Aspecte introductive legate de Economia comerciala
In teoria si practiva economica, comertul are dfoua sensuri:
categorie economica
ramura a economiei nationale
Comert in sensul strict al cuvantului, exista numai acolo unde al treilea participant (comerciantul) este implicat participa activ si realizeaza un profit prin schimbul de marfuri.
Acest schimb a determinat necesitatea unor intelegeri sau acorduri comerciale, prin care se stabilesc anumite reguli dintre parteneri, fiind acorduri regionale sau mai extinse. Īn cadrul comertului se mai poate aminti exportul si importul de marfuri, precum si taxele vamale, acestea din urma au o tendenta de disparitie prin procesul de globalizare.
Ca notiune, comertul cuprinde actele de cumparare si revanzare de marfuri cu scopul obtinerii unui profit. Definit ca ramura a economiei nationale. insa, comertul reprezinta un ansamblu de activitati omogene, delimitate pe baza diviziunii sociale a muncii si desfasurate de agentii economici specializati.
Forma organizatorica in care actioneaza agentii economici din sfera comertului este intreprinderea. Dupa raportul care se creeaza intre factorii de productiei si intreprinzator, se delimiteaza doua categorii de intreprinderi comerciale:
intreprinderi individuale (familiale)
societati comerciale: private, publice, mixte si cooperatiste
Actele comerciale cu bunuri se diferentiaza dupa destinatia pe care bunurile o au in activitatea economica (bunuri de consum intermediar si bunuri de consum final) si dupa modul de insiruire a bunurilor de catre agentii economici (bunuri marfare si bunuri nemarfare).
Comercializarea bunurilor de larg consum se poate face prin urmatoarele modalitati:
acte de comert infaptuite de societati comerciale pentru vanzarea cu ridicata sau cu amanuntul a marfurilor
acte de comert infaptuite direct de producator
vanzarile micilor producatori agricoli si ale mestesugarilor
Se poate spune in mod clar ca in speta comertul este cel care face legatura intre productie si consum, fiind influentat de cele doua faze ale circuitului economic si avand un rol activ in asigurarea echilibrului dintre ele.
Supozitia fundamentala care face subiectul teoriei economice traditionale este ideea existentei actorului rational care urmareste maximizarea utilitatii. Economia neoclasica este bazata pe aceasta supozitie care este folosita pentru a deriva rezultate referitoare la functionarii unui sistem de preturi in conditiile puterii pietei descentralizate.
Bibliografie
Economie comerciala, Sorin Toma, Mihai Felea, Andreea Saseanu, Edutura ASE,2003
ro.wikipedia.org
Alte aspecte introductive
Termeni juridici, grupare tematica
|