DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Interviu cu
Florin Vrejoiu, Vicepresedinte Executiv ARIESPersonalitate Florin Vrejoiu
Functie/ocupatie Vicepresedinte Executiv ARIES

www.aries.ro

DreptOnline.ro: Domnule Florin Vrejoiu, ne puteti spune cateva cuvinte despre mediul de afaceri romanesc al industriei Electronice si de IT?
Florin Vrejoiu: Principala carenta a mediului de afaceri din Romania in anii de dupa revolutia a constat in impredictibilitatea sa din toate punctele de vedere, nu numai legislativ. Este bine stiut ca pentru a face o investitie, indeosebi in productie, este nevoie de o predictie pe un numar de ani, predictie necesara pentru realizarea unui plan de afaceri. Acesta este motivul pricipal pentru care investitiile “green field” au fost atit de reduse, si acesta a afectat indeosebi productia in electronica. Avantajele date de valoarea resursei umane si abilitatile lingvistice recunoscute ale tinerilor din Romania combinate cu necesitatile de investitie mai reduse si pe termen mai scurt au facut ca domeniul software sa fie foarte atractiv si sa se dezvolte mult mai repede.


DreptOnline.ro: Care sunt obiectivele prioritare ale ARIES?
Florin Vrejoiu: In anii trecuti, pornind de la nevoile esprimate de firmele membre ARIES si-a focalizat activitatea indeosebi in promovarea firmelor Romanesti pe pietele externe in paralel cu promovarea imaginii de tara. Pentru a ne pastra competitivitatea pe piata mondiala, incepind din 2005 ARIES si-a propus sa activeze cu prioritate pe trei directii si anume:
 • imbunatatirea educatiei specifice
 • cresterea calitatii la nivelul firmelor
 • intensificarea procesului de cercetare-dezvoltare de produse noi


  DreptOnline.ro: Cum apreciati cadrul legislativ in care societatile din industria de IT si Electronica isi desfasoara activitatea? Ce ar trebui imbunatatit in acest sens?
  Florin Vrejoiu: Asa cum am aratat mai sus, cadrul legislative ar trebuie sa fie mai coerent si mai stabil asa incit sa se asigure o predictibilitate crescuta. Pe de alta parte, daca se considera prioritar exportul de valoare adaugata, atunci in mod evident acesta are nevoie de masuri de stimulare, inclusive fiscale.


  DreptOnline.ro: Cum a evoluat societatea romaneasca de IT de la aparitia legii privind facilitatile acordate programatorilor?
  Florin Vrejoiu: Legea privind facilitatile acordate programatorilor a adus un plus de atractivitate pentru investitorii straini in zona de software si ar fi o mare gresala eliminarea ei in acest moment, moment in care un numar din ce in ce mai mare de firme multinationale intentioneaza sa-si stabileasca in Romania o baza pentru activitati de cercetare-dezvoltare.

  Din punctual meu de vedere legea are inca multe carente si anume:
 • se adreseaza angajatilor si nu firmelor, or cred ca ar trebui sa ne intereseze indeosebi dezvoltarea afacerilor
 • este restrictiva in ce priveste categoriile de personal care beneficiaza de efectele legii in sensul ca un absolvent de facultate tehnica, alta decit specializarea software, oricit de bun programator ar fi, nu poate beneficia de efectele legii, dar si in sensul ca nici personalul implicat in alte activitati, cum ar fi marketingul, nu este inclus in prevederile legii, cu toate ca activitatea sa poate aduce un aport exterm de inprotant la dezvoltarea afacerii.
 • se adreseaza atit pietei interne cit si externe in conditiile in care expemplele de success pe plan mondial (India, Irlanda) au aratat ca stimulentele trebuie sa se indrepte catre stimularea exportului.


  DreptOnline.ro: Considerati ca societatile romanesti exportatoare de software sunt sustinute eficient de legislatia in vigoare? Ce modificari ati mai aduce in aceasta privinta?
  Florin Vrejoiu: In plus fata de cele de mai sus, dat fiind faptul ca exista deja o lege de sustinere a exporturilor, cred ca mai este necesara sprijinirea firmelor din Romania in obtinerea certificarilor de calitate internationale, certificari care implica un efort financiar deloc neglijabil.

  Este foarte important de subliniat ca legislatia in vigoare at trebui sa fie subsumata unei strategii nationale de dezvoltare coerente care sa se bazeze pe viziune, responsabilitate si commitment si care din pacate a lipsit in acesti 15 ani.


  DreptOnline.ro: Va fi domeniul IT si Electronica pregatit pentru aderare in momentul 2007? Ce impact va avea acest moment?
  Florin Vrejoiu: ARIES a derulat, intre 2002 si 2004, sub coordonarea federatiei europene de profil, un program de integrare Europeana a industriei de IT&C.

  Putem spune cu siguranta ca momentul adrarii va aduce numeroase avantaje pentru firmele din domeniu.

  Principala problema ce trebuie rezolvata se refera la firmele din domeniul hardware si electronica care vor trebuie sa rezolve problema reciclarii deseurilor.


  DreptOnline.ro: Outsouce-ingul este reglementat consistent de legile in vigoare din Romania?
  Florin Vrejoiu: Outsourcingul nu trebuie reglementat, el poate fi numai sprijinit ca o etapa intermediara in dezvoltarea competitivitatii firmelor pe de o parte iar pe de alta parte pentru trecerea de la outsourcingul de personal catre cel de procese si de business, nivele calitative care aduc incasari substantial mai mari.


  DreptOnline.ro: Ne puteti spune cateva cuvinte pentru tinerii care doresc sa isi creeze propria afacere in IT?
  Florin Vrejoiu: Tinind cont de faptul ca in afaceri nu exista retete de succes ci numai analize “post succes” consider ca initierea unui asemenea demers trebuie sa se bazeze pe imaginatie si spirit atreprenorial mai mult chiar decit abilitatile tehnice, abilitati ce pot fi valorificate la fel de bine si ca angajat.

  Cei ce incep o afacere in domeniu trebuie sa stie ca ARIES ii poate sprijini cu servicii, informatii si oportunitati, asa ca trebuie sa tina minte adresa www.aries.ro. • Comentarii introduse  Introducere comentariu 06-04-2020  


  Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
  Pentru a te inregistra ca membru intra aici

  DreptOnline:: Sectiunea Interviuri

  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  43 useri online

  Useri autentificati: