale, programele politice ale candidatilor, opiniile si mesajele cu continut electoral pot fi prezentate numai in urmatoarele tipuri de emisiuni:
a) de promovare — in care candidatii isi promoveaza programele politice si activitatile de campanie; emisiunile vor fi identificate ca atare, in cazul posturilor de radio, si, respectiv, semnalate prin marcajul „promovare electorala”, afisat in mod vizibil pe toata durata difuzarii, in cazul posturilor de televiziune;
b) de dezbatere — in care radiodifuzorii pun in discutie programele electorale si temele de interes public legate de campania electorala, cu participarea candidatilor si/sau a reprezentantilor lor, precum si a altor invitati;
c) informative — in care radiodifuzorii prezinta activitatile de campanie ale candidatilor, respectand principiile de echitate, echilibru, impartialitate si informare corecta a publicului; radiodifuzorii pot prezenta in cadrul emisiunilor informative si interventii facute in direct de catre candidati.
(2) Difuzarea in direct sau inregistrata a mitingurilor si intalnirilor electorale, a conferintelor de presa ori a altor activitati de campanie ale candidatilor este considerata emisiune de promovare electorala.
(3) Materialele audiovizuale electorale, altele decat spoturile electorale, puse la dispozitia radiodifuzorilor de catre candidati pot fi difuzate numai in cadrul emisiunilor de promovare electorala.
(4) Este interzisa perceperea oricarei forme de plata pentru aparitia candidatilor in emisiunile de dezbatere sau informative.
(5) Radiodifuzorii sunt obligati sa precizeze calitatea in care se exprima persoanele invitate in emisiuni, cum ar fi: candidat, sustinator al unui candidat, reprezentant al candidatului sau al unui partid politic, jurnalist, analist, consultant politic etc.

Art. 6
(1) In perioada campaniei electorale, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni realizate sau prezentate de candidati si reprezentantii competitorilor electorali.
(2) Candidatii care detin functii publice pot avea interventii in direct sau inregistrate si in alte emisiuni decat cele prevazute la art. 5, strict in probleme legate de exercitarea functiei lor; in aceste situatii radiodifuzorii au obligatia sa asigure echidistanta si pluralismul de opinii.

Art. 7
(1) Radiodifuzorii privati pot difuza spoturi publicitare electorale numai in cadrul emisiunilor electorale, respectand reglementarile referitoare la publicitate.
(2) Spoturile publicitare electorale nu pot avea o durata mai mare de 30 de secunde si trebuie sa fie asumate in mod explicit, prin prezentare ori continut, de catre candidati sau de competitorii electorali.
(3) In emisiunile de promovare electorala, in spatiile alocate unor candidati, nu pot fi inserate spoturi ale altor candidati sau competitori electorali.
(4) In cadrul dezbaterilor electorale, radiodifuzorii pot insera spoturi publicitare electorale numai in calupuri separate si marcate corespunzator.

Art. 8
(1) Sondajele de opinie cu continut electoral pot fi difuzate numai in conditiile prevazute la art. 38^1 si 38^2 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In cazul prezentarii unor televoturi sau anchete facute in randul electoratului, radiodifuzorii au obligatia sa precizeze in mod expres ca acestea nu sunt reprezentative pentru opinia publica ori pentru un anumit grup social sau etnic.

Art. 9
(1) Cu 24 de ore inainte de inceperea votarii si pana la inchiderea urnelor sunt interzise:
a) difuzarea de emisiuni electorale si stiri electorale;
b) invitarea sau prezentarea candidatilor in programe, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 10 alin. (3);
c) comentarii si dezbateri cu caracter electoral.
(2) In ziua votarii, pana la inchiderea urnelor, sunt interzise difuzarea de interviuri sau declaratii ale candidatilor, precum si difuzarea de declaratii cu caracter electoral ale reprezentantilor competitorilor electorali.

Art. 10
(1) Candidatii si competitorii electorali ale caror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea in cadrul unui program electoral a unor fapte neadevarate ori a unor informatii inexacte beneficiaza de drept la replica; solicitarea se va conforma dispozitiilor art. 52 alin. (1), respectiv art. 60 alin. (1) din Codul de reglementare a continutului audiovizual, adoptat prin Decizia Consiliului National al Audiovizualului nr. 187/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Radiodifuzorii au urmatoarele obligatii privind dreptul la replica:
a) sa decida acordarea sau neacordarea dreptului solicitat in cel mult 24 de ore de la primirea unei solicitari formulate in scris; in situatia in care solicitarea se refera la o emisiune difuzata in ultima zi de campanie electorala, decizia trebuie luata in cel mult 12 ore de la primirea solicitarii;
b) sa comunice solicitantului, in termenele prevazute la lit. a), telefonic si/sau in scris, decizia luata; in cazul neacordarii dreptului solicitat, motivele trebuie sa fie comunicate solicitantului si Consiliului National al Audiovizualului;
c) sa difuzeze replica, in cazul in care decid acordarea acesteia, in cel mult 48 de ore de la primirea solicitarii; in situatia in care emisiunea care face obiectul sesizarii a fost difuzata in ultima zi de campanie electorala, replica se difuzeaza in preziua votarii;
d) sa difuzeze replica, in cazul in care Consiliul National al Audiovizualului da castig de cauza solicitantului, in termenul si in conditiile comunicate radiodifuzorului.
(3) In preziua votarii, radiodifuzorii trebuie sa prevada in program, imediat dupa emisiunea informativa de seara, un spatiu de emisie pentru difuzarea replicilor ca urmare a sesizarilor care se refera la emisiunile difuzate in ultima zi de campanie.

Art. 11
In perioada dintre data aducerii la cunostinta publica a zilei alegerilor si inceperea campaniei electorale, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de promovare electorala si spoturi sau alte productii audiovizuale care constituie forme de promovare electorala.

Art. 12
Nerespectarea prevederilor prezentei decizii se sanctioneaza potrivit dispozitiilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 50 si 51 din Legea nr. 35/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.
Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial

Poate fi de interes si:
Legea 78/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale
Legea 113/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Lege nr. 113/2015
Hotarare 1/2014 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Presedintelui Romaniei din anul 2014 si a aparatului de lucru al acestora
Decizie CNA nr. 528/2014 privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Presedintelui Romaniei
HG 706/2014 pentru stabilirea masurilor pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2014. Hotararea 706/2014
OUG 45/2014 privind modificarea si completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei. Ordonanta de Urgenta 45/2014
OUG 4/2014 privind operationalizarea Registrului electoral si pentru modificarea Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, precum si unele masuri pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor p
Legea 341/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Lege nr. 341/2013
Legea 338/2013 pentru modificarea art. 6 alin. (1) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Lege nr. 338/2013
Hotarare 1/2013 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Autoritatii Electorale Permanente
OUG 67/2012 privind modificarea art. 55 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratie
OUG 46/2012 privind modificarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice loca
Legea 153/2012 privind aprobarea OUG 41/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Lege nr. 153/2012
Hotararea 1/2012 privind interpretarea sintagmei de jurist prevazute de art. 24 alin. (5) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale
Legea 98/2011 pentru aprobarea OUG 95/2009 privind modificarea si completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei. Lege nr. 98/2011
Hotarare nr. 12/2009 pentru desemnarea reprezentantilor Autoritatii Electorale Permanente in birourile electorale judetene, in birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si in biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatat
Decizie nr. 792/2008 privind principii si reguli de desfasurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale
OUG nr. 98/2008, ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale
Regulament electoral al Colegiului Medicilor din Romania, 2007
Regulament de organizare si functionare a Autoritatii Electorale Permanente, 2007
Curierul Fiscal, Nr. 11/2014
Editura C.H. Beck

Pret: 28.9 lei
24.57 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
90 useri online

Useri autentificati: