DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Interviu cu
Dan-Valentin Fatuloiu, Inspector General al Politiei RomanePersonalitate Dan-Valentin Fatuloiu
Functie/ocupatie Inspector General al Politiei Romane

DreptOnline.ro: Domnule Inspector General, in ce stadiu se afla programul de modernizare a Politiei Romane? S-au inregistrat in acest sens progrese vizibile in 2005? Ce nu s-a realizat?
Dan-Valentin Fatuloiu: Programul de modernizare al institutiei are ca principale coordonate modernizarea managementului resurselor umane, regandirea sistemului de ordine publica pe baza principiului de eficienta si eficacitate, intarirea capacitatii structurii de crima organizata, imbunatatirea cooperarii interinstitutionale si internationale, declansarea unei actiuni nationale pentru combaterea migratiei ilegale si a criminalitatii internationale, intarirea capacitatii de colectare si analiza a informatiilor, combaterea coruptiei, dezvoltarea transparentei institutionale si implementarea unui sistem modern de relatii publice.

Am urmarit, in principal, ca prin reforma institutionala sa descentralizam decizia catre unitatile teritoriale. La aceasta prioritate s-au adaugat deziderate precum eliminarea paralelismelor, stabilirea clara a competentelor si responsabilitatilor, eficientizarea managementului si alinierea la standardele Uniunii Europene.

Inspectoratul General al Politiei Romane a fost reorganizat, fiind structurat pe trei paliere principale: Siguranta Publica, Investigarea Criminalitatii si Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate, realizandu-se totodata reducerea functiilor de conducere.

Ca element de noutate, a fost infiintata la nivel central o structura de analiza a informatiilor, instrument managerial modern, care va avea rolul de a prelua fluxul de informatii pe domenii de activitate, in vederea elaborarii unor strategii eficiente de combatere a fenomenului infractional. De asemenea, a devenit operationala noua structura organizationala a Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate, care vizeaza intarirea capacitatii de combatere a crimei organizate transfrontaliere si compatibilizarea cu structurile similare din tarile europene.

Noul concept de ordine publica aplicat in cadrul Politiei Romane, ce consta, in principal, in reorganizarea sistemului de ordine publica din mediul urban pe 4 compartimente: proximitate, patrulare, politie judiciara si sisteme de paza, precum si in organizarea patrularii din mediul urban pe principiul sectorizarii teritoriului de competenta, a determinat cresterea capacitatii de reactie a efectivelor de ordine publica, care au fost suplimentate.

Operationalizarea sistemului unic pentru apeluri de urgenta 112 la nivel national a contribuit la reducerea timpului de interventie de la 20-25 minute la mai putin de 15-16 minute, tinta fiind sub 10 minute.

A fost imbunatatita cooperarea interinstitutionala si internationala, prin derularea unor proiecte si actiuni comune, ceea ce a condus la o mai buna finalitate a actiunilor politienesti si la obtinerea unor rezultate net superioare celor din anii trecuti.

Avem un calendar foarte strict cu masurile pe care trebuie sa le luam si cu termenele de finalizare, pe care l-am respectat pana acum si intentionam sa-l confirmam si in continuare. Progrese s-au realizat, insa mai sunt multe de facut, in special in ceea ce priveste schimbarea mentalitatii unor politisti sau chiar eliminarea din sistem a celor care nu respecta legea, cetateanul si institutia.


DreptOnline.ro: Ce puteti spune despre managementul actual practicat in cadrul Politiei Romane? Cu ce difera el fata de ceea ce s-a facut pana acum cativa ani?
Dan-Valentin Fatuloiu: In derularea strategiei de reforma a Politiei Romane am considerat si consider ca un rol strategic il are implementarea unui management modern, bazat pe metode stiintifice. Pentru a putea atinge obiectivele pe care ni le-am propus, este imperios necesar ca personalul cu functii de conducere, cel care ia decizii capitale, sa fie alcatuit din adevarati profesionisti, oameni cu o mentalitate moderna si cu certe abilitati manageriale.

In acest sens, am declansat un amplu proces de evaluare a cadrelor cu functii de conducere, in urma caruia, la nivelul intregii tari, un numar mare de cadre au fost schimbate din functie.

In acelasi timp, ca o noutate fata de perioadele anterioare, promovarea in functii de conducere s-a realizat numai pe baza de examen si concurs. Organizarea concursurilor pentru functiile de sefi ai inspectoratelor judetene, adjuncti ai acestora si directori din aparatul central a fost data in competenta IGPR.

Aplicarea acestor criterii obiective, stiintifice, a condus la selectarea celor mai buni candidati, care au devenit noi managerii ai unitatilor de politie, oameni tineri, buni profesionisti, dornici sa schimbe ceva in Politia Romana. In scopul promovarii unui mangement performant, personalul cu functii de conducere participa la programe de perfectionare, derulate in colaborare cu Uniunea Europeana, dintre care mentionez Cursul ,,Managementul schimbarii" – cu participarea expertilor olandezi, precum si Cursul de ,,Analiza tranzactionala"– sustinut de experti elvetieni.

Selectia riguroasa a cadrelor cu functii de conducere, dezvoltarea abilitatilor manageriale prin cursuri de specializare sunt insotite de evaluarea si coordonarea permanenta a managerilor, pe baza unui nou sistem de monitorizare, ce cuntifica atat performantele in combaterea criminalitatii, cat si modul de gestionare a resurselor umane si financiare.


DreptOnline.ro: La ce misiuni de mentinere a pacii participa Politia Romana in prezent in strainatate?
Dan-Valentin Fatuloiu: In prezent, politistii romani actioneaza in misiunile din Bosnia Hertegovina, Kosovo, Congo si Haiti.

In Bosnia Hertegovina se deruleaza Misiunea de Politie a Uniunii Europene (EUPM), care are ca obiect monitorizarea si controlul politiei locale la nivel de management, precum si implementarea de programe si proiecte ale Uniunii Europene.

La aceasta misiune participa actualmente 34 de tari, iar fortele de politie internationale numara 412 membri. Romania are in prezent un numar de 9 politisti dislocati pe tot teritoriul administrativ al Bosniei-Hertegovina, ceea ce reprezinta un procentaj de 2,18 % din totalul general.

De asemenea, politistii romani participa la Misiunea de Mentinere a Pacii din Kosovo, misiune ONU de complexitate deosebita.

Daca la inceput acesta numara 24 de oameni, in timp, numarul politistilor romani a crescut, ajungand in prezent la 68. Cresterea efectivului de politisti a fost solicitata de ONU, ca o dovada de apreciere la adresa activitatii profesionale depuse de politistii romani de-a lungul timpului si a comportamentului lor exemplar.

Alte misiuni de mentinere a pacii la care participa reprezentanti ai Politiei Romane sunt cele din Haiti si Congo. In misiunea UN - MINUSTAH din Haiti, participa incepand cu data de 27 septembrie 2004 un contingent de 4 ofiteri romani, iar in baza solicitarilor primite prin Misiunea Permanenta a Romaniei la ONU Inspectoratul General al Politiei Romane a trimis efective de politie si in misiunea ONU din Republica Democrata Congo (1 politist).


DreptOnline.ro: Considerati ca legislatia in domeniul combaterii Crimei Organizate este suficienta sau eficienta si va acorda suficient sprijin in acest sens?
Dan-Valentin Fatuloiu: Asa cum se stie, lupta impotriva crimei organizate poate fi eficienta numai in contextul cooperarii interinstitutionale si, mai ales, al celei internationale. In acest sens, s-a realizat armonizarea legislatiei romane in domeniu cu cea existenta la nivelul Uniunii Europene. Specialistii din cadrul Politiei Romane au pregatit un nou set de acte normative care sa vina in completarea regelementarilor actuale in domeniul combaterii crimei organizate. In acest moment, se afla in faza de dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor, legea pentru modificarea si completarea Legii nr.39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate.

Legislatia in domeniu trebuie sa se adapteze permanent noilor realitatii, avand in vedere ca acest gen de criminalitate are un caracter complex, extrem de mobil, cu evolutii si mutatii rapide. Tocmai de aceea, consider ca se impune o colaborare stransa intre politistii care actioneaza in operativ, ofiterii specializati de la Oficiul Juridic, avocati si magistrati, pentru promovarea unor initiative care sa duca la o optimizare continua a legislatiei in domeniu.


DreptOnline.ro: In luna august 2005 ati avut o intalnire cu Willem von Nieuwkerk, team leader in cadrul proiectului PHARE RO 2005 ,,Campanie educationala pentru problemele de consiliere familiala si drepturile copilului", prin care s-a stabilit ca, in perioada septembrie – octombrie 2005, aproximativ 300 de politisti din toata tara sa fie pregatiti in probleme ce vizeaza protectia drepturilor copilului. In ce stadiu se afla acest proiect si ce implica mai exact acest program ?
Dan-Valentin Fatuloiu: Proiectul "Campania de educatie in domeniul consultantei familiale si drepturilor copilului", desfasurat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, in parteneriat cu Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, are ca scop prevenirea institutionalizarii copiilor, prin educarea profesionistilor implicati in protectia copilului si a familiei, cu privire la obligatiile ce le revin, in temeiul textelor internationale si a legislatiei romanesti in vigoare. De asemenea, se urmareste facilitarea comunicarii si colaborarii dintre profesionistii implicati in protectia copilului, printr-o mai buna constientizare si intelegere reciproca a rolurilor acestora, precum si realizarea unui util schimb de experienta in domeniu.

Proiectul a demarat in luna octombrie 2004 si este programat sa dureze pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006, fiind finantat de Uniunea Europeana, prin PHARE.

Pregatirea specialistilor in domeniul protectiei drepturilor copilului se face in cadrul unor ateliere de lucru care reunesc profesionisti din urmatoarele domenii: magistrati, politisti, medici, asistenti sociali, cadre didactice, preoti.

In perioada 29 august-29 octombrie 2005, se desfasoara ateliere de lucru in sase judete (Cluj, Timisoara, Iasi, Craiova,Constanta, Bucuresti), urmand ca intre 1 noiembrie 2005 si 20 ianuarie 2006 sa aiba loc o sesiune de recapitulare (follow up). Pana la 30.09.2005 s-au organizat 50 ateliere de lucru, la care au participat 122 politisti de la structurile de prevenire, investigatii criminale si ordine publica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si a inspectoratelor de politie judetene. Pana la data de 29 octombrie, se preconizeaza ca numarul politistilor implicati in acest procent sa ajunga la aproximativ 300. Fiecare atelier este sustinut de cate o echipa de doi formatori romani cu experienta in domeniu, pe baza unui manual elaborat impreuna cu experti internationali.

Desfasurat sub motto-ul "Drepturile copiilor sunt lege!", proiectul urmareste sa creeaza o noua atitudine privind drepturile si protectia copilului in Romania.


DreptOnline.ro: Cum vedeti relatia politist avocat in contextul exercitarii acestor profesii in timpul unui proces penal?
Dan-Valentin Fatuloiu: Relatiile politist-avocat, pe parcursul procesului penal, sunt strict reglementate de prevederile legale cuprinse in Constitutie, Codul de Procedura Penala, Legea Avocaturii, Legea Politiei, precum si in Conventiile internationale privind apararea drepturilor omului la care tara noastra este parte.

Relatiile sunt si trebuie sa fie de respect reciproc, fiecare avand, in cadrul procesului penal, rolul sau bine determinat, stipulat de reglementarile legale. Politistul are menirea de a juca un rol activ pentru administrarea probatoriului in vederea aflarii adevarului si a tragerii la raspundere a persoanelor vinovate. Avocatul este o persoana care desfasoara o activitate liberala, apara drepturile si libertatile omului, avand dreptul sa reprezinte persoanele fizice in fata tuturor instantelor judiciare.

Atata vreme cat cei doi reprezentantii ai legii isi exercita profesia in conformitate cu prevederile legale si cu exigentele eticii profesionale, relatia dintre acestia nu poate fi decat una buna, bazata pe profesionalism si respect mutual, contribuind la apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si la atingerea scopului procesului penal, acela ca orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala.


DreptOnline.ro: Ne puteti spune cateva cuvinte despre profesia dvs. pentru tinerii aspiranti?
Dan-Valentin Fatuloiu: Tinerilor care aspira sa devina politisti, le transmit faptul ca aceasta profesie este una dificila, implicand sacrificii si riscuri, dar care, daca este facuta cu pasiune, din convingere si din dorinta de a fi in slujba semenilor, aduce satisfactii deosebite si impliniri profesionale.

Pentru a accede la aceasta profesie, tinerii pot urma una din unitatile de invatamant la Ministerului Administratiei si Internelor sau pot participa la concursurile pentru ocuparea unor posturi prin recrutare din sursa externa.

In plan intern, pregatirea viitorilor politisti este asigurata –pentru ofiteri- prin Academia de Politie, Facultatea de Drept, unde, prin sistemul de pregatire adoptat se asigura dubla calificarea a acestora, respectiv ofiter cu o anumita specializare si jurist. Cei interesati pot obtine informatii pe site-ul www.academiadepolitie.ro.

Pentru cei care doresc sa devina agenti de politie, exista 2 scoli de pregatire, la Campina si Cluj, cu corp profesoral si dotari la standarde internationale. Informatii in acest sens, pot fi obtinute de cei interesati la adresa www.scoalapolitie.ro. Pentru anul 2006 se preconizeaza sa se elimine sistemul de admitere cu locuri separate baieti/fete.

O alta modalitate de a deveni politist este de a participa la concursurile organizate de insitutia noastra prin incadrarea din sursa externa. La aceste concursuri, care sunt afisate in permanenta pe site-ul www.politiaromana.ro, Informatii utile- Cariera, pot participa absolventi de studii medii (pentru agenti) sau superioare (pentru ofiteri) care indeplinesc conditiile precizate. Numai pana in acest moment am incadrat in acest mod 1200 posturi, urmand ca pana la sfarsitul anului sa ajungem la 2500.

Doresc sa subliniez faptul ca, din totalul celor incadrati, 33 % il reprezinta femeile, pe care le incurajez pe aceasta cale sa nu considere ca este o profesie numai pentru barbati, mai ales ca multe din reprezentantele sexului frumos au rezultate deosebite in cadrul Politiei Romane.


As dori in incheiere sa arat faptul ca progresele pe care le-am inregistrat in activitatea politieneasca, atit din punctul de vedere al asigurarii ordinii si linistii publice, al combaterii infractionalitatii, cat si al modului de comportament, sunt reflectate de altfel, in cresterea gradului de incredere pe care cetatenii ni-l acorda. Conform ultimului sondaj al companiei Gallup, din luna septembrie, 50% din cetateni apreciaza schimbarile petrecute in Politie, considerand ca ne indreptam in directia cea buna. Bineinteles, acest gir de incredere ne obliga, o data in plus, sa ne respectam in continuare angajamentele, sa continuam programul de modernizare si reforma a institutiei.

DreptOnline.ro: Domnule Inspector General, va multumim.Comentarii introduse

mytyaly [25-06-2007]
----------------
Mulumumim domnule inspector pentru incurajari.Si eu fac parte din randul tinerilor care aspira la un loc in politia romana,dar nu prea mai am nici o sansa pentru ca nu am inaltimea necesara,am tot incercat pana in momentul in care s-a impus ca fetele sa nu aibe o inaltime mai mica de 1,70cm.Mi-as dori foarte mult sa fac cariera in politie credeti ca as mai avea vreo sansa?V-am scris de nenumarate ori,uneori am primit raspuns dar altadata nu,raspunsul pe care l-am primit ultima data a fost cel ca doriti sa inbunatatiti imaginea politistului in viziunea cetatenilor,dar cum veti face acest lucru?daca nu cu mult timp in urma ati admis in scoli si ati incadrat din sursa externa politisti pentru care nu a contat inaltimea?de ce se pune ata de mult accent pe inaltimea unui politai acum?Cei care sunt mici de statura si lucreza deja in politie ,cu ei ce veti face?ii veti da afara sau le veti impune sa mai creasca?multumesc si poate voi primi si un raspuns de la domnul inspector.


mytyaly [25-06-2007]
----------------
am gresit undeva in comentariu.SE CERE O INALTIME MAI MARE DE 1,70CM NU MAI MICA,scuzati-ma


1821023046245 [18-03-2009]
----------------
eu am terminat dreptul la bucuresti dupa care am vrut sa intru in politie la bacau dar am avut o piedica foarte mare,eu am 1,73 m iar cei de la politie mi-au cerut sa am 1,75 m inaltime.acu vad foarte multe piticanii pe strada si la actiuni si ma intreb oare sunt chiar atat de mic?Introducere comentariu 31-03-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aici

DreptOnline:: Sectiunea Interviuri

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
55 useri online

Useri autentificati: