DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Interviu cu
Andrei Savescu, Fondator al societatii de avocati SSAPersonalitate Andrei Savescu
Functie/ocupatie Fondator al societatii de avocati SSA

DreptOnline: In calitate de lector universitar la Universitatea Romano-Americana, cum ati caracteriza evolutia actuala a sistemului de invatamant superior juridic din Romania?
Andrei Savescu: Apreciez drept pozitiva cresterea, in cifre absolute, a numarul de absolventi de drept. Chiar daca nu toti vor deveni profesionisti ai dreptului, cultura juridica dobandita in timpul facultatii si respectul fata de lege pe care profesorii il promoveaza vor contribui la cresterea calitativa in toate domeniile in care absolventii de drept vor activa.
Invatamentul juridic romanesc este si el afectat de dinamismul legislatiei, ca si toate celelalte sectoare ale societatii. In incercarea de adaptare, se poate observa o tendinta de accentuare a specializarii, mai cu seama la nivelul masteratelor in stiinte juridice.

DreptOnline: Cu ce te formeaza, cu ce nu te formeaza invatamantul universitar juridic romanesc, pentru o cariera juridica?
Andrei Savescu: Invatamantul universitar de patru ani are un rol de formare a culturii generale juridice si de fixare a unor deprinderi de studiu. Absolventii pleaca din facultate cu obisnuinta de a cerceta regulile de functionare a societatii stabilite prin norme juridice.
De asemenea, in cursul celor patru ani de facultate ei pot intelege ca o cariera juridica inseamna ocuparea unei pozitii specializate, care necesita interes, studiu si decenta pentru a putea sa se achite de sarcinile importante care stau in fata unui jurist, indiferent daca el este consilier, magistrat, notar, executor, avocat...

DreptOnline: Cum ati ales profesia de avocat si ce v-a atras spre aceasta directie?
Andrei Savescu: In copilarie am avut ocazia sa primesc niste carti de drept, care mi s-au parut fascinante, intrucat am intrezarit in ele complexitatea vietii sociale. Mai tarziu, vazand pozitia cetateanului obisnuit fata de multitudinea legilor, mi s-a parut ca profesia de avocat este cea mai potrivita pentru a ajuta oamenii sa-si rezolve in timp real problemele cu care se confrunta. Am apreciat ca avocatul este un profesionist specializat in rezolvarea problemelor pe cai legale, si mi s-a parut fascinant sa reusesti sa gasesti caile potrivite pentru atingerea rezultatului urmand dispozitiile legale.
Cred si acum ca avocatii sunt un factor important in desfasurarea fara convulsii a proceselor sociale, si mi se pare ca pot contribui la bunastarea si linistea clientilor lor intr-o masura foarte semnificativa.
In afara de aceste considerente generoase, perspectiva unor castiguri banesti semnificative si statutul social special pe care il confera profesia de avocat.
Romantic vorbind, la momentul optiunii pentru profesia de avocat eram adolescent rebel, iar lupta cu mijloacele mintii mi s-a parut o forma foarte eficienta de actiune.

DreptOnline: Ca fondator al societatii de avocati Savescu si Asociatii (SSA), cum apreciati cadrul in care societatile de avocati isi desfasoara activitatea?
Andrei Savescu: Societatile de avocati, la fel ca si celelalte forme de organizare a profesiei de avocat, isi desfasoara activitatea intr-un mediu foarte concurential. Cred ca o societate de avocati este o forma de organizare eficienta, intrucat asociatii pun in comun resursele lor, reusind sa aiba o putere de absorbtie a clientelei si o "forta de joc" in mod categoric mai buna decat suma puterilor avocatilor care o compun.

DreptOnline: Din punct de vedere al avocatului, cum ati caracteriza clientul roman precum si relatia avocat-client din Romania?
Andrei Savescu: "Clientul roman" nu exista. Sunt atat de multe feluri de clienti incat imi este greu sa raspund cu suficienta acuratete la intrebarea dumneavoastra in spatiul unui interviu.

In ce priveste relatia avocat-client, pot sa spun ca ar trebui mai degraba sa ne referim la relatia client-avocat. Clientul este mai important decat avocatul. In acest context, este importanta o observatie: satisfactia clientului nu este foarte strans legata de calitatea prestatiei avocatiale.
Relatia client-avocat este mai mult decat o simpla relatie de servicii, ea necesita si multa socializare, activitate care are o natura foarte diferita de activitatea profesionala de asistenta si reprezentare juridica.

DreptOnline: Cum credeti ca ar fi fost astazi sistemul juridic romanesc daca ar fi avut la baza modelul sistemului englez?
Andrei Savescu: Buna intrebare! De buna seama ca in Romania nu este momentul pentru sistemul precedentului judiciar. Traditiile istorice romanesti nu permit, si urmatorii multi ani nu o sa schimbe prea mult, un alt sistem de drept decat cel bazat pe domnia legii.

DreptOnline: Ce calitati trebuie sa aiba un avocat?
Andrei Savescu: Foarte importanta mi se par stiinta de carte, respectul legii, tenacitatea si devotamentul fata de client.

DreptOnline: Cateva cuvinte pentru tinerii absolventi care ar dori sa imbratiseze cariera de avocat?
Andrei Savescu: Cred ca absolventii, si studentii, ar trebui sa fie preocupati sa inteleaga cat mai bine ce inseamna sa fii avocat, pentru a putea decide in cunostinta de cauza. Probabil ca intelegerea faptului ca avocatura nu este un job, ci un fel de a trai, ar trebui sa fie un pas important pentru constientizarea propriilor deziderate.
Pentru un avocat, indiferent daca lucreaza singur sau intr-un colectiv, cred ca este esential sa incerce sa fie cat mai important, atat pentru client cat si pentru organizatia din care face parte. A fi "self motivated" este foarte important pentru un avocat. Daca un tanar are imboldul launtric de a face ceva semnificativ pentru cei din jurul sau, mai mult ca sigur ca oamenii care il inconjoara vor dori sa-l pastreze in preajma si sa-i acorde locul cuvenit in viata lor.

DreptOnline: Va multumim.
Andrei Savescu: Multumesc si eu.

-----------------------------------
Nota noastra
Andrei Savescu este si coordonatorul site-ului www.juridice.ro

Comentarii introduse

gribil [23-09-2005]
----------------
Frumoase cuvinte pentru tinerii absolventi. De le-ar putea patrunde si asimila... le doresc succes

Micky [26-09-2005]
----------------
Trist adevar... clientul roman nu exista...
Poate in timp, situatia se va schimba. La urma urmei si invatamantul romanesc nu mai este ceea ce a fost in primii ani de dupa revolutie, de ce nu ar aparea si alte schimbari in societate, determinate de alte schimbari.
Introducere comentariu 31-03-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aici

DreptOnline:: Sectiunea Interviuri

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
51 useri online

Useri autentificati: