DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Interviu cu
Ioana Daranga, Sef Birou Juridic, MCTIPersonalitate Ioana Daranga
Functie/ocupatie Sef Birou Juridic, MCTI

DreptOnline.ro: Doamna Ioana Daranga, care ar fi directiile prioritare in adaptarea legislatiei romanesti, aplicabile domeniului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, in vederea aderarii la Uniunea Europeana?
Ioana Daranga: Romania a transpus in intregime acquis-ul comunitar adoptat in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, cu o singura exceptie, respectiv Directiva 2003/98/EC privind re-utilizarea informatiilor din sectorul public, al carei termen de transpunere in legislatia romana este decembrie 2005. O masura prioritara in acest domeniu o constituie crearea unei singure autoritati autonome de reglementare si control in sectorul TIC si punerea ei sub control parlamentar, masura preconizata a fi realizata anul viitor. Aceasta masura este necesara in vederea separarii atributiilor de reglementare de cele de control.


DreptOnline.ro: Ce impact a avut asupra societatii romanesti aparitia Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica? Folosesc romanii semnatura electronica?
Ioana Daranga: Utilizarea semnaturii electronice este in plina expansiune. Pe piata furnizeaza in acest moment servicii de certificare 4 societati comerciale. Preconizam o extindere a utilizarii semnaturii electronice tinand cont si de aparitia Ordinului Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei nr. 221/2005 pentru aprobarea normelor tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii 589/2004 privind regimul juridic al activitatii electronice notariale, norme care stabilesc conditiile pentru autorizarea notarilor publici pentru efectuarea actelor notariale in forma electronica.


DreptOnline.ro: Avand in vedere ca Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor are printre obiectivele principale elaborarea strategiei privind crearea cadrului legal pentru incurajarea comertului electronic si e-business, care ar fi directiile principale pe scurta si lunga durata?
Ioana Daranga: Pentru anul 2005, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si-a propus sa imbunatateasca cadrul legislativ in domeniul comertului electronic, elaborand in acest sens un proiect de modificare a Legii nr. 365/2002 privind comertul electronic, proiect ce poate fi consultat pe site-ul MCTI, la adresa http://www.mcti.ro/2591.html. De asemenea Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei intentioneaza sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii prin construirea si intretinerea unui portal (site web) pentru promovarea tendintelor economiei digitale e-business/e-commerce. O serie de prioritati deriva si din Planul de actiuni “e-Europe”, destinat tarilor membre si candidate la integrarea in Uniunea Europeana, prioritati care vizeaza crearea unui mediu cat mai dinamic pentru e-business si o dezvoltare continua a comertului electronic.


DreptOnline.ro: Legislatia in vigoare anti-frauda pentru Internet este suficienta pentru a opri acest fenomen in Romania? Ce se poate face in acest domeniu?
Ioana Daranga: Legislatia in vigoare a fost adoptata tinandu-se cont de prevederile internationale in domeniu. Romania, alaturi de alte state membre ale Consiliului Europei, a semnat la Budapesta in data de 21 noiembrie 2001 primul tratat international care vizeaza activitatile nelegale desfasurate pe Internet sau in alt tip de retele, in special pe cele privind fraudele prin mijloace electronice, accesul neautorizat in sisteme informatice si interceptarea de date. Acest tratat, cunoscut sub numele de Conventia privind combaterea criminalitatii informatice, a fost transpus in Romania prin prevederile Titlului III privind "Prevenirea si combaterea criminalitatii informatice" din legea nr.161/2003.

In afara de adoptarea unei legislatii adecvate, care permite inclusiv intarirea cooperarii internationale in domeniu, MCTI a mai lansat portalul www.eFrauda.ro , portal ce permite primirea sesizarilor privind activitatile cu caracter aparent nelegal in domeniul serviciilor societatii informationale si care realizeaza interactiunea directa intre furnizorii si consumatorii de servicii ai societatii informationale si autoritatile cu competente in domeniu.

Revenind la intrebarea daca legislatia in vigoare este suficienta pentru a opri acest fenomen, din pacate oricat de bune ar fi legile unei tari, intotdeauna vor exista incalcari ale acestora. Prin urmare nu cred ca simplul fapt de a avea legislatie intr-un anumit domeniu inseamna si ca se stopeaza incalcarea unor reguli.


DreptOnline.ro: Care credeti ca au fost efectele facilitatilor acordate angajatilor din domeniul IT, privind impozitarea veniturilor? Si-a atins scopul aceasta masura?
Ioana Daranga: Din corespondenta primita la Biroul juridic, pot sa va spun ca parerile sunt impartite. Unii se declara multumiti de reglementarea existenta, altii considera ca ar putea fi mult imbunatatita. Ceea ce ramane cert este faptul ca o astfel de reglementare este necesara daca se doreste stimularea domeniului IT si, de ce nu, pastrarea in tara a unor profesionisti valorosi.


DreptOnline.ro: Cum vedeti societatea romaneasca de IT&C peste 5 ani?
Ioana Daranga: Dupa evolutia din ultimii ani, cred cu tarie ca societatea romaneasca se va indrepta tot mai mult catre un tip avansat de societate informationala. Domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei este atat acum, cat mai ales in viitor unul dintre domeniile de varf ale dezvoltarii economice si implicit ale dezvoltarii umane. Comunicatiile electronice, internetul asigura astazi in cateva secunde legatura cu fiecare colt al lumii, permitand accesul la o uriasa cantitate de informatii. Prin urmare, pentru a tine pasul cu dinamica celorlalte tari, nu imi pot dori pentru noi decat ca peste 5 ani sa fi devenit tot mai constienti de ceea ce inseamna societatea informationala, de beneficiile pe care le poate oferi, astfel incat sa fi facut tot posibilul pentru a promova aceasta cale a viitorului.


DreptOnline.ro: Cum ati caracteriza meseria dumneavoastra prin prisma functiei pe care o aveti? Ce mesaj le puteti transmite tinerilor absolventi ai unei Facultati de Drept?
Ioana Daranga: Meseria mea, meseria de jurist este frumoasa si nu atat prin prisma functiei detinute aici, care ar trebui sa conteze cel mai putin, cat prin provocarile intalnite in fiecare zi, prin intrebarile care isi asteapta raspunsul pentru ca lucrurile sa poata functiona si sa poata functiona bine. Am considerat intotdeauna ca Biroul juridic este un “ motoras” din marea masinarie care se cheama Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si ca alaturi de celelalte “componente-departamente” din cadrul sau contribuie la bunul mers al activitatii acestuia.

Tinerilor absolventi ai unei Facultati de Drept le doresc ca odata cu terminarea facultatii sa nu isi uite idealurile si chiar daca pe parcurs renunta la aceasta meserie sa nu renunte si la ideea de la care ar fi trebuit sa plece atunci cand s-au inscris la drept: aceea de a fi oameni si de a incerca sa-i ajute intotdeauna pe altii.Comentarii introduse

Ionescu_Iulia [01-04-2006]
----------------
Un comentariu as avea la ultima intrebare adresata dansei.Nu mi place deloc raspunsul dat,acela ca tinerii absolventi sa nu renunte la aceasta meserie,deoarece din punctul meu de vedere multi ar vrea sa profeseze aceasta meserie dupa terminarea Dreptului dar nu mai sunt locuri de munca sau unii nu si permit sa faca acei ani de stagiatura.

florina macovei [09-01-2008]
----------------
Sunt perfect de accord cu opinia doamnei de dinainte. Ce sa faca un proaspat absolvent care atunci cand merge sa se angajeze, merge la interviu, se aseaya pe scaun si vine intrebarea
lapin [19-11-2009]
----------------
trista....acesta este cuvantul ce caracterizeaza situatia actuala a unui
proaspat absolvent de Drept....Introducere comentariu 31-03-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aici

DreptOnline:: Sectiunea Interviuri

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
24 useri online

Useri autentificati: