DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Resursa ta de Drept: Istoricul DezbateriiDezbatere: Autentificare la notariat Data lansare: 01:01:1970


De foarte multe ori se intampla ca un notar sa refuze autentificarea unei declaratii, procuri speciale sau alt document redactat de avocat, intr-o forma adaptata cerintelor clientului si cazului sau specific. De multe ori notarii impun anumite forme ale unor astfel de documente, forme ce nu sunt adaptate cerintelor si necesitatilor clientului.

Cum comentati acest refuz? Este el justificat sau nu?danavocat [13:09:2009]
In legatura cu refuzul notarului de a autentifica anumite acte, parerile sunt impartite.
Depinde cum lucreaza notarul respectiv, daca el poate sa se adapteze ori nu noilor cerinte si a schimbarilor continue care au loc in sistemul juridic al unei tari.
Din fericire, notari sunt multi iar avocatul are posibilitatea de a alege, cu care anume notar sa colaboreze si cu care nu.
In ceea ce priveste impunerea de catre notar a anumitor forme ale unor documente, personal nu mi se pare normal, deoarece nu notarul este in masura sa reglementeze, in niciun fel, sa impuna, sa ,, legifereze” forma ori continutul unui act, bineinteles in afara de cele pentru care legea impune anumite cerinte de forma, fond, etc,
Atributiile notarului sunt de a legaliza, de a cerceta legalitatea anumitor acte ca mai apoi sa/si dea ,, girul” referitor la acestea.
In niciun caz de a ,, crea”, modifica ori da nastere continutului ori formei unui act.Gribil [14:09:2009]
In Bucuresti notarii fac ce vor ei. Cred ca sub 1% din notari accepta faptul ca avocatii au studii juridice asemeni lor. In rest... refuza sa autentifice orice vine de la avocat.
Culmea tupeului este asta: sa vii cu clientul la notar ca sa autentificati o procura redactata de tine, procura ce exprima vointa clientului, pusa intr-o forma juridica de tine, ca si avocat al lui. Ei, majoritatea notarilor, in loc sa isi faca datoria si sa verifice persoana, datele samd..., refuza acea forma si impune propriul format, unul general luat de prin ghidurile lor, cumparate de prin comert. Mai mult, il taxeaza pe client si pentru.... redactare. Cum te poti simti tu ca avocat cand patesti asa ceva?


rora [19:09:2009]
Da, mi s-a intamplat sa dau peste asemenea notari. Dar am gasit si pe cei care accepta actele facute de avocat care, bineinteles corespund cerintelor legale acestia erau fosti colegi de facultate, poate de aceea nu m-au putut refuza). refuzul notarilor nu este justificat decat de tariful pe care ei il practica si pentru acele acte. Normal ca pierd din bani, daca omul vine cu actul facut, iar notarul trebuie doar sa-l autentifice sau sa-l legalizeze.


rora [19:09:2009]
Revin cu o precizare pentru colegul danavocat: notarii au prin legea si statutul lor dreptul de a redacta anumite acte-doar ei in special cele referitoate la imobile, dar nu numai.Insa de multe ori isi depasesc competenta. Si cand te gandesti ca ei doar folosesc anumite formulare, stas, clasice, pe care nu le schimba cu anii, chiar daca au aparut legi modificatoare. Si inca ceva, ce nu pot uita si ceea ce, poate, colegii mai tineri nu stiu, pentru ca nu au de unde: inainte de Revolutie sa-i zicem asa) statutul notarului de stat) era unul destul de slabut. El termina sectia de Drept administrativ a facultatii de Drept, avand ca varianta de post pe cel de notar si doar ca o varianta superioara cei cu medii mari), cateodata post de jurist consilier juridic). Cei de la sectia cealalta, de Drept puteau alege intre posturile de: judecator, procuror, avocat, consilier juridic si....notar aceasta ultima varianta nu era niciodata aleasa).Vorbesc aici de posibilitatile de dinainte de 1989, inainte de infiintarea Institutului de Magistratura. Iar acum, notarii au o casta inchisa, deschisa doar arareori pentru cate un examen de primire in profesie, de care se afla mult prea tarziu...


danavocat [20:09:2009]
Da. Nici nu se compara profesia de notar cu cea de avocat. Profesia de avocat a fost este si va fi o profesie nobila, alaturi de cea de judecator si altele.
Notarii, din jagmanelile si pe pielea omului de rand nestiutor, necunoscator, care merge la notar ca la un idol, cand vede saracul om cu pensia mizera, din ce masina coboara dimineata notarul si in ce birou intra, ramane gura casca, ramane blocat , mai apoi ameteste.Apoi cand ajunge la secretara si i se spune pe un ton snobic si cu un tratament ,, net superior’’ ca : noi nu ne ocupam de..... si de...., noi ne ocupam numai de......, ne pare rau.
Cam asa este casta notarilor.
Dar asa si va fi ! pentru ca legaturile si cumetriile si aranjamentele care se fac sunt atat de bine legate incat nu le mai descurca nimeni.
Stimati colegi, nu va mirati ca notarii va resping anumite acte, i-si permit, ei sunt ,,zei’’ poate, ,, dumnezei’’, deja au facut plinul, nu –si mai bat capul cu altceva, asa cum a fost e bine, tot inainte, numa mai rau sa nu fie.
Nu am nimic cu notarii ! sa fiu bine inteles. Dar ceea ce fac unii e de o imoralitate si de o speta foarte joasa.rora [21:09:2009]
Asa e dadavocat. Si e mai dureros cand ai colegi de facultate care sunt sau au ajuns notari. Dar sa va spun, tuturor si altceva. Ei mizeaza foarte mult pe necunoasterea de catre oameni a legilor. In urma cu mai multi ani, am avut neplacuta surpriza sa constat pe pielea mea acest lucru, doar ca nu a "tinut". In urma decesului unchiului meu tata a ramas unic mostenitor. M-am dus cu ai mei la colega notar si am intrebat de taxe, ca si cum nu stiam cat ar fi. Mi-a spus. Ei, atunci am intrebat-o daca nu a primit inca am vrut sa procedez elegant, ca era colega mea!!!) legea nr...aparuse atunci), care prevede ca rudele de gradul I beneficiaza de 50% reducere la taxa. Culmea, nu o primise, nu stia nimic despre ea....Mare pacat! Asa ca mi-am permis sa o listez si sa i-o duc...Dar oare la cati altii o fi aplicat-o???


lsass74 [09:10:2009]
Consider ca acesta intrebare trebuie privita prin prisma continutului documentelor. Practic, notarul are modele pentru fiecare act in parte, adaptat la legislatia in vigoare. Este normal ca in cazul in care ii vine un document ce contine neclaritati din punct de vedere juridic, sa aiba capacitatea de a alege intre a refuza clientul si ai propune varianta corecta, in speta modificarea documentului. Au fost cazuri in care documente redactate chiar de avocati au fost refuzate, unele chiar intemeiat.


Gribil [09:10:2009]
lsass74, nu ma intelege gresit, apreciez ceea ce faci tu pe site-ul asta, dar te sfatuiesc sa citesti legea care stabileste functiile fiecarei profesii. Citeste si statutele celor doua profesii .! Notarul nu are cum sa aiba modele pentru cazurile concrete ale omului. Fiecare caz este specific . De-aia nu exista formulare de chemare in judecata ci fiecare actiune are propria situatie. Cum ar fi daca si judecatorii ar incepe acum sa spuna: gata, caz de tipul ala, inseamna decizia asta! Fara studiu, fara nimic?
Mai e o chestie: cred ca intrebarea se refera la altceva. In fata notarului nu vine un infractor, nu vine un om neajutorat. Vin un avocat, care a redactat, pe raspunderea lui si in baza profesiei lui, un act, si cere autentificarea . Asta e ceea ce notarul tb sa faca .


lsass74 [19:10:2009]
Gribil, iti multumesc pentru aprecieri. Am cunostinte despre competenta notarilor publici, mai mult de atat colaborez cu parte din ei. De aceea sustin ceea ce am afirmat, anume ca notarul detine diverse modele, sabloane de documente, pe care le adapteaza cerintelor clientului. De ce refuza? Ei bine in multe situatii, asa cum am mai precizat, clientii se prezinta cu diverse documente gata redactate, insa care nu sunt structurate asa cum trebuie, lasand loc intepretarii.In aceste cazuri, notarul este indreptatit sa refuze ori sa indrume la modificarea documentelor ce urmeaza a fi autentificate. In alta ordine de idei, in fata notarului, se prezinta si oameni fara studii de specialitate, dar si avocati ori consilieri juridici. Din ambele categorii au venit la notar cu documente gata redactate, insa cu mari lacune. Sunt convins ca fiecare dintre noi avem cate un sablon, model, dupa care ne ghidam in viata de zi cu zi. Referitor la judecator: ei bine si acestia se poate spune ca au cate un sablon dupa care se ghideaza si anume decizii mai vechi ale unor instante cu experienta. Uite, iti recomand ceva, daca imi permiti: mergi la un notar si solicita redactarea unei imputernici ori a altui document. Ai sa vezi ca operatorul, va alege din computer un model pe care il va modifica in functie de doleantele tale. Nu va redacta deloc unul intreg.


Gribil [19:10:2009]
Ce legatura are faptul ca vine omul simplu la notar cu un document prost facut cu intrebarea ? Discutia aici este legata de avocatul care vine la notar cu un doc redactat.
Ce este amuzant este ca ai descris chiar tu procedura: un operator alege un model cu caracter general, fara sa inteleaga ce are nevoie clientul . Si asa iti da o imputernicire ca sa poti sa ceri executarea silita in loc sa poti cere obtinerea de certificate, de ex.
Grav este cand notarul nu accepta un document redactat de avocat . De fapt cred ca in spate se ascunde pornirea absurda a notarului de a ascunde ca documentul a venit la el doar pentru autentificare si de a nu percepe si taxa pentru redactare .
Lsass draga, nu stiu ce profesie ai , dar eu nu cred ca un alt absolvent de Drept, cumj e si notarul, are dreptul de a-mi refuza mie formularea facuta pe caz, in baza experientei si pregatirii mele . Dar ca sa nu ne mai contrazicem, tot ai spus ca cunosti bine legislatia lor: da-mi exact articolele in baza carora notarul poate face acest lucru . Poate ai dreptate.


lsass74 [19:10:2009]
Gribil, sper ca nu te superi pe faptul ca discutam in contradictoriu.Din pct-ul meu de vedere, discutiile de acest gen sunt sursa de informare si informatie nicidecum altceva. Consider ca am inteles foarte bine la ce se refera intrebarea, insa am dorit sa dau un sens larg raspunului, incluzand si alte personaje inafara de avocati. In umila mea experienta profesionala am intalnit destui avocati care nu stiau daca autopsiile se fac pe decedati...Nu are relevanta profesia mea,in astfel de discutii ci mai degraba as merge pe alte considerente. In orice caz, citeste te rog art 6.42.43 din L36. In legatura cu absolventii facultatilor de drept: e cazul sa reamintim universitati consacrate, care scot juristi pe banda, cum ar fi:Bioxxxx, Spxxu Hxxxx, etc..? Nu contest faptul ca si in tagma notarilor exista uscaturi.


adriano36 [31:10:2009]
Majoritatea avocatilor care vin cu clienti in notariat sunt cei care de obicei "fac" cozile pe la Registrul Comertului si habar nu au de procedura notariala. Exemplu: trimit clientii la notar cu declaratiile sau procurile tiparite si semnate deja, ceea ce e absolut in neregula. Dar, ca sa-si jusitifice ciupeala de la client, latra o ora pe niste lucruri pe care le stie orice angajat cu experienta in notariat...
Sau alt exemplu: in contractul de vanzare-cumparare adauga inutil cel putin o pagina cu definitii: Contractul insemna, Vanzatorul este, notarul public insemna... Termenul inseamna... Eu, vanzatorul, declar ca vand definitiv si irevocabil ati mai pomenit vanzare revocabila sau nedefinitiva???!) Absurditati avocatesti! Si toate astea ca sa-si justifice onorariile pe care nu le-ar incasa daca ar veni clientii direct la notar... Asa se baga si ei in seama putin, banutul vine, clientul habar n-are... Si fratilor daca nu va convine la notar ca va refuza si va impune modele, mergeti la avocati sa va ateste ei actele. Nimeni nu va obliga nimeni sa mergeti la notar. Asta ca sa nu mai spun ca exista si avocati care au "dezbatut" mosteniri, desi legea nu le acorda aceasta competenta...


roky [31:10:2009]
Suntem la aproape 20 de ani de la revolutie si constatam ca si Baroul Bucuresti
sau infiltrat activisti de partid si securisti care nu fac altceva decit sa profite de resursele financiare
prin excrocarea colegilor. Decanul Iordachescu a cistigat alegerile cu promisiunea ca va desfiinta taxele excesive, penalitatile de intirziere CAA si contributiile la Barou si UAR ptr. lunile in care nu sunt incasari. O MARE minciuna. Cum s-a vazut in functie nu a facut alceva decit sa ingroase rindul HOTILOR:
Avocati, va simtiti protejati de Barou, aveti unde sa va plingeti pasurile, ne protejeaja cumva baroul cu sletha de consilieri de avocatura clandestina, a altor "barouri" a firmelor de recuperari, a altor companii
care practica avocatura mascata? NU si nici nu o vor face ptr ca aceste afaceri sunt ale lor- ale hotilor de consilieri .
De ce de atitia ani in Baroul Bucuresti au ramas aceeasi oameni la conducerea Baroului si ale Casei de asigurari.? NU MAI SUNT ALTI OAMENI DESTEPTI INTRE AVOCATI???
Ce se intimpla cu contributia platita baroului, unde se regaseste aceasta? In excursiile pe care le fac cei din conducere, in primele si salariile umflate, in diferse investitii neprofitabile? In bursele in strainatate acordate copiilor celor din conducere? Sau pierduti datorita "diferentei de curs valutar"?
Ce se intimpla cu contributia de la Casa de asigurari
a avocatilor. Se regaseste in medicamente, in zile de concediu medical de maternitate ????? NU, acestia bani se duc in excursii private ale conducerii, in prime si salariile umflate, in diferse investitii neprofitabile? In bursele in strainatate acordate copiilor celor din conducere? Sau pierduti datorita "diferentei de curs valutar.
Ati vazut ca din totalul cheltuielilor CAA pe 2008 cheltuielile cu deplasarile in strainatate sunt mai mari decit cheltuielile cu medicamente si indemnizatii de boala acordate???? Acum vor sa-si construiasca, din banii pentru pensii, un hotel la Techirgiol.??? Pina in prezent au cheltuit peste 4 milioane euro? Pentru asta cotizam noi lunar cu sumele obligatorii?? Credeti ca din contributia obligatorie ptr. CAA veti primi pensia care vi se cuvine??? credeti ca v-a mai avea CAA banii ptr pensiile voastre??? Toti imbatrinum si vom avea nevoie de pensie??
Puteti compara pensia calculata acumde CAA cu pensia celor iesiti la pensie pina in 2000?? stiti ca sunt pensii ale avocatilor iesiti inainte de 2000 care depaseste 300 mil lei vechi? veti obtine si voi o astfel de pensie ?? DE CE NU??????
Unde se duc banii ceruti de CAA cu titlu de penalitati CAA ??? In PRIME DE MERIT ale celor din conducere,?? De ce acesti bani nu intra la acelasi fond de pensii?? PENTRU CA SUNT FURATI -PRIN ABUZ DE LA FRAIERI: DE CE APARATUL CAA numara atitia angajati
si cine sunt acesti angajati care nu fac nimic??? Nu sunt rudele consilierilor si alre celor din conducerea CAA????
De ce alte barouri si filiale CAA din tara nu au pretins penalitati la intirzierea platilor si toti cei din conducere s-au opus acestei practici colegiale?
Stiti ca Decanul Iordachescu practica o epurare in masa a avocatilor?? Stiti ca pina in prezent au fost suspendati peste 300 de avocati ? stiti ca urmeaza alte 500?? Unde credeti ca se vor duce acesti avocati sa profeseze?? Oare nu in Baroul Botta?? O fi si Iordachescu in solda lui Botta???
Cum de s-a ajuns ca Baroul Botta sa aiba peste 2000 de avocati ??
Stiti ca foarte multi avocati din Baroul nostru pleaca la Baroul Botta ptr. ca taxele sunt exagerat de mari.
Oare suntem atit de prosti incit sa nu facem nimic??
Nu ar trebui sa ne trezim si sa dam de pamint cu toti acesti bosorogi care nu fac altceva decit sa ne exploateze.
Unde credeti ca va ajunge Baroul Bucuresti cu actuala atitudine???
Ridicati capul si ginditi fratilor, ca altfel , ca in intreaga societate romaneasca, vom deveni sclavii acestor nenorociti.danavocat [31:10:2009]
Mare adevar ai enuntat ,,roky\ !
Impartasesc parerea.


pastorul [10:11:2009]
Cu stima deosebita si cu multa apreciere fata de toti colegii din breasla !
Cum sa fie cu aplicarea legii de slarizare unica a bugetarilor,si cu acele 8 zile CFP?Ceva discutii?


vasile.sirbu [04:12:2009]
Este clar un abuz !
Dar de ce să ne mai mirăm cînd exemple de astfel de abuzuri găsim incepînd de la un simplu agent de poliție, pînă la procurorii de pe lîngă judecătorii, ș.a.m.d.
Nici nu mai putem spune măcar că ne aflăm în "Țara lui Papură Vodă" ci în țara anarhiei, a hoților și tîlharilor ce utilizează "inginerii financiare" ce put de la o poștă a rahat.


francesca [08:01:2010]
oricum, notarii sunt %speciali% . am incheiat acte de vanzare-cumparare terenuri cu buletin de rezident, domiciliul fiind in belgia, dar cand am vrut sa mandatez pe cineva pentru ceva banal, mi-a fost refuzata cererea, pe motiv ca nu elibereaza procuri pe baza acestui tip de buletin. mi s-a parut ciudat. trebuie sa cauti notarul printre notari care sa-ti autentifice documentul eliberat de avocat. eu nu am avut astfel de probleme cu astfel de notariCamera Dezbaterilor

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
83 useri online

Useri autentificati: